Ahoj. Mám kobču tříletou (už jsem zde jednou psala) je to paint horse a jezdíme zatím anglii. (Psala jsem zde dozat ohledne přechodu na western.) A ted asi nemám na výběr. Ale moje otazla zní- měla jsem hauzra a ten se jí točil a tak jsem si od trenerky půjčila dost kvalitní sedlo které sedi skoro na všechny a taky se točilo (komora 3) a tak jsme zkusili 2 a to je úzký přes lopatky.
A tedy se chci zeptat. Asi budu muset přejít na ten western.. ale potřebovala bych komoru asi komoru 3 (ale ve vesternu to píšou jinak-takže jaká vel. se rovná trojkové komoře?). Koupila bych si nějakou lepší-širší podsedlovku a mohlo by to být ok. A nebo nevíte jaké anglické sedlo sedí na lopatkáře.. uz fakt nevím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Široké komory(a aj chrbtové kanály) majú napríklad Stübben(mala som staré sedlo také, že na valacha S 3-4 wintec komorou bolo široké), Zaldi trebárs tiež(ale to sa asi tak ľahko nepodarí vyskúšať. Skúske kontaktovať p.Zelenkovú z webu sedlovna, je schopná vám doviezť aj viac sediel na skúšk. Viem, že takúto službu ponúka aj niekto ďalší, ale nespomeniem si na meno.
http://www.sedlovna.cz/e-shop/content/7-obchodni-podminky-sedla.
Zkuste pani Dohnalovou z a- sedel. Na tento typ koni by asi melo sedet sedlo s komorou do V. Já mam na kobylku Euroriding. Má vysoký, dlouhý a hodně osvaleny kohoutek. A je také širší v plecich. Teď mne čeká znovu martiryum s koupi sedla. Vyrostla mi ze skocky a uz mi z toho lezou vlasy dolů, při vzpomenuti, co to obnáší :D.
Z vašeho popisu, s tím že fotografie chybí, úplně nechápu jak koni sedlo nesedí, na lopatce by přeci sedlo sedět nemělo, protože pak ji blokuje. Nejde řešit pouze šířku komory, je spousta dalších parametrů které třeba zodlednit, jako celková délka sedla, tvar sedlových polštářů šírku páteřního kanálu a v neposlední řadě i to, jak pasuje jezdci...
a co tedy sáhnout přímo po 'hunter' sedle? To jsou speciální anglická sedla právě na americká plemena do hunter disciplín.
Jinak anglie se pasuje mnohem snáze než western. Westernové sedlo má mnohem větší plochu pevné kostry, která musí správně přiléhat a nikde netlačit.
Nevím jaká westernová sedla pak plánujete vybírat, ale kvalitní jeté westernové sedlo šité přímo sedlářem začíná kolem 15 tisíc a pak dle jména sedláře a kvality a samozřejmě věku sedla dál, průměrná částka je pak cca 25 tis... a stále nevíte, jestli vám to které sedlo sedne. Jsou tři základní rozměry westernu, semiquarter, quarter a fullquarter. Ale celkem snadno se vám může stát, že potřebujete rozměr atypický, většina těch koster není dělaná na koně s kohoutkem, stačí ho mít vyšší, delší, nebo zkrátka výraznější a už máte potíž se sháněním. Stejně jako s lopatkou, stačí aby každá lopatka byla trošku na jiném místě, nebo jinak vystouplá a opět máte problém se sháněním.
A zase pokud byste skutečně tedy chtela shánět kvalitní ojetý western, tak to už byste mohla zauvažovat o kvalitním novém anglickém sedle přímo na míru.
Jestli chcete zůstat ještě chvíli v anglii, tak za mě doporučuji vyzkoušet Balouna - já jsem si kupovala G2 ve chvíli, kdy se u mě sešla tlustá appa a extra tlustá arabka, obě krátký hřbet a žádný kohoutek, běžná sedla se na nich točily a kývaly, nedalo se na ně nic běžného dopasovat (zkoušela jsem Appolona, Romu, Stubena a Euroriding). Je to můj jediný drezurní speciál, původně jsem chtěla školní skočku a musím říci, že jsem ráda, že jsem do něj investovala - na tyhle atypy je perfektní a opravdu dobře vede sed, kohokoliv jsem do toho posadila, tak seděl dobře.