Strmý terén - ustájení

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2018 17:31
Nela Lena

XXX.XXX.167.252

Dobrý den, rád bych si ověřil, zda mohu koně mít na velké zahradě, která je ovšem strmá - tedy je z kopce. Nerad bych, aby se kůň trápil...
Děkuji
Hezký den všem
N.

21.7.2018 18:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kůň se zajisté nebude trápit kvůli strmému pozemku, spíše proto, že bude sám. Nebo nebude?

21.7.2018 18:46
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

tak jestli je velka zahrada aspon 10 000m2 tak je to v pohodě.

23.7.2018 10:05
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Záleží na tom, o jakého koně jde. Jestli je to už růstově hotový dospělý kůň, tak bych to neřešila a normálně ho tam dala.

Pokud je to ale mladý koník, tak pobyt pouze na strmém pozemku může způsobit deformaci pohybu končetin tzv. pohybový zlozvyk, který pak budete dost obtížně srovnávat.

Jeden z mých koní byl na podobném pozemku chován cca rok a pro usnadnění pohybu z kopce začal chodit předníma v ose pohybu, "hezky" jedno kopyto před druhé = zlozvyk zvaný taneční krok, i když jinak má postavení předních končetin pěkně rovné a nikdo nikde nezjistil nějakou vadu ve stavbě těla. Bohužel ho to neopustilo ani potom, co se převezl ke mně a svahově mírnější výběhy a docela bojujeme s tím, aby se toho zlozvyku zbavil aspoň pod sedlem...

23.7.2018 10:22
rennie111

XXX.XXX.43.146

Ak by mal byť kôň celý čas (24/7) na strmom svahu bez možnosti stáť aj na rovine tak by som do toho nešla ani u dospelého koňa a u mladého už vôbec nie. Pokiaľ je aspoň časť pozemku rovina, alebo na tej záhrade bude kôň iba časť dňa tak je to v pohode.

23.7.2018 12:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

rennie111 napsal(a):
Ak by mal byť kôň celý čas (24/7) na strmom svahu bez možnosti stáť aj na rovine tak by som do toho nešla ani u dospelého koňa a u mladého už vôbec nie. Pokiaľ je aspoň časť pozemku rovina, alebo na tej záhrade bude kôň iba časť dňa tak je to v pohode.

To bohužel zadavatelka neupřesnila.
Málo informací, nepřesné odpovědi.

23.7.2018 13:00
Nela Lena

XXX.XXX.167.252

Dobrý den. Moc se omlouvám za neupřesnění informací.
Moje přítelkyně je, rozena jezdkyně":) miluje kone a její sen je mit koníčka u sebe na zahradě. Nyní resime bydlení a ja bych ji tento sen rad splnil. Nevím však zdá je reálný. O koních toho moc nevím. Chci ji udělat radost a oznámit ji ze jsem nasel tak velký pozemek i pro kone...Proto se ptám tech zkušenějších: co si o tom myslíte? Na výběr mám ze dvou pozemku oba cca 4000m2 ale mírnější svah. Jedna se o dospělého kone. Český teplokrevník. Budu opravdu rád za vaše rady a prosim...nenadavejte...opravdu toho moc nevím, chci ji jen splnit sen. smajlík

23.7.2018 13:27
helas

XXX.XXX.138.185

Jak má ustájeného koníka teď?

23.7.2018 13:41
Nela Lena

XXX.XXX.167.252

Moc děkuji za všechny prozatimní reakce. Jsem rád. Bohužel ho máme ustájeného jinde, ale nejsme spokojeni, chceme ho mít u sebe...

23.7.2018 13:49
rennie111

XXX.XXX.43.146

Nela Lena napsal(a):
Dobrý den. Moc se omlouvám za neupřesnění informací.
Moje přítelkyně je, rozena jezdkyně":) miluje kone a její sen je mit koníčka u sebe na zahradě. Nyní resime bydlení a ja bych ji tento sen rad splnil. Nevím však zdá je reálný. O koních toho moc nevím. Chci ji udělat radost a oznámit ji ze jsem nasel tak velký pozemek i pro kone...Proto se ptám tech zkušenějších: co si o tom myslíte? Na výběr mám ze dvou pozemku oba cca 4000m2 ale mírnější svah. Jedna se o dospělého kone. Český teplokrevník. Budu opravdu rád za vaše rady a prosim...nenadavejte...opravdu toho moc nevím, chci ji jen splnit sen. smajlík

Tak jej to oznám :)
Pokiaľ je to koniarka bude vedieť sama zhodnotiť ktorý z pozemkov by bol lepší..
Mal by si ale rátať s tým, že ak budete sťahovať koňa domov tak to chce aspoň ešte jedného ďalšieho parťáka, mať koňa osamote je blbosť a poznám kopec ľudí čo si mysleli že to bude v pohode a nebolo. Kôň je skrátka stádové zviera a pokiaľ to nie je úplný asociál - chudáčik čo bol od malička sám tak to zrejme bude znášať zle.

A potom je tu strašne veeeľa ďalších vecí ktoré si treba dobre premyslieť pred tým než si ho/ich našťahuhete domov, či sa vám o nich bude mať kto postarať keď niekam pôjdete, alebo keď budete chorí, či vás to bude baviť denne okolo nich behať, starať sa, zháňať seno, slamu, zabezpečiť odvoz hnoja.. opravovať ohrady, riešiť v zime zamrznutú vodu.. a tak.. to je prvých pár vecí čo mi napadlo. Nie je to úplne med lízať mať kone doma, treba to dobre zvážiť skôr ako sa do toho vrhnete hlavne ak to teba až tak moc nebaví

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2018 19:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krom nevhodnosti větších svahů pro koně pro stálý výběh (negativní dopad na pohyb. aparát - viz výše popsané), bych ráda zmínila velmi nepříjemný aspekt neudržitelnosti dobré kvality porostu skrze to, že kůň při mokru klouže dolů tak, že dělá "drážky" kopyty - kort když se rozeběhne např. klusem, cvalem (pokud je okovaný, tak to demoluje ještě víc a rychleji) a za další při nestabilnosti povrchu hrozí různé formy zranění (např. různé blokády těla, namožení šlach, atp.).

Z technického hlediska - pokud byste pak dělali krmeliště, je problém ho umístit - je třeba někde technikou srovnat kus svahu a zpevnit, aby se ten kůň alespoň u žrádla a na odpočinek mohl "narovnat". A pokud by vycházela tato plocha pod svahem, pak o to hůř - veškerá voda (jestli nějaká ještě někdy začne shora padat! ), Vám bude stékat právě na to krmeliště a podemílat, máčet Vám ho...

Je toho mnoho, co ukazuje na to, že je lepší koně chovat na menších svazích s možností rovných ploch. Kopečkovitý výběh má své plus pro nasvalování koně a mobilizaci svalů, i ve dnech, kdy zrovna nejde pod sedlo. Ale to je tak všechno...

Přidejte reakci

Přidat smajlík