Uživatel s deaktivovaným účtem

Pouzivala jsem kdysi oboji a vyhovoval mi víc paterak. Ve vestě jsem se nemohla ani hnout, ted ovšem vyrábí různé druhy vest, které by se měly pohybu přizpůsobit.
Tak záleží na tom, co hodláte s koněm dělat, je rozdíl mezi krokováním na školním koni na jízdárně a třeba závody ve všestrannosti.
Obecně - páteřák ochrání jen páteř (v lepším případě, pokud sedí a je dobře nasazen), vesta ochrání i hrudní koš a ramena. Značky uvádět nebudu, poradí vám v každé prodejně jezdeckých potřeb. Je záhodno vyzkoušet a nevybírat jen po internetu.
Páteřák i vestu jsem si zkoušela v prodejně, bohužel oboje malé, páteřák jsem zapla a nebyla až tolik nadšená z toho, že chrání právě jen páteř. Vestu jsem bohužel nezapla vůbec, tak jsem nevyzkoušela, jestli se přizpůsobí. Každopádně bych pro ni byla asi víc, s koněm plánuji jen krokování a časem klus, cval, ale závody ne.
Co mám zprostředkované info, tak dost lidem vesta brání ve správném posedu, zvlášť, když se učí pracovní klus, tak se jim zachytává za zadní rozsochu, a to vestu zkoušeli jak dlouho v Equiservisu, i si s ní sedali do sedla, co tam mají připravené. Dalším lidem zas nevadí. Asi záleží na délce trupu.
Já si vestu zkoušela, zapla jsem ji. Ale fakt neseděla. Výrobce asi nějak nepočítal s tím, že jsou lidé, co mají prsa a rozdíl 25 cm přes/pod prsy je už moc. Takže vesta mi přes prsa pokračuje svisle dolů a na břiše si pod ní můžu v klidu strčit balón a to nejsem hubeňour. Mi to tak přišlo spíš nebezpečný, že bych se mohla někde zaháknout. Byla to vesta z malých dílků, s možnostmi nastavení, ale prostě tomuhle už se nepřizpůsobí nic.
Je potřeba mít hlavně správnou velikost. Taky jsem s tím mívala problémy (teď už s vestou nejezdím). Strávila jsem v obchodě (nejčastěji v Equiservisu, tam mají snad nejlepší výběr) třeba i hodinu, možná dvě, abych měla vestu která mi sedí a nezachytává se za zadní rozsochu. Nejlepší jsou ty, které se dají seštelovat ma ramenou, na bocích, prostě všude kde to jde to pak jednodušše upravíte aby vám vesta opravdu dobře seděla.