Prosím o radu – kašel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.7.2018 14:49

Dobrý den,

mám koně ustájeného na noc box a přes den venku. Poslední dobou se u něj objevuje suchý kašel, je to spíš takový kašel, jakoby chtěl něco vychrchlat ven. Seno mu máčím a dávám malé hromádky-venku nekašle ale doma si seno zadupe do pilin a myslím, že to bude ten problém. Vždycky nějakou vdechne a pak kašle-nestává se to každý den. Jak mám tomuto zabránit? zkoušela jsem i dávat seno do sítě, bohužel z toho nežere, spíš síť rozcupuje a to se bojím, aby kus nesežral. Stáj mu každý den řádně uklízím i utírám prach, země na kterou mu dávám seno je vzorně zametena a bez prachu, granule vždy vyháže ven z koryta a hltá to s tím prachem z pilin. Už nevím jak dál :( Dají se piliny kropit třeba ?

8.7.2018 15:07

Zavolat veta, koně nechat poslechnout, popřípadě nasadit ATB, že to má z pilin je jen vaše doměnka, může to být i něco jiného a můžete si vypěstovat COPD- RAO.

8.7.2018 15:48

tak mám oči a vidím, že zakašle když pozře piliny se senem :) jindy to nedělá.

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 15:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.74

Tak mu stelte slamou nebo bissetem holt a je to.

8.7.2018 15:59

Sláma příšerně práší a nesaje moč, tu nechci :).

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 16:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.74

no tak když nechcete žádnou radu tak se neptejte. co čekáte že vám poradíme za zázrak? síť nejde, jesle nejdou, změna podestýlky nejde... tady jako není moc co jinýho vymyslet.

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 16:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tak mu kupte bezprašné hobliny - Allspan, Happy horse apod.

8.7.2018 16:55

tak mám oči a vidím, že zakašle když pozře piliny se senem :) jindy to nedělá.

Nemusí podle vás reagovat na piliny, ale na prašné seno...(že je prašné, nemusí být na první pohled zřejmé, o co hůř, můžou tam být spory plísní... zatím za veta dáte jen za konzultaci a návštěvu, popřípadě ATB, až se zanedbaná nemoc rozvyne, mohly by náklady omnoho vzrůst), pokud máte odsledováno, že je to z pilin-hoblin, pídila bych se po původu těch pilin-hoblin, ale i tak je vet nejjednodušší řešení.
Ještě k tomu sání moči- pokud nekydáte každý den ten mokrej lívanec chca*nek, tak stájové prostředí- čpavek také může dráždit dýchací cesty, obvzlášť těsně nad podestýlkou, když kůň žere.

8.7.2018 17:00

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
no tak když nechcete žádnou radu tak se neptejte. co čekáte že vám poradíme za zázrak? síť nejde, jesle nejdou, změna podestýlky nejde... tady jako není moc co jinýho vymyslet.

Ach jo, tady ma zase někdo náladu :)to jste to dostala nebo co?

8.7.2018 17:02

Nemusí podle vás reagovat na piliny, ale na prašné seno...(že je prašné, nemusí být na první pohled zřejmé, o co hůř, můžou tam být spory plísní... zatím za veta dáte jen za konzultaci a návštěvu, popřípadě ATB, až se zanedbaná nemoc rozvyne, mohly by náklady omnoho vzrůst), pokud máte odsledováno, že je to z pilin-hoblin, pídila bych se po původu těch pilin-hoblin, ale i tak je vet nejjednodušší řešení.
Ještě k tomu sání moči- pokud nekydáte každý den ten mokrej lívanec chca*nek, tak stájové prostředí- čpavek také může dráždit dýchací cesty, obvzlášť těsně nad podestýlkou, když kůň žere.

Děkuji za radu, necham koně tedy poslechnout, stejně k nám má cestu. Každý den kydam a větrám, koně maji venkovní box, takže se větrá celkem dobře :).

8.7.2018 17:02

Seno před krmením pořádně vždy proleju vodou.

8.7.2018 17:29

Seno před krmením pořádně vždy proleju vodou.

Tak jo, za hrubici se veřejnému fóru omlouvám, nemám pro český jazyk cit a občas mi to ujede (prostě u některých slov mám prostě ten pocit, že tam má být to tvrdé y).

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 17:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.74

Ach jo, tady ma zase někdo náladu :)to jste to dostala nebo co?

Ne. Ale jakakoli rada co padne je smetena ze stolu ze ne. Tak teda netusim proc zde marnite cas. Senem to neni, podestylku nezmenim. Tak fakt netusim co chcete slyset. Holt nelezu do zadku nepochlebuju a neprijemne veci rikam na plna usta. To ze vam se to nelibi neni muj problem. Ja neprosim o rady smajlík

8.7.2018 21:01

Kaka: Fascinuje mě neurvalost některých tázajících se. Teď konkrétně ta Vaše.
Místo toho, abyste poděkovala za rady a měla trochu pokory a slušnosti, obouváte se do těch, co byly ochotné poradit či napsat nějaký názor. Přesně, jak píše Leithi: To, že neuslyšíte jen informace, které se Vám hodí do krámu, je už dopředu velmi pravděpodobné. A to ať už to bude od veta, nebo na veřejné diskusi. Každopádně od veta budou alespoň k něčemu prospěšné, protože budete moci na jejich základě koni možná i opravdu pomoci.

K těm nápadům, co tu padly (vet je samozřejmost) mě napadá ještě jestli nejde nechávat koně v těchhle teplých měsících prostě venku s nějakým kvalitním přístřeškem?
Pokud jste přesvědčená, že to má kvůli tomu, že žere s jídlem i piliny, není nic jednoduššího změnit podestýlku. A pak uvidíte, jestli jste správně odhadla příčinu problému.

9.7.2018 08:22

Úplne kľudná, vzhľadom aj an to krvácanie z nosa by som ale nebola.
Je ale dobre, že k vám ide ten vet s endoskopom, prekonzultujte zároveň aj toto. Najjednoduchšie riešenie je koňa nezavárať a nechať ho jesť napríklad z trávy. Alebo potom ísť do podstieľky typu granofyt. Slama mne prašná nepríde, pokiaľ sa nastieľa bez prítomnosti koňa a dobre sa vytrasie(určite záleží aj od dodávateľa), ale nemám kašlajúceho końa a keď sa aj v zime nenjaký ten kašel vyskytol, bolo to zo sena.

9.7.2018 08:49

Úplne kľudná, vzhľadom aj an to krvácanie z nosa by som ale nebola.
Je ale dobre, že k vám ide ten vet s endoskopom, prekonzultujte zároveň aj toto. Najjednoduchšie riešenie je koňa nezavárať a nechať ho jesť napríklad z trávy. Alebo potom ísť do podstieľky typu granofyt. Slama mne prašná nepríde, pokiaľ sa nastieľa bez prítomnosti koňa a dobre sa vytrasie(určite záleží aj od dodávateľa), ale nemám kašlajúceho końa a keď sa aj v zime nenjaký ten kašel vyskytol, bolo to zo sena.

Moc děkuji, ano vet uz je zařízený. Nad tím granofytem jsem uvažovala, zatím nevím jak todlouho pořádně funguje ale kouknu na to. Možná to má ze sena, ale vzhledem k tomu, že seno namacim, tak si nejsem tak jistá. Včera jsem zkusila dát jen malo pilin a na půl boxu a kašel žádný

9.7.2018 10:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Na klinice v Brně mají na zemi gumové rohože. Z těch určitě žádný kůň kašlat nebude.

9.7.2018 10:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

A na to jste přišla kde, že sláma nesaje?
Že by všichni ti, kteří stelou slámou, byli úplně blbí a přidávali si zbytečně práci, podestýláním něčeho, co nesaje moč? Taky záleží, kolik té slámy pod koněm máte. Pokud je vidět přes podestýlku podlaha, je to stlaní k hounu! Jen větší vrstva zajistí, že kůň si i může lehnout, bez toho, že by si odřel nohy a že moč bude vsáknutá.
Pokud sláma práší, kropte.

9.7.2018 10:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dobrý den,

mám koně ustájeného na noc box a přes den venku. Poslední dobou se u něj objevuje suchý kašel, je to spíš takový kašel, jakoby chtěl něco vychrchlat ven. Seno mu máčím a dávám malé hromádky-venku nekašle ale doma si seno zadupe do pilin a myslím, že to bude ten problém. Vždycky nějakou vdechne a pak kašle-nestává se to každý den. Jak mám tomuto zabránit? zkoušela jsem i dávat seno do sítě, bohužel z toho nežere, spíš síť rozcupuje a to se bojím, aby kus nesežral. Stáj mu každý den řádně uklízím i utírám prach, země na kterou mu dávám seno je vzorně zametena a bez prachu, granule vždy vyháže ven z koryta a hltá to s tím prachem z pilin. Už nevím jak dál :( Dají se piliny kropit třeba ?

Je hezké, že má koník uklizeno.
Ale zřejmě to nepomáhá.
Můžete si tu přečíst rady, ovšem náprava je na vás, neboť nikdo z nás vám nestojí za zády a navíc veškeré informace jdou jen od vás, nemáme možnost, přesvědčit se, zda pravdivé.
Na vašem místě bych zjistila, a to hodně rychle, zda seno není napadeno plísněmi. Prašnost pilin je nepříjemná, ale kůň případný prach vykašle, no problém.
Pokud je ovšem příčina kašle v senu, hrozí koníkovi dušnost. Na vyřešení problému, bez nevratného poškození dýchacich cest koně, máte slabé 4 měsíce.
Pak budete mít sice koně ve vypiglovaném boxu, ale nepoužitelného k ježdění.

9.7.2018 10:57

sisi58 napsal(a):
Je hezké, že má koník uklizeno.
Ale zřejmě to nepomáhá.
Můžete si tu přečíst rady, ovšem náprava je na vás, neboť nikdo z nás vám nestojí za zády a navíc veškeré informace jdou jen od vás, nemáme možnost, přesvědčit se, zda pravdivé.
Na vašem místě bych zjistila, a to hodně rychle, zda seno není napadeno plísněmi. Prašnost pilin je nepříjemná, ale kůň případný prach vykašle, no problém.
Pokud je ovšem příčina kašle v senu, hrozí koníkovi dušnost. Na vyřešení problému, bez nevratného poškození dýchacich cest koně, máte slabé 4 měsíce.
Pak budete mít sice koně ve vypiglovaném boxu, ale nepoužitelného k ježdění.

Nechápu co se rozčilujete Seno máme pěkné abyste věděla, kropím ho jen protože trochu práší, ale to práší každé-je to seno :) A ano, sláma nesaje, nastýlala jsem s ní 2 roky, poté musela z domu, koník byl nastlaný pořádně a stejně když jsem počůranou slámu nadzvedla, tak pod ní byla louže, takže v tomto mě poučovat nemusíte, jelikož mám s tím zkušenosti
Jinak o tom nepoužitelném koni- použitelný opravdu není, ale to už vás nemusí zajímat, jaké má zdrav.problémy.

9.7.2018 10:58

jinak gumové rohože mám také, ale přece nenechám koně stát celou noc v chcankách

9.7.2018 11:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Milá KOKO,
vaše zkušenosti jsou vaše. Já mám jiné, ale o ty nestojíte.
Takže za mě, dělejte si co chcete.
Vašemu koni přeji, aby vaši péči ve zdraví přežil.

Neregistrovaný uživatel

9.7.2018 11:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.198

jinak gumové rohože mám také, ale přece nenechám koně stát celou noc v chcankách

tak ale chcete po nás zázrak. Rohože ne, sláma ne, bisset ne, na všechno ne. Seno super. Tohle nemá řešení tak holt ho nechte kašlat dál a neřešte to no. Jako já fakt nevím proč sem píšete když všechny rady smetete ze stolu že to nejde. Jinak gumy super ovšem chce to trošku vyspádovat a kanálek... pak nebude stát v loužích, ale to byste musela CHtít něco změnit a něco pro to taky udělat a ne všecko mít jako neřešitelnej problém. Buď se proberte a něco s tim dělejte anebo se na to vy*erte a nemarněte čas lidí co vám v dobré víře chtěj radit. Evidentně to nemá smysl.
Já když mám problém s nějakým zvířetem buď mu ty podmínky prostě změním anebo pokud mu je měnit nemůžu tak holt ho pošlu tam kde ty podmínky co potřebuje mít bude. jednoduché, rozhodně se na něj nevyprdnu s tim ať to nějak přežívá protože sem líná něco dělat.

9.7.2018 11:53

Bože vy jste fakt pipiny na to nemám už co říct A to jako protože můj kůň žere podestýlku, tak ho mám prodat nebo dát jinam ? vy fakt máte asi vymytý mozek leithian nebo nevím

9.7.2018 12:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bože vy jste fakt pipiny na to nemám už co říct A to jako protože můj kůň žere podestýlku, tak ho mám prodat nebo dát jinam ? vy fakt máte asi vymytý mozek leithian nebo nevím

Pá, pá, zlato.
Nemyslím, že bychom tu o něco přišli, pokud se zdekujete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík