Pastva - je vůbec nějaká při tom suchu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2018 13:24
vandal

XXX.XXX.94.101

Zdravím chci se zeptat, zda v tuto dobu přikrmujete koně na pastvě.
Na Moravě je extrémní sucho a vůbec nic neroste. Všechno zaschlé a žluté.
Roste jen plevel.
Ač jsou koně na velkých pastvinách, které prostřídáváme pořád uždibují to nic moc.
Asi už nic nenaroste zemědělci říkají, že je všechno podeschlé.
Tak máme dilema, zda začít přikrmovat senem, které máme mimochodem nachystané až na
zimu. Budeme muset pro koně přikoupit docela hodně, protože jsme počítali s pastvou
až do konce října. Jak je to u Vás roste tráva? Přikrmujete? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.7.2018 13:32

Vysočina. Nechali jsme na části přezrát porost, máme tam fruktanové trávy a plevele, tam jsou fjordi IR, takže kontrolovaná pastva + seno + stará kyblíčky. Na další ploše - no- asi čété?smajlík a shagya kamaràdky, tak přihrazeno i na rostoucí otavu, větší plocha, jsou ok, kontrolní váha bude možná ve středu.
Řídila bych se kondicí koní.

16.7.2018 13:36
kapička

XXX.XXX.64.44

Podkrkonoší - sice sucho, ale koně furt tloustnou Oproti loňsku maj otevřený všechny pastviny najednou a tráva nevypadá moc šťavnatě. Ale i důchodci se hezky spravili bez nějakých extra příkrmů.

16.7.2018 14:42
Terven

XXX.XXX.110.147

Jak už padlo nade mnou - řídila bych se kondicí koní. Já bych měla bez příkrmu senem nejspíš chodící kostru, pro snadno krmitelné koně a pony primitivních plemen to může být s přidáním minerálky "to pravé ořechové".
To, co popisujete, už bych nenazývala pastvou, i když na smrt hladem to určitě není. Stav pastvin a dokrmování senem je teď aktuální téma i na fb, majitelé, kteří celá léta měli koně v sezóně jen na pastvě, se najednou bez příkrmu senem neobejdou.
Že seno je jen na zimu a v létě přece mají pastvu je zažité dogma, na které doplácí hodně koní zdravotně. Za chvíli je tu srpen, koně by pomalu měli nabírat, aby do zimy šli v ideální kondici. Stav pastvin se do té doby určitě nevylepší, takže pokud nemáte výše zmíněné tlustokoně a stav pastvy je takový jak popisujete, bez sena se asi neobejdete.
U nás je momentálně seno 2 x denně, ráno a večer, vloni koncem léta už bylo dokonce nonstop.

16.7.2018 14:56

Jsme na tom obdobne. Ponik s nahubkem stale tloustne (nechapu, jak to dela?) a koupila jsem vychtleho teplase a tomu musim davat 2x denne kyblik + seno + "pastva". A jsem desne zvedava, do jake kondice ho dostanu, nez zacne byt chladno. Vzdycky jsem mela snadno krmitelne kone, tak jsem prave dnes chytla depresi z toho zebrinaku, ze jestli se na to vsechno nevykaslat. Pastvu je problem vytvorit, rok od roku se zhorsuje kvalita porostu, prestoze dosyvame, hnojime, sbirame bobky, stridame pastviny...navic se poradne neda sehnat seno nebo je enormne drahe, tak me dnes proste napadlo, jestli to mam za potrebi, se kolem toho takhle drit a nervovat...

Neregistrovaný uživatel

16.7.2018 15:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jsme na tom obdobne. Ponik s nahubkem stale tloustne (nechapu, jak to dela?) a koupila jsem vychtleho teplase a tomu musim davat 2x denne kyblik + seno + "pastva". A jsem desne zvedava, do jake kondice ho dostanu, nez zacne byt chladno. Vzdycky jsem mela snadno krmitelne kone, tak jsem prave dnes chytla depresi z toho zebrinaku, ze jestli se na to vsechno nevykaslat. Pastvu je problem vytvorit, rok od roku se zhorsuje kvalita porostu, prestoze dosyvame, hnojime, sbirame bobky, stridame pastviny...navic se poradne neda sehnat seno nebo je enormne drahe, tak me dnes proste napadlo, jestli to mam za potrebi, se kolem toho takhle drit a nervovat...

Přesně tohle se děje u nás.Bude se výrazně zvedat ustájení a to seno ani nemluv..Pastva tu je tak nějak snad možná ucházející, ale přeci jen je tu trochu písčitě.Hůř to tu roste zkrátka.
Majitelka nakoupila seno na zimu jenom "pusou" a teď kouká jak dodal chlap jen půlku a druhá bude později, ale za víc samozřejmě.

16.7.2018 15:23

Ehm- tak jsem právě zjistila, že obě fjordkoule jsou tč bez kyblíčku a musíme zas nějaký pro starou postupně zavést, aby bylo kam to gastroline, inu, už nesloužím, jen si půjčuju konýška.

Hhippie: sázela bych na to složení porostu, fruktanky. A počasí je vysloveně fruktanové, mladá irka taky vykynula během týdne a to jsme mysleli, že jsme opatrní dost a chodíme vážit. A my taky méně pohybu tady, takkvého toho samo, v horách se na prohlédnutí výběhu musí zaklánět hlavasmajlík.

16.7.2018 15:56
nyin

XXX.XXX.95.59

U nás východně od Prahy pastvu máme, a zatím docela slušnou. Ale asi jsme jediní v regionu. Co vím od známých z okolí Prahy, tak už dokrmují senem.

16.7.2018 16:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Východ SR - blízke okolie Košíc - moji pastvu majú, ale len vďaka tomu, že môžem rotovať pomerne veľké plochy a najnovšiu pastvinu odhradzujem každý 1-2 dni. Pastva je na pohľad hustá a bohatá, no najtučnejší hucul na nej nijako extra nepribral, možno kvôli svažitosti, napájaciemu miesto na úplnom spodku, hraní sa s kamarátom. Invalidi a mladý žrebček sa spravujú postupne, a veľmi pomaly, vďaka potoku ich viac trápia hmyzáci, takže určitú časť dňa bez pastvy, seno na horúce dni mi navezú budúci týždeň, takže bude cez deň seno a cez noc pastva. Druhé foto. Príkrm aj jadrom.

Podhorie Slanských vrchov- pastvina bez príkrmu vypasená, stádo teplokrvníkov už chátra, hucule vysmiate- myšiak na foto. Bez jadra.

Slanské vrchy- kojaca hucula vo vrchole laktácie ždibkacia pastva + 4 x denne dávkované seno a drobný príkrm je v ideálnej kondícii. Príkrm jadrom.

Minulého roku som ale kŕmila seno celý rok, aj v lete, bez váhania, na foto je vidieť, na čom boli, hoci za páskami dorastalo, nestačilo to ani omylom, posledná fotka, pršalo vtedy u nás biedne, ale kríza so senom nebola.

Neregistrovaný uživatel

16.7.2018 17:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Šílenost typu zavlažování pastviny napadla už někoho? Ono máme tu vrt a jednoduchým propočtem vím, že vyčerpání jednoho m3 vody vyjde na nějaké dvě koruny.To by nemuselo být zase tak drastické.Akorát majitelka mi řekla, že nechce vypadat jak blb.Myslíte že je to taková šílenost?

16.7.2018 17:30
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak záleží, kolik toho reálně protočí, zda levněji vyjde zalévat a nebo senit, ale nepřijde mi to mimo. Prostě péče o pastvinu, i když u nás to není obvyklé, tak to není primárně špatně.

16.7.2018 17:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak ja myslím, že teraz zavlažovať už je asi neskoro, teda ak sa jedná o už vypasené plochy.

Neregistrovaný uživatel

16.7.2018 18:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jo díky.Ona stejně nechce abych do toho vrtu dával čerpadlo.Takže to padá ale štve mě to ukrutně. Budou mít koně prd a ne pastvu za chvíli.

17.7.2018 12:34
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

Západní Čechy - extrémní sucho, pastva minimální. Přikrmujeme už 2. měsíc, ještě že máme rezervu z loňska. Letošní výnos mizerný, na otavy to taky nevypadá...

19.7.2018 14:18
jesie

XXX.XXX.145.142

Severozápad čech - pastva nula, jen sem tam něco. Bohužel mám koně v ustájení a ještě navíc hůře krmitelného, takže si můžu jít stěžovat tak leda na lampárnu :)

Začíná mi viditelně opadávat, nicméně ustajovatel trvá na tom, že jeho koně jsou ok a dokrmovat netřeba... Obávám se, že do zimy už budeme za žebriňák...

19.7.2018 14:39

jesie napsal(a):
Severozápad čech - pastva nula, jen sem tam něco. Bohužel mám koně v ustájení a ještě navíc hůře krmitelného, takže si můžu jít stěžovat tak leda na lampárnu :)

Začíná mi viditelně opadávat, nicméně ustajovatel trvá na tom, že jeho koně jsou ok a dokrmovat netřeba... Obávám se, že do zimy už budeme za žebriňák...

No o to mi právě jde. Pastva žádná. Zatím se nepřikrmuje a mám strach, aby nebyl kůň do zimy
hubený. Možná nebude tuhá zima, ale kdo ví při těch extrémech. Asi budu dokrmovat. Koupím si seno a místo ježdění vždycky počkám mimo ohradu až to sežere. I když bych ho vzala napást někam mimo pastvinu není kde. Všechno suché a jen plevel. Byla jsem před 3 roky ráda za pastevní ustájení a teď je jen ustájení skoro bez pastvy. Majitelé stáje za to nemohou počasí nikdo neovlivní. Budeme mít v sobotu schůzí majitelů koní a budeme řešit příkrm a samozřejmě zdražení ustájení. Mě by to nevadilo jen mám strach jak se k tomu postaví ostatní majitelé.

19.7.2018 14:52
jesie

XXX.XXX.145.142

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No o to mi právě jde. Pastva žádná. Zatím se nepřikrmuje a mám strach, aby nebyl kůň do zimy
hubený. Možná nebude tuhá zima, ale kdo ví při těch extrémech. Asi budu dokrmovat. Koupím si seno a místo ježdění vždycky počkám mimo ohradu až to sežere. I když bych ho vzala napást někam mimo pastvinu není kde. Všechno suché a jen plevel. Byla jsem před 3 roky ráda za pastevní ustájení a teď je jen ustájení skoro bez pastvy. Majitelé stáje za to nemohou počasí nikdo neovlivní. Budeme mít v sobotu schůzí majitelů koní a budeme řešit příkrm a samozřejmě zdražení ustájení. Mě by to nevadilo jen mám strach jak se k tomu postaví ostatní majitelé.

U mě to dopadlo špatně. Ostatní řekli, že jim chudá pastva nevadí a já si svoje seno koupit nesmím (důvod jsem nepochopila, asi prestiž?)

Navíc není možnost si krmit sama...celkově je to složité a pro mě je to, po zkušenostech z různých ustájení, hozená rukavice..

19.7.2018 20:31
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

proč asi se dává hektar na koně sem západ čech a pastva bez problémů i když sucho jako prase

19.7.2018 20:41

Tony: Jo, na tom něco je. Ale doteď to nebylo potřeba mít takhle dimenzované, takže se to zdálo jako rozmar... většina pastevek je přetížená koňmi a ti, co prostě nemají tak dobré zažívání, strádají.

A to, že půjdou tihle špatně krmitelní koně do zimy už v ne zrovna dobré kondici je jedna věc. Ale taky to, že se seno prostě plošně (snad až na Moravu) skokově zdražuje a vážně je ho nedostatek, tedy to vytvoří to, že v levnějších ustájeních s nezodpovědnými provozovateli (tedy předpokládám např. u těch, kteří už teď nemají potřebu řešit, že nejsou jejich plochy kvalitní a někteří koně strádají...), se budou snažit uspořit každou kačku, takže předpokládám, že se rozmnoží stížnosti ustájených na nedostatek sena a snižující se výživový stav jejich koní...

20.7.2018 14:04
Terven

XXX.XXX.110.147

Jj, pastevka jsou přetížená koňmi a řekla bych, že to sucho je jenom jedním z faktorů současného "hladomoru". Momentálně u nás (západ) zas tak extrémní sucho nepozoruju, několik předchozích let se mi to zdálo horší. V potocích je vody dost, obvyklá vlhčí místa jsou obvykle podmáčená...
Jenomže tipuju (nejsem agronom), že u přetížených a tím pádem i vypasených a zdupaných pastvin už nepomůže, když na ně zaprší, ani tak tam krom plevele nic nevyroste. Ona asi ta pastevka bez řádné péče o pastevní plochy mají omezenou životnost, při větším počtu koní zvlášť.
Svou roli asi sehrála i mírná zima, kdy po většinu času bylo bláto - z části pastevních ploch se stal tankodrom, který zjara neobrazil.
Pamatuju se, jak vloni na fb někteří ustajovatelé bědovali, že jim prakticky končí pastevní sezóna už v červnu a že to nepamatujou. No a během zimy se řešilo stále dokola bláto, bláto...některé ty fotky byly děsivé, říkala jsem si vždycky, že než mít takhle koně, radši bych je neměla.
Momentálně se tomu přidá nedostatek sena - myslím, že leckde začínají krušné časy koním i majitelům, koní je moc, pastevních ploch málo, příroda mele z posledního.
Spousta lidí asi zjistila, že mít koně doma není jenom o tom ohradit si kus louky páskou.

Neregistrovaný uživatel

20.7.2018 20:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Byl jsem na průzkumu a tohle je prosím pastevko.Kde jsem byl samozřejmě neřeknu, ale to raději opravdu koně mít tak na obrázku.Koně to vypásli kam dosáhli za pásku.Takže jak jsem očekával, naživo je to zcela něco jiného.smajlík Dvě sítě se senem tam visely, ale dozor žádný a vesele jsem se tam promenádoval skoro hodinu.smajlík Nebojte nikdy bych je nekrmil a už vůbec jim nějak ublížil.Sorry já musel abych se mrknul na tu předpisovou péči zde někdy inzerovanou.

20.7.2018 20:25
saola

XXX.XXX.143.34

Meifi, vítej zpět

Neregistrovaný uživatel

20.7.2018 20:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Děkuji za uvítání a hezký den přeji.smajlík

20.7.2018 20:52

Lepší přezdívka než ta předtím, ale stejně pro nás zůstaneš Meifi

Neregistrovaný uživatel

20.7.2018 21:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pro případ nouze mám ještě několik přezdívek v zásobě.Např. Drevokocůr.To je slovensky veverka.

20.7.2018 21:26

Zadej si do překladače. Neni.

20.7.2018 21:40
jesie

XXX.XXX.183.153

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Byl jsem na průzkumu a tohle je prosím pastevko.Kde jsem byl samozřejmě neřeknu, ale to raději opravdu koně mít tak na obrázku.Koně to vypásli kam dosáhli za pásku.Takže jak jsem očekával, naživo je to zcela něco jiného.smajlík Dvě sítě se senem tam visely, ale dozor žádný a vesele jsem se tam promenádoval skoro hodinu.smajlík Nebojte nikdy bych je nekrmil a už vůbec jim nějak ublížil.Sorry já musel abych se mrknul na tu předpisovou péči zde někdy inzerovanou.

Ale no tak...takhle vypadá naše pastevko a majitel mi tvrdí, ze mají koně trávy dost...seno nedostanou.

Neregistrovaný uživatel

20.7.2018 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Noo přiznám se, že naše nevypadá lépe.Ovšem seno dostávají v plném přídělu.Stále se nemůžu dohodnout na zavlažování z vrtu.Zítra mám v plánu jí říct, že zase tolik ty koně ráda nemá jak se zdálo. Tak kdyby to u ní způsobilo nečekanou reakci, tak asi mě nikdo tady nechcete do stáje, co?

21.7.2018 06:58
kapička

XXX.XXX.5.211

A je v tom vrtu dost vody? Já se majitelce nedivím, v dnešní době plýtvat zdrojem vody na zavlažování vyschlé pastviny je hloupost, zvlášť jestli má dost sena a není problém přikrmovat.

21.7.2018 11:11

Noo přiznám se, že naše nevypadá lépe.Ovšem seno dostávají v plném přídělu.Stále se nemůžu dohodnout na zavlažování z vrtu.Zítra mám v plánu jí říct, že zase tolik ty koně ráda nemá jak se zdálo. Tak kdyby to u ní způsobilo nečekanou reakci, tak asi mě nikdo tady nechcete do stáje, co?

Meifi, jestli máte podobný výběh (pastvinou se to na fotce nazvat nedá), tak zavlažování by bylo zbytečné plýtvání vodou. Jestli se chcete nějak angažovat - a z Vašich slov si myslím, že nemáte finanční potíže - navrhněte majitelce, že část výběhu zatravníte. Příští rok do té části koně nepůjdou, ale pak by mohli mít na kousku hezkou pastvu. A další rok zase část zatravnit...

21.7.2018 11:54
saola

XXX.XXX.143.34

Nové osetí je jen částečné řešení, při dlouhodobém suchu, kdy svrchní vrstva půdy vyschne do stavu prachu, nejsou ani po zavlažení vhodné podmínky pro rozumné vzejití nové trávy. Je otázkou, jaký bude podzim a zima, kolik vláhy půda obdrží a podrží a v jakém bude stavu.
Spíš bych se v takových případech, kdy je k dispozici rozumný a dostatečně vydatný vodní zdroj, vrátila zpět v čase a pečlivě studovala staré zavlažovací techniky. Je jasné, že na pastvině nemůžete vybudovat síť zavlažovacích kanálů ani vést hadičky s řízeně odkapávající vodou ke každému trsu trávy, ale možná by stálo za to promyslet nějaký mobilní rozvod vody, vždyť určitě existují jemné postřikovače, které je možné na pastvinu v noci rozmístit a posouvat dle potřeby, nebo zkusit vymyslet něco jiného...
Pastviny dělit na menší plochy, posouvat ohrazení, nechat porostu čas na regeneraci...

Inspirace viz starý Egypt, Izrael, Austrálie, apod.
http://storm.fsv.cvut.cz/data/files/p%C5%99edm%C4%9Bty/YHYS/zavlahy_2011_3.pdf
http://kfrserver.natur.cuni.cz/lide/zelen/U3V_fr/prezentace/2013/voda.pdf

No, a sázet stromy, jak to jde

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 12:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Pokusně zavlažuji pár metrů pastviny a docela se to vzpamatovává.Tak uvidíme.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 12:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Jinak ve vrtu je 6 metrů sloupec vody.Stačí tam hodit obyč. kalovku a máme hotovo.

21.7.2018 12:09
saola

XXX.XXX.143.34

Jinak ve vrtu je 6 metrů sloupec vody.Stačí tam hodit obyč. kalovku a máme hotovo.

Hmmm, kéž by to bylo tak jednoduché...
Co kvalita a složení vody, vydatnost zdroje?

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 12:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

saola napsal(a):
Hmmm, kéž by to bylo tak jednoduché...
Co kvalita a složení vody, vydatnost zdroje?

Už jsem to zkoušel a vypadá to vydatně.Ona by se při odběru měla i vydatnost zvyšovat.Co se kvality týče, tak to by se musel udělat rozbor.Nebo to natočím majitelce do láhve a uvidíme co to udělá.

21.7.2018 12:26
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

a mě se všichni divily na co pro 4 koně tolik pastvin a na co tam necham dělat vrt když se da dovezt v sudu no ted mam klid a spokojeny kone a když nestíhají past sjedu to mulčákem a neco ususim na sene to jsou přebytky ktery když nebudou tak mi nevadí asi ty dědkové nebyly blbí kdyř pořád říkaly hetar je kůn na mín se nesmí

21.7.2018 13:09
Moyda

XXX.XXX.74.8

Střední čechy polabí, máme výhodu že je vysoko spodní voda, ale přesto ty trubky vypásají pořád ty své oblíbené plácky.

21.7.2018 13:12
saola

XXX.XXX.143.34

Už jsem to zkoušel a vypadá to vydatně.Ona by se při odběru měla i vydatnost zvyšovat.Co se kvality týče, tak to by se musel udělat rozbor.Nebo to natočím majitelce do láhve a uvidíme co to udělá.

Ona to není taková legrace, jak to na první pohled vypadá. Pokud máte více mineralizovanou podzemní vodu, na závlahy se nemusí úplně hodit. Ten rozbor by byl jistě na místě. Taky byste si místo šťavnatých pastvin vyrobit časem po vzoru Hanibala Kartágo.
https://web2.mendelu.cz/af_221_multitext/laborator/index.php?N=3&I=4&J=0&K=0.

21.7.2018 13:12
kapička

XXX.XXX.32.137

Jo jo, tony, máte pravdu. Vidím to u nás. Všichni majiteli závidí pozemky, nechápou proč tolik, že je s tím práce. Letos už je všechno potřebné seno a senáž na zimu pod střechou a co bude z otavy, bude jen na prodej nebo do zásoby na horší časy. A všechno zvířectvo je zatím primárně na pastvě.

Ale už jsem taky slyšela o stáji, kde mají na koně tak 1,5 ha, nikdy nedělali otavy a letos prvně asi budou muset buď koním zkrouhnout pastvu a nadělat otavy nebo seno koupit.

21.7.2018 14:20
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
Nové osetí je jen částečné řešení, při dlouhodobém suchu, kdy svrchní vrstva půdy vyschne do stavu prachu, nejsou ani po zavlažení vhodné podmínky pro rozumné vzejití nové trávy. Je otázkou, jaký bude podzim a zima, kolik vláhy půda obdrží a podrží a v jakém bude stavu.
Spíš bych se v takových případech, kdy je k dispozici rozumný a dostatečně vydatný vodní zdroj, vrátila zpět v čase a pečlivě studovala staré zavlažovací techniky. Je jasné, že na pastvině nemůžete vybudovat síť zavlažovacích kanálů ani vést hadičky s řízeně odkapávající vodou ke každému trsu trávy, ale možná by stálo za to promyslet nějaký mobilní rozvod vody, vždyť určitě existují jemné postřikovače, které je možné na pastvinu v noci rozmístit a posouvat dle potřeby, nebo zkusit vymyslet něco jiného...
Pastviny dělit na menší plochy, posouvat ohrazení, nechat porostu čas na regeneraci...

Inspirace viz starý Egypt, Izrael, Austrálie, apod.
http://storm.fsv.cvut.cz/data/files/p%C5%99edm%C4%9Bty/YHYS/zavlahy_2011_3.pdf
http://kfrserver.natur.cuni.cz/lide/zelen/U3V_fr/prezentace/2013/voda.pdf

No, a sázet stromy, jak to jde

Zavlažování jistě může být prima, pokud je co zavlažovat Myslím, že udusaou hlínu můžete kropit donekonečna a nic na ní nevyroste.
Jak už jsem psala, u nás není letos žádná zvláštní Sahara, řekla bych, že vloni i některé roky před tím to bylo horší.
To, co je vidět na některých pastevkách, viz i foto meifiho, není jen vina sucha, ale i "vybydlení" pastviny, je to spasené až na hlínu, zdupané, k tomu samozřejmě vyschlé, nemá tam co vysemenit, maximálně se tam rozbují odolný plevel a nic jiného už nemá šanci.
Osívání je součástí péče o pastviny, ono je toho víc a mám pocit, že ne všichni ustajovatelé o tom tuší.
Doporučuju přečíst
http://www.equichannel.cz/aby-pastviny-daly-konim-dobrou-pastvu
samozřejmě, sucho je sucho a v některých lokalitách mohou mít majitelé problémy i přes veškerou snahu. Ale udržované a nepředimenzované pastviny jsou vůči suchu odolnější.

21.7.2018 14:21
lenacia

XXX.XXX.173.31

a jak rychle se voda doplňuje? Jak široký vrt je?
u nás stačilo aby naši pečující důchodci se rozhodli doplnit bazén, a po 3 hodinách nejenom že zmizelo ze studny o průměru 1,2 metru na 7 metrů sloupce, ještě nám spálili čerpadlo, a voda se zvládla doplnit za 24 hodin sotva o necelý metr...

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Hehe mám doma vlastní studnu a samozřejmě mám díky 200 litrové "expanzce" dobře odměřeno kolik beru vody za den.Zalévám každý den zahradu a na to ten kubíček padne určitě plus něco na domácnost.Ani vodu ve studni nekontroluji, ale při výměně koše nedávno jsem kontroloval jestli nemizí voda.Jsme na silných pramenech kolem mělníka.Tak to chci u ustajovatelky vyzkoušet, jak to bude tady.Teda ale mrkev jsem vypěstoval famózní.Platí pravidlo čím blbější sedlák, tím větší brambory(mrkev).

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 19:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

tony-jcb napsal(a):
a mě se všichni divily na co pro 4 koně tolik pastvin a na co tam necham dělat vrt když se da dovezt v sudu no ted mam klid a spokojeny kone a když nestíhají past sjedu to mulčákem a neco ususim na sene to jsou přebytky ktery když nebudou tak mi nevadí asi ty dědkové nebyly blbí kdyř pořád říkaly hetar je kůn na mín se nesmí

Jojo Tony.Něco na tom bude a s vrtem si udělal moc dobře.U nás máme už po žních v podstatě.Pole podmítnutá a sucho jak na sahaře.Stačí koukat a hned je jsné, že se něco děje..

Přidejte reakci

Přidat smajlík