Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.7.2018 15:43
chypi

XXX.XXX.239.33

Na stara kolena jsem se zblaznila a po 20 letech anglie jsem nasedlala western.. a ted poradte... chci novou deku.. tlustou, nebo mozna i korekcni. A chtela bych nejlepe z vrchu se vzorem.. neopren ne, cena do 2000. Mate typy? Da se neco takoveho sehnat? Dekuji za rady..

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.7.2018 15:49

Až na ten vzor mám velmi dobrou zkušenost s tímto typem deky. Zespodu je sympatex, takže krásně drží a je dostatečně silná. Navíc se dají sehnat i ve zkrácené velikosti na krátkého koně.

6.8.2018 21:58
chypi

XXX.XXX.239.33

Vypada dobre, copak je to za znacku, nebo kdepa se da koupit?

7.8.2018 11:23

chypi napsal(a):
Vypada dobre, copak je to za znacku, nebo kdepa se da koupit?

Hledejte "westernová deka sympa nova".

7.8.2018 12:28

Pokiaľ dobre vidím znak, je to značka burioni.

18.11.2018 23:06
lenacia

XXX.XXX.211.203

Nechci zakládat nové téma.
Uvažuju nad něčím tenčím pod Sedlo.
Myslíte, že bych mohla dát jen tuhle, když mám sedlo na míru?
https://www.obluk.cz/zbozi.php?skid=18&tsid=2&zbid=156711

19.11.2018 07:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

U nás velká spokojenost s touto
http://www.equiwest.cz/Podlozka-pod-sedlo-aeropren-d279.htm

Vím,že píšete, že neopren ne. Ale aeropren je něco jiného. Navíc vám odpadne problém s tím, že je klasická westernová dečka po ježdění VŽDYCKY fujky, ať koně čistíte, jak moc chcete.
Tuhle osprchujete a do druhého dne je ok. (musíte ovšem vyndat vycpávky) Není sice krásná (na závody bych zvolila nějakou se svrchním potahem se vzorem), ale je velmi, velmi praktická.
Navíc, proti klasic, má ještě tu výhodu, že nemusíte dotahovat "na krev",aby vám sedlo nejezdilo. Ve chvíli, kdy se koník i jen lehce zpotí, sedí vše na místě, kam jste to položila. V kombinaci s neoprenovým podbřišníkem, se prostě sedlo neotočí,ani když chcete.
K tloušťce dečky. Pokud vašemu koni pasuje sedlo, volte dečku slabší.Jinak si pak připadáte, jako v domečku na zádech slona. Sedíte sice na koni,ale kontakt prostě není.

19.11.2018 18:58

lenacia napsal(a):
Nechci zakládat nové téma.
Uvažuju nad něčím tenčím pod Sedlo.
Myslíte, že bych mohla dát jen tuhle, když mám sedlo na míru?
https://www.obluk.cz/zbozi.php?skid=18&tsid=2&zbid=156711

Tohle je pod western moc tenká deka. I na stránce píší, že je určená jako ochrana podsedlovky - tj. deka pod deku. Berte to tak, že westernové sedlo nemá polštáře jako anglická sedla nebo bezkostry, tu měkkost tam přináší právě deka, jinak by to bylo "jako prkno na zádech".

19.11.2018 19:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tohle je pod western moc tenká deka. I na stránce píší, že je určená jako ochrana podsedlovky - tj. deka pod deku. Berte to tak, že westernové sedlo nemá polštáře jako anglická sedla nebo bezkostry, tu měkkost tam přináší právě deka, jinak by to bylo "jako prkno na zádech".

Já mám na westernu zespodu pravý beránek. Ale pokud by mému koni sedlo nepasovalo, ani ten beránek by k ničemu nebyl.
Western se opravdu nedá docpat.

19.11.2018 19:31

sisi58 napsal(a):
Já mám na westernu zespodu pravý beránek. Ale pokud by mému koni sedlo nepasovalo, ani ten beránek by k ničemu nebyl.
Western se opravdu nedá docpat.

Však deka neslouží k docpání nepadnoucího sedla.. Ale určitou tloušťku deky to chce, protože tlumí, což u anglie zprostředkovávají polštáře. Podsedlovka šíře dečky pod anglická sedla je pod kostrový western příliš tenká. A pokud je podsedlovka běžné tloušťky pod western moc tlustá, je sedlo pro daného koně nevhodné.

19.11.2018 19:43
lenacia

XXX.XXX.168.82

nevím jakou 'měkkost' přináší moje pevná filcová deka, to bych ji musela mít vycpanou pěnou si myslím... také mám právě western podšitý pravým merinem... ale hledám něco tenkého... pod 2cm ideálně, a jelikož jsem zastánce raději nechat uschnout tak teď na zimu nechci neopren nebo aeropren.
A zase co jse viděla, tak stará vojenská sedla jsou také spíše na ližinách bez polštářů jaké jsou v anglii a jezdí na nich lidi na tenkých dekách.
Ale prosím, nebráním se jiným návrhům, ale určitě uvítám finančně dostupnější návrhy, a ne že bych byla éřímo proti sympa, neo a aero, ale raději bych klasičtější variantu, ať to třeba schne

19.11.2018 20:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
nevím jakou 'měkkost' přináší moje pevná filcová deka, to bych ji musela mít vycpanou pěnou si myslím... také mám právě western podšitý pravým merinem... ale hledám něco tenkého... pod 2cm ideálně, a jelikož jsem zastánce raději nechat uschnout tak teď na zimu nechci neopren nebo aeropren.
A zase co jse viděla, tak stará vojenská sedla jsou také spíše na ližinách bez polštářů jaké jsou v anglii a jezdí na nich lidi na tenkých dekách.
Ale prosím, nebráním se jiným návrhům, ale určitě uvítám finančně dostupnější návrhy, a ne že bych byla éřímo proti sympa, neo a aero, ale raději bych klasičtější variantu, ať to třeba schne

Klasika schne týden i déle.
Takže buď dek více nebo deky špinavé nebo ježdění jen málo.
Já jsem používala víštuch.
Tedy po normální filcovou deku jsem dávala tenkou vlněnou. Tu jsem pak prala a ta uschla za 2 dny. Měla jsem jich víc.

19.11.2018 20:30
lenacia

XXX.XXX.168.82

sisi58 napsal(a):
Klasika schne týden i déle.
Takže buď dek více nebo deky špinavé nebo ježdění jen málo.
Já jsem používala víštuch.
Tedy po normální filcovou deku jsem dávala tenkou vlněnou. Tu jsem pak prala a ta uschla za 2 dny. Měla jsem jich víc.

můj styl ježdění je takovej že málokdy se zapotíme a případně jezdím si tak často jako je ta dobaschnutí...
Nicméně já se opravdu ptám, protože chci deku tenčí. Mám filcovou co má cca 3cm a je to prostě moc. Chtěla bych tenčí, protože jsem nakonec usoudila, že je skutečně zbytečné mít takhle tlustou deku z pravého filcu a přijde mi, že je to i nepříjemné. A když mám sedlo a míru, tak nepotřebuji tak tlustou skoro až korekční deku.

19.11.2018 21:27

lenacia napsal(a):
můj styl ježdění je takovej že málokdy se zapotíme a případně jezdím si tak často jako je ta dobaschnutí...
Nicméně já se opravdu ptám, protože chci deku tenčí. Mám filcovou co má cca 3cm a je to prostě moc. Chtěla bych tenčí, protože jsem nakonec usoudila, že je skutečně zbytečné mít takhle tlustou deku z pravého filcu a přijde mi, že je to i nepříjemné. A když mám sedlo a míru, tak nepotřebuji tak tlustou skoro až korekční deku.

Nejčastěji jsou filcové deky palcové, tj. cca 2,54 cm tloušťky. Vzhledem k váze jezdce bych nevolila tenčí deku. A ano, i filcová deka je měkká oproti tenké bavlněné (ta z Vašeho odkazu bude mít maximálně 1 cm, spíš méně). A pokud se jedná o pravý filc z kvalitní vlny, perfektně tlumí. To je velká výhoda kvalitního filcu.

Opravdu tlusté westernové deky jsou širší než obvyklé filcovky. Natož korekční deky. Pokud fakt chcete tenčí deku, vybírala bych kvůli tlumení opět z filcovek. Jsou to sice dražší deky, ale mají spoustu výhod. Např. na stránce https://www.sedla-urban.cz/podsedlovky-diamond-wool-pads/ najdete i půlpalcovky. Dobrá by mohla být varianta půlpalcové deky s kapsami - v případě potřeby byste do kapes dala další filc, kdyby to nebylo třeba, jezdila byste bez výplní. Já mám půlpalcovky pod bezkostru.

Z levnějších dek bych šáhla po té aeroprenové Lakotě, na kerou Vám dávala odkaz Sisi. Nebud sice nesmrtelná jako Diamondka, ale pár let vydrží. A pokud chcete v zimě na těle koně přírodní materiál, klidně bych pod Lakotu koupila i tu tenkou bavlněnou sací dečku z Vašeho prvního odkazu.

19.11.2018 21:51
lenacia

XXX.XXX.168.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejčastěji jsou filcové deky palcové, tj. cca 2,54 cm tloušťky. Vzhledem k váze jezdce bych nevolila tenčí deku. A ano, i filcová deka je měkká oproti tenké bavlněné (ta z Vašeho odkazu bude mít maximálně 1 cm, spíš méně). A pokud se jedná o pravý filc z kvalitní vlny, perfektně tlumí. To je velká výhoda kvalitního filcu.

Opravdu tlusté westernové deky jsou širší než obvyklé filcovky. Natož korekční deky. Pokud fakt chcete tenčí deku, vybírala bych kvůli tlumení opět z filcovek. Jsou to sice dražší deky, ale mají spoustu výhod. Např. na stránce https://www.sedla-urban.cz/podsedlovky-diamond-wool-pads/ najdete i půlpalcovky. Dobrá by mohla být varianta půlpalcové deky s kapsami - v případě potřeby byste do kapes dala další filc, kdyby to nebylo třeba, jezdila byste bez výplní. Já mám půlpalcovky pod bezkostru.

Z levnějších dek bych šáhla po té aeroprenové Lakotě, na kerou Vám dávala odkaz Sisi. Nebud sice nesmrtelná jako Diamondka, ale pár let vydrží. A pokud chcete v zimě na těle koně přírodní materiál, klidně bych pod Lakotu koupila i tu tenkou bavlněnou sací dečku z Vašeho prvního odkazu.

mám tuhle https://www.konikum.cz/westernova-deka-protect-wool/ a zkrátka mi tou tloušťkou nevyhovuje. Nemám možnost ji pořádně zapasovat do sedla aby neležela úplně echt na zádech, celkově se blbě sedlo rovná a při nasedání se občas celá posune i když mám skoro durch dotaženo a ať si stoupám do třmeu jak chci, jde strašně ztuha zpátky. Myslím že jí ta deka i štve.
Určitě nechci za dekuávat víc, než kolik jsem dala za tuhle, a ještě mín chci cpát padesátero de přes sebe abych kromě jedné deky musela rovnat hned dvě.

19.11.2018 22:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
mám tuhle https://www.konikum.cz/westernova-deka-protect-wool/ a zkrátka mi tou tloušťkou nevyhovuje. Nemám možnost ji pořádně zapasovat do sedla aby neležela úplně echt na zádech, celkově se blbě sedlo rovná a při nasedání se občas celá posune i když mám skoro durch dotaženo a ať si stoupám do třmeu jak chci, jde strašně ztuha zpátky. Myslím že jí ta deka i štve.
Určitě nechci za dekuávat víc, než kolik jsem dala za tuhle, a ještě mín chci cpát padesátero de přes sebe abych kromě jedné deky musela rovnat hned dvě.

S tou podložkou pod western.podsedlovkou mi vydržela ta podsedlovka 16 let téměř každodenního ježdění. A ještě ji stále mám.
Filcové deky jsou dnes už i tvarované/anatomické. Já jsem svou filcovou za ty roky do anatomického tvaru vyseděla.
Ať je deka jak chce anatomická, a hyper super, prostě se ten filc MUSÍ přizpůsobit koni a sedlu a to se nestane za chvíli. Notabene, když ještě jezdíte 1 x za 14 dní.
Zrovna tuhle deku bych si nikdy nekoupila. Je strašně dlouhá! Tu než vysedíte, tak ji zahodíte, protože bude smradlavá nebo pokud ji budete kartáčovat, bude samý žmolek.
Kolegyně měla něco podobného. Vyhodila ji a koupila si aeroprenovou a je za vodou.
Obyčejná deka s umělým beránkem zespodu, uvnitř filc a tkanou látkou s nějakým vzorem z vrchu by udělala službu taky a vytvarovala by se dříve.

19.11.2018 22:47
lenacia

XXX.XXX.168.82

sisi58 napsal(a):
S tou podložkou pod western.podsedlovkou mi vydržela ta podsedlovka 16 let téměř každodenního ježdění. A ještě ji stále mám.
Filcové deky jsou dnes už i tvarované/anatomické. Já jsem svou filcovou za ty roky do anatomického tvaru vyseděla.
Ať je deka jak chce anatomická, a hyper super, prostě se ten filc MUSÍ přizpůsobit koni a sedlu a to se nestane za chvíli. Notabene, když ještě jezdíte 1 x za 14 dní.
Zrovna tuhle deku bych si nikdy nekoupila. Je strašně dlouhá! Tu než vysedíte, tak ji zahodíte, protože bude smradlavá nebo pokud ji budete kartáčovat, bude samý žmolek.
Kolegyně měla něco podobného. Vyhodila ji a koupila si aeroprenovou a je za vodou.
Obyčejná deka s umělým beránkem zespodu, uvnitř filc a tkanou látkou s nějakým vzorem z vrchu by udělala službu taky a vytvarovala by se dříve.

nepřijde mi nijak dlouhá, pod můj reining tak akorát... ona se mi spíš rozpadne, protože povolují švy na kůži.
přemýšlím ještě o téhle https://www.konikum.cz/westernova-deka-protect-cerna/, i když teda moje oči brečí že budu muset koupit černou , jinak většina holek z bývalé stáje měla tuhle https://www.heapco.cz/potreby-pro-kone/westernove-potreby/westernove-deky/westernova-deka-busse-filc-cerna-80x80cm-1.html?gclid=Cj0KCQiA28nfBRCDARIsANc5BFA8mLhRVADjb7AocUHzXn04GO6dGmhndNycI86yNNxBK-PuPOdlRy0aAv4REALw_wcB ... deku s umělým beránkem nechci, těch sem viděla dost a moc se mi to nezamlouvalo, navíc se mi moc nezdá na jízdu v létě, raději bych něco jako by celoročního. To možná později, jestli vydrží na trhu a budu mít finance, si pak možná pořídím Mayu http://www.rs-sedla.cz/Westernova-podsedlova-deka-Maya-d674.htm....
Ale zkrátka bych chtěla něco jiného než ten silný filc a určitě ne výměnou za další filc či berana.

Přidejte reakci

Přidat smajlík