Ahoj,
v naší stáji řešíme problém se senem, a sice ten, že je ho nedostatek. Sice už máme dostatečné zásoby na zimu jako takovou, ale s tím co máme nejspíš nevyjdeme do další seče. Sháníme jako o život a přemýšleli jsme, že bychom v nejhorším dali některé koně do ustájení jinam. Otázka zní, jestli je nějaká alternativa čím krmit místo sena nebo jak alespoň snížit jeho spotřebu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Alternativy asi jsou, není jich mnoho a povětšinou to bude velice finančně nákladné...
Např:
https://www.feedshop.cz/e-shop/kone/objemove-krmivo-a-osivo/seno-a-rezanka/
Taky lze "ředit" seno krmnou slámou, pokud máte bezproblémové koně, kterým to nebude vadit. Ale tu je možná ještě těžší sehnat než to seno. Akorát je levnější...
Spotrebu sena teraz znížite pastvou, sekaním zeleného, koňom umožníte vypásť otavy, ak sa neráta s druhou kosbou, môžu vypásať strniská.
Pobehať dediny- možno je niekde na povalách staré voľné seno, miešať so slamou, pozháňať senáž, možno siláž.
No a samozrejme peletované seno/lucerka, ďatelina - 1 kg peletovaného = 1 kg obyč sena.
Souhlas s hhippie a Horsanou - ideálně "ředit" slámou (u nás teda je...), ovšem bude to asi bez hubnutí fungovat jen tehdy, máte-li dobře či aspoň normálně krmitelné koně. Tlusťochům a mlaďochům to u nás "ředíme" jedna ku jedné (doteď jsme mívali pšeničnou slámu, letos budeme mít ovesnou...), ale hubeňouři a nemocní dostávají jen seno nebo senáž, jinak jdou dolů...
Senné granule taky OK řešení, dají se sehnat po celé republice, ale zase zaplatíte za dopravu.
Nebo pak komerčně dostupná senáž - třeba Marksway Mollichaff, nebo třeba Hartog prodává i balíkované seno (http://www.hartog.cz/compact_gras.html). Ale to už je úplně jiná cenová kategorie, byť kvalita je super.
Chci říct, že nejlevnější řešení je sehnat seno
Tynus1234
napsal(a):
Ahoj,
v naší stáji řešíme problém se senem, a sice ten, že je ho nedostatek. Sice už máme dostatečné zásoby na zimu jako takovou, ale s tím co máme nejspíš nevyjdeme do další seče. Sháníme jako o život a přemýšleli jsme, že bychom v nejhorším dali některé koně do ustájení jinam. Otázka zní, jestli je nějaká alternativa čím krmit místo sena nebo jak alespoň snížit jeho spotřebu.
Když budete teď krmit tím, co ještě roste, jak vám radí výše, taky ušetříte.
Jinak bych posháněla nějakou slušnou slámu k míchání se senem a senáž.Dále senné granule, tímto pak v zimě deficit možná udržíte.
Jinak s tím senem se mi to taky zdá jak zbytečný humbuk.U nás byla normální seč i na otavy by bylo.Sucho sice je, ale bylo i hůř.
letos je hmota sena oproti loňsku poloviční. Loni to bylo špatné, letos je to tragedie. Klasická luční směs bez příměsy jeteloviny je řídká a krátká, otavy nepřichází vůbec v úvahu, od seče to neporostlo ani o cm, jelikož po senech zapršelo až nyní, takže se to trošku "zazelenalo" plevelem a toť vše. Na pastvinách po vypasení neroste ušlechtilého vůbec nic, jediné co roste jsou šípky a ostružiny, ani ty kopřivy nechtějí růst...
Jsme v okolí Prahy a máme tak geniálně umístěnou stáj, že se nám deště vyhýbají. Máme tu tvrdou a rozpraskanou zem, takže na louky pouštíme koně, protože druhá seč by se nevyplatila. Další věc je, že máme skoro 40 koní, proto ten humbuk. Pro nás připadá v úvahu, že některé koně dáme do bezplatného pronájmu našim zkušeným a prověřeným jezdcům, ti si je ustájí jinde (reálný zájem z jejich strany by byl). Jinak slámy jsme schopni sehnat dostatek a žerou ji všichni až na 3 výjimky.
kallisto
napsal(a):
Tak tady na jižní Moravě je i tak bída a ještě to prý ve velkém zkupují rakušáci. Takže my nebudem mít snad nic už.
Od nás jde většina objemu, včetně pilin, do spaloven Přilítne kamion, naloží fůru, vyúčtuje a pryč.
Pro ty co mají plochy, kvůli dotacím je udržují a zároveň nemají živočišnou, takový bezproblematický výdělek.
Kdo chce seno pro zvířata, má nároky.Řeší kvalitu, většina chce dovézt, atd. atd. Pro prodejce zbytečný opruz.Sice si řeknou drobet víc, ale ty kamiony jsou prostě bohužel jednodušší
Tynus1234
napsal(a):
Jsme v okolí Prahy a máme tak geniálně umístěnou stáj, že se nám deště vyhýbají. Máme tu tvrdou a rozpraskanou zem, takže na louky pouštíme koně, protože druhá seč by se nevyplatila. Další věc je, že máme skoro 40 koní, proto ten humbuk. Pro nás připadá v úvahu, že některé koně dáme do bezplatného pronájmu našim zkušeným a prověřeným jezdcům, ti si je ustájí jinde (reálný zájem z jejich strany by byl). Jinak slámy jsme schopni sehnat dostatek a žerou ji všichni až na 3 výjimky.
My jsme 100km od Prahy a je u nás je naštěstí více zemědělské plochy, než obyvatel.Hovězí všechno nepožere.Tak je stále kde brát
Mít 40koní u Prahy je asi drahá záliba.Co ten nedostatek řešit dovozem kamiony z nějakých sice vzdálenějších, ale úrodnějších oblastí? Samozřejmě vás to bude něco stát, ale koně nikdy nebyli laciní.
Ta senáž je taky dost dobré řešení, možná byste sehnali.

U nás v stajni sa kupuje seno na kamióny a okrem fakt úplnej zim(únor/brezen?), keď nás dodávateľ ojebabral o jeden kamión, ktorý predal inde, nebol extra problém zohnať seno. Akurát treba mať vhodné skladovacie priestory, prípadne sa s niekým dohodnúť na delení. A aj to seno kupované v zime cca 300km vzdialené vyšlo stále o 20% lacnejšie(vrátane dovozu), než kupovať v okolí.

Koně... už od půlky června jsem v kontaktu se stálým dodavatelem sena. Letos ani on - a to sváží z celé republiky - nemůže sehnat žádné seno.
Kontaktovala jsem kamarády ovčáky - víceméně z celé republiky. Tedy, abych byla přesná: Střední Čechy, Vysočina, Jižní Čechy (Novohradské hory), Plzeňsko, Ústecký kraj. Nikde mi nenechali ani balík. Sami hlásí oproti již tak slabému minulému roku ještě menší výnos třeba i o půlku. Pomalu zasychá podrost, který není jak dosít, protože nemá z čeho růst, když neprší.. jediné, co se zdá, že ještě prospívá, jsou porosty vojtěšky. Jinak nic.
Takže jsem taky byla skeptická, že je to zbytečná hysterie... ale nejspíš není. A jelikož je nedostatek plošně v "celé Evropě", např. Němci nebo Rakušani se svými velkoodběry jsou schopní vykoupit i to málo, co se vypěstovalo v příhraničí... (odtamtud bych tedy já nejspíš nekupovala, protože bych se nedoplatila na dopravě, ale pro jiné by to mohlo být řešení...ale není, protože cizinci často platí víc a bez keců a smlouvání... ).
napsal(a):
Koně... už od půlky června jsem v kontaktu se stálým dodavatelem sena. Letos ani on - a to sváží z celé republiky - nemůže sehnat žádné seno.
Kontaktovala jsem kamarády ovčáky - víceméně z celé republiky. Tedy, abych byla přesná: Střední Čechy, Vysočina, Jižní Čechy (Novohradské hory), Plzeňsko, Ústecký kraj. Nikde mi nenechali ani balík. Sami hlásí oproti již tak slabému minulému roku ještě menší výnos třeba i o půlku. Pomalu zasychá podrost, který není jak dosít, protože nemá z čeho růst, když neprší.. jediné, co se zdá, že ještě prospívá, jsou porosty vojtěšky. Jinak nic.
Takže jsem taky byla skeptická, že je to zbytečná hysterie... ale nejspíš není. A jelikož je nedostatek plošně v "celé Evropě", např. Němci nebo Rakušani se svými velkoodběry jsou schopní vykoupit i to málo, co se vypěstovalo v příhraničí... (odtamtud bych tedy já nejspíš nekupovala, protože bych se nedoplatila na dopravě, ale pro jiné by to mohlo být řešení...ale není, protože cizinci často platí víc a bez keců a smlouvání... ).
Asi ses neobrátila na úplně vhodné kamarády, u nás fakt seno je
Samozřejmě ti neprodá někdo, kdo si pracně udělá nebo poshání pár balíků pro své ovce.
Ale velké farmy na hovězí, pokud tedy nehrnou do spaloven, ty mají vždycky.Takže severozápad.