Nasvalení zad? Pomoc pomoc

Appaloosa
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.7.2018 15:01
Smalia

XXX.XXX.50.124

Ahojda chtěla bych svému koníkovi nasvalit záda abychom mohli jezdit (přírodní toulky- louky, kopečky a lesíky) a zajímalo by mě jak na to :) jezdíme western, máme začít lonžovat s chambonem nebo pomůžou nějaký krokovky třeba na procházku? (Bez sedla jen na udidle nebo ohlávce) poradíte někdo? :) mám možnost pomoci od lidí ze stáje kousek od nás ale radši bych to zkusila sama jestli by to šlo

1.7.2018 20:17
Kondola

XXX.XXX.48.231

Chodit kopce v kroku, na lonži hodně pobízet od zadu, případně i ten pevný chambon.. Musí chodit "od zadu", aby se mu aktivovala záď.. Pokud nevíte, jak to má vypadat, požádejte někoho o pomoc, ať zbytečně neztrácíte čas neefektivním cvičením..

1.7.2018 20:42
Smalia

XXX.XXX.224.1

Kondola napsal(a):
Chodit kopce v kroku, na lonži hodně pobízet od zadu, případně i ten pevný chambon.. Musí chodit "od zadu", aby se mu aktivovala záď.. Pokud nevíte, jak to má vypadat, požádejte někoho o pomoc, ať zbytečně neztrácíte čas neefektivním cvičením..

Hloupá otázka: kdosi mi radil taky “vycházkyv sedle” do kopečků... Že s mou vahou (47kg) to koník ani neucítí...přišlo mi to trochu divný sedat na neosvaleného koně, nebo se pletu a je to možné? Jinak ty kopečky určitě zkusíme, máme jich tu dost :) děkuju.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.7.2018 21:14

Tak...ne každý má tu trpělivost čekat, až se mu koník nasvalí, proto radí rovnou sedat. Je fakt, že máte muší váhu. Každopádně cítíte správně, že pro koníka je samořezjmě daleko vhodnější nejdřív začít bez jezdce na hřbetě, než se alespoň částečně nasvalí a bude mu příjemnější, když na něj někdo začne lézt... a to, jestli chodíte v kroku nebo lítáte po loukách je docela jedno. Protože na tom hřbetě vás musí unést tak jako tak. A když nemá na čem...
A myšlenka, že byste sedala bez sedla, abyste mu to usnadnila, je mylná. Sedlo dobře rozloží vaší váhu, abyste ho netlačila svými sedacími kostmi do hřbetu bodově. Nevýhoda je váha toho w sedla. Nejlépe tedy pro ty začátky, až budete začínaj jezdit, použít nějaký kvalitní pad, který váhu částečně rozloží a zároveň "nic neváží". Nebo nějaké dočasné plastové sedlo typu Wintec (anglie) - jsou lehká a nastavitelná i na užší komoru..

1.7.2018 21:18

Jinak čistě náhodou jsem ve stejném procesu jako Vy... viz fotka. (nově přivezený "jezdecký" kůň...pro mě zatím tedy ve stavu nejezditelném... každopádně každý to vidí jinak...).

(apropo - říká se, že to nesvalení trvá kolem půl roka, než za něco stojí...a to ještě při správné práci... takže trpělivost ).

1.7.2018 21:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Smalia napsal(a):
Hloupá otázka: kdosi mi radil taky “vycházkyv sedle” do kopečků... Že s mou vahou (47kg) to koník ani neucítí...přišlo mi to trochu divný sedat na neosvaleného koně, nebo se pletu a je to možné? Jinak ty kopečky určitě zkusíme, máme jich tu dost :) děkuju.

Ono ani nejde o zátěž v podobě jezdce. Vy si taky na běhání nebudete brát batoh. Jde spíš o práci pravidelnou a přiměřenou.
Koně svaly mají. Tedy ty, které potřebují. Nasvalený hřbet je tedy nutný kvůli jezdci. Vy si hlavu (při vaší váze) nemusíte dělat. Jen zatím dejte koníkovi tlustší podsedlovku nebo gelovku. A zkontrolujte, zda koni sedí sedlo.
A s vaší vahou jste vlastně pouze řídící jednotka , nikoli zátěž. Já bych to brala hned. Do Huberta bych měla z kobyly torpédo.
Ještě jedna věc. Ty svaly se z něčeho musí udělat. Takže kvalitní krmení je nutný předpoklad.

1.7.2018 21:28

No vidíte. Každý to má nastavené jinak

1.7.2018 21:39

Jestli je to ten 8 letý línější appa, co zboxu je ve stresu a hubne, nechala bych ho nejdříve prohlédnout vetem popřípadě fyzioterapeutem..

1.7.2018 21:41

Veru, to bylo na koho? (na nás popis nesedí ).
A vetem prošel kvůli předkupce.

1.7.2018 22:00

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Veru, to bylo na koho? (na nás popis nesedí ).
A vetem prošel kvůli předkupce.

Na zadavatelku, má na diskusi víc témat...

1.7.2018 22:11
Smalia

XXX.XXX.56.44

Už jsem díky bohu našla vhodné pastevko, spooousta trávy a krásné prostředí (kopeček, potůček a lesík přímo na pastvě).
Na žvejkando jsem mu pořídila spillersko contidion mix, tak ho budem “vykrmovat” (v míe samosebou)
A tu gelovku s angličákem bych určitě zkusila, stejně hodlám koupit i anglii tak to rovnou sfouknu a je to
A fyzio už máme za sebou, po kastraci se nám nějak nezdál tak jsme volali veta a ten nám to doporučil, spolu s rtg... Ale nic zvláštnho prý tak nevím :/
Uvidím jak se mu bude dařit na tom pastevku s tim žrádlem a zkusím ty vycházky, nějakej ten pohyb a pobyt v přírodě nám ani jednomu neuškodí žejo :D
Děkuju moc za rady.

1.7.2018 22:15
Smalia

XXX.XXX.224.1

Takhle to u nás teď vypadá :/ #strašlivýbox.

1.7.2018 22:17
Smalia

XXX.XXX.224.1

Focené holkama- není to tak “bolavý”, nejspíš stál na druhé noze
Přidávám aktuálnější fotku.

1.7.2018 22:32

Smalia napsal(a):

A do výběhu chodí? spíš jestli nemá problém ve výběhu, soudím podle těch asi kousanců.

1.7.2018 22:49
Smalia

XXX.XXX.60.155

Je ve stádě kde je jedna kobyla šikanátorka, ona se šklebí i na lidi a její majitelka nic neudělá, vlastně ji tam moc času ani nevídám... :/
Trávy tam je velkej prd, proto hledám pastevko- dnes jsem byla kouknout na jedno a trávy až až s valáškem a kobylkou, tak snad už to bude lepší než teď mezi těmi 6ti koňmi na pastvě bez trávy.

2.7.2018 07:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Smalia napsal(a):

No koník má bříško, a spadlá záda. Nic, co by se pravidelnou prací nedalo napravit.
Koním totiž dosti rychle, pokud stojí bez práce, mizí právě ty zádové svaly. To není katastrofa, to je vcelku běžné. Taky podle koně.

2.7.2018 07:58
Smalia

XXX.XXX.224.1

Takže nám pomůže hlavně práce - pohyb koně a nějaké ty krmné doplňky?

2.7.2018 08:14
koně

XXX.XXX.174.63

Hlavně bych viděla krmení, objem tzn. seno bez omezení nepřetržitě.Zelené je taky fajn.Jenže neomezené kvalitní pastviny skoro nikde nejsou.
Plus tedy nějaké to jádro.Píšete, že granule.Dodržela bych dávkování.Minule jste psala, že posypete formálně dno od kyblíku
Vyrovnané stádo, kde kůň bude mít čas zapadnout.Což máte aspoň 3měsíce, podle koně, než se vše stabilizuje.Koně jsou zvířata stereotypní, tudíž potřebuje svůj klid a své jisté.Váš prodělal za relativně krátkou dobu hodně změn, tak není OK.
Pak ta "práce", tzn. chození, pod sedlem, nebo někdy na ruce, klidné, nahoru, dolů.Pravidelně.Píšete, že máte pěkné terény, tak je využijte.
Hlavně nečekejte okamžité výsledky, všechno chce čas.A nejsou to týdny, ale spíš měsíce...

2.7.2018 10:27
Smalia

XXX.XXX.224.1

Nic o “posypávání formálně dno kyblíku” jsem nepsala, to jste si asi spletla a tím počítám že je to spíše běh na dlouhou vzdálenost, změny byly bohužel nutné :/ u majitelky jsem jo nemohla nechat už ani o den déle..#katastrofa jinak žádné jiné změny neměl krom ustájení (na box prý zvyklý byl, ale moc tomu nevěřím...).

Přidejte reakci

Přidat smajlík