Zapomněl cválat na levou nohu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.6.2018 07:50
deauville

XXX.XXX.30.49

Nadpis berte s rezervou, ale vypadá to tak... Valach cca měsíc odmítá cválat na levou nohu. Jako většina koní byl křivý a preferoval práci na pravou ruku, ale prací na jízdárně se nám to podařilo srovnat a poslední půl rok neměl s nacváláním na správnou nohu problém.

Cca před měsícem ale začal levou stranu zase ignorovat. Já ho na levou stranu na správnou nohu nenacválám vůbec, trenérka občas, po sérii "znepříjemňujících" cviků (myšleno cviků, které komplikují nacválání na nesprávnou nohu...) ano. Pokud jí valach nalevo nacválá na správnou nohu, cválá pak dál bez problémů (celá jízdárna, kruh...). Ale úspěšnost je tak 30 %.

Měsíc na tom pracujeme, výsledkem je ale jen to, že se valach velmi zdokonalil v kontracvalu a zjistil, že všechny cvalové cviky může klidně cválat v kontracvalu, což samozřejmě není cílem...

Kde udělali soudruzi chybu? Proč najednou odmítá používat i druhou nohu? Nehrotíme to moc? Máme ho nechat v kontracvalu, nebo ho dál máme ho "drtit" nacváláváním na správnou nohu? Nebo cval prostě na nějakou dobu vypustit a zkusit za nějakou dobu?

Pro úplnost - na jízdárně jsme průměrně dvakrát-třikrát týdně, nevšimla jsem si žádného diskomfortu, který by se u něj nějak nově objevil. Je pravidelně kontrolován fyzioterapeutkou, má sedlo Prestige z Equiservisu upravené na míru přímo jemu. Jezdím na něm jen já a trenérka.

6.6.2018 08:10
keira

XXX.XXX.113.173

Typuju nějaký zdravotní problém. Záda nebo nohy. Rozhodně ne paměť ;-)

Na lonži bez jezdce cválá taky kontra?

6.6.2018 08:23
deauville

XXX.XXX.30.49

keira napsal(a):
Typuju nějaký zdravotní problém. Záda nebo nohy. Rozhodně ne paměť ;-)

Na lonži bez jezdce cválá taky kontra?

Lonž nezkoušíme, od dob působení v JO má k lonžování takový odpor, že to v jeho případě považuji za týrání. Práce ve volnosti v kruhovce je něco jiného, ale tu momentálně bohužel nemámesmajlík

A setkala jste se s tím v souvislosti s nějakým zdravotním problémem? Já na něm totiž nic nepozoruju, už jednou jsem kvůli té vrozené křivosti volala fyzio mimo termín, ale ta konstatovala, že je prostě jen normální křivost a že ho moc pozoruju, žádný zásadní nález nebyl. Nehledě na to, že když nacválá správně, nemá problém normálně cválat. Problém (tedy viditelný) spočívá prostě v tom nacválání. Takže nechci zbytečně panikařit...

6.6.2018 09:37
keira

XXX.XXX.113.173

Pokud pravidelně jízdárensky ježděný kůň začne odmítat cválat na jednu stranu, není to podle mě přehnané pozorování koně, ale nějaký problém.

Samotné nacválání je ze cvalu nejobtížnější (viz když nacválává nepříliš přiježděný kůň, tak i když v klusu jde hezky, tak si do toho nacválání pomůže tím, že se ze sestavení "rozpadne" a až po nacválání se zase nechá posbírat).

Určitě bych na vašem místě točila a analyzovala videa, určitě se i na netu najdou lidé se zkušeným okem, kteří mohou vidět nějakou nečistotu v chodu. Zkontrolovat nohy (třeba ohybovky? ), hlavně zadní, a případně jiný fyzio na kontrolu zad. Ne každý musí vidět a vědět vše.

6.6.2018 11:48
dsj

XXX.XXX.207.141

Pokud jste si 100% jistá, že nejde o problem s poslušností, tak já osobně bych měla podezření na nějaké namožení/zranění nebo v horším případě degeneraci kloubu anebo poškození vazu v karpu, spěnkách nebo hleznu, kde přesně už musí diagnostikovat vet.
Problém může být i na noze, na kterou cválá líp – jezdila jsem na kobyle, která špatně nacválávala na LP a našla se osteoartroza v pravém karpu – ale přitom na PP nacválávala líp než na LP, jen jsem měla při jízdě pocit že je na pravou ruku strašně “tvrdá” a často vypadávala dovnitř záď, jak přenášením váhy na LZ kompenzovala bolavou PP. Ze země to vypadalo že kobča je hodně křivá. Také mě napadá třeba náběh na absces – ještě to nebolí až do kulhání, zatím nemusí být nic vidět, ale už se něco děje a kůň si šetří nohu.
Podle mě je nejlepší si nechat udělat diagnozu vetem (včetně RTG nebo sono, když je to potřeba) a fyzioterapeuta potom volat přímo na daný problém jako doplňkovou součást rehabilitace. Sebelepší fyzioterapenut nikdy neudělá diagnostiku a už vůbec ne medikaci na úrovni veta, a na některé problémy jen masáž a protahování nepomůže, snad nejlepší je kombinace vet+kopytář+fyzioterapeut v jedné osobě ale sehnat někoho takového a ještě ho dokázat ukecat aby přijel dřív než za měsíc je zázrak.
Držím vám palce, ať nakonec zjistíte, že máte zdravého a jenom neposlušného křivého koně.

6.6.2018 11:49
sovicka

XXX.XXX.34.5

Řekla bych, že pokdu se problém objevil z ničeho nic, tak může jít o zdravotní problém, kůň se prostě mohl zablokovat a danou stranu je mu cval nepříjemný proto na ni nechce naskakovat.

Další varianta je, že se kůň přesvalil a mohlo přestat sedět sedlo a na horší stranu a opět ho to nějak omezuje na slabší straně.

Třetí varianta je chyba jezdce a výcviku, mohlo to přijít nenápadně a mezitím si koník zafixoval, že je jednodušší se vyhnout nepohodlí nacválání do kontra.

První věc, kterou bych udělala je že bych koně nacválala na lonži, abych ho viděla ze země bez jezdce v přirozeném pohybu. Pokud má nějaký problém na lonži, tak to zde přeci udělat i na uzavřené jízdárně či hale, tohle by přeci chtěla vidět i fyzio, jak se kůň hýbe ve volnosti...
Doporučení na natočení videa je taky dobré.
Jinak bych zavolala fyzio, zkontrolovala znova sedlo a nechala se natočit na videu i trenérku.

6.6.2018 17:52
deauville

XXX.XXX.175.69

Díky všem. Já jsem čekala, že se to stočí ke zdravotnímu problému, ale nepřijde mi to pravděpodobné. Koně vidělo kromě trenérky několik dalších zkušených lidí s letitou praxí u koní i vzděláním, konzultovala jsem to s koňským vetem (bez rentgenu). Nikdo na něm neshledal nic, co by zavánělo zdravotním problémem.

Ano, můžu nechat udělat rentgeny nebo i ohybové zkoušky atd., ale když jsem koně kupovala, měl rentgeny prakticky čisté a od té doby, co je u mě, fakt pracujeme jen zlehka, hodně ho šetřím (protože je to samozřejmě mazlík). Jediné, co připouštím, jsou ty záda, valach je temperament a velmi hravý, v pastevním ustájku, ve výběhu páchá strašná alotriasmajlík a občas něco nevybere, s někým se nepohodne atd.

Takže spíš neposlušnost, valach je svéhlavička a přiznávám, že někdy na mě nemá úplně náladu. Ovšem z trenérky má respekt a taky jí nechce nacválat správně, i když v těch cca 40 % to udělá...

6.6.2018 19:58
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Může být jen zablokovaný, zvlášť, když se to objevilo takto najednou. Zavolala bych dobrého chiropraktika, aby ho vyšetřil.

6.6.2018 21:02
keira

XXX.XXX.113.173

deauville napsal(a):
Díky všem. Já jsem čekala, že se to stočí ke zdravotnímu problému, ale nepřijde mi to pravděpodobné. Koně vidělo kromě trenérky několik dalších zkušených lidí s letitou praxí u koní i vzděláním, konzultovala jsem to s koňským vetem (bez rentgenu). Nikdo na něm neshledal nic, co by zavánělo zdravotním problémem.

Ano, můžu nechat udělat rentgeny nebo i ohybové zkoušky atd., ale když jsem koně kupovala, měl rentgeny prakticky čisté a od té doby, co je u mě, fakt pracujeme jen zlehka, hodně ho šetřím (protože je to samozřejmě mazlík). Jediné, co připouštím, jsou ty záda, valach je temperament a velmi hravý, v pastevním ustájku, ve výběhu páchá strašná alotriasmajlík a občas něco nevybere, s někým se nepohodne atd.

Takže spíš neposlušnost, valach je svéhlavička a přiznávám, že někdy na mě nemá úplně náladu. Ovšem z trenérky má respekt a taky jí nechce nacválat správně, i když v těch cca 40 % to udělá...

To, že měl kůň před nějakou dobou čisté RTG znamená jen to, že před nějakou dobou měl čisté RTG ;-)

Může to znamenat i to, že pravděpodobně, pokud to bylo třeba před rokem, se mu z ničeho nic nerozvinula těžká artroza.

Ale pořád mohl třeba dostat malý, ale dobře mířený kopaneček, který způsobil ulomení malého kousku chrupavky a vznik čipu. Nebo si sám nějak ublížit při blbnutí ve výběhu, ať už na nohách nebo na zádech.
Vznik zdravotního problému nemusí být viditelný. Třeba mně se před půl rokem zablokoval trapéz čistě jen při jízdě autem, kde jsem seděla jako spolujezdec, takže jsem nic nedělala. Bylo to ze stresu z jízdy na úřad. Pozorovatel by neměl šanci si toho všimnout. Jen já vím, že ani po 6 měsících nemůžu naklonit hlavu doleva a nemůžu bolestí ležet na levém boku.

A že vám několik lidí řeklo, že je zdravý? Už jsem slyšela od zkušených celoživotních koňáků i lidských doktorů tolik blbostí, které byly i zdraví či život ohrožující, že už jsem dost skeptická.

Co když trenérce nacválává lépe proto, že když z ní má větší respekt, tak jde více přes vlastní bolest? Já taky v práci pracuju, ačkoli mám bolesti žil v nohách, protože prostě musím. Ale kdykoli si můžu ulevit a sednout si, tak si sednu. Nezasvěcený pozorovatel by si mohl myslet, že jsem jednoduše líná, když se snažím vše dělat v sedě, na mých nohách zvenku není nic vidět, jedná se o problém vnitřních žil. Naštěstí já to můžu lidem okolo vysvětlit. Kůň nemá šanci vám to říci jinak, než že se bude vyhýbat nějakému pohybu.

Jak ten vet koně vyšetřoval?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.6.2018 22:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

deauville napsal(a):
Nadpis berte s rezervou, ale vypadá to tak... Valach cca měsíc odmítá cválat na levou nohu. Jako většina koní byl křivý a preferoval práci na pravou ruku, ale prací na jízdárně se nám to podařilo srovnat a poslední půl rok neměl s nacváláním na správnou nohu problém.

Cca před měsícem ale začal levou stranu zase ignorovat. Já ho na levou stranu na správnou nohu nenacválám vůbec, trenérka občas, po sérii "znepříjemňujících" cviků (myšleno cviků, které komplikují nacválání na nesprávnou nohu...) ano. Pokud jí valach nalevo nacválá na správnou nohu, cválá pak dál bez problémů (celá jízdárna, kruh...). Ale úspěšnost je tak 30 %.

Měsíc na tom pracujeme, výsledkem je ale jen to, že se valach velmi zdokonalil v kontracvalu a zjistil, že všechny cvalové cviky může klidně cválat v kontracvalu, což samozřejmě není cílem...

Kde udělali soudruzi chybu? Proč najednou odmítá používat i druhou nohu? Nehrotíme to moc? Máme ho nechat v kontracvalu, nebo ho dál máme ho "drtit" nacváláváním na správnou nohu? Nebo cval prostě na nějakou dobu vypustit a zkusit za nějakou dobu?

Pro úplnost - na jízdárně jsme průměrně dvakrát-třikrát týdně, nevšimla jsem si žádného diskomfortu, který by se u něj nějak nově objevil. Je pravidelně kontrolován fyzioterapeutkou, má sedlo Prestige z Equiservisu upravené na míru přímo jemu. Jezdím na něm jen já a trenérka.

Je horko, na pískové jízdárně je jako na Sahaře, využijte toho a dejte si pauzu, jezděte do terénu, třeba i krokem ať se koník uvolní, protáhne, zregeneruje mysl...zkusit cválat můžete i tam.
Čistě teoreticky: co mu dát něco pár dní od bolesti(Danilon) a zkusit si ho pak nacválat, pokud je to z důvodu bolestivosti, mohlo by to jít lépe, když bude bolest tlumena, pak už by jste věděla odkud vane.

7.6.2018 23:37
saola

XXX.XXX.44.115

Je to jen hypotéza, ale osobně bych nepodcenila ani tu možnost, že kůň systematickou prací a posilováním té slabší strany, jak bych to napsala - "zešikovněl", tj. získal na celkové obratnosti, rovnováze a prostupnosti, ale neztratil povědomí o své slabší straně (prostě zvyk, dlouhodobé skryté zdravotní omezení apod.). Ať už je nebo byl důvod "slabosti" levé strany jakýkoliv, je mu práce na ní prostě stále málo příjemná, a tím, že je jaksi zručnější, lépe se požadavku vyhne a kontracval mu nijak nevadí, neobtěžuje ho a je pro něj snadný.

Zda nechat či nenechat v kontracvalu, je otázka spíše o tom, kam spolu v jezdectví směřujete - pokud jste se našla ve sdílení svého času s koněm a společných prožitcích bez sportovních ambicí, tak kontracval v zásadě ničemu nevadí, ale pokud vzhlížíte ke klasickému jezdectví a chcete se někam posouvat, kontracval je při požadavku na korektní nacválání samozřejmě chyba. Ale nijak to využitelnost koně v běžném životě, courání terénem apod. nesnižuje.

Pokud dokáže explodovat a páchat alotria ve výběhu, zásadní zdravotní problém bych tam neviděla.

8.6.2018 14:47
deauville

XXX.XXX.175.69

Díky všem za reakce. Nechci dál rozebírat detaily ohledně možného zdravotního problému, protože to prostě na to nevypadá. Rentgeny, sona šlach, ohybové zkoušky, to všechno znám, můj nebožtík si toho užil až dost a důchodce to má taky za sebou. Proto si myslím, že pokud mlaďochův JEDINÝ problém je nacválání na levou nohu, bude problém spíš někde jinde (poslušnost, navyknutí si na kontracval). Mám objednanou fyzioterapeutku, uvidíme, jestli něco odhalí ona...

8.6.2018 14:48
deauville

XXX.XXX.175.69

saola napsal(a):
Je to jen hypotéza, ale osobně bych nepodcenila ani tu možnost, že kůň systematickou prací a posilováním té slabší strany, jak bych to napsala - "zešikovněl", tj. získal na celkové obratnosti, rovnováze a prostupnosti, ale neztratil povědomí o své slabší straně (prostě zvyk, dlouhodobé skryté zdravotní omezení apod.). Ať už je nebo byl důvod "slabosti" levé strany jakýkoliv, je mu práce na ní prostě stále málo příjemná, a tím, že je jaksi zručnější, lépe se požadavku vyhne a kontracval mu nijak nevadí, neobtěžuje ho a je pro něj snadný.

Zda nechat či nenechat v kontracvalu, je otázka spíše o tom, kam spolu v jezdectví směřujete - pokud jste se našla ve sdílení svého času s koněm a společných prožitcích bez sportovních ambicí, tak kontracval v zásadě ničemu nevadí, ale pokud vzhlížíte ke klasickému jezdectví a chcete se někam posouvat, kontracval je při požadavku na korektní nacválání samozřejmě chyba. Ale nijak to využitelnost koně v běžném životě, courání terénem apod. nesnižuje.

Pokud dokáže explodovat a páchat alotria ve výběhu, zásadní zdravotní problém bych tam neviděla.

Kontracval nechci nechat, žádné sportovní ambice nemám, jen mi jde o to, aby byl kůň rovný, symetricky, přiježděný, proježděný, prostě "radost pohledět".

8.6.2018 16:45
saola

XXX.XXX.250.214

Jojo, kdo by nechtěl...

Tak ať se Vám daří

9.6.2018 08:40
dsj

XXX.XXX.207.141

deauville napsal(a):

A co zkusit nějakého úplně cizího trenéra na 1-2 lekce - člověk je občas stižen provozní slepotou, jiný a nezávislý pohled na věc někdy také může pomoci... Já jsem vloni řešila že mi kobyla začala chodit ve cvalu nad otěží, a s mým trenérem jsme s tím skoro nic neudělali, na semináři jsem s tím hnula během 3 dnů. Každý trenér zná jiné fígle, třeba by pomohl nový a nezaujatý pohled na věc, který by vás nasměroval řešit to z jiného konce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík