Dilema - prodat nebo nechat.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.6.2018 21:02

Dobrý den,
mám strašné dilema a nevím co s tím. Jedná se o to, že jsem musela nechat uspat v lednu moji kobylku z důvodu pokročilé rakoviny. Zůstala mi 19 ti letá ponička, kterou mám 14 let, vykoupenou jako týranou. Tuto nikdy neprodám nechám jí dožít. Byla schvácená, má žaludeční vředy, artrózu atd. Je strašně hodná, taková nekonfliktní trubka, která každému ustoupí.
Špatně snáší být sama a to ani nechci. Koupila jsem k ní miniponíka kobylku 7 let.
Kobylka je strašně hodná, zdravá, taková všetečka. Bohužel si nesedli se starší poničkou.
Asi 2 měsíce to bylo v pohodě, občasné zakvičení. Bohužel se to změnilo. Mladá jí nepustí k senu, nechce jí nechat napást, pořád jí kouše a venku jí honí a kope po ní.
Stará jen kvičí, učůrává, ale nebrání se, přitom je o 50 cm větší. Bohužel se to nelepší a stará nechce už ani opouštět přístřešek. Musela jsem je oddělit, což mi dost nevyhovuje, chtěla jsem, aby byly spolu jako s kobylkou předtím. Mám na malou už kupce, který má pozítří přijet.
Na malou jsem si zvykla, je to miláček, ale staré je mi moc líto, že se jí bojí.
Mám malou prodat i když je mi to moc líto, špatně snáším střídání koní a hlavně mám strach, aby neskončili nějak špatně.

Neregistrovaný uživatel

26.6.2018 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Joo to je těžké.Právě proto, že koník může skončit špatně mají u mě jen jednosměrnou jízdenku.Nepomůže žádná smlouva jak si hodně lidí myslí.Jinak je to s koníkama někdy těžké a vybírat jim kamaráda nelze.Oni si je vyberou sami a nejde říct pořídím mu parťáka aby byl spokojený.V hřebčíně taky byli koně rozděleni, podle toho jak kdo s kým byl kamarád.Hlavně bych je nechal oddělené, protože pro tu stařešinku to je obrovský stres.No vlastně jako pro člověka po kterém někdo třeba v zaměstnání "jde".

26.6.2018 22:02
koně

XXX.XXX.174.63

Co přikoupit třetího poně? Třeba by se to nějak srovnalo
Nebo stařence koupit něco přiměřeného, starého, co už nemá potřebu nic moc řešit?
Případně tedy tu stávající mladou oddělit, aby stařenka viděla, že není sama, ale třeba aspoň v noci, by měla své jisté?Ale to vlastně píšete, že vám nevyhovuje.
Tak asi opravdu jedině nějaký postarší neambiciózní kus, jako společníka.

26.6.2018 22:54

koně napsal(a):
Co přikoupit třetího poně? Třeba by se to nějak srovnalo
Nebo stařence koupit něco přiměřeného, starého, co už nemá potřebu nic moc řešit?
Případně tedy tu stávající mladou oddělit, aby stařenka viděla, že není sama, ale třeba aspoň v noci, by měla své jisté?Ale to vlastně píšete, že vám nevyhovuje.
Tak asi opravdu jedině nějaký postarší neambiciózní kus, jako společníka.

Bohužel takový postarší valach nebo hodná kobylka je nedostatkové zboží.
Sháněla jsem intenzívně 3 měsíce a jsou jen schvácení nebo mají různé alergie. To nechci, vím co to obnáší a užili jsme si už dost nervů. Mladých poníků je dost, ale stará potřebuje opravdu něco věkově přiměřeného k sobě, to máte pravdu.

27.6.2018 08:11
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bohužel takový postarší valach nebo hodná kobylka je nedostatkové zboží.
Sháněla jsem intenzívně 3 měsíce a jsou jen schvácení nebo mají různé alergie. To nechci, vím co to obnáší a užili jsme si už dost nervů. Mladých poníků je dost, ale stará potřebuje opravdu něco věkově přiměřeného k sobě, to máte pravdu.

A starý, větší kůň, by nešel?

27.6.2018 14:10
Mellara

XXX.XXX.49.86

Buď zkusit staršího poníka/koně, nebo třeba valacha? Možná by spolu vycházeli lépe. Tyhle dvě si spolu prostě nesedly Nedonutíte je, aby se měli rádi. Pokud to tak je, tak se to jen tak nezmění.

27.6.2018 14:16
Mellara

XXX.XXX.49.86

Nevím odkud jste nebo jakou cenu jste ochotna zaplatit, ale našla jsem tyhle 2 poníky, třeba Vás zaujmou :)

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/91258890/12-lety-shetland-pony-s-plnym-PP.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/91018668/Prodam-kone-pony.php.

27.6.2018 15:06

Mellara napsal(a):
Nevím odkud jste nebo jakou cenu jste ochotna zaplatit, ale našla jsem tyhle 2 poníky, třeba Vás zaujmou :)

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/91258890/12-lety-shetland-pony-s-plnym-PP.php

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/91018668/Prodam-kone-pony.php.

Ten šety z prvního inzerátu je naprosto úžasný, zasloužil by někoho, kdo chce šikovného šetyho, nejen společníka ke svému koni, na to je to nadstandard.

Neregistrovaný uživatel

28.6.2018 16:52

28.6.2018 17:26

To mi přijde docela drahá sranda, na společníka...

28.6.2018 20:29

To mi přijde docela drahá sranda, na společníka...

Máte pravdu chci se vejít max. do 18 tis. Na poničku už mám kupce, který ji odveze až najdu náhradu. Pořád mě to strašně mrzí, protože kobylka je taková hodná všetečka, může sama na procházku, nestresuje je strašně hodná a milá k lidem - bohužel né k naší kobylce. Hledám staršího valáška i nepojízdného, kousavého menší alergie nevadí. Něco jsem obvolala, ale jeden byl moc temperamentní a druhý nevěděli jak se snáší s koňmi, protože byl sám. Dnes jsem trápila internet 4 hodiny a už fakt nevím kde hledat. Musím čekat až se něco objeví. Jsem z Moravy, takže koníci někde z Čech asi taky nehrozí. Velkého koně jsem měla toho jsem musela nechat uspat a už asi velkého asi nechci. Možná ještě hucul, hafling nebo fjord. Budu mít 60 a je to přeci jen více sena, hnoje atd. Zatím všem děkuji.

28.6.2018 20:50

Přeji hodně štěstí.
Člověk má pocit, že je internet plný inzerátů na koně, ale když hledá něco konkrétního, zjišťuje, že to vlastně taková sranda není. Kort, když nechce jezdit po celé republice... mám pocit, že je to vždycky o štěstí, zda zrovna na něco vhodného natrefí.
Zítra mi vezou snad už toho pravého, ale taky jsem hledala dlouho...
Tak ať brzy najdete!

29.6.2018 07:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máte pravdu chci se vejít max. do 18 tis. Na poničku už mám kupce, který ji odveze až najdu náhradu. Pořád mě to strašně mrzí, protože kobylka je taková hodná všetečka, může sama na procházku, nestresuje je strašně hodná a milá k lidem - bohužel né k naší kobylce. Hledám staršího valáška i nepojízdného, kousavého menší alergie nevadí. Něco jsem obvolala, ale jeden byl moc temperamentní a druhý nevěděli jak se snáší s koňmi, protože byl sám. Dnes jsem trápila internet 4 hodiny a už fakt nevím kde hledat. Musím čekat až se něco objeví. Jsem z Moravy, takže koníci někde z Čech asi taky nehrozí. Velkého koně jsem měla toho jsem musela nechat uspat a už asi velkého asi nechci. Možná ještě hucul, hafling nebo fjord. Budu mít 60 a je to přeci jen více sena, hnoje atd. Zatím všem děkuji.

Pokud koním rozumíte nebo máte někoho, kdo by s Vámi jel kouknout, mohu nabídnout koně od A.Frankové.
Upozorňuji, že je to handlířka.
Ale pokud nechcete jezdit a jste ochotná vzít i koníka méně kvalitního, u ní se vždycky něco najde, i když zrovna toho kterého koně neinzeruje.
Zde další info: http://lhranch.eu/
Možná najdete parťáka pro svou poničku a zároveň poskytnete domov koníkovi, co nemá velké naděje na prodej a tím i na odjezd od pí Frankové.
Tady je popiska, kterou má ranč v úvodu sekce "Koně na prodej" :
Lucky Horse Ranch nabízí koně ze svého chovu od hříbat až po dospělé koně s různým stupněm výcviku. Možnost zajistit i koně dle vašich požadavků. Máme koně pro pokročilé jezdce, ale i pro úplné začátečníky.".

29.6.2018 12:45
apolo2

XXX.XXX.194.102

A co koníka nekupovat, ale vzít nějakého na ustájení, levně, s tím, že třeba majitel si toho svého obstará, nebo vypomůže. Pořídila bych určitě koníka věkově i výškově odpovídajícího, za pár let můžete řešit to samé dilema, jeden koník umře a zase vám zůstane pouze jeden. A jinak mám zkušenost, že stádo starší koně odhání, ti se drží stranou. Takže je vcelku normální, že mladá starou "šikanovala". A ještě jedna věc, velcí koně poníky nemají moc v lásce, a pokud se neumí bránit, tak by ji mohl šikanovat i ten velký.
A co třeba ovečku? Já myslím, že v jejím případě už by nutně nemusel být stejný druh, jde hlavně o nějako společnost. Nejsem zastánce chovu koní o samotě, ale v případě dožití si myslím, že ovečka by mohla stačit. Zkusila bych si třeba nějakou zapůjčit a vyzkoušet to.

29.6.2018 13:41

apolo2 napsal(a):
A co koníka nekupovat, ale vzít nějakého na ustájení, levně, s tím, že třeba majitel si toho svého obstará, nebo vypomůže. Pořídila bych určitě koníka věkově i výškově odpovídajícího, za pár let můžete řešit to samé dilema, jeden koník umře a zase vám zůstane pouze jeden. A jinak mám zkušenost, že stádo starší koně odhání, ti se drží stranou. Takže je vcelku normální, že mladá starou "šikanovala". A ještě jedna věc, velcí koně poníky nemají moc v lásce, a pokud se neumí bránit, tak by ji mohl šikanovat i ten velký.
A co třeba ovečku? Já myslím, že v jejím případě už by nutně nemusel být stejný druh, jde hlavně o nějako společnost. Nejsem zastánce chovu koní o samotě, ale v případě dožití si myslím, že ovečka by mohla stačit. Zkusila bych si třeba nějakou zapůjčit a vyzkoušet to.

Děkuji zkoušeli jsme kozu co byla s koňmi bohužel naše ponice, ač jí koně trápí je prostě závislák na koních. Kozu ignorovala a tesknila. Když je sama stresuje. Navíc má žaludeční vředy a pokud je nervózní mívá i koliky.Koním se věnuji celý život dříve závodně výkonnost parkur S. Teď už je mám jen pro radost, aby nebylo smutno. Ještě občas jezdím u kamarádky. Mám spoustu známých koňařů u nich rozhozené sítě. Bohužel zatím jsme opravdu nic nenašli. Pouze poníky po schvácení a to opravdu nechci. Já bych poničku i někde ustájila u známých, ale ona už tak 7 dní byla ustájená a vůbec to nedala. Super podmínky, nikdo jí netýral, byla oddělená ve výběhu. Bohužel nežrala, pořád hrabala, řehtala. Po týdnu jsem jí vzala zpět domů hubenou a už i psychicky na dně. Takovou radost co měla doma jsem u koně ještě neviděla. Je to kůň dříve hodně týraný, dnes se všechno na ní ve stáří projevuje. Má zvláštní péči a nechám jí dožít. Je to poník tak doufám, že mě nepřežije. Nájemního koně nechci. Máme ostrého německého ovčáka a bulíka, kteří se pohybují po celém pozemku, tudíž by si nájemník nemohl přijít jak by potřeboval.
Takže jak píše Hhippie chce to čas. Hlavně, že malá bude mít super majitele, který je kousek od nás a společnost 2 poníků. Zkusím zavolat i té paní Frankové co píše Sisi. Sisi mi už kdysi doporučila super podkováře Filipa Vincence - děkuji jí moc za typ. Super člověk a koníci ho milují za neuvěřitelný přístup a klid.

29.6.2018 15:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Děkuji zkoušeli jsme kozu co byla s koňmi bohužel naše ponice, ač jí koně trápí je prostě závislák na koních. Kozu ignorovala a tesknila. Když je sama stresuje. Navíc má žaludeční vředy a pokud je nervózní mívá i koliky.Koním se věnuji celý život dříve závodně výkonnost parkur S. Teď už je mám jen pro radost, aby nebylo smutno. Ještě občas jezdím u kamarádky. Mám spoustu známých koňařů u nich rozhozené sítě. Bohužel zatím jsme opravdu nic nenašli. Pouze poníky po schvácení a to opravdu nechci. Já bych poničku i někde ustájila u známých, ale ona už tak 7 dní byla ustájená a vůbec to nedala. Super podmínky, nikdo jí netýral, byla oddělená ve výběhu. Bohužel nežrala, pořád hrabala, řehtala. Po týdnu jsem jí vzala zpět domů hubenou a už i psychicky na dně. Takovou radost co měla doma jsem u koně ještě neviděla. Je to kůň dříve hodně týraný, dnes se všechno na ní ve stáří projevuje. Má zvláštní péči a nechám jí dožít. Je to poník tak doufám, že mě nepřežije. Nájemního koně nechci. Máme ostrého německého ovčáka a bulíka, kteří se pohybují po celém pozemku, tudíž by si nájemník nemohl přijít jak by potřeboval.
Takže jak píše Hhippie chce to čas. Hlavně, že malá bude mít super majitele, který je kousek od nás a společnost 2 poníků. Zkusím zavolat i té paní Frankové co píše Sisi. Sisi mi už kdysi doporučila super podkováře Filipa Vincence - děkuji jí moc za typ. Super člověk a koníci ho milují za neuvěřitelný přístup a klid.

Když koním rozumíte, tak se o Vás nebojím, že se necháte napálit.

2.7.2018 13:03

Na ty koně z LH ranče bych si dala pozor, mluvím o jejich odchovech po hřebcích, které na webu uvádějí - vzhledem k tomu, že vůbec neuvádí, zda mají hřebci 5 panel testy a s jakým výsledkem, bych se opravdu dost bála, že si pořídíte nemocné zvíře.

2.7.2018 16:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Loňská hříbata od pí Frankové v Lipové-lázních.

3.7.2018 12:22

Děkuji všem. Nakonec jsem našla náhodně absolutně nekonfliktní poničku.
Projížděla jsem jednou vesnicí a v ohradě viděla 3 koníky. Dala se do řeči s pánem, který tam nesl vodu a ten mi nabídl právě tuhle, vnučka už z ní dávno vyrostla.
Měla jsem jí 2 dny na zkoušku. Už je naše. Absolutně hodné a nekonfliktní zvíře, které se velmi dobře snáší s tou naší. Ta původní ponička je v super podmínkách ještě se 3 poníky.
Hledala jsem ale opravdu dlouho.

3.7.2018 14:06

Paráda

8.7.2018 18:40
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Gratuluji Vám k "náhodnému nálezu". :) Jen mne teď napadlo, že možná by pro někoho bylo v podobné situaci řešením zvíře z nadace Centaurus. Jen nápad, třeba se někomu někdy bude hodit.

8.7.2018 20:29

Tak to jsem fakt ráda, že se to takhle povedlo.
Vím sama, na jak dlouho je hledání vhodného koníka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík