Dobrý deň mám 20 ročnú aktívnu a temperamentnu seniorku, plemena ST.Kobyla s váhou nikdy problém nemala, no teraz mi začala chudnúť a už opadá, v zime som ju kŕmila ovsom a repnymi rezkami na jar už len repnymi rezkami, a cez leto ju nekrmim, keďže je kobyla na pasienkach, no keďže mi začala chudnúť a opadat, tak ju musím skrmovat, preto, sa vás pýtam že v akom množstve mám skrmovat jačmeň? Nemám s ním skúsenosti, avšak ovos v mojom okolí nikto nema na predaj, a taktiež ani kukuricu, repne rezky mi prídu až tak za dva týždne, takže v akom množstve? Čítala som že je ťažko stráviteľný. Tak preto sa otáčam má vás po radu. Pridávam foto kobyli, nikdy som ju v takomto stave nemala, odcervena je aj ockovana.
A zuby mala robené kedy? U starého koňa to je prvá vec na ktorú by som sa zamerala keď začne chudnúť. Jačmeň kŕmim bežne, ja ho ale kombinujem s ovsom, alebo aj inými krmivami takže v menšom množstve. Oproti ovsu ho ale treba šrotovať a pred kŕmením zvlhčiť. Dakedy keď som chodievala jazdiť do oddielu sa "bujarým" koňom kŕmil bežne miesto ovsa, aj do 2kg denne. Začala by som ale samozrejme v malých dávkach aby si kôň zvykol a potom uvidíte či začne naberať. Kľudne by som ho kombinovala aj s rezkami.
Nadymoja
napsal(a):
Dobrý deň mám 20 ročnú aktívnu a temperamentnu seniorku, plemena ST.Kobyla s váhou nikdy problém nemala, no teraz mi začala chudnúť a už opadá, v zime som ju kŕmila ovsom a repnymi rezkami na jar už len repnymi rezkami, a cez leto ju nekrmim, keďže je kobyla na pasienkach, no keďže mi začala chudnúť a opadat, tak ju musím skrmovat, preto, sa vás pýtam že v akom množstve mám skrmovat jačmeň? Nemám s ním skúsenosti, avšak ovos v mojom okolí nikto nema na predaj, a taktiež ani kukuricu, repne rezky mi prídu až tak za dva týždne, takže v akom množstve? Čítala som že je ťažko stráviteľný. Tak preto sa otáčam má vás po radu. Pridávam foto kobyli, nikdy som ju v takomto stave nemala, odcervena je aj ockovana.
Mám zkušenost, že kolem 18 roku věku koně, se z aktivního koníka pomalu stává opravdový senior. KD, kterou jsem pro svou kobču měla, taky přestávala stačit. Nezměnila jsem množství, ale složení.
Stále kobylka dostává malý kyblíček (viz fotky), ale mysli už není NovaEqui Plus, ale Spillers´, ječmen mačkaný, oves celý. V poměru 2/5 + 2/5 + 1/5. Plus ostropestřec. Kobyla je 24/7. Fotka.
Opravdu to není o množství, ale o kvalitě.
Pokud chcete dávat jen ječmen, doporučuji mačkat nebo předem namáčet, je hodně tvrdý. A přidávat olej. Začít od 1 polévkové lžíce, pokračovat až tak k 5 lžícím, koně zvyknout.
Ječmen nejlíp mačkaný nebo vařeny ale ten mi koně noc nechtěli. Mačkaný nejlépe míchat s něčím vlhkým třeba s řizkama nebo se lnem. Asi záleží na vás jaká bude konečná dávka, ale pridávala bych postupně. Krmila jsem tím trochu horkokrevnou kobylku a byla teda na ježdění trochu bez energie.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nadymoja
napsal(a):
Starý kůň, nezvyklý na ječmen, kolem a kolem na jaké koliv zrno...nemůžete jí nasypat hned dvě kila(nápor na játra a zažívání), je třeba rozkrmit, ale to už vám zase dojde ta řepa...takže bych to tak nehrotila, nepíšete kolik dáváte řepy a jestli koník na ní s tím ovsem v zimě prospíval...
Až dojde řepa, míchala bych řepu, trochu zrní, slunečnici a extrudovaný len a dávku maximálně zvyšovala a snižovala v závislosti na ročním období, nikoli jí vysadila úplně. Doplnila nějakou vojtěškou...
Edit: u starého koně hraje roli moc věcí, co mě tak napadá- stádo, klid na odpočinek a s tím spojená zdravotní stránka- bolest ubírá sil, pokud není odpočinek z důvodu bolesti, (bolet může i čelistní kloub, to můžete udělat zuby a stejně se kůň pořádně nenažere).

Jačmeň okrem toho, že ho treba teplene, alebo mechanicky upraviť pred kŕmením, zvykne spôsobovať spôsobovať puchnutie nôh. U staršieho jedinca(hoci teda 18 mi nepríde žiadny extra vek) by som volila opatrnú zmenu. Za seba by som pokojne dala spillers senior.
Ale hlavne, usitila by som sa, že za tým nie je napr zdravotný problém(dostáva minerálku, čo selén?), zuby, vredy, stres, teplo, neprimeraná záťaž, nekvalitná pastva, odčervenie... možností je milión.
Ak sa nemýlim, neriešite ju tu poprvýkrát, takže možno by bolo načse aj naozaj niečo urobiť, nielen sa vypytovať na internete.
napsal(a):
Jačmeň okrem toho, že ho treba teplene, alebo mechanicky upraviť pred kŕmením, zvykne spôsobovať spôsobovať puchnutie nôh. U staršieho jedinca(hoci teda 18 mi nepríde žiadny extra vek) by som volila opatrnú zmenu. Za seba by som pokojne dala spillers senior.
Ale hlavne, usitila by som sa, že za tým nie je napr zdravotný problém(dostáva minerálku, čo selén?), zuby, vredy, stres, teplo, neprimeraná záťaž, nekvalitná pastva, odčervenie... možností je milión.
Ak sa nemýlim, neriešite ju tu poprvýkrát, takže možno by bolo načse aj naozaj niečo urobiť, nielen sa vypytovať na internete.
Co sa týka toho, že som ju tu neriešila už prvý krát, áno, no dala som skontrolovať zuby, a prikrmovala som, pribrala, no zas mi upadá, pýtala som sa len na skrmovanie jačmeňa, kobylu riešim stále, nie len sa na ňu "vypytujem" na nete. Bývalej majiteľky som sa pýtala na tento problém, a hovorila, že jej váha takto skákala. Mala s tým vždy problém, a keďže som mala zatiaľ len kone ktoré využijú takzvane len s trávy a vody a pritom vyzerajú super, tak je to pre mňa niečo nove. Preto sa obraciam na ľudí ktorý majú s tým skúsenosti.

Nadymoja
napsal(a):
Co sa týka toho, že som ju tu neriešila už prvý krát, áno, no dala som skontrolovať zuby, a prikrmovala som, pribrala, no zas mi upadá, pýtala som sa len na skrmovanie jačmeňa, kobylu riešim stále, nie len sa na ňu "vypytujem" na nete. Bývalej majiteľky som sa pýtala na tento problém, a hovorila, že jej váha takto skákala. Mala s tým vždy problém, a keďže som mala zatiaľ len kone ktoré využijú takzvane len s trávy a vody a pritom vyzerajú super, tak je to pre mňa niečo nove. Preto sa obraciam na ľudí ktorý majú s tým skúsenosti.
A čo teda okrem toho, že ste jej vzali ten príkrm kvôli pastve a skontrolovali sa jej zuby, sa zmenilo od predošlého dotazu?
Pokud je to tak, jak píše Barbora, které věřím, kupte např.
https://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Senior-Conditioning-Mix-20kg-d115.htm#
a míchejte ho s trochou obilí, ať tolik neutratíte.
Starší koně mají už prostě jiné zažívání, s tím se smiřte a KD přizpůsobte. Pokud je jinak kobča ok, je to opravdu nevhodným krmením. Nechávat seniora teplokrevníka jen na trávě, to bych nikdy nedělala. To je pro huculy, haflingy a fjordy.
Vaše kobylka je zdravá, jak píšete, neměl by být problém, ji vykrmit. Já jsem vám posílala KD mé kobyly a její fotku, opravdu vás to nezruinuje.
Linda má 22 let a je dušná muchařka. Pokud se mě daří jí udržet v kondici, pro vás by to měla být hračka.
sisi58
napsal(a):
Pokud je to tak, jak píše Barbora, které věřím, kupte např.
https://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Senior-Conditioning-Mix-20kg-d115.htm#
a míchejte ho s trochou obilí, ať tolik neutratíte.
Starší koně mají už prostě jiné zažívání, s tím se smiřte a KD přizpůsobte. Pokud je jinak kobča ok, je to opravdu nevhodným krmením. Nechávat seniora teplokrevníka jen na trávě, to bych nikdy nedělala. To je pro huculy, haflingy a fjordy.
Vaše kobylka je zdravá, jak píšete, neměl by být problém, ji vykrmit. Já jsem vám posílala KD mé kobyly a její fotku, opravdu vás to nezruinuje.
Linda má 22 let a je dušná muchařka. Pokud se mě daří jí udržet v kondici, pro vás by to měla být hračka.
Ďakujem, kobyla je na 5 hektároch výživného trávy, s 4 ďalším koňmi, denne dostávajú aj seno, len som sa pýtala na ten jačmeň, keďže akt, niesom doma, bola som preč mesiac, a jedna baba sa mi o ňu starala, o 5 dní sa vraciam domov, takže ju musíš dávať do kopy, slečna mi len posiela fotky, a čo s kobylou robí, no už v jej rukách kobylu nenechám, nechcem to tu rozoberať, len som sa pýtala na ten Jacmen, riešim to asi 1000km do domu, takže ďakujem za pochopenie.