Problémov tam môže byť viac, ale keďže už vy ako jazdec neviete rozpoznať či cvála vôbec na dobrú nohu tak základom by malo byť zohnať si trénera ktorý to vie posúdiť a pomôže vám s tým zo zeme, pretože vy sám/sama sa ešte potrebujete učiť. Bez správneho vedenia pod dohľadom by ste tento problém mohli nevhodne prevedenými ďalšími cvikmi ešte zhoršiť.
Bez toho aby vás niekto videl jazdiť sa ťažko radí čo je zle.
rennie111
napsal(a):
Problémov tam môže byť viac, ale keďže už vy ako jazdec neviete rozpoznať či cvála vôbec na dobrú nohu tak základom by malo byť zohnať si trénera ktorý to vie posúdiť a pomôže vám s tým zo zeme, pretože vy sám/sama sa ešte potrebujete učiť. Bez správneho vedenia pod dohľadom by ste tento problém mohli nevhodne prevedenými ďalšími cvikmi ešte zhoršiť.
Bez toho aby vás niekto videl jazdiť sa ťažko radí čo je zle.
Trenéra mám, ale jen se ptám jak to mám poznat ze sedla?!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ale trenér vám přece musí být schopný poradit i jak to poznat ze sedla, nač si ho jinak platíte? Aby na vás pokřikoval špatně! oprav! ? Musí vám přece říct jak. Časem to poznáte pocitově sama, zda kůň cválá špatně nebo ne, kontracval vás bude jakoby vyhazovat ven (velmi hrubě nastíněno). Momentálně to lze poznat pohledem - podobně jako poznáte, na kterou vysedáváte nohu v klusu. To poznáte? Znáte nohosled ve cvalu? Vnitřní rameno půjde prostě trochu víc dopředu. Ale rozhodně nedoporučuji se v této fázi po nacválání předklonit a čučet koni na nohy … rozhodíte ho tím ještě víc. Je možné, že se ve cvalu ještě hledáte a kůň přeskakuje na špatnou nohu při změně váhy, co já vím :) Těžko říct.
Jedním ze způsobů, jak naučit mladého koně nacválat na správnou nohu je přistavit ho k vnější ruce - půjde pak plecí tam, kde má místo, tj. dovnitř, tj. na správnou nohu. Případně dát pobídku holení nebo tušírkou v momentu, kdy se zvedá vnější zadní noha, kterou cval začíná … nebo ještě líp, nechte trenéra, ať vám na koníka sedne a ukáže, jak to má vypadat. Je možné, že vám koník prostě jen nerozumí a snaží se vám vyhovět.
Poznáte, na jakou mohu chvála kůň ve volnosti? V sedle se to pozná úplně stejně - predklonite se a podíváte, která přední noha kde jakoby "první". Zkušenější jezdec kontracval pozná i bez díváni, zejména na jízdárně na kruhu. Protože ale asi začínáte, díváni koní pod nohy bych trénovala třeba v terénu (než člověk zjistí, na co se má dívat, chviličku to trvá) a na jízdárně bych se spolehla na info od trenéra a dbala jeho pokynů :).

A cválá celej kontra nebo jen vzadu (křižuje)...to se totiž můžete i podívat dopředu, přední bude vpořádku, ale zadní bude opačně (pocit je takový, že to není takové rytmicky houpavé- to křižování).

napsal(a):
A cválá celej kontra nebo jen vzadu (křižuje)...to se totiž můžete i podívat dopředu, přední bude vpořádku, ale zadní bude opačně (pocit je takový, že to není takové rytmicky houpavé- to křižování).
Myslím, že tohle je právě úkolem toho trenéra.
Když jsem začínala jezdit, tak jsem poznávala na kterou nohu mi kůň cválá tak, že jsem se v lehkém sedu malinko předklonila a podívala jsem se na přední nohy která je při dopadu víc vepředu. Asi jsem měla štěstí na koně, protože jsem nikdy nespadla, a že jsem někdy čučela na ty nohy pořádně dlouho, než mi to došlo. Jak píší nahoře, jestli to budete zkoušet tak buďte opatrná, ať neskončíte na zemi, ale snad nejezdíte koně který by zneužil když zvednete zadek. Později jsem začala nohy slyšet a dnes cítím kde má kůň kterou nohu a na kterou cválá nebo nacválá.
Koně se před přeskočením většinou podívají do strany a při přeskočení se víc odrazí a kývnou hlavou nahoru a dolů a na druhou stranu, tj. když cváláte na pravou nohu, tak se kůň před přeskokem na levou nohu podívá víc doprava, natočí krk doprava, “uteče” vám levou plecí dopředu a během přeskoku kývne hlavou nahoru a dolů a doleva (pokud to není extra drezurák který si nepotřebuje pomáhat krkem a to předpokládám asi nemáte).
Odhaduji že jste pokročilejší začátečník nebo mírně pokročilý jezdec, a že vám kůň přeskakuje snad uhádnete nejlíp z toho, že že kůň koukne stranou a potom na malou chvíli neudržíte kontakt s hubou - když si kůň v přeskoku kývne hlavou zavlají vám otěže a pak do nich kůň narazí a v sedle to s vámi krátce a ostře drcne, podobně jako když najedete s předním kolem na kámen.
Když si kůň přeskočí do křižování, budete mít pocit, že najednou musíte hodně pobízet a furt to nejede, kůň cválá čvercovatě a traktorovatě. Když si přeskočí do kontracvalu nejspíš budete mít pocit, že se v zatáčce nevejdete do sedla a neutočíte to, nevyjedete roh, ale když si přeskočí na pohodlnější nohu, tak kontracval nemusíte ani zpozorovat.
Dva moje nejzákladnější cviky na nacválávání, které jedu v každé hodině je nacválání na obě ruce na velkém kruhu z klusu/kroku (a pro pokročilé i ze zastavení/ couvnutí) a cválání na kruhu do vytažení otěží.

Už jste měla další lekci s trenérem? Co vám nakonec poradil?