Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2018 01:17
blackbeauty

XXX.XXX.215.60

Dobrý večer,

známý by si chtěl půjčit mého koně na koňský tábor, na 7 dní, každý druhý týden, po dobu letních prázdnin.

Problém je v tom, že mne za to odmítá zaplatit, a že toho koně mám ustájeného právě u tohoto chlapa. Prý můžu být ráda, že nebude stát na pastvě a ten kůň bude něco dělat. Přitom, já se k němu snažím jezdit, co nejčastěji.

Nechci se s nikým hádat, ale myslím si, že na nějakou menší částku, nárok mám.

Co byste dělali na mém místě? Přeci mu ho nepůjčím jentak? Nebo snad ano?! Máte někdo s tímto zkušenost?

Předem děkuju za slušné odpovědi.

Neregistrovaný uživatel

25.6.2018 01:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

blackbeauty napsal(a):
Dobrý večer,

známý by si chtěl půjčit mého koně na koňský tábor, na 7 dní, každý druhý týden, po dobu letních prázdnin.

Problém je v tom, že mne za to odmítá zaplatit, a že toho koně mám ustájeného právě u tohoto chlapa. Prý můžu být ráda, že nebude stát na pastvě a ten kůň bude něco dělat. Přitom, já se k němu snažím jezdit, co nejčastěji.

Co byste dělali na mém místě? Přeci mu ho nepůjčím jentak? Nebo snad ano?! Máte někdo s tímto zkušenost?

Můj názor : Nikdy!

25.6.2018 02:18
lenacia

XXX.XXX.168.82

blackbeauty napsal(a):
Dobrý večer,

No on hlavně nemá nárok si koně půjčovat. Pokud mu platíte za ustájení a máte na to smlouvu.
Vy za toho koně platíte... Ustájení, krmení, veterináře, kováře... Zaplatila jste si padnoucí vybavení, utrácíte za dopravu za koněm.
A on by ho chtěl zadara někomu šoupnout pod zádel, aniž by ten dotyčný znal váš přístup k vašemu koni?
Ani omylem!

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2018 07:51

Co bych dělala? Fofrem bych koně stěhovala jinam. Takovýhle člověk si koně "půjčí" i bez Vašeho souhlasu. A pokud se kůň zraní, nebude chtít za to nést odpovědnost. A co kdyby kůň zranil dítě? Budete mít za to zodpovědnost sama, platit budete Vy. A pak se s ustajovatelem soudně dohadovat, že jste mu "půjčení" nepovolila. Zdrhat, rychle.

25.6.2018 08:06
kallisto

XXX.XXX.237.35

Přesně tak, bude si ho půjčovat i bez tvého svolení v době, kdy ke koni nejezdíš a ani se o tom nedozvíš.

25.6.2018 08:10
rencamo

XXX.XXX.224.98

kallisto napsal(a):
Přesně tak, bude si ho půjčovat i bez tvého svolení v době, kdy ke koni nejezdíš a ani se o tom nedozvíš.

Souhlas se všemi příspěvky nade mnou. Rychle pryč!

25.6.2018 10:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nepůjčovat!
Náš ustajovatel požádal, abychom přes léto vozili děti, má hospodu, tak jako zpestření. Nerada jsem souhlasila, jinak nám ale vychází vstříc. Tak proto ano.
Ovšem všichni zúčastnění koně mají pojistku, kterou zaplatil, a vozíme 2 x za týden 2 hodinky. A jedná se opravdu o vodění koníků jejich majitelem, nikoli ježdění a nikoli dospělí. Pokud někdo přispěje koním na mrkev, za to svezení, je to naše.
Ale půjčit jen tak někomu koně, když u toho nejsem, tak to ani náhodou! Děcko se zmrzačí, platíte Vy, kůň se zmrzačí, platíte Vy a celou dobu budete trnou, co se děje. A navíc Vám ho mohou něčím nakrmit, co kůň taky nemusí rozchodit.
Ne, opravdu, NE !

25.6.2018 13:58
blackbeauty

XXX.XXX.215.60

Moc děkuju za názory, moc si jich vážím. :) Však si to myslím taky, ale chtěla jsem mít jistotu, že dělám dobře a že nejsem taková s prominutím svi*ě, že za to něco málo chci.

Neregistrovaný uživatel

25.6.2018 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

blackbeauty napsal(a):
Moc děkuju za názory, moc si jich vážím. :) Však si to myslím taky, ale chtěla jsem mít jistotu, že dělám dobře a že nejsem taková s prominutím svi*ě, že za to něco málo chci.

Na tohle bych nepřistoupila, ani kdyby za to platil! Když pominu fakt, že zadarmo to asi nedělá, tak na něco takovýho absolutně nemá právo. Jinak bych mu klidně řekla, že v tom případě má navalit klíče od auta, a vy budete na oplátku jezdit jeho autem - to by asi čuměl
...

25.6.2018 19:49

Inspektor: tenhle navrh se mi hodne libi!

25.6.2018 20:31
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

nebudte troškaři jaky auto klíče od baráku kdyz neni doma budem ho pronajímat aspon bude využitej a je to vlastně stejnej přístup tak by měl bejt štastnej

25.6.2018 21:18

tony-jcb napsal(a):
nebudte troškaři jaky auto klíče od baráku kdyz neni doma budem ho pronajímat aspon bude využitej a je to vlastně stejnej přístup tak by měl bejt štastnej

Jo! Aspoň mu doma nebude sedat prach!

25.6.2018 21:26
lenacia

XXX.XXX.211.203

nebo jeho manželku pujčte svému kámošovi.

26.6.2018 00:23
helas

XXX.XXX.50.86

Black beauty: nevím, co se svým koněm podnikáš, ale uvědom si (a ten pán si toho zcela jistě vědom je): ty děti na táboře ti koníka okopají, otahají za hubu a podobně. Dělat výukového (= školního) koně není žádná legrace; musejí toho vydržet fakt hodně a umět se chránit - a ne bránit. I proto se koně vhodní na výuku dětí doslova vyvažují zlatem a kdo takového má, setsakra si ho hýčká. Tedy - pokud si je vědom, co má za poklad, že.

Kůň nezvyklý na takové zacházení dopadne tak, že ho budeš muset po těch táborech převychovat, a to trvá měsíce. Možná si odnese i nenávist k dětem... to záleží na tom, jaké bude vedení. To pak bude jen a jen tvá práce, dostat koně do původního stavu.

Prostě: pokud ti koník vyhovuje, chová se k tobě příjemně a rozumíte si, neškrab si to! Jistě to nebylo za den, abyste navázali takový vztah - tak proč to proboha kazit?

Ten argument "aby se neflákal po pastvině" je prostě účelová; pán potřebuje táborové koně a spoléhá na svou autoritu.
Po svých zkušenostech ze života bych taky prchla - jinam, a definitivně. Tenhle postoj nesvědčí o potřebném profesionálním přístupu ustajovatele, ale o tom, že mu to není blbý.
Věř mi, že ustajovatel s profi přístupem = poskytuje službu za úplatu a leckdy i něco navíc, aby si zákazníka udržel - to je úlevný vztah, kdy každý ví, na čem je, je jasno a nedějí se podobné excesy.
Takže: pokud půjčíš svého koně k otmuto účelu, musíš si to nechat skutečně pořádně zaplatit. Pokud je tvůj kůň z rodu těch velmi spolehlivých, máš velmi cenné zvíře!
A s příhlédnuitím k tomu, že po táborech bude nezbytné ho převychovat, aby zas byl, jaký byl dřív, je jako kompenzace vhodná částka minimálně v ceně ustájení za měsíc.

Tož tady někde jsou ty mantinely.
A pokud si pán tvého koně půjčí i přes zákaz, vážně, okamžitě pryč.

26.6.2018 10:25
jbb

XXX.XXX.70.110

No, kůň, žena a dýmka se nepůjčují. A také není vhodné půjčit auto, vrtačku, přívěs na koně... Ono se nadarmo neříká "co nechceš mít puč". Samozřejmě se snažím nejen nepůjčovat, ale ani nepůjčovat si... Tudíž buď jít do profipůjčovny, nebo si to koupit a mít to na doživotí...

Ale teda půjčit svého koně? Ani za prase. Bez mého dozoru? Ani za zlaté prase. A dětem/začátečníkům? Ani za stádo zlatých prasat.

Což je to co se Vám tu asi snaží všichni naznačit - není to otázka zda Vám známý (nechci napsat kamarád, asi jsem chtěl napsat spíš "vykuk mizerný") něco zaplatí, ale zda Vy půjčíte. A za mne rozhodně nepůjčovat, i kdyby prosil nebo nabízel bambilion.

26.6.2018 12:11
lina225

XXX.XXX.187.2

No, u nás ve stáji to probíhá přesně tak, jak popisujete. Ustajovatel pořádá tábory a polovinu užívaných koní si půjčuje od soukromníků v ustájení. Vždycky jsem myslela, že odměnou je nějaká úplata nebo alespoň sleva na ustájení a ouha. Když jsem se na to konečně jednoho dne zeptala, bylo mi vyčiněno, co si to vůbec dovoluju vyslovit za nesmysl, co jsem to za hamouna..všichni přece půjčují koně úplně zadarmo a ještě jsou rádi, že se jejich koně jenom neflákají!

26.6.2018 12:48
helas

XXX.XXX.50.86

Lina225: ale jasně, ono strašně záleží na tom, co za lidi ten tábor vede - a co na něm koně dělají. V téhle souvislosti mi prostě chybí jedna nesmírně důležitá informace: jestli ten půán přišel, popsal ten tábor, řekl, co přesně by koník dělal.
Jsou i tábory (kurzy), kdy se dbá, aby každé dítě mělo jednoho koně na pucování a vodění, ale jezdí se jen na několika; těch výukových. To ještě jde.
Tohle ale nebude ten případ.

Neregistrovaný uživatel

26.6.2018 13:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

jbb napsal(a):
No, kůň, žena a dýmka se nepůjčují. A také není vhodné půjčit auto, vrtačku, přívěs na koně... Ono se nadarmo neříká "co nechceš mít puč". Samozřejmě se snažím nejen nepůjčovat, ale ani nepůjčovat si... Tudíž buď jít do profipůjčovny, nebo si to koupit a mít to na doživotí...

Ale teda půjčit svého koně? Ani za prase. Bez mého dozoru? Ani za zlaté prase. A dětem/začátečníkům? Ani za stádo zlatých prasat.

Což je to co se Vám tu asi snaží všichni naznačit - není to otázka zda Vám známý (nechci napsat kamarád, asi jsem chtěl napsat spíš "vykuk mizerný") něco zaplatí, ale zda Vy půjčíte. A za mne rozhodně nepůjčovat, i kdyby prosil nebo nabízel bambilion.

To můžu podepsat.Nic už nikomu nepůjčím.Poslední věc co jsem půjčil je bourací kladivo a to prosím dobrému známému.Vrátil to nejen totálně "zadělaný", ale bohužel s tím snad něco páčil nebo co. Hlavičku nenamazal, ač jsem mu to kladl na srdce jako dost důležité.Poslední věc kterou jsem kdy půjčil. Osobně když si něco půjčuji, tak to vracím čisté a pokud možno v lepším stavu než to bylo.O půjčení koně bych ani v nejdivočejším snu neuvažoval.Lidi si dnes co tak pozoruji ničeho moc neváží a jsou to spíš výjimky kteří ano.

26.6.2018 13:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

lina225 napsal(a):
No, u nás ve stáji to probíhá přesně tak, jak popisujete. Ustajovatel pořádá tábory a polovinu užívaných koní si půjčuje od soukromníků v ustájení. Vždycky jsem myslela, že odměnou je nějaká úplata nebo alespoň sleva na ustájení a ouha. Když jsem se na to konečně jednoho dne zeptala, bylo mi vyčiněno, co si to vůbec dovoluju vyslovit za nesmysl, co jsem to za hamouna..všichni přece půjčují koně úplně zadarmo a ještě jsou rádi, že se jejich koně jenom neflákají!

Známá měla koně ustájeného v místě, kde byla zemědělská učňovka. Měla málo času a ke koni daleko. Tak ho půjčovala pod učně.
Dozor měli kvalitní, mistrová bezvadná, trenér špičkový. Bohužel to kůň nedával psychicky. Prostě mu vadilo střídání jezdců. Stal se z něj nepříjemný shazovací a utíkací kůň.
Teď je už třetím rokem jinde, jezdí ho dvě ženy a koník je pod sedlem jak vyměněný.

27.6.2018 08:06
Mellara

XXX.XXX.49.86

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Na tohle bych nepřistoupila, ani kdyby za to platil! Když pominu fakt, že zadarmo to asi nedělá, tak na něco takovýho absolutně nemá právo. Jinak bych mu klidně řekla, že v tom případě má navalit klíče od auta, a vy budete na oplátku jezdit jeho autem - to by asi čuměl
...

To je nápad! To bych mu klidně řekla - už jen proto, abych viděla jeho výraz

Já bych takhle koníka nikdy nepůjčila. Ani za ty prachy. Pracuji s nimi sama, pokud možno tak, aby ke mě taky měli nějaké pouto. Jezdím si je svým stylem, učím je na takové a takové pobídky a tak dále. Když si vezmu, jak jsem si ty koníky přizpůsobila sobě, vytvořila mezi námi snad vzájemnou důvěru a jak by mi to teď ostatní "rozbili" a totálně zkazili... Děkuji, nemám zájem.

27.6.2018 13:10

Já takhle měla dva koně kdysi dávno půjčené. Byly souseda a starala jsem se o ně. Soused souhlasil s půjčením, řekl si o 2 pytle granulí. Rozdíl je, že jsem na tom táboře byla taky, takže jsem mohla korigovat ježdění i management koní. Ale s přístupem vašeho ustajovatele teda v žádném případě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík