Dobrý den, jsem studentka střední školy a rodiče mi řekli, že když bych chtěla, koupí mi koně. Je jasné, že jsem z toho nadšená ale není to moc velká zodpovědnost? Mám kamarádku která by se o něj starala když bych nemohla ale netuším, na kolik procent je tohle reálné... jezdím od svých čtyř let a vystřídala jsem asi tři stáje. Nikde mi nevyhovoval přístup. Chtěla bych jezdit tak, aby to koně bavilo stejně jako mě. Zázemí pro koně spočívá v přístřešku s volným pohybem ven a dovnitř, loukou a spoustou lásky
pokud máte někdo zkušenost, budu moc ráda za každou radu ač negativní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kůň je v první řadě starost, práce a odliv peněz. Vy musíte vědět nejlíp, jestli pro koně máte podmínky.. jen bych ještě chtěla dodat, že pokud koně, tak alespoň dva. Nikdy bych neměla koně samotného, i když takových pár znám a není to ono.

Pokud si koupite koně ze samoty do samoty, tak to neni takový šok. Samozřejmě lepší je mít dva alespoň, nebo ponyho.

Nenechejte rodiče, aby vám za těchto podmínek koně koupili. Bude u vás jen trpět, pokud bude sám. Pokud prvního koně, tak do stáje, kde bude ve stádě a kde budete mít oba dohled.
No tak já bych to tak kriticky neviděla... pokud se tomu opravdu věnuješ a k tomu dobře zvládáš školu a všecky povinnosti, proč ne. Koně si člověk musí jaksi zasloužit... ne jen finančně, ale i vztahem k němu; tím, že od něj neuteče, jakmile se něco semele v životě. Když to tak je, a jsou i ty finance a podpora doma... Jako rodič to vidím tak, že je moc fajn, když má mládě pořádné hobby.
Ale určitě ne k domu. Do dobré stáje, která ti pokryje čas plný zvratů, který tě při studiu čeká.
Kamarádka je fajn, ale uvědom si: ona může, ty ale musíš. A když nemůžeš, tak co...
Určitě takovou stáj najdeš, chce to hledat. Všechny na netu nejsou, ani zdaleka ne. Nebo mají stránky staré, vzniklé záchvatem nadšení; ale na oprašování prostě nejsou ani lidi, ani čas.
Dobré je třeba zajet si na nějaké místní závody a dívat se, jak se kdo ke koním chová. To hodně řekne.
Hodně štěstí!
pokud se toho obáváte zkuste si v okolí zjistit, jestli někdo nenabízí plný pronájem koně, prakticky si za koně zaplatíte veškeré náklady ustájení, veterinář, kovář, krmení apod. a můžete si s ním vpodstatě dělat co chcete (samořejmě ocaď pocaď aby to někdo nepřekroutil).
Pak si můžete vyzkoušet jak náročné a zodpovědné to je, a když to nevyjde a zjistíte, že na to nemáte, tak to zatím není váš kůň, kterého se musíte "rychle zbavit".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
To my tady přece nemůžeme vědět jestli ti rodiče mají koupit koně.Neznáme ani tebe a ani tvé rodiče.
Souhlasím s pronájmem, je to super zkusit vlastnictví koně na zkoušku.
Kdyby mi něco takového řekli rodiče na střední škole, asi bych pukla radostí, teď když to vidím zpětně, jsem ráda, že to neudělali. Koně jsem si pořizovala na vysoké ve 20ti, mám je 7let a hodně jsem s nimi prožila, být tebou, počkám až po střední, protože po ní se změní život o hodně, ať už stěhováním do jiného města nebo třeba nástup do práce, hodně se ti změní časové možnosti.
Mám koně doma a jsou DVA a řeknu ti, je to pěknej záhul.Než vykydám, vyberu výběh, nachystám na večer seno, kyblíky, trochu poklidím kolem stáje, přehážu vlečku nebo navalím do seníku nový balík sena slámy, je večer a já si kolikrát nestihnu ani zajezdit, zvlášť, když jsem třeba chodila v 6 z práce.Prosím nikdy si nepořizuj koně do samoty, je to pro něj hrozné trápení. Měla jsem teď jednoho 14dní na klinice, takže druhý byl doma sám, vypadal spokojeně, žral, chodil pod sedlo...ale stejně se změnil, myslím fyzicky (trochu opadl ze svalů, trochu zmatněla srst...) a to je dáno psychikou, na venek to nevypadalo, ale uvnitř v hlavě se něco dělo, z toho důvodu, budu pořizovat ještě poníka do třetice.
A kamarádky? Haha, kapitola sama o sobě... mám asi 5 kamarádek koňařek, toho druhého koně jsem původně kupovala "pro kamarádky", abychom mohli jezdit ven společně...a co myslíš? Byly se tu povozit dvě jednou-dvakrát, o pomoci s prací okolo nemůže být vůbec řeč. Na kamarádku vůbec nehleď, byla bys v tom sama, resp. s rodiči, kteří by museli všechno platit a že toho není málo, kupní cena koně je to nejlevnější na koni...
Za mě alespoň 3 koně. I kdyby to měl být 1 kůň a 2 poníci. Kůň je stádové zvíře, a 2 rozhodně nejsou stádo - ani ty 3 nejsou kdovíjaké stádo, ale myslím že malým stádečkem se to nazvat dá.2 se ovšem nazvat ministádečkem nedají. A ve 3 bývají koně v pohodě.
Ovšem předpokládám, že 3 koně mít nebudete - proto by bylo lepší sehnat si ustájení v nějaké stáji, kde bude v kontaktu s koňmi.
Já bych být vámi šla taky spíše do pronájmu, je to stále menši zodpovědnost než úplně vlastní kůň, většinou s ním můžete pracovat víceméně jako kdyby byl váš a vyzkoušíte si co to obnáší
Mellara
napsal(a):
Za mě alespoň 3 koně. I kdyby to měl být 1 kůň a 2 poníci. Kůň je stádové zvíře, a 2 rozhodně nejsou stádo - ani ty 3 nejsou kdovíjaké stádo, ale myslím že malým stádečkem se to nazvat dá.2 se ovšem nazvat ministádečkem nedají. A ve 3 bývají koně v pohodě.
Ovšem předpokládám, že 3 koně mít nebudete - proto by bylo lepší sehnat si ustájení v nějaké stáji, kde bude v kontaktu s koňmi.
Já bych být vámi šla taky spíše do pronájmu, je to stále menši zodpovědnost než úplně vlastní kůň, většinou s ním můžete pracovat víceméně jako kdyby byl váš a vyzkoušíte si co to obnáší
Tak já slyším, kudy chodím, že koní má být sudý počet. Takže když už, tak alespoň čtyři. A to už se mi zdá hodně.
Logicky, pokud chci koně doma, tak k němu pořídím řehtající sekačku, to není problém (resp. může to být problém, ale také je to nutnost). Ale pořídit ty sekačky dvě nebo tři kvůli jednomu koni? To mi připadá maličko přehnané. To by koně opravdu neměl vůbec nikdo a nepojízdní laciní koně by byli nedostatkovým zbožím.
O sudém počtu jsem nikdy neslyšela.
Budu mít 2 koně. S jedním půjdu ven. A zbyde tam 1 sám.
Já jsem se už setkala s pár koňmi, kteří byli ve dvou. Nebyli zrovna nejklidnější, co se týče především boxu a výběhu. Majitelé si pořídili třetího koně (nebo klidně i poníka), a všichni se zklidnili. Toť má zkušenost

Z mojí zkušenosti - nejlepší je mini stádečko 5-8 koní :)
Ale to si asi domů nedáte...