Vyjížďka ve více koních

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.7.2018 22:25

Dobrý večer,

mám koně, který, když jde sám na vyjížďku, tak šlape jako hodinky, to samé na jízdárně, ale jakmile jedeme ven ve více koních, podotýkám, že jsou to koně, se kterými je 24/7 na pastvině, tak s ním mám neskutečné problémy.

I když s ním jedu jako první, tak by mi celou cestu snad jen klusal a cválal, hlavně, když se vracíme domů. Přitom vidí, že ten druhý kůň jde v klidu a krokem.

Přijde mi, že se to poslední dobou jen zhoršuje. Vždycky jsem byla schopná ho zkorigovat. Nyní mi nechce ani pomalu zastavit. Je mu absolutně jedno, že ho rvu za hubu, což samozřejmě dělám nerada, ale jinak to prostě nejde. Slovně se ho také snažím uklidnit. Když se mu pokouším sbalit hlavu, tak mi s ní jen háže a o to víc se mi ještě rozutíká a jakoby vyhazuje. Z bičíku respekt už snad taky nemá. Řekla bych, že potom je to snad ještě horší.

Prostě ho už nezvládám. Furt by jen hnal. Síly mi už dochází a nervy taky.
Vypadá to, jakoby se před tím druhým koněm předváděl a ukazoval mu jak je neovladatelnej, ale takhle to už dál jít přece nemůže.

Prosím, co mám dělat? Přece kvůli tomu, nebudu už jen celý život, jezdit ven sama?
Vyjížďky si chci užívat a ne se s ním jen zlobit. Doufám, že chápete, jak to myslím.

Jsem zoufalá. Ale jak říkám, když s ním jedu na vyjížďku sama, nebo makáme na jízdárně, jak ze sedla, tak ze země, tak je jako vyměněnej. Na každou pobídku reaguje.Jinak to je opravdu zlatíčko.

Prosím o slušné odpovědi. Děkuji..

14.7.2018 22:50
K98

XXX.XXX.241.255

Dobrý večer,

jezdíte s ostatními koňmi i na jízdárně? Pokud ne, možná bych začala tento problém řešit tam. Ať poslouchá nejdříve v domácím prostředí, pak zařadit krokové vyjížďky, klusové pasáže a až nakonec, nejspíš za několik měsíců, cval venku.

Není koník bývalý dostihák? Volný prostor ho může hnát dopředu od ostatních koní...

Napadá mě ještě nechat mu naopak volnou otěž, uvolnit se a myslet klidně, jezdila jsem pár koní, kterým když se přitáhla otěž byli zvyklí že se jde makat, žádný klidný krok ale svižnější tempo...Také to není ideální, ale dal by se to odnaučit.

14.7.2018 22:51

No, kto by sa nena*ral, keby od neho niekto požadoval v tomto rozpoložení takú blbosť, ako balenie hlavy.

Neviem, ako vyzerajú spoločné vychádzky s ostatnými koňmi, ale vrátila by som sa dozadu vo výcviku a začala by som chodiť s jedným spoľahlivým kolegom, ideálne po nejakom ľahšom tréningu na jazdiarni, kedy už kôň nebude čakať žiadnu prácu. Krokom, v kľude, nestresovať, plaziť sa, pásť na zelenom(alebo hnedom, zálěží od lokality a zrážok)... a keď bude s čistou hlavou zvládať toto, pridať napríklad nejaké klusové úseky, časom cválať... a postupne po jednom pridávať ďalšie kone.

Ale nečakajte výsledky za mesiac.

14.7.2018 23:01

Děkuji za odpověď. smajlík

Ano, na jízdárně jezdíme také s více koňmi. Ne vždycky, ale většinou tam min.1 kůň je.

Dříve závodil - rychlostky, to bych si taky myslela, že to může být tím, ale jak říkám, dříve to s ním šlo, až poslední dobou mi začal takhle vyvádět. I před tím byl zvyklý jezdit ven s ostatními koňmi.

Když povolím otěže, už jsem to i zkoušela, tak se mi rozeběhne a o to víc, si se mnou dělá, co chce.

14.7.2018 23:13
K98

XXX.XXX.241.255

Co změnit udidlo/sedlo/překontrolovat výstroj?

Nevím jestli tohle úplně chcete slyšet, ale nemáte nějaké problémy v práci nebo jinde v kolektivu? Jestli Vás kůň jen neodráží...

14.7.2018 23:19

K98 děkuji za odpověď.

Myslím si, že problém nemáme mezi sebou. Přece jsem psala, že když jdeme do terénu jen my, já + můj kůň, tak je všechno v pohodě. Problém vždycky nastane, jen když jedeme do terénu s dalším koněm.

15.7.2018 07:00
kapička

XXX.XXX.5.211

A když půjdete od začátku na úplně zahozené otěži? Klusat taky na co nejdelší otěži, pokud cválat, tak to samé. A povídat si, zpívat, cokoliv.
Já mám u takových koní, co ženou, zásadu, že se zrychluje až se uklidní a odfrkne si, odžvýkne, prostě dá najevo, že už je v pohodě.
Neříkám, že tak jezdím na všech koních, ale na takových těch "hysterkách", co někam furt spěchaj a krátká otěž je akorát přivádí k šílenství a říká běž, běž.

15.7.2018 08:40
dsj

XXX.XXX.207.141

Měla jsem plňasku, a ta také byla na vyjížďkách ve skupině koní k neudržení. Musela vždycky chodit první, zezadu dělala takový cirkus, že plašila koně před sebou. Postupně a pomalu se to zklidnilo, ale dodnes si pamatuji jak se mi rozdrčely nervy když se mělo ve skupině cválat ve volném prostoru - hrozně jsem záviděla majitelům ČT apod, že mají tak pomalé a klidné koně - moje cválání ve skupině prvních pár let bylo opravdu utrpení, tenkrát jsem to vyřešila že jsem si našla pár lidí, kterým nevadilo, že cváláme před nimi a jejich koně se nás nesnažili předběhnout, a díky tomu se kobyla naučila, že se nemusí všude běhat stylem "první nebo mrtvá" a kochat se krajinou je také prima.
U téhle kobyly bylo důležité neztratit nervy a nenechat jí pověsit do otěží - ona byla ten typ kde čím víc brzdíte, tím rychleji jedete, spíš jí mírně přibrždovat a hlavně být opravdu ve střehu a nenechat jí zrychlit do rychlosti, kde už se s tím nedá nic dělat. Hlavně jsem se já musela naučit nebát se ostatním říci že cválat nechci. Skupina by se vždycky měla přizpůsobit nejslabšímu, ve vlastním zájmu.

15.7.2018 08:49

Ahoj
Měla jsem taky koníka který byl sám naprosto v pohodě a s jiným koněm dost zlobil.
Nám právě hodně pomohla ta volná otěž, protože když jsem mu ji zkrátila ve snaze o lepší ovládání, vdycky čekal na sebemenší povolení a vyrazil.
Ideálne s bicikem kterým jsem ho lehce pleskla přes plece, tak už zpomaloval. Jako ze země.
Brzy jsme jezdili na uplně zahození otezi ale kůň byl spokojeny.
Samozřejmě jsem to prvně zkoušela o samotě.
Hodně štěstí.

15.7.2018 10:22
rosemary1

XXX.XXX.107.140

Pro mě je ve Vašem dotazu ještě stále málo informací. Dělá to jen ve větší skupině a nebo i s jedním dalším koněm? Koně jsou v tu chvíli seřazeni za sebou a nebo rozprostřeni, kdy je to nejhorší? A dělá to i v kroku a nebo jen v klusu a ve cvalu? Asi by bylo ještě dobré si tohle všechno zodpovědět a pak si dle toho navrhnout řešení. Myslím ale, že bez trpělivých spolujezdců tohle ale nevyřešíte. Určitě začít ve dvou a pak přidávat. Volná otěž se dobře radí, ale často hůř provede, pokud člověk není fakt dobrý jezdec, pro mě tudy třeba cesta na začátku nevedla, až teď později, já třeba preferuji v těchto situacích rozumné přilnutí, povoluji až když jsem si jistá, že mě neodveze. To je pak volná otěž opravdu žádoucí. A dokud "kraví" v kroku, tak nemá vůbec cenu zkoušet naklusat. Já řeším také problém, který se projevuje v lotu stejně, nicméně já již přišla na jeho příčinu. Kobyla se bojí cizích koní za sebou (se stájovými kolegyněmi tedy problém nemá) a řeší to nervozitou, extrémní dopředností a v případě akutního pocitu ohrožení i snahou o úprk. Trénuji tuto situaci občas s kamarádkou, která si umí držet mezeru takovou, kterou moje kobyla potřebuje, aby se nebála - a že to bylo na začátku třeba i 20 metrů. Kamarádka je moji kobylu schopná i sledovat a přizpůsobovat velikost mezery. Myslím, že by i toto pro Vás mohla být zpočátku cesta. Jet na vyjížďku ve dvou, ale v podstatě sama, jen aby tam ten kůň někde vzadu byl a přibližoval se tak, jak to stav Vašeho koníka dovolí. No a poslední připomínka, upřímně se zamyslet, jestli je mezi Vámi a koněm v jiných případech skutečně všechno v pořádku, jak říkáte. Ono Vám to sice až tak nepomůže, pokud si odpovíte, že ne, ale dá se pak makat na více věcech současně a ono to spolu všechno souvisí. Já vím třeba, že moje kobyla v kritické situaci řeší i věci na vodítku po svém bez ohledu na mě, klidně mi třeba vezme ruku, uzná-li, že je to potřeba a vytrhne se. Dělá to výjimečně, ale dělá. Zatím se mi vyplácí vyžadovat stoprocentní poslušnost a reakce, když je kobyla v klidu, dělá věci, co zná a ze kterých není ve stresu. Tím myslím například, že pokud třeba Váš kůň i osamotě domů spěchá, byť to není tak hrozné, vždy zkorigovat, dokud to jde v klidu. Jemně, ale trvat na tom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík