Bezudidlové ježdění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.7.2018 22:12
Luky luka

XXX.XXX.74.233

Už to tu sice někde je ale i přesto se zeptám, je bezudidlové ježdění bezpečné?tedy jak pro jezdce tak pro koně?četl jsem hodně recenzí a názory byly zhruba 50/50, jaké máte zkušenosti a jaká ohlávka je nejlepší?mám 12 letou bobylku ČT a chci to vyzkoušet jen mám strach z její reakce na bezudidlovku díky za každý názor.

11.7.2018 00:51
Mellara

XXX.XXX.49.86

Tak jako, bezpečné není ani ježdění s plnou uzdou, kdy máte nad koném trochu větší kontrolu. Bezpečné skoro není ani chodit ve městě po ulici, natož pak práce se zvířetem, které váží klidně před půl tuny a přemýšlí, není to stroj. Pokud chcete jezdit koně na jakékoliv bezudidlovce, musí kůň dobře reagovat na sed, holeň, případně hlasové pomůcky, to je základ. Pokud kůň reaguje jen na tahání v držce, bezudidlové ježdění asi moc smysl nemá. Jak ho potom budete řídit, když nebudete mít za co v držce ho tahat?
Nějaké zkušenosti mám, nejlepší mi přijdou provazové bezudidlovky, ale třeba vaše kobylka bude lépe reagovat na jinou.

13.7.2018 11:09
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Souhlasím s Mellarou. Jinak je dobré si od někoho vypůjčit ( dobře padnoucí ) bezudidlovku či parellku, vzít si kobylku do malého uzavřeného prostoru ( hala ) a vyzkoušet jak bude reagovat. První hodine jen krok a soustředit se na rozmanitost cviků, uvolňování atd. A přizvat si k hodině někoho zkušeného ( trenér ). Teprve podle reakcí kobylky a názorů trenéra se rozhodni jestli to má cenu. Jinak je dobré vyzkoušet více způsobů - bezudidlovka, parellka, stájovka.... Až si budeš jistá vám to spolu vyhovuje tak si kupte bezudidlovku ( nebo parellku,..) která jí přesně padne. A možná bude lepší ze začátku používat beránek nebo vyměkčení bezudidlovky a zvláště pak parellky. Než si zvyknes jak velký tlak používat k pobidkam.

14.7.2018 10:03
dsj

XXX.XXX.207.141

Jezdím na parelce, a o ježdění na parelce říkám že je to ježdění pro lenochy: nemusím štelovat žádné řemínky, při ježdění nemusím skoro nic dělat, nemusím řešit věci co s udidlem, nevyčítám si tolik, když se někde v terénu přidržím otěží.
Pro přechod na parelku je potřeba si koně připravit ze země - zkuste se podívat třeba na PNH 7 her, důležité je aby kůň měl na parelce 100% zastavení a ohnutí v krku (to se nacvičuje ze země + nácvik a kontrola po nasednutí, během přechodu z udidla vždy po nasednutí a průběžně během jízdy).
Pokud chcete přejít na bezudilovku (parelku) tak doporučuji si nejdřív zajet na nějaký seminář na tohle téma. Přeji hodně štěstí

14.7.2018 13:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Na kobyly môžem dať hocičo, stačí aj stajňovka, lebo moja lenivosť už došla do bodu, kedy som lemravá robiť aj uzol na parelke.

Žiadnu prípravu sme nerobili a šli sme rovno do terénu.
Ale tak to sú kobyly, za ktoré dám ruku do ohňa, u mlaďocha by som sa s tou prípravou asi pohrala.

Väčšina koní, čo sú ťahané v držke nový spôsob vedenia ocení už len preto, že ich za tú držku nikto neťahá a predpokladám, že normálne jazdený kôň dokáže reagovať na tlak oťaží a na váhu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík