Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
No to doufám že ani nikdo další info nemá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jesie
napsal(a):
Ahoj, dnes se ke mne dostala informace, ze hříběcí je nyní v ČR na vzestupu, údajně na oficiálních závodech se zúčastnili koně nakažení, v té době bez příznaků.
Zavody byly v jižních Čechách...
Mate někdo informace o dalších lokalitách?
Kde? Jižní Čechy jsou veký pojem...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.223
To nejsou jizni cechy ale. Nybrz zapadni.

Hele, a nemělo by se to dát najít třeba na webu KVS?
napsal(a):
Hele, a nemělo by se to dát najít třeba na webu KVS?
Oficiální stanovisko KVS je, ze hříběcí nepodléhá povinnemu hlášení a tudíž není evidovana KVS, je na uvážení osetrujiciho veterináře jakým způsobem bude pokračovat a na úvaze majitele koně, zda doporučení dodrží...Mail mám schovaný, sama jsem tomu nemohla věřit.

Tyjo..tak to by mě nenapadlo! Vždyť je to infekční a může mít poměrně dost dramatický průběh?
No a malochovatelům vybíjejí chovy ptactva, aniž by mohli kohokoli ohrozit...
Ten svět je vážně postavený na hlavu!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Tyjo..tak to by mě nenapadlo! Vždyť je to infekční a může mít poměrně dost dramatický průběh?
No a malochovatelům vybíjejí chovy ptactva, aniž by mohli kohokoli ohrozit...
Ten svět je vážně postavený na hlavu!
Je postavený na hlavu a to pořádně.Představ si, že dnes si může tvůj soused koupit celou autogenní soupravu a bez jakéhokoli průkazu svářeče.Ještě před pár lety to bylo přísně hlídáno z důvodu docela solidních obav, aby s tím nevyhodil nějaký "ňouma" sebe a sousedův dům do "luftu".Vidíš a před pár lety velmi nebezpečná věc a evidovaná.Nyní je bezpečná asi a nebo jsou odolnější domy. .No a to máš stejně nepochopitelné jako tu hříběcí kterou zákon neřeší a vybíjení ptactva malochovatelům.Záleží kdo si co nahoře vymyslí a jestli to odpovídá zdravé úvaze? Certifikovaný metr na stavbě musí taky být..Jeden musí být přítomen a samozřejmě a teď pozoooor...Chvíle napětí...Ano chtějí za ten certifikát peníze. Nečekané, že? Promiň, jen už si z toho kocourkova a příživníků dělám srandu.

Meifi...ono to je ke smíchu, ale ve skutečnosti by člověk brečel.
Měli jsme před týdnem plánovanou inspekci z MŠMT a to, co ony řešily, to by člověk fakt nechápal.
Prošli jsme prakticky s čistým štítem, ale např. jsme dopředu věděli, že dostaneme "výtku" za to, že dětem nepřipravujeme svačinky, tedy že nebudeme splňovat tzv. "spotřební koš" - zákonem nastavené množství konkrétních potravin na dítě / den....protože našim dětem připravují svačinky maminky do krabiček do batůžku... no a ty nejspíš vůbec nevědí, co je pro jejich dítě prospěšné. Takže kdybychom jim nechávali dovážet nějaké balené z velkovýroby, bylo by to dle legislativy v pořádku. A jistě pro děti to nejlepší.
To je to same, jako nám hygiena doporučovala, že nejlepší pro lesní mateřské školky by bylo, aby se vůbec nemanipulovalo s vydávaným jídlem, tak že bychom si měli objednávat pro děti vaničky, ve kterých by byly po jednotlivých porcích jídla rovnou zatavené. Jen by se odloupl plast z plastové jednorázové vaničky, vysrklo jídlo a pak se to vyhodilo.
= optimální řešení pro provoz školky, kde je hlavní důraz kladen na souznění s přírodou, zdravý vývoj dítěte v jeho přirozených podmínkách.
A to by mohl jistě kdekdo tady z nás dávat další a další příklady nesmyslnosti nastavení kdečeho ze strany státu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Meifi...ono to je ke smíchu, ale ve skutečnosti by člověk brečel.
Měli jsme před týdnem plánovanou inspekci z MŠMT a to, co ony řešily, to by člověk fakt nechápal.
Prošli jsme prakticky s čistým štítem, ale např. jsme dopředu věděli, že dostaneme "výtku" za to, že dětem nepřipravujeme svačinky, tedy že nebudeme splňovat tzv. "spotřební koš" - zákonem nastavené množství konkrétních potravin na dítě / den....protože našim dětem připravují svačinky maminky do krabiček do batůžku... no a ty nejspíš vůbec nevědí, co je pro jejich dítě prospěšné. Takže kdybychom jim nechávali dovážet nějaké balené z velkovýroby, bylo by to dle legislativy v pořádku. A jistě pro děti to nejlepší.
To je to same, jako nám hygiena doporučovala, že nejlepší pro lesní mateřské školky by bylo, aby se vůbec nemanipulovalo s vydávaným jídlem, tak že bychom si měli objednávat pro děti vaničky, ve kterých by byly po jednotlivých porcích jídla rovnou zatavené. Jen by se odloupl plast z plastové jednorázové vaničky, vysrklo jídlo a pak se to vyhodilo.
= optimální řešení pro provoz školky, kde je hlavní důraz kladen na souznění s přírodou, zdravý vývoj dítěte v jeho přirozených podmínkách.
A to by mohl jistě kdekdo tady z nás dávat další a další příklady nesmyslnosti nastavení kdečeho ze strany státu...
Vím moc dobře o čem mluvíš..Mám tu kousek Dětský tábor a známá tam dělá správcovou.Tam když jsem byl a přijela hygiena..To se nedá popsat co za kraviny se dá vymyslet aby vzniklo "lejstro" a potažmo ta pokuta.Na mě už šly mrákoty, když mají povinnost sepisovat jak se pohybují brambory a mrkev po kuchyni. Takže vím, že balíčky dětem když jdou na celodenní výlet připravuje výhradně kuchař. No a přitom je kuchař docela na můj vkus "prase".Tak hlavně že papírově jsme vyhověli všemu.Máš pravdu je to spíš k pláči.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Podotýkám nejsem OT.Je tam mrkev a ta souvisí s koňmi.

Jo když si mají děti vybudovat nějakou imunitu, tak jim to inspekce vždycky zkazí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Přitom buřty si můžou opékat klidně na ohništi které si včera uhasili...No to jak se vám chce čůrat a najednou míň a míň až oheň zhasne.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přitom buřty si můžou opékat klidně na ohništi které si včera uhasili...No to jak se vám chce čůrat a najednou míň a míň až oheň zhasne.
Do táborového ohně se ne*chčije a buřty se neopékají...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Do táborového ohně se ne*chčije a buřty se neopékají...
Kontrolní otázka: Co se teda děje s buřty nad ohněm? Ale jinak dík, že si to dohasila za mě.

To jsme se zase vychýlili od tématu do pěkné zatáčky...myšleno, že buřty se na táborovém ohni neopékají, viz. rozdělení ohňů na táboře...naše děti jezdili a jezdí už jako vedoucí na tábor na pasece v lese, vaří si sami, kadiboudy se kopou každý rok jinde- už není kde, plní různé odborky(např.24hodin na stromě), do odpadní jámy chodí liška a když mají ošklivě celý tábor, tak se mejou až doma...
Tak děkuji za info, hlavně že vím, jak se pečou buřty na táboře
Pro mě téma hříběcí je celkem důležité, pořádáme kurzy, jeden se blíží, jezdí lidé i zdaleka. Navíc máme ve stáji i čerstvé hříbě.
Tak kdyby někdo přece jen měl info, budu ráda...
Horsano - podle KVS se tedy nedá dohledat, jediná možnost je obeslat veterináře v ČR...je možnost, jak ochránit koně ustájené po dobu probíhání kurzu? Potvrzení od veta, že koně, kteří se účastní, nevykazují známky a nejsou ustájeni v místech, kde hříběcí nákaza je prokázána?
Horsana
napsal(a):
Hříběcí nahlási málo ľudí, skoro nikto, takže na oficiálne info by som sa až tak nespoliehala.
podle KVS se tedy nedá dohledat, jediná možnost je obeslat veterináře v ČR...je možnost, jak ochránit koně ustájené po dobu probíhání kurzu? Potvrzení od veta, že koně, kteří se účastní, nevykazují známky a nejsou ustájeni v místech, kde hříběcí nákaza je prokázána?
Silverstone Western Cup
9 červen v 17:01 ·
Vážení účastníci Silverstone Western Cupu, považujeme za svou povinnost vás neprodleně informovat o potvrzení Hříběcí nákazy ve stáji, ze které byly tři koně na poslední červnové show. Situaci okolo Hříběcí jsme do posledního dne pečlivě monitorovali, a protože žádný další případ potvrzen nebyl, závody se nakonec konaly. Bohužel dnes ráno (9.6.) jsme byli informováni o potvrzeném dalším případu a příznacích této choroby u případu druhého ve stejné stáji. Bereme celou situaci velice vážně a doufáme, že se díky co největší informovanosti mezi majiteli koní podaří šířící se nákazu zastavit.
Děkujeme za pochopení
SWC Team
Zkopírováno dnes z Facebooku.
Pochopila jsem to tak, že Roupově (Plzeň jih) byly závody a těch se účastnili koně s nákazou. Ti pocházeli ze stáje JK Ranch v Libomyšli.Tam prý teď už mají dva potvrzené
Nevím, kde je Libomyšl, ale šiřte dále...
koně
napsal(a):
Silverstone Western Cup
Vážení účastníci Silverstone Western Cupu, považujeme za svou povinnost vás neprodleně informovat o potvrzení Hříběcí nákazy ve stáji, ze které byly tři koně na poslední červnové show. Situaci okolo Hříběcí jsme do posledního dne pečlivě monitorovali, a protože žádný další případ potvrzen nebyl, závody se nakonec konaly. Bohužel dnes ráno (9.6.) jsme byli informováni o potvrzeném dalším případu a příznacích této choroby u případu druhého ve stejné stáji. Bereme celou situaci velice vážně a doufáme, že se díky co největší informovanosti mezi majiteli koní podaří šířící se nákazu zastavit.
Děkujeme za pochopení
SWC Team
Pochopila jsem to tak, že Roupově (Plzeň jih) byly závody a těch se účastnili koně s nákazou. Ti pocházeli ze stáje JK Ranch v Libomyšli.Tam prý teď už mají dva potvrzené
Už jsem našla, Libomyšl je u Berouna.
koně
napsal(a):
Silverstone Western Cup
Děkujeme za pochopení
SWC Team
Hříběcí nemusí mať žiadne klinické príznaky.
Neregistrovaný uživatel
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
https://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/na-rakovnicku-se-objevila-hribeci-nakaza-nemoc-ohrozuje-i-dospele-kone-20180420.html.
Měsíc a půl stará informace...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
jesie
napsal(a):
Měsíc a půl stará informace...
No to jo, ale tím hůř, ne?
Prosím vás, než začnetě šířit paniku ze špatně formulovaného původního(teď již upraveného )příspěvku, který je nyní už upraven a diskuze vymazána.V Libomyšli byla jedna klisna, která měla horečku a byla neprodleně dopravena na kliniku v HM, byla u ní prokázána hříběcí v mírné formě.Tato klisna je tam od středy 6.6 a je stále v karanténě na klinice.Žádný další kůň s touto nákazou a ani s podezřením na ni, nebyl a není v Libomyšli evidován(mimochodem, zmíněná klisna se ani kurzů, ani závodů NEZŮČASTNILA!).Majitelka ranče je velmi zodpovědná osoba, která se k nastálé situaci postavila čelem, řeší a řešila ji.Jen pro pořádek, nemám koně v Libomyšli, jen mě mrzí, že JR ranč je teď označován za místo nákazy a ještě pomalu i za to, že nákazu šířil svojí účastí na závodech.Majitele ranče si toto nařčení nezaslouží, jejich koně-ať už vlastní, či ustájení, jsou jim nade vše.
Mimochodem, koně v Rakovníku (před měsícem a půl)byli nakaženi touto nemocí proto, že dovozce a prodejce dotáhl toto onemocnění z Anglie, odkud vozil irské coby s pochybným původem(celá kauza byla na FB, kde dovozkyně dokonce falšovala i genetické testy ).Odtud je zakoupila majitelka Lucky Ranche, která celou situaci také řešila a nenechala si celou situaci pro sebe a pravdivě o ní informovala.
Obě kauzy spolu nemají NIC společného, nespojujte je prosím, oba ranče mají myslím už i tak svojí situaci zkomplikovanou a oba ji řešili, jak nejlépe, podle svého svědomí mohli.
Nevím co by dnes řekli veterináři. Když nám v oddíle u jednoho z mladých koní propukla hříběcí, trenér nechal sekretem nemocného koně otřít nozdry všech koní ve stáji. Zdůvodnil to tím, že mají li to dostat ať to propukne naráz u všech a nečeká se na postupně jednotlivé případy a léčí se celá stáj najednou. U žádného jiného koně nákaza nepropukla. Je to již 40 let a ten trenér se jmenoval maj.Dobeš.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak mě je docela jedno odkud se nákaza vzala.Horší je, že je v ČR a může to přinést i člověk který přijde kouknout na koně.
kodex
napsal(a):
Nevím co by dnes řekli veterináři. Když nám v oddíle u jednoho z mladých koní propukla hříběcí, trenér nechal sekretem nemocného koně otřít nozdry všech koní ve stáji. Zdůvodnil to tím, že mají li to dostat ať to propukne naráz u všech a nečeká se na postupně jednotlivé případy a léčí se celá stáj najednou. U žádného jiného koně nákaza nepropukla. Je to již 40 let a ten trenér se jmenoval maj.Dobeš.
Major J.Dobeš byl přes koně odborník na slovo vzatý.
Jediný spôsob ako zistiť, či sú kone nakazené, lebo nie je dať im všetkým urobiť výtery.
Ja veľmi nevhodné sa spoliehať iba na klinické príznaky, práve bezpríznakové kone sú tými najzákernejšími prenášačmi choroby.
Zažila som hříběcí na žriebárni, bilancia bola krutá, jedno žriebä uhynulo.
Tak isto som zažila u koňa tzv. bastard strangles, kedy sa koňovi po styku s bezpríznakovým prenášačom (robili sa výtery, bol v terapii, ale stále infekčný) vytvoril na závesnom aparáte čreva absces, kvôli ktorému musel byť utratený na stole. Až na klinické príznaky, ktoré vyvolal samotný absces kôň tiež žiadne príznaky nemal.
Takže NIKDY by som sa na samotné KP nespoliehala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Má na to vliv imunita? Respektive dá se tomu nějak preventivně předcházet? Taky když už jí kůň někdy prodělal je už odolný a nebo to na to nemá vliv?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Má na to vliv imunita? Respektive dá se tomu nějak preventivně předcházet? Taky když už jí kůň někdy prodělal je už odolný a nebo to na to nemá vliv?
Imunita má výrazný vplyv - najmä tá nešpecifická.
Po prekonaní ochorenia u väčšiny koní ( cca 70 %) nastupuje imunita, ktorá trvá zhruba 5 rokov, tieto údaje sú ale iba orientačné a je to vždy individuálne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Horsana
napsal(a):
Imunita má výrazný vplyv - najmä tá nešpecifická.
Po prekonaní ochorenia u väčšiny koní ( cca 70 %) nastupuje imunita, ktorá trvá zhruba 5 rokov, tieto údaje sú ale iba orientačné a je to vždy individuálne.
No jo, ale tu vrozenou, přirozenou imunitu asi moc zvýšit nelze..Nebo to jde? Nebo to není dobrý nápad kupovat koním něco na podporu imunity?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No jo, ale tu vrozenou, přirozenou imunitu asi moc zvýšit nelze..Nebo to jde? Nebo to není dobrý nápad kupovat koním něco na podporu imunity?
Tou nešpecifickou imunitou sú myslené rôzne obranné mechanizmy kože, slizníc, rôznych orgánových systémov.
Ja osobne ako kľúčovú vidím výživu vrátane efektívnej suplementácie makro a mikroprvkov (v organickej väzbe atď.), psychickú a fyzickú pohodu, kvalitný odčervovací program, pravidelný a rozumný pohyb a tréning a čo sa sliznice dýchacieho traktu týka, tak ju nezaťažovať zbytočnou expozíciou prachom, stajňovým smradom, čpavkom a tak podobne.
Prípravky na podporu imunity- časť z toho už spĺňa kvalitná výživa ušitá na mieru koňovi, jeho plemenu, vekovej kategórii a zaťaženiu.
Pacientom aplikujeme vit.C injekčne, určite je možné ho podávať aj per huba, aj kadečo iné, ale efektivitu užívania týchto prípravkov nemám podrobne naštudovanú, hoci v prípade echinacei pri vhodnom dávkovaní som zachytila nejaké štúdie hovoriace v jej prospech.
To vhodné dávkovanie ale nedokážem porovnať s tým, ktoré deklarujú výrobcovia u nás dostupných prípravkov, lebo som to nikdy neporovnávala, možno za dlhých zimných večerov sa k tomu odhodlám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Horsana
napsal(a):
Tou nešpecifickou imunitou sú myslené rôzne obranné mechanizmy kože, slizníc, rôznych orgánových systémov.
Ja osobne ako kľúčovú vidím výživu vrátane efektívnej suplementácie makro a mikroprvkov (v organickej väzbe atď.), psychickú a fyzickú pohodu, kvalitný odčervovací program, pravidelný a rozumný pohyb a tréning a čo sa sliznice dýchacieho traktu týka, tak ju nezaťažovať zbytočnou expozíciou prachom, stajňovým smradom, čpavkom a tak podobne.
Prípravky na podporu imunity- časť z toho už spĺňa kvalitná výživa ušitá na mieru koňovi, jeho plemenu, vekovej kategórii a zaťaženiu.
Pacientom aplikujeme vit.C injekčne, určite je možné ho podávať aj per huba, aj kadečo iné, ale efektivitu užívania týchto prípravkov nemám podrobne naštudovanú, hoci v prípade echinacei pri vhodnom dávkovaní som zachytila nejaké štúdie hovoriace v jej prospech.
To vhodné dávkovanie ale nedokážem porovnať s tým, ktoré deklarujú výrobcovia u nás dostupných prípravkov, lebo som to nikdy neporovnávala, možno za dlhých zimných večerov sa k tomu odhodlám.
Když třeba vit.C není vlastně moc dobré udržovat nějak delší dobu v suplementaci na vyšších dávkách.Tělo si rychle přivyká na nadstandard a vysazení se potom projevuje jako jeho nedostatek.To teď myslím spíš na takové to koupím vit C a sypu to do koně.Ta psychika a pohoda to je jasný.To i lidi marodí když se jim toho nedostává. Jinak k té nespecifické imunitě..Já měl za to, že je to takhle?
https://www.wikiskripta.eu/w/Nespecifick%C3%A1_imunita.
Vit. C podávať napríklad pri horúčavách, v prechodnom období, v zime, keď je znížený prísun prirodzených zdrojov.
Nešpecifická imunita - nevidím nijaký rozpor v tom, čo som tu písala a v tom, čo si tu dal z wiki.
Na tému proteínov akútnej fázy som písala dizertačnú prácu a fakt sa mi to tu nechce nejako obšírne rozoberať na bunkovej a humorálnej úrovni, načo.
Lidem se podávají vyšší dávky vit. C a snáší to dobře, samozřejmě netřeba jít do extrému. Třeba u nachlazení je nejdůležitější v akutní fázi si to "céčko" vzít. Ne nadarmo látky budící imunitu jako betaglukany se doporučují podávat právě v kombinaci s vit. C.
Viz zde: http://www.ped.muni.cz/wchem/comenius2000/vitaminc/vyzivac.htm.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Horsana
napsal(a):
Vit. C podávať napríklad pri horúčavách, v prechodnom období, v zime, keď je znížený prísun prirodzených zdrojov.
Nešpecifická imunita - nevidím nijaký rozpor v tom, čo som tu písala a v tom, čo si tu dal z wiki.
Na tému proteínov akútnej fázy som písala dizertačnú prácu a fakt sa mi to tu nechce nejako obšírne rozoberať na bunkovej a humorálnej úrovni, načo.
Já spíš že pro mě amatéra je to takové srozumitelnější rozdělit tu specifickou a nespecifickou nějak jednodušeji.Proto jsem to pobral jako tu přirozenou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dotaz
napsal(a):
Lidem se podávají vyšší dávky vit. C a snáší to dobře, samozřejmě netřeba jít do extrému. Třeba u nachlazení je nejdůležitější v akutní fázi si to "céčko" vzít. Ne nadarmo látky budící imunitu jako betaglukany se doporučují podávat právě v kombinaci s vit. C.
Viz zde: http://www.ped.muni.cz/wchem/comenius2000/vitaminc/vyzivac.htm.
Jo to je jasný, ale horší je že spousty lidí se krmí "céčkem" i v dávkách 1 gramu za den dlouhodobě.Tak mě to napadlo i ve spojitosti s koňmi.Notabene na mě fungoval skvěle co se týče imunity Wobenzym.Letošní chřipku jsem nedostal a to že kolem mě všichni si jí užívali až až.
je to smutné, ale je to tak...Jesie, pokud znáte paní vlastnící Fríse, se kterými natáčí filmy..nechci tu zmiňovat jméno, protože ona za to nemůže...filmaři prý už přivezli údajně nakaženého koně k ní do stáje...mám právě taky koně kousek od Žatce, takže aspoň vím, že se nemám zúčastňovat žádných sranda akcí a podobně..vůbec nevím, jak to probíhá, jestli je karanténa, jestli je to už ofiko nahlášené..zatím to vše probíhá..až budu mít více info, dám ho sem..
canka
napsal(a):
je to smutné, ale je to tak...Jesie, pokud znáte paní vlastnící Fríse, se kterými natáčí filmy..nechci tu zmiňovat jméno, protože ona za to nemůže...filmaři prý už přivezli údajně nakaženého koně k ní do stáje...mám právě taky koně kousek od Žatce, takže aspoň vím, že se nemám zúčastňovat žádných sranda akcí a podobně..vůbec nevím, jak to probíhá, jestli je karanténa, jestli je to už ofiko nahlášené..zatím to vše probíhá..až budu mít více info, dám ho sem..
no to je paráda, samozřejmě, že ji znám a účastní se občas nějakých akcí v okolí :(.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak to taky vím o koho jde..Jak říká svému koni? Na M to začíná a končí na "i"?
Hříběcí se již vyskytla i na Tachovsku.
https://www.svscr.cz/hribeci-nebezpecna-nakaza-koni-potvrzena-na-tachovsku/.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to taky vím o koho jde..Jak říká svému koni? Na M to začíná a končí na "i"?
To je kladrubák, koho myslíte...
Jinak, hříběcí potvrzená na ostravsku - konkrétně okolí Havířova a Kunčic pod Ondřejníkem
Dep
napsal(a):
Hříběcí se již vyskytla i na Tachovsku.
https://www.svscr.cz/hribeci-nebezpecna-nakaza-koni-potvrzena-na-tachovsku/.
ano, a ví se to už od května...
A můžete hádat dvakrát, jaképak plemeno koníka se tady na Tachovsko-Planensku začalo z jara prodávat...
Kvůli bezohlednosti a touze po penězích jedné osoby, přibývá takovýchto oznámení jako od
Appaloosa Horse Club Czech Republic, o.s.
https://www.facebook.com/aphcczos/photos/pb.254935584625374.-2207520000.1534098931./1775814319204152/?type=3&theater.

Povedzte mi, čím to je, že tá nákaza sa šíri najmä westernovými stajňami...?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
To nevím proč western stáje, ale samozřejmě koně dnes převeze každý "ťuňťa" a tak to virům a bakteriím vyhovuje v šíření.Bohužel uchráněni nejsou ani ti co koně nikam nevozí.Samozřejmě to do stáje může dotáhnout i člověk co jsem se informoval.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To nevím proč western stáje, ale samozřejmě koně dnes převeze každý "ťuňťa" a tak to virům a bakteriím vyhovuje v šíření.Bohužel uchráněni nejsou ani ti co koně nikam nevozí.Samozřejmě to do stáje může dotáhnout i člověk co jsem se informoval.
V Americe se to vakcinuje...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
V Americe se to vakcinuje...
Ahaaa.Ty jo to je nejcennější informace co jsem tu četl.Díky Verun a já se zítra hned informuji u veta jestli by byl schopný to naočkovat.Teda to si mi udělala radost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Aha no tak taky díky..Když já se dopracoval až k chorobám typu "grass sickness" a už si zase dám oraz z těmi nemocemi koní raději.Ono je někdy fakt lepší ani nevědět co všechno jim může být..
sisi58
napsal(a):
Proto přeočkování. Napište, která vakcína je 100% a vydrží stále.
jistě, ale pokud se nic nezměnio, tak zrovna proti hříběcí jednak ani samotná vakcína není 100%, a pak vydrží vždy jen několik týdnů. Což mi přijde trochu jako nerozum, pokud není přímé riziko nákazy.
Vakcína môže zmierniť klinické príznaky, u nás nie je dostupná.
Dokonca sa už ani neodporúča podávať ATB a ak, tak cielene, ak je napríklad empyém vzduchového vaku, ale samozrejme ten treba aj dobre vypláchnuť. Môže potlačiť prejavy ochorenia, no zabráni aj vzniku protektívnej imunity. Preventívne sa ale podávať nedajú, to takto nepôsobí.
S touto novou ideou však ešte nie som úplne stotožnená.
Problém je ale najmä kontaminácia prostredia, na pastve Streptokok prežije niekoľko mesiacov, prežíva aj v stajni na náradí, náčiní, najmä vo vlhku - napájačky, vedrá na napájanie, kýble na krmivo a prenášajú ho práve aj kone od tuná už zmienenej pani dovozkyne cobov, kľudne môžu byť sami bez klinických príznakov.
pro :baarbora
Není pravda, že tuto nákazu rozšířily stáje, které se věnují westernovému ježdění!Jak již bylo výše psáno, do středočeského kraje to dotáhla dovozkyně cobů, na Moravu to dotáhl taktéž člověk, co tahá vše co má 4 nohy a jedno odkud(ani jeden z nich NEMÁ s westernovým ježděním absolutně nic společného)..další to dotáhli z Polska.
Hříběcí je (nebo byla)i v "anglických stájích"-chcemeli to tedy takto dělit, jen s tím rozdílem, že ty "westernové " se o svůj průser podělily s ostatními a lidově řečeno se jmenovitě sami napráskaly, kdežto ty anglické o tom neinformují.
Westernové akce se ruší jedna za druhou(majitelé i pořadatelé jsou rozumní a chtějí situaci řešit)...zatím co anglické akce všeho druhu jedou vesele dál(asi mají pocit, že se jich to netýká).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak vakcína se podle našeho veta ani takhle použít nedá.Je to spíš pro ochranu ještě zdravých koní v případě epidemie.Taky docela reakce bývá častá..Navíc tady opravdu není dostupná.ATB opravdu cíleně jen na průvodní jevy. Takže posílit imunitu a to je tak vše co se dá dělat.
ivkab
napsal(a):
pro :baarbora
Není pravda, že tuto nákazu rozšířily stáje, které se věnují westernovému ježdění!Jak již bylo výše psáno, do středočeského kraje to dotáhla dovozkyně cobů, na Moravu to dotáhl taktéž člověk, co tahá vše co má 4 nohy a jedno odkud(ani jeden z nich NEMÁ s westernovým ježděním absolutně nic společného)..další to dotáhli z Polska.
Hříběcí je (nebo byla)i v "anglických stájích"-chcemeli to tedy takto dělit, jen s tím rozdílem, že ty "westernové " se o svůj průser podělily s ostatními a lidově řečeno se jmenovitě sami napráskaly, kdežto ty anglické o tom neinformují.
Westernové akce se ruší jedna za druhou(majitelé i pořadatelé jsou rozumní a chtějí situaci řešit)...zatím co anglické akce všeho druhu jedou vesele dál(asi mají pocit, že se jich to netýká).
Totéž sem chtěla napsat, jen sem to neuměla zformulovat.
Ještě asi dodat že je možné že se to více týká westernových stáji, protože mimo ty extra drahé sportovní se často jedná současně i o hobby soukromnické stáje. A zrovna ty irské koby, si hodně kupují spíše hobby jezdci, neříkám že je to nějaká podmínka, a pravidlo, ale obvykle tomu tak je. Je tedy možné že se skutečně více nacházejí ve "westernových" stájích, než v anglických sportovních stájích, stejně jako u sportovních westernových.