Hezký večer,
Dávám sem dotaz pro důvod "víc hlav víc ví".
Klisna,6 let (shagya). Dosud zdravá bez žádné nemoci, chovaná v kvalitnim 24/7. Před 2 měsíci se prestehovala,100km (že Severu do středních Čech).100% pastva. V dobrem vyzivovem stavu. Posledni týden a půl si všímám pokuckávání (není to typický kasel, není to vyfrknuti), někdy celý den nic, druhý den pokuckava 3*-6*/hodina. Nevysledovala jsem návaznost na počasí (sucho, vlhko). Při aktivitě (klus, cval) se rozkuckvava, není to ale pravidlem, v klidu se to mírní.
Kobyla je bez teplot, vypadá zdravě, dýchá mimo kuckani normálně, poslechove (vet) taky nic nezjištěno.
Ve stádě je přijímáná, stádo vede, a vztahy vypadají harmonicky.
Napadá vás nějaké řešení situace? Momentálně hledám dobrého veta s endoskopem (kdybyste měli dobrou zkušent - Praha vychod- budu moc ráda za kontakty). Zítra kupuju Pulmoran, doteď jsem zkoušela sirupy na vykašlávání. Případně alergie - ale v této oblasti se neorientuje, nevím co zavnimavat).
Před 2 týdny byla v rybníce se koupat, blbnout (poprvé v životě...).
Děkuji za pomoc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pred par dny jsem resila vysetreni koupeneho "zdraveho" kone, co mi ho majitelka predavala s tim, ze nejak zacal pokuckavat, tak pridala Pulmoran. Podavala jsem asi 2 tydny, konik prestal nudlit, kazdopadne vetka poslechla, spocitala dechy za minutu a skonstatovala, ze kun ma neco na dychani, tak ho vracim (bylo to tak predem domluveno, ze kdyby se dychani nezlepsilo...). Na Pulmoran se vetka tvarila, jakoze zadne extra zazraky od nej clovek celat nemuze. Tedy...pro nejake mensi zahleneni, pristydnuti, asi ano, ale stejne to chce nejakeho sikovneho veta, co vam k tomu zjisti vic...u toho dychani je to hloupe, ze kdyz se to nepodchyti, clovek si muze zadelat na neco chronickeho...
Zkusim Vam poslat do SZ kontakt.
Mě minulý červen taky začal koník pokuckávat, taky pár dní po tom co byl v rybníce. Raději jsem volala veta, řekl mi že je jen trochu nadchlazený, stačí aby měl odpocku (hlavně přes noc) než to přestane. A po 5 dnech byl naprosto v pořádku.
Každopádně Váš případ může být úplně jiný, nepodceňujte to. Vetovi řekněte víceméně to, co jste napsala tady, třeba se na něco doptá a snad bude vědět co dělat.
Držím palce
evcusik
napsal(a):
Situace je řešena s vetem, ten mi doporučil cajicky/sirupy. Mě se to nezdá jako plnohodnotné řešení, proto hledám zkušenějšího (a pristrojove vybavenejsiho).
Nemáte v tom rybníce nějaké parazity?
Ti přece mohou být i v dýchacích cestách, ne jen v trávícím traktu.
A nebo se voda dostala tam, kam neměla a tohle je výsledek.
O parazitech nevím, ale v tomto rybníčku se koupe spousta koní, nevšimla jsem si u jiných problému.
To je samozřejmé, že může být průšvih i v DS. Respektive si myslím, že průšvih je právě tam. Ale jak ho odhalit - čím? Případně terapie?
Ptám se proto, že předchozí vet mě neuspokojil v řešení - tak se snažím o brainstorming.