Irsky cob / tinker

Irský cob / tinker
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2018 14:04
rennie111

XXX.XXX.43.146

Ahojte, je tu niekto kto chová alebo jazdí tieto kone? Rozhodli sme sa rozšíriť našu farmu o kobylku tohto plemena a rada by som si pokecala s niekým kto sa s nimi už stretol, prípadne vie poradiť s chovom a výberom - na čo si dať pozor, povaha, choroby, jazditeľnosť.. zaujíma ma všetko robím si prieskum doteraz som mala len teplokrvníkov :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2018 14:33

K výběru můžu napsat jen to, abyste si vyžádali test na PSSM1 u daného koně, kterého chcete kupovat. Tato nemoc je u nich už velmi rozšířená, ale bohužel se tím moc nikdo nezabývá a co vím, tak se testují pouze hřebci. I když je ale hřebec čistý, může být přenašečem kobyla, proto bych trvala na testu daného koně, nejlépe si ho udělat sama (poslat žíně do laborky), abyste měla jistotu, že máte opravdu test toho daného koně a ne nějaký podstrčený.

20.7.2018 15:03
rennie111

XXX.XXX.43.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
K výběru můžu napsat jen to, abyste si vyžádali test na PSSM1 u daného koně, kterého chcete kupovat. Tato nemoc je u nich už velmi rozšířená, ale bohužel se tím moc nikdo nezabývá a co vím, tak se testují pouze hřebci. I když je ale hřebec čistý, může být přenašečem kobyla, proto bych trvala na testu daného koně, nejlépe si ho udělat sama (poslat žíně do laborky), abyste měla jistotu, že máte opravdu test toho daného koně a ne nějaký podstrčený.

Ďakujem, o tomto teste som informovaná určite si ho vyžiadam.

20.7.2018 19:46
koně

XXX.XXX.174.63

Chvíli byl u nás ustájený mladý cobík.Majitelka naprosto nepoužitelná, ideální kombinace
Koník sám byl absolutně pohodový, chodila s ním pomalým krokem na stájovce na pěší vycházky a stále ho česala, nahoře i dole
U nás ho chtěla naučit chodit na lonži, vedení zezadu, obsednout.
Nikde nevznikl problém, koník salám, pohoda.Co jste na něj hodila, deku, sedlo, dítě, neřešil.Nelekavý, kam jste ho strčila, tam šel.Opratě měl poprvé a během cca 10ti minut byl schopen akcetpovat vedení zezadu.Totéž ze sedla.
Mě se tihle koně velmi nelíbí, takoví rousnatí, hlavy jako kýble, můj šálek kávy to není
Ale povahou byl tenhle velmi příjemný, takový nekomplikovaný.Mít ona paní koně citlivějšího, vznětlivějšího, krevnatějšího, asi by už nebyla
Pokud chcete něco spolehlivého, na vycházky přírodou, myslím, že s irským cobem chybu neuděláte.

20.7.2018 21:01

Dělala jsem si irku od jejích 2 let. Strávily jsme spolu celkem asi 3 roky. Právě jak píše Koně - nebyl to kůň pro mě, takže jsem jí nakonec poslala dál, každopádně určitě podpořím, co píše.

Za mě (zobecním to, samozřejmě můžou být i výjimky):
jsou to koně do přírody. Ať už na agroturistiku, nebo prostě jako hobby koně pro toulání přírodou.
Jsou klidní, spolupracující, nemají problém se střídáním jezdců, houževnatí, bytelní, dobře krmitelní, nebojácní.

Každopádně třeba pro mě to nebyl vhodný typ koně z toho důvodu, že přestože má všechny tyto super vlastnosti, kobylu absolutně nebavila jízdárna, kterou jsem ale od svého koně cca 2x do týdne požadovala pod klienty a to jí strašně nebavilo... a než koukat na otráveného ucouraného koně, pak mu radši najít nový domov. Takže šla. Každopádně to byl charakterově nejzlatější kůň, kterého jsem kdy potkala.

20.7.2018 21:06

Ty "skoky" a kavalety - to mě ukecali, abych jela "parkur" na hobby dni... ten "skok"... to prvně v životě viděla křížek... vůbec nevěděla, co si s tím počít... prostě to není kůň, co umí zvedat nohy. Většina z nich.
Každopádně v jiné stáji jsem jezdila tinkeru, co běžně chodí z jezdci ZZVJ a víceméně do metru odskáče a docela jí to i baví. Takže určitě takoví jsou. Ale prostě obecně bych tinkery doporučila jako lesokoně... tam patří - být blízkým parťákem člověku - a tam jsou spokojení... jsou to psi převlečení za koně... milují společnost, drbání, pozornost... jsou děsně vděční. Líbiví a oblíbení.

Neregistrovaný uživatel

20.7.2018 21:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Máme tu ustájeného jednoho krasavce.Dvouletý hřebeček a jak skáče to nevím, ale kůň je to miliónový.Majitelka ho má na mazlení a parádu.To nemá odemně, to ona sama od sebe už dřív.smajlík Přesně jak píše Hh tady nademnou.To česání si majitelka(ta by mi dala říkat majitelka.Vždy maminka)užívá s ním velmi poctivě a on tedy taky.Kdybych měl příště šanci si koně vybrat sám a ne že smutně kouká, tak je volba jasná pro mě.

20.7.2018 23:43

Meifi: jakože by sis pořídil koníčka na mazlení a česání, jo? Mi netvrď, že seš na holky...

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 00:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Meifi: jakože by sis pořídil koníčka na mazlení a česání, jo? Mi netvrď, že seš na holky...

To s holkama nemá nic společného.

21.7.2018 06:15
lenacia

XXX.XXX.168.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máme tu ustájeného jednoho krasavce.Dvouletý hřebeček a jak skáče to nevím, ale kůň je to miliónový.Majitelka ho má na mazlení a parádu.To nemá odemně, to ona sama od sebe už dřív.smajlík Přesně jak píše Hh tady nademnou.To česání si majitelka(ta by mi dala říkat majitelka.Vždy maminka)užívá s ním velmi poctivě a on tedy taky.Kdybych měl příště šanci si koně vybrat sám a ne že smutně kouká, tak je volba jasná pro mě.

Odpověď na otázku "jak dlouho mu to vydrží" je:
2 dny...
Kdo si vsadil na dva dny, nechť se hlásí v sázkové kanceláři

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
Odpověď na otázku "jak dlouho mu to vydrží" je:
2 dny...
Kdo si vsadil na dva dny, nechť se hlásí v sázkové kanceláři

Hlavní výhra je víkend s meifim u koní. Oblečení sportovní, nervy z ocele a minimálně 10 kg mrkve. A kobylce prosím netykat..Přece jenom je to princezna.

21.7.2018 22:56
lenacia

XXX.XXX.168.82

Hlavní výhra je víkend s meifim u koní. Oblečení sportovní, nervy z ocele a minimálně 10 kg mrkve. A kobylce prosím netykat..Přece jenom je to princezna.

jo tak proto se v té kanceláři nikdo neukázal.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 23:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
jo tak proto se v té kanceláři nikdo neukázal.

Hehe to jsem rád.

21.7.2018 23:36
Mellara

XXX.XXX.49.6

A jablíčka nemá princezna ráda?

Neregistrovaný uživatel

22.7.2018 00:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mellara napsal(a):
A jablíčka nemá princezna ráda?

Mrkev, jablíčka, meloun, mandarinku, pamlsky nejlépe medové, banánové kolečka a pampelišky.Taky lízací hračky miluje a ona se tím hezky i zabaví.A miluje koupání.Když vezmete kýbl s vodou a houbu, tak to stojí už připravená v pozoru. Jeden kýbl tedy určitě nestačí.

23.7.2018 10:54
rennie111

XXX.XXX.43.146

Dělala jsem si irku od jejích 2 let. Strávily jsme spolu celkem asi 3 roky. Právě jak píše Koně - nebyl to kůň pro mě, takže jsem jí nakonec poslala dál, každopádně určitě podpořím, co píše.

Za mě (zobecním to, samozřejmě můžou být i výjimky):
jsou to koně do přírody. Ať už na agroturistiku, nebo prostě jako hobby koně pro toulání přírodou.
Jsou klidní, spolupracující, nemají problém se střídáním jezdců, houževnatí, bytelní, dobře krmitelní, nebojácní.

Každopádně třeba pro mě to nebyl vhodný typ koně z toho důvodu, že přestože má všechny tyto super vlastnosti, kobylu absolutně nebavila jízdárna, kterou jsem ale od svého koně cca 2x do týdne požadovala pod klienty a to jí strašně nebavilo... a než koukat na otráveného ucouraného koně, pak mu radši najít nový domov. Takže šla. Každopádně to byl charakterově nejzlatější kůň, kterého jsem kdy potkala.

Hhippie ďakujem, ja sa práve tiež trocha bojím že tá povaha bude až príliš kľudná, jazdím hobby drezúru, skákať s ním nepotrebujem, ale práve by som chcela koňa na ktorom môžem zviezť aj pokročilého začiatočníka do terénu, čo si pri našich teplokrvníčkach netrúfnem aj keď sú celkom slušne prijazdené. Tiež však budem vyžadovať aj jazdiarenskú prácu tak 1-2x do týždňa. Nemám jazdeckú školu, ale vždy ma niekto "ukecá" aby som ho učila a na mojej 178cm kobyle to nie je bohviečo.

Takže hľadám kľudného koňa na občasnú jazdiarenskú prácu + terén, pohodového, takého ktorý nemusí jazdiť denne lebo občas aj týždeň nejazdíme.

Cez víkend mám ísť skúšať dve kobylky tak uvidím, ešte som sa s IC naživo nestretla, na Slovensku neviem o nikom kto by ich choval. Je to však tak trocha môj splnený sen už dávno sa mi páčili a teraz mám možnosť. Tak uvidím, snáď aj naživo ma tak očaria :)

Ak poznáš nejakých chovateľov v ČR mohla by som ti poslať správu a popýtať sa? Nechcem to rozpisovať tu kam idem a čo som pozerala, ale poctivo vyberám, predsa tie ceny (pre mňa za barbie koňa s pochybným pôvodom ) sú celkom vysoké.

Tvoja kobylka bola nádherná, presne takú by som brala

23.7.2018 11:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

V UK sa s týmito koňmi jazdiarenská práca bežne robí, sú to kone pod deti do jazdeckej školy, ale tam je výber fakt obrovský a chovatelia na každom rohu.

23.7.2018 19:19

Je to tak. Je to vždycky o jedinci. Určitě se dají najít takoví, kteří budou ochotnými provozáky. Ale v tom případě bych nesázela na to, že si ho udělám podle svého, ale sáhla po starším, už provozem prověřeném koni, a rozhodovala se podle svého pocitu, jak ochotně pode mnou na té jízdárně jde. Já mám ráda koně prostupné, a to se od koní tohoto typu dá očekávat jen ztěžka. Ale jsou jedinci, kteří překvapí. Pak bych věděla, že je to zvíře, o kterém mohu uvažovat...
Každopádně si díky tomu budete muset připravit daleko více peněz... ale zas si myslím, že vzhledem k výše vypsaným okolnostem využití se Vám to vyplatí...

Trenérka mi před pár lety ukazovala video z rakouských závodů: tinkera, který tam vyhrával paradrezurní soutěže... krásně chodivý, snaživý kousek se slušnými chody...(oni jak jsou pohodlní, takže to usedí i mnohý postižený...) - to je pak paráda. Líbivý kůň, spolehlivý parťák... sen každého jezdce

Tip na chovatele Vám bohužel nedám - přišla jsem k ní jak slepá k houslím a více se o chov nezajímala - neúčastnila se svodů ani nesháněla hřebce...
Každopádně když si zadáte do vyhledávače iFauny heslo irský cob, vypadne na Vás vlákno, ve kterém se dočtete, kde rozhodně NEkupovat! (dnes cca 4. od shora)

24.7.2018 11:12
rennie111

XXX.XXX.43.146

Ďakujem idem teda aspoň pozrieť kde NEkupovať

24.7.2018 13:10

Jojo.
Taky si dobře zapamatujte jména hřebců, kterými připouštěli a pozajímejte se, po kom je jedinec, o kterého byste se event. zajímala... prostě budete vědět, čeho se vyvarovat.

24.7.2018 13:14
-Veru-

XXX.XXX.252.245

Co se chovatelů týká, v ČR existují 2 svazy - jeden sdružuje nizozemskou plemennou knihu https://www.irishcob.cz/ a druhý britskou https://www.icscr.cz/. Koukněte se na jejich stránky, jsou tam i nějaké odkazy na chovatele. Osobně ale doporučuju zajít si na svod (koncem září bývá pod hlavičkou nizozemské knihy, obyčejně je v Nesměni). Na facebooku jsou i skupiny sdružující majitele IC v ČR, např. https://www.facebook.com/groups/irskycob/ (předpokládám, že něco podobného bude i pro SK).
Rozhodně ale nevěřte všemu, co se vydává na IC, občas by člověk i zaplakal...

24.7.2018 13:25

Já jsem ani svod nenavrhovala, protože jsem byla na jednom - s nějakým zahraničním hodnotitelem - a úroveň byla taková, že na aukcích ovcí je 100x vyšší!
Koně absolutně bez rousů byli stále dostatečně dobří. Někteří nebyly vůbec v typu, ale stejně prošli...víceméně vše, co se tam ukázalo, bylo zařazeno do chovu. Za mě: minimálně půlka vůbec neodpovídala standardu plemene

O organizaci nemluvě. Hodnotitel neměl mikrofon, takže diváci neslyšeli vůbec nic, chyběl doprovodný program a už v cca 11h dopoledne v kantýně nebylo co si dát k jídlu... no comment. Naštěstí si nevzpomenu na místo, kde se to konalo. Řešila jsem to i s organizátorkou. Ta mě seřvala, že je na to všechno sama, tak co bych jako chtěla... takže asi tak k tinkerům v Čechách... nedělejte si iluze, že zastřešující organizace vám něco extra přinese. A když ano, pak jen dobře..

24.7.2018 13:31
-Veru-

XXX.XXX.252.245

Když už nic jinýho, tak na svodu je spousta různých jedinců a člověk si může udělat názor co by chtěl a co se mu nelíbí. Na konci bývá i jezdecká zkouška, takže je možno se podívat, jak ti koně pracují pod sedlem. A někteří koně tam jsou rovnou i na prodej.
Co se týká koní bez rousů a koní, kteří nevypadají jako IC, tak podle mě bylo neštěstí, že se zřídila pomocká kniha pro crossbredy. Takže kolikrát je kříženec prezentovaný jako IC zapsaný v knize :-/.

25.7.2018 10:10
ciraali

XXX.XXX.40.5

Ja mam IC kobylu, od jejich 13 mesicu. Je naprosto vsestranna, delame vsechno. Arena ji bavi min, ale kdyz se to strida s vyjizdkama atd tak se to da. Na IC je dost dopredna. Ted je ji 9 let, za tu dobu jsme se venovaly (nebo venujeme) praci ze zeme podle Parelliho, praci na ruce, akademickemu jezdeni (drezura starym stylem - nes se sam), vaquero jezdeni, vyzkousely jsme si nahanet kravy, working equitation a dalsi. Jezdime ven na vyjizdky, jak do lesa nebo po silnici. Za me je moje IC super protoze jde do vseho. Castecne to bude asi take tim, jake si to clovek vychova.
Ted uz druhym rokem jezdime bez udidla a taky ok.
Negativa - nutna vyssi pece o rousy (breberky) a IC nema proste tak prostorne pekne chody, jako jini kone. Mozna jsou vyjimky, ale u nas zrovna tedy ne - tj. kobyla projde vsude, jako 4x4, ale uplne pohodlne to neni.

25.7.2018 11:33
rennie111

XXX.XXX.43.146

ciraali napsal(a):
Ja mam IC kobylu, od jejich 13 mesicu. Je naprosto vsestranna, delame vsechno. Arena ji bavi min, ale kdyz se to strida s vyjizdkama atd tak se to da. Na IC je dost dopredna. Ted je ji 9 let, za tu dobu jsme se venovaly (nebo venujeme) praci ze zeme podle Parelliho, praci na ruce, akademickemu jezdeni (drezura starym stylem - nes se sam), vaquero jezdeni, vyzkousely jsme si nahanet kravy, working equitation a dalsi. Jezdime ven na vyjizdky, jak do lesa nebo po silnici. Za me je moje IC super protoze jde do vseho. Castecne to bude asi take tim, jake si to clovek vychova.
Ted uz druhym rokem jezdime bez udidla a taky ok.
Negativa - nutna vyssi pece o rousy (breberky) a IC nema proste tak prostorne pekne chody, jako jini kone. Mozna jsou vyjimky, ale u nas zrovna tedy ne - tj. kobyla projde vsude, jako 4x4, ale uplne pohodlne to neni.

Ďakujem, krásna kobylka môžem sa opýtať aká je vysoká? Lebo mám práve problém že všetky čo som našla na predaj sa mi zdajú strašne malé a to mi písali že majú okolo 147-150 cm a táto mi pripadá väčšia :).

25.7.2018 12:33
ciraali

XXX.XXX.40.5

Ona vypada vysoka, protoze neni tlusta jako valec a protoze ja jsem prtava :D V kohoutku ma cca 153 cm. Ja mam 163 cm.

25.7.2018 13:12
rennie111

XXX.XXX.43.146

ciraali napsal(a):
Ona vypada vysoka, protoze neni tlusta jako valec a protoze ja jsem prtava :D V kohoutku ma cca 153 cm. Ja mam 163 cm.

Ani ja nemám viacej možno ani toľko tak aspoň viem že okolo 150-155 by bola už v pohode výška ďakujem

25.7.2018 13:16

Cirali: to ta moje sla taky do vseho. Jen z nektere prace proste nemela radost. Tak jsem ji v tom netrapila. Je o oddany kun, ktery pro sveho cloveka udela vsechno. Proto je potreba, aby mel jeho clovek soudnost a nebral vsechno, co kun nabidne..(tim nemyslim Vas, ale obecne)
Nebyl problem projit kolem pracujiciho bagru, snaset decka na tabore, nechat se pomalovat, plavit, prejit trat jakoukoli organizator zavodu postavil, nest na sobe cokoli...
Myslim, ze nikdy nezapomenu na to, jak nam rozkopali cestu a ja nemohla na vyjizdku. Tak jsem riskla, co kobyla na to: lavka pres vykop lemovana cervenobilymi paskami chvejicimi se ve vetru. Ani nezapochybovala, ze by se to nedalo prejit...

25.7.2018 23:04

mám dvouletého hřebce irského coba, i když údajně křížence, za sebe můžu říct že lepšího koně už nikdy mít nebudu, zlatá povaha, příjemně temperamentní, vyrovnaný, na hřebce jemný, představte si všechny nej výhody..má snad všechny..z negativ snad jen typickou cobí pažravost...:).

6.8.2018 16:23
ifauna1

XXX.XXX.135.58

My sháníme tinkera pro děti již delší dobu, povahově přesně plní naše potřeby. Zjistila jsem ale, že naprostá většina nabízených koní pochází od paní S. se statku V., má je bohužel na více místech v republice. Nemám nejmenší chuť koupit koně od člověka, který šíří nemoci, podvádí a bez mrknutí oka handluje. Problém je ale jasný a určitě nejsem sama, kdo ho řeší. Kde bezpečně koupit? Vím alespoň, kde nekoupit , bohužel to mi prakticky zužuje výběr na hříbata z českého chovu, neboť dospělí a přiježdění tinkeři v nabídce nejsou. Pokud koupím hříbě, děti mi odrostou dříve, než k nim doroste kůň a dospěje. Je to začarovaný kruh. Kupoval jste někdo koně napřímo v UK?

6.8.2018 21:35

je tu dost jiných a hlavně slušných chovatelů, na FB je skupina irský cob, tam se dozvíte co je potřeba.

Neregistrovaný uživatel

6.8.2018 22:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.204

Znama ze severnich cech. Z Magic statek Tatinná obseda a prijezduje mlade cobiky svym znamym a prodava je. Vetsinou valasi. A z vrbic nejsou. Konici hodni a se zaklady cetsinou byli 4-5leti.

7.8.2018 02:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Znama ze severnich cech. Z Magic statek Tatinná obseda a prijezduje mlade cobiky svym znamym a prodava je. Vetsinou valasi. A z vrbic nejsou. Konici hodni a se zaklady cetsinou byli 4-5leti.

Koníky z Vrbic tahle paní ale měla. Viz Moli.
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1862099677153428&type=3.

7.8.2018 09:57
rennie111

XXX.XXX.43.146

ifauna1 napsal(a):
My sháníme tinkera pro děti již delší dobu, povahově přesně plní naše potřeby. Zjistila jsem ale, že naprostá většina nabízených koní pochází od paní S. se statku V., má je bohužel na více místech v republice. Nemám nejmenší chuť koupit koně od člověka, který šíří nemoci, podvádí a bez mrknutí oka handluje. Problém je ale jasný a určitě nejsem sama, kdo ho řeší. Kde bezpečně koupit? Vím alespoň, kde nekoupit , bohužel to mi prakticky zužuje výběr na hříbata z českého chovu, neboť dospělí a přiježdění tinkeři v nabídce nejsou. Pokud koupím hříbě, děti mi odrostou dříve, než k nim doroste kůň a dospěje. Je to začarovaný kruh. Kupoval jste někdo koně napřímo v UK?

Dve pekné a slušne prijazdené kobylky predáva Stáj Irish Cob SAJMON (Ostrava). Pre nás boli ale trocha malé ja by som chcela koňa nad 150 cm. Tieto majú asi 145 cm. Majiteľka bola veľmi milá komunikovala som s ňou.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/91879281/Kobyla-irsky-cob.php.

7.8.2018 13:10
kapička

XXX.XXX.0.49

Od známých jsem slyšela o Farmě V Podještědí, že tam chovají tinkery, ale odkud jsou původem to nevím, nějak blíž jsem to nezkoumala.

Neregistrovaný uživatel

7.8.2018 15:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.52

Dotaz napsal(a):
Koníky z Vrbic tahle paní ale měla. Viz Moli.
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1862099677153428&type=3.

Odkaz nefunguje smajlík

7.8.2018 15:17
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Odkaz nefunguje smajlík

Mně funguje. Tak vám udělám printscreen.

12.8.2018 07:38
jesie

XXX.XXX.35.227

To teda nemáte pravdu. Zrovna tady na statku slečna prijezduje Coby od statku Vrbice a poté je prodává. Mají s paní Sejpkovou velmi blízký vztah...
A nemluvím o minulosti...ještě před par měsíci tam měli Coby od nich na prodej

Přidejte reakci

Přidat smajlík