Dobrý den,
chci koupit svému 24 letému valachovi A1/1 a 21 leté kinské kobyle nějaké granule/müsly pro seniory. Doporučili byste mi prosím nějaké, které máte vyzkoušené? Děkuji.
Zátěžově od nich očekávám ježdění 3-4x týdně, sháním něco, po čem naberou hmotnost, ... Valach jezdí na co se cítí, někdy jdeme krokovou vyjížďku, naklusat nechce a jindy si ve cvalu poskakuje. Chtěla bych něco, co mu dodá energii aby mohl nabírat svalovou hmotu a celkově trochu nabral...přes zimu vždy pohubne, rok od roku víc...Tak mu chci začít dávat něco včas.
Předem děkuji za odpovědi :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

počítam s tým, že kone sú zdravé, majú dostatok objemového krmiva, sú ho schopné spracovať, majú v poriadku zuby, odčervenie, v zime dostanú deku, atď.
Tak na začiatok, čo a koľko žerú kone momentálne, prípadne cez tú zimu?
Ano jak píšete, jsou tedy venku 24/7 a deku dostal valach teď v zimě poprvé. Býval vždy krásně nasrstěný a kobyla byla i letos tudíž ona byla bez deky. Jinak on v mládí běhal rovinky a má vyskákané ST, takže je na tom fyzicky hůř (výdrž má super, ale občas ho pobolívají nožky-jak píšu, děláme pod sedlem/ze země na co se cítí) a kobylu šetřili, byla max v hobby sportu takže jí dávám jen pro pocit teď měli Spillers senior conditioning mix, byly to fajn granule ale ráda bych teď objednala jiné. Právě proto můj dotaz. Ke kvalitnímu senu přístup mají, odčervení jsou. Dostávají šrot, míchala jsem jim ho s těmi Spillers granulemi. Valach +-1/2 kg šrotu, kobyla tak 1/4 kg.

a čo tie zuby, seno žerú, žiadne vypľuvánie, žmolenie?
Spillers je určite dobré krmivo, šrotu nejako nefandím, ten by som pokojne vyradila. Nebála by som sa pridať nejakú lucerku a repné rezky, je to vláknina, môže sa kŕmiť aj vo väčšom objeme, rozdeliť do viaceŕych dávok. Horsana uřcite poradí množstvo, má kopec skúseností so seniormi a dávkovanie vychytané.
Seniorom už nemusí termoregulácia až tak fungovať, určite by som počítala s dekovaním na celú zimu, ušetrí to koňom kopec energie.
napsal(a):
a čo tie zuby, seno žerú, žiadne vypľuvánie, žmolenie?
Spillers je určite dobré krmivo, šrotu nejako nefandím, ten by som pokojne vyradila. Nebála by som sa pridať nejakú lucerku a repné rezky, je to vláknina, môže sa kŕmiť aj vo väčšom objeme, rozdeliť do viaceŕych dávok. Horsana uřcite poradí množstvo, má kopec skúseností so seniormi a dávkovanie vychytané.
Seniorom už nemusí termoregulácia až tak fungovať, určite by som počítala s dekovaním na celú zimu, ušetrí to koňom kopec energie.
Taky nefandím šrotu, jenže zadavatelka nepíše, jaký šrot - ječný, kukuřičný...?
Třeba konopný by mohl pro seniory být fajn, tomu bych i fandila

Terven
napsal(a):
Taky nefandím šrotu, jenže zadavatelka nepíše, jaký šrot - ječný, kukuřičný...?
Třeba konopný by mohl pro seniory být fajn, tomu bych i fandila
Hmm, alebo konopné otruby, či granule, na tie som celkom zabudla

Potíž s termoregulací měla i mladá fjordkoule teď v létě, letos, na Šumavě /klepala se /. Protože letní srst a bez špeků.
Ale teď už je tady a trochu klepu by jí prospělo, za týden + 30 kg, uáááá, výběh není střecha, zato na něm samej jílek a kostřeva = fruktanky, horsano klid, už je stažená na hladomornu a přídělové slámoseno, njn, tady to pro IRky není, jsou tu na prázdniny
Hele- štíhlej Starej Vrah/ není týraná, psychicky je úplně hepy, doma to poznala, ležela první noc, zuby objednáváme, na zimu přikrmíme/.

A na tuhle jsem pyšná.Cizí peří, většinu práce udělala a ideologickým vůdcem tréninku byla janinka s R+. Do dvou minut, kdykoli, i po tříhodinové cestě, není wo čem.
Od dob 4,5 hodiny po vítězství na kjorungu v Kerkonoších před 10? lety dosti posun

Na volném vodítku, na gesta a slova.
Ještě dopilujeme na ukázání, laco hop, když bude čas a chuť.

Počas toho ochladenia nosili deky aj moje kone, ja adekvátne tomu zas dlhé gate a bundu.
Njn - Starý Vrah a Florenka idú po nejakej spešl stareckej línii, ešte minulý rok by sa na pastve, akú majú teraz odkotúľala dole svahom, tento rok je to na hraninici BCS 5-6 max.
A strašne ma to serie a trápi, tiež nás čakajú zuby, ktoré viem že má na houno, njn.
Henger paráda, spomínam na nakladanie navijakom...brrrr.
Děkuji moc za odpovědi.
Šrot máme domácí takže nyní dostávají ječmený s malinko pšeničným (ano vím, že pšenice není ideální, ale je to smíchané a je tam opravdu malinko), letos po žních budou mít šrot ovesný.
Nad řepnými řízky jsem již uvažovala, asi je na zkoušku objednám.
Píšete že Spillers je dobré krmivo, nemáte porovnání s Müsli besterly dyna mix nebo PAVO müsli 18plus? Mezi těmi se teď rozhoduji, jestli tedy nekoupím znovu Spillers...
Dekovat v zimě tedy budu :) Znovu děkuji za radu.
Zubař nám na koně nejezdí, seno žerou v pohodě, všichni pohromadě nebo i zvlášť, nebojí se odpojit od stáda když mají hlad. Valášek řekla bych jí po menších porcích než dříve, za to le mnohem častěji.
Prosím tedy o radu které z těchto krmiv vybrat, snad jsem již poskytla dost informací o koních...
Müsli besterly dyna mix
PAVO müsli 18plus
Spillers senior conditioning mix
Děkuji :).
Já bych zůstala u Spillers. Mám taky 24 letého dědka a jen kvete.
Taky krmíme šrotovaný ječmen, máme ho v ceně ustájení, a jako doplněk dostává
http://www.silverhorse.cz/Spillers-senior-conditioning-mix 0,5 kg a
http://www.silverhorse.cz/Response-slow-release-energy-cubes 0,5 kg
Zimu tráví v kvalitní termodece s krkem.
PS: za kvalitní termodeku nepovažuji pláštěnku s flísem.
Ještě ohledně zubů...
Kontrolu bych provedla...

Udělejte prohlídku zubů, určitě, bez rozvěráku a světla najdete až velmi pokročilý problém.
A zkusila bych krom deky přidávat postupně ten tuk, konopné pokrutiny nebo řepkový do mzsli, od náprstku po decku, postupně zvyšovat, pozorovat bobky.
Na fotce je čtyřiadvacítka, záda má opadlá, páč je okrasná, netlustou kondici teď má, protože je dlouhodobě v horách a držena zkrátka, nakrmit jde.
Krmíme kvalitní seno + spillers senior condition, nemelasované, a pohanku a řízky, + minerálka a olej.
Složky jsou dlouhodobě stálé, měníme jen množství a poměr. V posledním roce přestala tolerovat vojtěšku (průjem) a začala občas žrát bahno, takže dostane ještě dromy gastro, na podzim prodělala akutní nervosvalovou hm- otravu?kácela se zádí na jednu stranu, svalové záškuby, tuhnutí, svalové a jaterní enzymy stoupaly...přesrsťuje zatím dobře, IR je, očekáváme cushinga.Odevždy háklejší gastr, citlivá duše.

K98
napsal(a):
Děkuji moc za odpovědi.
Šrot máme domácí takže nyní dostávají ječmený s malinko pšeničným (ano vím, že pšenice není ideální, ale je to smíchané a je tam opravdu malinko), letos po žních budou mít šrot ovesný.
Nad řepnými řízky jsem již uvažovala, asi je na zkoušku objednám.
Píšete že Spillers je dobré krmivo, nemáte porovnání s Müsli besterly dyna mix nebo PAVO müsli 18plus? Mezi těmi se teď rozhoduji, jestli tedy nekoupím znovu Spillers...
Dekovat v zimě tedy budu :) Znovu děkuji za radu.
Zubař nám na koně nejezdí, seno žerou v pohodě, všichni pohromadě nebo i zvlášť, nebojí se odpojit od stáda když mají hlad. Valášek řekla bych jí po menších porcích než dříve, za to le mnohem častěji.
Prosím tedy o radu které z těchto krmiv vybrat, snad jsem již poskytla dost informací o koních...
Müsli besterly dyna mix
PAVO müsli 18plus
Spillers senior conditioning mix
Děkuji :).
A podľa čoho sa rozhodujete o krmive? Pretože zložením sú krmivá úplne odlišné. Energys sú napríklad tajomstvo šéfkuchára, ale zato dokonale vyvážené. Pavo so svojou pšenicou žiadna výhra, za takú cenu. (OT a kua, písať o tom, že starší organizmus horšie spracováva cukor a závoreň odporúčať krmivo, ktoré obsahuje 17% škrobu, nie je im to blbé?).
Každopádne, myslím, že na trhu je množstvo iných a lepších alternatív, vrátane napr. zostavenia kŕmenj dávky z komponentov na mieru. Investícia do výživára je pár stoviek, zostaví vám dávku pre seniora a zároveň vám aj vysvetlí, ako jednotlivé zložky fungujú a prečo dávať tú ktorú, čiže investujete aj do sebavzdelávania.
Ps, zuby by som pred zimou dala spraviť určite. Niekomu, kto ich robí pod sedáciou a s elektrickou brúskou.

Horsana
napsal(a):
žofré - pohánka ? Ako, prečo, koľko ? :).
Krzevá rutin, optám se krmičů, očividně už jsem ztratila přehled, co právě které koňo dostává.

K98:..."letos po žních budu mít šrot ovesný"...
No, oves se jen mačká, je to lepší, koně líp sliní a nedělá se šrot ani mačkané do zásoby! pokud se zrno naruší, musí se co nejdříve spotřebovat- žluknutí a degradace živin. cca do měsíce. i méně.
Horsana
napsal(a):
Ja keď mám namiagané zrno dlhšie než hodinu, tak si trhám vlasy.
Teď koukám na stránky Anima a koukám, že u šrotů garantujou trvanlivost 3 měsíce. Beru Animo s rezevou, ale údaj o trvanlivosti by snad důvěryhodný být měl...možná to nějak ošetřujou, upravujou? Asi napíšu dotaz
Terven
napsal(a):
Teď koukám na stránky Anima a koukám, že u šrotů garantujou trvanlivost 3 měsíce. Beru Animo s rezevou, ale údaj o trvanlivosti by snad důvěryhodný být měl...možná to nějak ošetřujou, upravujou? Asi napíšu dotaz
Och...no, tak trojmesačný šrot...čo ja viem, ako, sviniam asi áno, ale koňovi určite nie.
Zrejme bude závisieť aj od podmienok skladovania, prístupu vzduchu, ale ja myslím, že oxidácia začína hneď po narušení zrna.
Čo sa týka jačmeňa a kukurice, ani šrotovanie nijako nezvýši ich stráviteľnosť v tenkom čreve, iba tepelná úprava, jačmeň bežne varím, má potom výbornú chuť, ale invalidi ohŕňajú nos.

Horsana
napsal(a):
Uhm uhm, tak to by ma veľmi zaujímalo, aj forma a dávka na jednu kouli :).
Tak jsem info vyloudila, plazit jsem se musela jen trochu. Pohanku doporučila vetka, spádová/ sice to selen nebyl, ale jinak se Žofrákovi líbila moc a udělala pro starou, co mohla/, po podzimní možnáotravě StaréhoVraha. Že s ní má u starých dobrou zkušenost, Jako rheologikum a cévotonikum, i snad kognitivum?
pro staré koně/ bych si vyprosila!/, pomalu nasazovat, max 200g denně, tak dostávala a mladá pak tady, teď už jsou asi chytrý dost, koupit se dá zde:http://www.rajprokone.cz/pohanka-5-kg
http://www.rajprokone.cz/o-nas
a našla jsme ještě
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=pohanka
obchod uvádí spolupráci s ing Mechovou
Dostávala necelých 200g, nemáčenou, braly to dobře obě, ve dvou porcích do kyblíku.
napsal(a):
Tak jsem info vyloudila, plazit jsem se musela jen trochu. Pohanku doporučila vetka, spádová/ sice to selen nebyl, ale jinak se Žofrákovi líbila moc a udělala pro starou, co mohla/, po podzimní možnáotravě StaréhoVraha. Že s ní má u starých dobrou zkušenost, Jako rheologikum a cévotonikum, i snad kognitivum?
pro staré koně/ bych si vyprosila!/, pomalu nasazovat, max 200g denně, tak dostávala a mladá pak tady, teď už jsou asi chytrý dost, koupit se dá zde:http://www.rajprokone.cz/pohanka-5-kg
http://www.rajprokone.cz/o-nas
a našla jsme ještě
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=pohanka
obchod uvádí spolupráci s ing Mechovou
Dostávala necelých 200g, nemáčenou, braly to dobře obě, ve dvou porcích do kyblíku.
Srdečná vďaka :)
Horsana
napsal(a):
Och...no, tak trojmesačný šrot...čo ja viem, ako, sviniam asi áno, ale koňovi určite nie.
Zrejme bude závisieť aj od podmienok skladovania, prístupu vzduchu, ale ja myslím, že oxidácia začína hneď po narušení zrna.
Čo sa týka jačmeňa a kukurice, ani šrotovanie nijako nezvýši ich stráviteľnosť v tenkom čreve, iba tepelná úprava, jačmeň bežne varím, má potom výbornú chuť, ale invalidi ohŕňajú nos.
Volala jsem dneska do Anima kvůli šrotu...upřímně, zajímal mě nejvíc konopnej, ten nám totiž právě neplánovaně dorazil. Přifařily jsme se k objednávce dceřiny kamarádky za jedno poštovné, chtěly jsme výlisky, používáme je jako pamlsky a zbytek házíme do kyblíku. Výlisky měly výpadek, tak holky objednaly místo nich šrot.
Tak prý údajně u ječného a kukuřičného trvanlivost 3 měsíce platí...myslím si svoje, ale je mi to jedno, krmit ho neplánuju.
U konopného šrotu je prý dokonce ještě delší - koukám doma na pytel a opravdu je až do 12/2018. Je to prý proto, že surovina je odtučněná, neupravená semena z důvodu žluknutí šrotovat do zásoby nelze. Co se týče obsahu tuku, tak konopné výlisky jsou prý odtučněné úplně nejvíc.
Když už jsme byli u těch konopných produktů, zeptala jsem se i na otruby, ty mě taky zajímají - prý je Animo nevede a ani nebude, není to kvalitní krmivo - velké riziko kontaminace a minimální obsah živin.
Tak nevím, ráda bych si to poslechla i odjinud
Terven
napsal(a):
Ta má právě v nabídce jenom ty otruby
Ale mala viacero druhov a je nabitá vedomosťami.
Ja som skrmovala iba pokrutiny a aj to iba jednej kobyle (práve tej, čo ju bořánkoviny skoro zabili), ale do tej sa valily aj kvantá iných vecí, tak neviem. A tuším ešte aj uveitídna Vendy ich jeden čas papala, ale tiež sa do nej sypalo kadečo, takže efekt nedokážem posúdiť.

Terven
napsal(a):
Volala jsem dneska do Anima kvůli šrotu...upřímně, zajímal mě nejvíc konopnej, ten nám totiž právě neplánovaně dorazil. Přifařily jsme se k objednávce dceřiny kamarádky za jedno poštovné, chtěly jsme výlisky, používáme je jako pamlsky a zbytek házíme do kyblíku. Výlisky měly výpadek, tak holky objednaly místo nich šrot.
Tak prý údajně u ječného a kukuřičného trvanlivost 3 měsíce platí...myslím si svoje, ale je mi to jedno, krmit ho neplánuju.
U konopného šrotu je prý dokonce ještě delší - koukám doma na pytel a opravdu je až do 12/2018. Je to prý proto, že surovina je odtučněná, neupravená semena z důvodu žluknutí šrotovat do zásoby nelze. Co se týče obsahu tuku, tak konopné výlisky jsou prý odtučněné úplně nejvíc.
Když už jsme byli u těch konopných produktů, zeptala jsem se i na otruby, ty mě taky zajímají - prý je Animo nevede a ani nebude, není to kvalitní krmivo - velké riziko kontaminace a minimální obsah živin.
Tak nevím, ráda bych si to poslechla i odjinud
Krmím celé konopné semínko, právě, že výlisky jsou vylisované(stačí, že už kupuju vylisonanej len ) a otruby je skoro pro mě odpad- jen šlupka, to u mě nevzbuzuje moc extra benefit, krom vlákniny- se tomu říká prebiotikum, celé semínko není tak drahé, koupila jsem 2 tříkilové pytlíky(RajproKone), ze začátku jsem to kobyle mixovala v tyčovém mixeru, ale už na to dlabu, v bobkách to nestrávené nemá, tak krmím celé 50gramovou odměrku ráno a večer...krmím z důvodu podpory imunity.
napsal(a):
Krmím celé konopné semínko, právě, že výlisky jsou vylisované(stačí, že už kupuju vylisonanej len ) a otruby je skoro pro mě odpad- jen šlupka, to u mě nevzbuzuje moc extra benefit, krom vlákniny- se tomu říká prebiotikum, celé semínko není tak drahé, koupila jsem 2 tříkilové pytlíky(RajproKone), ze začátku jsem to kobyle mixovala v tyčovém mixeru, ale už na to dlabu, v bobkách to nestrávené nemá, tak krmím celé 50gramovou odměrku ráno a večer...krmím z důvodu podpory imunity.
No... ty otruby sice jsou jenom šlupka, ale asi to nebude ta úplně nejsvrchnější šlupka, ono to oddělení "zrna od plev" nebývá úplně dokonalé.
Dromy nepíše až tak bludy, takže nějakou hodnotu to mít bude.
https://www.dromy.cz/travici-aparat/dromy-konopne-otruby-20-kg/.

Konopné otruby mi doporučila Ing. Mechová pro PSSM Vzducholoď coby pro ni bezpečný přísun energie v případě potřeby, vzhledem k obsahu tuků
Akorát to Madam odmítala žrát...

Terven
napsal(a):
No... ty otruby sice jsou jenom šlupka, ale asi to nebude ta úplně nejsvrchnější šlupka, ono to oddělení "zrna od plev" nebývá úplně dokonalé.
Dromy nepíše až tak bludy, takže nějakou hodnotu to mít bude.
https://www.dromy.cz/travici-aparat/dromy-konopne-otruby-20-kg/.
No jak píšu, prebiotikum, potrava pro bakterie- vláknina, dál musíte pozorně číst...
Asi tak:..otruby jsou produktem konopného semínka, KTERÉ SE VYZNAČUJE..., KTERÉ OBSAHUJE..předpokládám to semínko, kdyby to bylo o otrubách bylo by VYZNAČUJÍ, OBSAHUJÍ...
No a když koupím semínko celé, mám dva v jednom...obal i vnitřek.
U semínka mě vyjde denní KD na 8 kč(80kč za kilo/100g denně), u otrub 24kč/kilo, průměrně se krmí 1kilo až skoro dvě denně...
napsal(a):
No jak píšu, prebiotikum, potrava pro bakterie- vláknina, dál musíte pozorně číst...
Asi tak:..otruby jsou produktem konopného semínka, KTERÉ SE VYZNAČUJE..., KTERÉ OBSAHUJE..předpokládám to semínko, kdyby to bylo o otrubách bylo by VYZNAČUJÍ, OBSAHUJÍ...
No a když koupím semínko celé, mám dva v jednom...obal i vnitřek.
U semínka mě vyjde denní KD na 8 kč(80kč za kilo/100g denně), u otrub 24kč/kilo, průměrně se krmí 1kilo až skoro dvě denně...
Tak člověk by vždycky měl mít konkrétní důvod, proč tu koknkrétní věc krmí, ne jenom, že je to zdravý
Je fajn, že máte dva v jednom, pokud potřebujete mít dva v jednom...výše zmíněná Madam Vzducholoď například potřebuje spíš jen to jedno, pro někoho holt jsou přínosem právě ty otruby.
Přepočty cen na kila a srovnávání s jinejma produktama nedělám, jsem na to lempl, to bych asi dělala v případě, že bych těch koní krmila víc, mám to pro jeden kousek a ničeho nedávám tolik, aby mě to zruinovalo.
Ono dávat ty konopný produkty na kila, to už tuším zase vyžaduje dorovnávat poměr Ca a P.

Horsana
napsal(a):
My sme to dávali EMS kobyle v rekonvalescencii z toho istého dôvodu.
No ono PSSM v podstatě spadá do skupiny EMS

Horsana
napsal(a):
Njn, len som tiež chcela poukázať na to, že indikácie na kŕmenie jednotlivých produktov sa môžu rôzniť.
To souhlas. A ta Tvoje kobyla to žrala? Madam se ofrňovala dost. Naštěstí jí to dávat nepotřebuju, na krokový procházky má energie dost

Terven
napsal(a):
Tak člověk by vždycky měl mít konkrétní důvod, proč tu koknkrétní věc krmí, ne jenom, že je to zdravý
Je fajn, že máte dva v jednom, pokud potřebujete mít dva v jednom...výše zmíněná Madam Vzducholoď například potřebuje spíš jen to jedno, pro někoho holt jsou přínosem právě ty otruby.
Přepočty cen na kila a srovnávání s jinejma produktama nedělám, jsem na to lempl, to bych asi dělala v případě, že bych těch koní krmila víc, mám to pro jeden kousek a ničeho nedávám tolik, aby mě to zruinovalo.
Ono dávat ty konopný produkty na kila, to už tuším zase vyžaduje dorovnávat poměr Ca a P.
A z jakého důvodu chcete vy krmit otruby? proč jste se tedy na ně ptala?Právě jsem vám vysvětlila, pokud není zdravotní důvod je efektnější a hospodárnější krmit semínkem celým...
U těch otrub je 1kg doporučená základní denní dávka, proto na kila, pokud chci od produktu terapeutický efekt (pokud bych měla muchaře) budu se řídit doporučeným dávkováním a délkou podávání (zde neomezeně)
Je škoda, že se majitelé koní nezajímají a ceny, mnohdy by narazili na stejné produkty, které jsou bohužel ve specializovaných prodejnách pro koně a ešopech o mnoho, mnoho dražší. Peníze nerostou na stromě, já nejsem rentier a svých finančních prostředků si vážím a při jejich použití u toho přemýšlím.
napsal(a):
A z jakého důvodu chcete vy krmit otruby? proč jste se tedy na ně ptala?Právě jsem vám vysvětlila, pokud není zdravotní důvod je efektnější a hospodárnější krmit semínkem celým...
U těch otrub je 1kg doporučená základní denní dávka, proto na kila, pokud chci od produktu terapeutický efekt (pokud bych měla muchaře) budu se řídit doporučeným dávkováním a délkou podávání (zde neomezeně)
Je škoda, že se majitelé koní nezajímají a ceny, mnohdy by narazili na stejné produkty, které jsou bohužel ve specializovaných prodejnách pro koně a ešopech o mnoho, mnoho dražší. Peníze nerostou na stromě, já nejsem rentier a svých finančních prostředků si vážím a při jejich použití u toho přemýšlím.
Já nechci krmit otruby Krmila jsem výlisky, protože jsem je používala i jako pamlsky- když už jsme u těch cen, tak vyjde to levněji než ty průmyslové aromatizované, kobyle to chutná a je to zdravější, v Animu výlisky došly, dcera místo toho vzala šrot.
Zajímala jsem se o trvanlivost a v čem je rozdíl oproti výliskům krom tvaru, teď už jsem chytřejší, na otruby jsem se zeptala proto, že jsem chtěla mít jaksi ucelené informace o tom konopí pro koně
Taky nejsem rentiér, ale počítám u toho jen vocaď pocaď, znám lidi, kteří si z těch přepočtů udělali sport a pokud někde něco seženou o chlup levněji, mají pocit vítězství. Občas se někdo podiví, proč jsem kupovala to a to za tolik, když jsem to támhle mohla mít za míň...pokud to někoho baví, nic proti, pokud je to u někoho nutnost, už tuplem nic proti.
Ne, že bych na ekonomické hledisko úplně kašlala, ale nemám ho na prvním místě, spíš koukám na kvalitu a dostupnost, protože nejenom že si vážím svých finančních prostředků, ale vážím si taky zdraví koně, svého času a své duševní energie

...nepočítam koruny, ale když v koňo ešopu je to za litr a jinde to seženete(většinou prvovýrobce) o pětikilo levnější, to už se sakra vyplatí. občas by mě zajímaly opravdové ceny a o kolik se necháme jako zákazníci dobrovolně pumpnout.
napsal(a):
To souhlas. A ta Tvoje kobyla to žrala? Madam se ofrňovala dost. Naštěstí jí to dávat nepotřebuju, na krokový procházky má energie dost
Žrala, to bola tá čo skoro uhynula od hladu a vyčerpania, heh, tak tej to bolo jedno.
Tá s uveitídou je jej dcéra a apetít zdedila po matke :D.
Tak podle konopného produktu se mění obsah. Stačí si spočítat, kolik stojí DDD tedy poměr cena výkon plus vhodnost dle složení.
Šrot konopný: bílk.14%, tuk 14%, sach.1%, vláknina 40%, SEK cca 16,8MJ/kg. DDD 0,3-0,5 kg. Cena 160-260 Kč/měsíc.
Výlisky konopné: bílk.33%, tuk 8%, sach.17 %, vláknina 35%, SEK 24MJ/kg. DDD 0,05-0,5 kg. Cena 45 - 450 Kč/měsíc.
Seminko konopné: bílk.25%, tuk 30%, sach.34%, vlákninu nevím, SEK 19MJ/kg. DDD 0,02-0,1 kg. Cena 46-230 Kč/měsíc.
Respektive ceny dle eshopů: šrot 18 Kč/kg, výlisky 30 Kč/kg, semínko 76 kč/kg.
Podle procent se dá dopočíst, kolik gramů bílkovin, tuku a dalšího člověk dává.

Dotaze:. u konopného šrotu máte v doporučeném dávkování v max. dávce chybku, doporučeno je 1,5kg...kde se dá koupit konopný šrot za 18kč/kilo? jaké máte ešopy ?, to by i šlo...na aminu je za 38kč(kg, na ráji za 25kč/kg (šrot a slupky podle deklarovaného obsahu jsou stejné, jen to šrotování zdražuje, nebo je to jiná technologie loupání- obrušování. opravdový šrot ze semen by byl víc tučný)
Já vám na oplátku doporučím ešop na lněné výlisky 25kg za 375 kč (prodejnabylin.cz).

...kua... ne tučný ale bílkovinný. tuk se odlisuje aby to vydrželo...
verun:
Asi to budou slupky (otruby, jestli jsem to správně pochopila, poměr byl totiž u šrotu a otrub stejný). Je to už dávno, co jsem si to tu poznamenala, ale našla jsem to tady: http://www.krmimezdrave.cz/kategorie/krmiva-pro-kone/konopi/konopne-otruby/
Jinak uvažovala jsem vždy to největší balení, které vychází nejlevněji.
EDIT: Názvy jednotlivých produktů jsou v každém obchodě jiné, je trochu problém se v tom orientovat, tak jsem to brala podle procentuálního zastoupení. Nikde totiž neuvádí, jak přesně a z jaké části rostliny produkt vyrábějí.
Jinak třeba tady je semínko levnější, je otázkou, jaké je kvality.57kč/kg
https://www.krmnesmesikvidera.cz/semenec-konopi?variant=732.
Dotaz
napsal(a):
verun:
Asi to budou slupky (otruby, jestli jsem to správně pochopila, poměr byl totiž u šrotu a otrub stejný). Je to už dávno, co jsem si to tu poznamenala, ale našla jsem to tady: http://www.krmimezdrave.cz/kategorie/krmiva-pro-kone/konopi/konopne-otruby/
Jinak uvažovala jsem vždy to největší balení, které vychází nejlevněji.
EDIT: Názvy jednotlivých produktů jsou v každém obchodě jiné, je trochu problém se v tom orientovat, tak jsem to brala podle procentuálního zastoupení. Nikde totiž neuvádí, jak přesně a z jaké části rostliny produkt vyrábějí.
Jj, názvy se u jednotlivých prodejců liší, taky jsem si všimla.
Shop z vašeho odkazu mám ráda, tam například mají konopné otruby a konopné slupky jako dva rozdílné produkty, jinde se to běžně zaměňuje.
JInak konopný šrot v nabídce Anima by měl být z celého semene dle jejich infolinky.

By jsme si mohly založit odkazovník na výhodné nákupy.
Nejlepší byl s cenama p. Soukup, vše i dovezl za 130kč! při větší objednávce i zdarma, bohužel už není.
Terven:
To je právě divné, protože hodnoty 14%,14%,1% a 40% jsou na jejich stránkách u toho šrotu a shodují se s hodnotami slupek z jiných webů. Kdyby to bylo celé semeno, nemělo by to mít víc tuku a méně vlákniny? Dle jejich webu má jejich konopné semínko 25 - 30% tuku,25% bílkovin, a 34% sacharidů.
Dotaz
napsal(a):
Terven:
To je právě divné, protože hodnoty 14%,14%,1% a 40% jsou na jejich stránkách u toho šrotu a shodují se s hodnotami slupek z jiných webů. Kdyby to bylo celé semeno, nemělo by to mít víc tuku a méně vlákniny? Dle jejich webu má jejich konopné semínko 25 - 30% tuku,25% bílkovin, a 34% sacharidů.
Méně tuku u šrotu bude tím odtučněním, to jsem psala výš - celé semeno (žádné) nelze šrotovat do zásoby, s trvnanlivostí půl roku už vůbec.
Ještě víc odtučněná by měla být surovina na výlisky, ty by měly mít z konopných krmiv tuku nejméně.
Terven
napsal(a):
Méně tuku u šrotu bude tím odtučněním, to jsem psala výš - celé semeno (žádné) nelze šrotovat do zásoby, s trvnanlivostí půl roku už vůbec.
Ještě víc odtučněná by měla být surovina na výlisky, ty by měly mít z konopných krmiv tuku nejméně.
Ale neměl by tedy stoupnout alespoň procentuální počet bílkovin, když tedy semeno odtučním? Z 25% to klesne na 14%. To bude nějaký "odpad" při výrobě čehosi, aspoň tak mi to připadá.