Mam valacha ve sportu (někdo by si řekl že je hubený, ale nasvalený žádná vychrtlina) krmím jádrem 2x denně pravidelně a furt jsem nedosáhla vysněné lehce přitloustlé postavy. Krmím vojtěškou, sladovým květem, ječným šrotem a ovsem. Co ješte zkrmujete co vážně pomáhá na pěkné přibírání a v zimě by mi ani nevadilo, tloustnutí, ? Koník je boxovany a chodí přes den do výběhu.
ann123
napsal(a):
Mam valacha ve sportu (někdo by si řekl že je hubený, ale nasvalený žádná vychrtlina) krmím jádrem 2x denně pravidelně a furt jsem nedosáhla vysněné lehce přitloustlé postavy. Krmím vojtěškou, sladovým květem, ječným šrotem a ovsem. Co ješte zkrmujete co vážně pomáhá na pěkné přibírání a v zimě by mi ani nevadilo, tloustnutí, ? Koník je boxovany a chodí přes den do výběhu.
Na pěkné přibírání pomáhá zejména seno a pastva.
to samozrejme ma ale kdybych krmila jen timhle tak by me zavrely za tyrani kone. Se zuby nic nema byli kontrolovany a vse je v poradku. Nerikam ze je nejak hubeny ale kdyby o neco vic pribral nevadilo by mi to ba naopak. Touto kombinaci krmim jak jsem psala v prvni zprave uz pul roku a ja se jen ptam zda nekdo nevite o nejakem musli, granulich, rezance ktera mu pomohla.
Ujistěte se, že má skutečně dost toho sena. To je základ. Záchovná dávka jsou 2 % hmotnosti, u sportujícího koně to je logicky více (až na výjimky). Koně známých váží cca 600 kg každý a zkrmí 15 i více kg sena denně na hlavu. A to ne všichni koně jsou pracující či laktující.
Pak bych uvážila přidat do krmné dávky olej. Buďto přímo, nebo nějakou složku, která ten olej obsahuje, třeba rýžové otruby se doporučují. Zmínění známí dávají pracujícím koním do müsli obyčejný stolní olej.
ann123
napsal(a):
to samozrejme ma ale kdybych krmila jen timhle tak by me zavrely za tyrani kone. Se zuby nic nema byli kontrolovany a vse je v poradku. Nerikam ze je nejak hubeny ale kdyby o neco vic pribral nevadilo by mi to ba naopak. Touto kombinaci krmim jak jsem psala v prvni zprave uz pul roku a ja se jen ptam zda nekdo nevite o nejakem musli, granulich, rezance ktera mu pomohla.
Je mi to jasné, to o tom senu a pastvě jsem napsala proto, že u dost velkého procenta hubených nebo "špatně krmitelných" koní se nakonec ukáže, že mají přece jen málo toho objemu (seno, pastva), ačkoliv majitel tvrdí, že mají dost. Konkrétně v tomhle období je málokde pastva taková, aby nebylo třeba dokrmovat senem, pokud je váš kůň přes den ve výběhu, má tam co žrát?
Krom toho, že kůň potřebuje sežrat svou dávku objemu, potřebuje téměř nepřetržité popásání i ke správnému fungování (nejen) trávicího traktu.
Majitelé většinou přeceňujou význam toho, co sypou do kyblíku, ale to obvykle až takový zázrak neudělá a už vůbec neexistuje zaručené müsli na přibrání.
Oves a ječmen slouží k dodání energie pro práci, na "přitloustnutí" vliv moc nemají, ačkoliv někteří koňáci jsou o tom stále přesvědčeni.
Na přibrání jsou důležité bílkoviny, čili třeba ta vojtěška (dohromady se slaďákem už bych jí ale nedávala), krmiva bohatá na tuky - konopné produkty, lněné semínko, rýžové otruby, olej, no a pak vláknina - cukrovarské řízky (vlastní zkušenost nemám, reference dobré), seno, pastva.
Zkontrolovat zuby, červy, dbát na to, aby kůň byl v psychické pohodě.
Tohle až tak o přibírání není, ale tak trochu to souvisí
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=33&id=26.
Zadavatelka neudává váhu koně, ale jen pro představu: moji koně mají váhu cca 380kg/ks a na den mají seno o váze cca 23-25kg na koně, přičemž jejich záchovná dávka (2% hmotnosti) by byla necelých 8kg sena. Dané množství sena mají stejné po celý rok, neubírám ani když je pastva. V maštali plné velkých jezdeckých koní váhově kolem 6-7 metráků jednoznačně a bezkonkurenčně co do spotřeby sena vedou, dva malí mamuti.
Jeden velký kulatý balík sena mám pro dva na týden.
Až po této dávce mi začali viditelněji přibírat a váhu držet i když sportují.
Jak se psalo výše, jádrem to nenaženete.
Zkuste si zvážit seno, které kůň má k dispozici jen pro sebe a potom si spočítejte jeho záchovnou dávku, budete víc v obraze, jak je koník na tom. Aby začal přibírat, musí mít mnohem víc sena, než je záchovná dávka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ja by som ešte dodala, že okrem sena a pastvy o výživovom stave často rozhoduje aj pohoda daného jedinca. boľavý, unavený a nešťastný kôň nebude vyzerať tak dobre, ako spokojný a vyrovnaný jedinec.
Jen pro u presnení: výběh díky suchu neni zatravnený po kolena ale je tam dost travy takze to neni jen hneda plocha nektera mista jsou nad kotníky jina mista dosahnou sotva do peti cm, svého kone asi nezvazim nemam kde a o sene to same dastavá jednoduse velkou hromadu takze to kolikrat nekteri pres tu noc nestihaji snist az na meho zrouta a dalsi jedince, podestlano maji slamou a vzdy kdyz se rano prijde v boxu u nej se nenajde ani steblo slamy ci sena vse si probere a zustane po nem cisty hnuj takze bych rekla ze apetit je dobry. Odcerveno na dalsi pulrok uz mame zuby se delaly v dubnu tusim. A ze bych si vsimla nejakeho stresu kdyz k nemu prijde treba male dite mu dat mrkvicku nebo kdokoli jiny se senem nebo jadrem to taky. Ba naopak si troufam rict ze kdyby umel mluvit tak by kricel at uz mu da to jidlo a nelouda se nerekla bych ze je s nim neco v neporadku ale je mi jasne ze nepatri k dobre krmitelnym konim kteri dostanou kousek peciva a jsou tlusti.
Horsana
napsal(a):
alfi pav- a tak majú žrebčáci asi viac, nie ? Toľko váži taký biednejší hucul..
No naposled když jsem je vážila přes pásku okolo hrudníku, tak mi vyšlo 380kg. Je pravda, že od té doby ale trochu přibrali, takže myslím teď budou kolem 4 metráků každý, normální arabská váha. I moji předchozí arabové se kolem této váhy pohybovali
Když jsem jednoho potřebovala před 7 týdny přispat na podkovářský zásah na kopytě a vetovi jsem dala váhu 400kg, tak po dávce na tuto váhu s sebou kůň skoro praštil na podlahu místo aby byl jen trochu oblbnutý a nechal si do toho kopyta hrábnout (ošklivý zášlap). A to je můj vet hodně přesný na tyhle věci a koník na sedaci reaguje normálně, nepotřebuje větší dávky, jak občas u arabů bývá, čili za mě 400kg v té chvíli mít nemohl, to by to s ním tak nezamávalo.

Já třeba řeším jak dostat nového koníoka do dobrého výživového stavu.
Sázela jsem na zuby, že tam by mohl být problém, ale včera tu byla zubařka a ani ho nedělala. že je ok a mám si zavolat na podzim. Takže se obávám, že mám doma opravdovou dámičku.
Protože je to takový nimra. Jádro sice sežere, ale i při pastvě - když ho vezmu na ruce na trávu mimo výběh, tedy nepokálená tráva velmi bohaté skladby v kvalitní kondici a dobře narostlá - si velmi vybírá, co sní a co ne, hodně u toho chodí místo aby zapíchl hlavu do žrádla a neodlepil se (jak to znám u ostatních koní).
Byla jsem právě přesvědčená, že musí mít přerostlé zuby, protože aby mi kůň třídil krásné kvalitní seno, vyžral z toho lístečky a jemné a silnější stébla nechal (silnější stébla = běžně silné měkké stéblo trávy, ne tvrdé klacky bylin)... takhle mi to tříděj mlsné kozy, ale tam se to dá pochopit. U koně jsem to tedy nezažila...
Znáte někdo takového nimru, jako mám já? Co s tím? Už teď krmím to nejkvalitnější jetelotravní seno, co mám schované pro ovce / kozy a pro koně mám připravené rozhodně horší seno - kort při tom srabu, který teď se sháněním sena je, nelze předpokládat, že bych si ještě mohla vybírat.
Jo, koni je 8 let, takže žádný stařík nad hrobem...
ann123
napsal(a):
Olej. Nezatěžuje organizmus jako třeba velké množství kukuřice(po které se taky hezky přibíra). Po něm přibral i 20 letý A1/1 v zimě v režimu 24/7.

ann123
napsal(a):
Jen pro u presnení: výběh díky suchu neni zatravnený po kolena ale je tam dost travy takze to neni jen hneda plocha nektera mista jsou nad kotníky jina mista dosahnou sotva do peti cm, svého kone asi nezvazim nemam kde a o sene to same dastavá jednoduse velkou hromadu takze to kolikrat nekteri pres tu noc nestihaji snist az na meho zrouta a dalsi jedince, podestlano maji slamou a vzdy kdyz se rano prijde v boxu u nej se nenajde ani steblo slamy ci sena vse si probere a zustane po nem cisty hnuj takze bych rekla ze apetit je dobry. Odcerveno na dalsi pulrok uz mame zuby se delaly v dubnu tusim. A ze bych si vsimla nejakeho stresu kdyz k nemu prijde treba male dite mu dat mrkvicku nebo kdokoli jiny se senem nebo jadrem to taky. Ba naopak si troufam rict ze kdyby umel mluvit tak by kricel at uz mu da to jidlo a nelouda se nerekla bych ze je s nim neco v neporadku ale je mi jasne ze nepatri k dobre krmitelnym konim kteri dostanou kousek peciva a jsou tlusti.
Tak pre mňa je napríklad celkom jasný signál toho, že dostáva málo to, že zožerie všetko, vrátane slamy. Mám žrúta, ktorý sa od sena nepohne, kým tam je. Ale keďže ho má dosť, slama ho nezaujíma, ani keď v zime dostanú čerstvý balík. Dokonca ani v -20 nemal tendenciu dopchávať sa slamou, hoci seno vždy poctivo vyžrali.
Každopádne, ak nechcete vložiť foto, ťažko vám niekto poradí niečo konkrétne. V tomto pírpade je lepšie obrátiť sa fundované osoby, ako výživár, ktorý vám dávku zostavia na mieru. Mne tak celkom chýba minerálka, trebárs ten jeho výživový stav môže byť aj následok nedostatku selénu. Možné je ale čokoľvek iné, čo cez internety nevidíme.
ann123
napsal(a):
Jestli ten kůň má ráno vymetený každý lísteček sena, tak mi to vychází tak, že má málo. Přidala bych seno do stáje a dala i do výběhu - že je tráva po kotníky, ještě neznamená, že je plnohodnotná nebo že ji skutečně spásá.
ann123
napsal(a):
Zkus granule nebo musli značka Spillers např. od www.britskakrmiva.cz. Kamarádka tak krmila svojí kostnatou vyhublou kobylu, které nemohla nabrat. Při minimálním množství jsem jí za 3 měsíce skoro nepoznala.Žrala vše co dříve jen se jí přidávalo musli.
napsal(a):
Tak pre mňa je napríklad celkom jasný signál toho, že dostáva málo to, že zožerie všetko, vrátane slamy. Mám žrúta, ktorý sa od sena nepohne, kým tam je. Ale keďže ho má dosť, slama ho nezaujíma, ani keď v zime dostanú čerstvý balík. Dokonca ani v -20 nemal tendenciu dopchávať sa slamou, hoci seno vždy poctivo vyžrali.
Každopádne, ak nechcete vložiť foto, ťažko vám niekto poradí niečo konkrétne. V tomto pírpade je lepšie obrátiť sa fundované osoby, ako výživár, ktorý vám dávku zostavia na mieru. Mne tak celkom chýba minerálka, trebárs ten jeho výživový stav môže byť aj následok nedostatku selénu. Možné je ale čokoľvek iné, čo cez internety nevidíme.
Já ale neřekla že je špatně krmený nebo hubený, je dobře nasvalený jen říkám kdyby byl lehce přitloustlý byla bych rada.
ann123
napsal(a):
Jen tak na okraj - už to tu padlo výše...
že je večerní dávka sena ráno vyžraná do posledního stébla se běžně používá jako ukazatel toho, že koni to množství nestačí. Pokud po něm nezůstane ani stéblo sena či slámy, nesvědčí to ani tak o dobrém apetitu, ale spíš o tom, že kůň je hladový.
Pastva jak ji popisujete, mi přijde, že příliš vydatná není. Bude to tak, jak je momentálně leckde obvyklé - na smrt hladem to není, ale na vykrmení ani náhodou. To, že je ta plocha na pohled zelená, ještě nemusí znamenat, že porost má nějakou výživnou hodnotu, případně mohou převažovat plevely, které koně nežerou.
Jak už jsem psala, ty diskuze už mi začínají připadat jako přes kopírák- vždycky z toho vyleze nedostatek objemu, zatímco majitel to popírá a intenzivně řeší příkrm do kyblíku. Pokud je kůň v nájemním ustájení, je to tak trochu pochopitelné - množství sena a pastvy je v režii ustajovatele, takže s tím jde něco dělat jen omezeně, zatímco ten obsah kyblíku majitel může měnit dle libosti.
Úplně první, co bych udělala- pokusila bych se s ustajovatelem domluvit, jestli by dávka sena do boxu nemohla být větší. Vyfotila bych koně, vyfotila bych ten porost, na kterém je přes den, uvedla bych, kolik hodin tam tráví...pak už diskuze může být konkrétnější.
A zkuste někde pohledat, podle čeho se pozná kůň v psychické nepohodě nebo já se pokusím najít. To, co jste uvedla v posledním odstavečku jako důkaz, že kůň není ve stresu, je takové dětinsky úsměvné.
ann123
napsal(a):
Kůň je hubený, ale přes noc sežere úplně vše v boxu včetně slámy a když mu přijdou děti s mrkví "křičí" dej to sem? Nejsem teda žádný Sherlock... ale nedostává toho málo? :D.

ann123
napsal(a):
A mohla by jste rozvést v jaké kombinaci to výše zmíněné krmení krmíte? nebo vše najednou? Je to vše dohromady nevhodné krmení, akorát na vředy...proto možná tlačí tu slámu.
ann123
napsal(a):
Když vám chudák vybere všechno a zbydou jen bobky, tak má opravdu objemu málo
Dost bude mít, až nechá aspoň nějakou slámu a ideál, až najdete ráno i drobet zašlapaného sena.
Tak to jedině poznáte.
Že se vám zdá hromada velká nic neznamená.
Ve výběhu, píšete vypasené plochy a dále vidíte ostrůvky trávy, to bývají místa, kam chodí koně kálet a tam pak nežerou.A divák má mylný dojem, co že je tam trávy
koně
napsal(a):
Když vám chudák vybere všechno a zbydou jen bobky, tak má opravdu objemu málo
Dost bude mít, až nechá aspoň nějakou slámu a ideál, až najdete ráno i drobet zašlapaného sena.
Tak to jedině poznáte.
Že se vám zdá hromada velká nic neznamená.
Ve výběhu, píšete vypasené plochy a dále vidíte ostrůvky trávy, to bývají místa, kam chodí koně kálet a tam pak nežerou.A divák má mylný dojem, co že je tam trávy
Přesně tak, z dálky vypadá výběh jako pastvina. A bohužel jsou někteří lidé nepoučitelní. "Však tam maj trávy dost!" njn "ale pane, to je tráva u houen, tu žrát nebudou!" a zase "ale té trávy je tam fakt dost, koukal jsem na to!" jasně, pán koukal, jenže koně opravdu trávu u hoven nežerou. Takže pokud není vysbíráno, posekané nedopasky, nějaké to povláčení, tak je z pastviny výběh plný bejlí, co koně nechcou, načež furt žerou na pár pláccích novou, dorůstájící travičku. Jupí!

Sisi...jste optimistka... "dorůstající" travičku... To u nás bylo naposledy v dubnu, květnu možná...?