Už to tu sice někde je ale i přesto se zeptám, je bezudidlové ježdění bezpečné?tedy jak pro jezdce tak pro koně?četl jsem hodně recenzí a názory byly zhruba 50/50, jaké máte zkušenosti a jaká ohlávka je nejlepší?mám 12 letou bobylku ČT a chci to vyzkoušet jen mám strach z její reakce na bezudidlovku díky za každý názor.
Tak jako, bezpečné není ani ježdění s plnou uzdou, kdy máte nad koném trochu větší kontrolu. Bezpečné skoro není ani chodit ve městě po ulici, natož pak práce se zvířetem, které váží klidně před půl tuny a přemýšlí, není to stroj. Pokud chcete jezdit koně na jakékoliv bezudidlovce, musí kůň dobře reagovat na sed, holeň, případně hlasové pomůcky, to je základ. Pokud kůň reaguje jen na tahání v držce, bezudidlové ježdění asi moc smysl nemá. Jak ho potom budete řídit, když nebudete mít za co v držce ho tahat?
Nějaké zkušenosti mám, nejlepší mi přijdou provazové bezudidlovky, ale třeba vaše kobylka bude lépe reagovat na jinou.
Souhlasím s Mellarou. Jinak je dobré si od někoho vypůjčit ( dobře padnoucí ) bezudidlovku či parellku, vzít si kobylku do malého uzavřeného prostoru ( hala ) a vyzkoušet jak bude reagovat. První hodine jen krok a soustředit se na rozmanitost cviků, uvolňování atd. A přizvat si k hodině někoho zkušeného ( trenér ). Teprve podle reakcí kobylky a názorů trenéra se rozhodni jestli to má cenu. Jinak je dobré vyzkoušet více způsobů - bezudidlovka, parellka, stájovka.... Až si budeš jistá vám to spolu vyhovuje tak si kupte bezudidlovku ( nebo parellku,..) která jí přesně padne. A možná bude lepší ze začátku používat beránek nebo vyměkčení bezudidlovky a zvláště pak parellky. Než si zvyknes jak velký tlak používat k pobidkam.
Jezdím na parelce, a o ježdění na parelce říkám že je to ježdění pro lenochy: nemusím štelovat žádné řemínky, při ježdění nemusím skoro nic dělat, nemusím řešit věci co s udidlem, nevyčítám si tolik, když se někde v terénu přidržím otěží.
Pro přechod na parelku je potřeba si koně připravit ze země - zkuste se podívat třeba na PNH 7 her, důležité je aby kůň měl na parelce 100% zastavení a ohnutí v krku (to se nacvičuje ze země + nácvik a kontrola po nasednutí, během přechodu z udidla vždy po nasednutí a průběžně během jízdy).
Pokud chcete přejít na bezudilovku (parelku) tak doporučuji si nejdřív zajet na nějaký seminář na tohle téma. Přeji hodně štěstí
Na kobyly môžem dať hocičo, stačí aj stajňovka, lebo moja lenivosť už došla do bodu, kedy som lemravá robiť aj uzol na parelke.
Žiadnu prípravu sme nerobili a šli sme rovno do terénu.
Ale tak to sú kobyly, za ktoré dám ruku do ohňa, u mlaďocha by som sa s tou prípravou asi pohrala.
Väčšina koní, čo sú ťahané v držke nový spôsob vedenia ocení už len preto, že ich za tú držku nikto neťahá a predpokladám, že normálne jazdený kôň dokáže reagovať na tlak oťaží a na váhu.