Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.7.2018 13:51
pupanec

XXX.XXX.110.248

Dobrý den, řešili jste někdo alergii na slunce na černých nohách?Tvářilo se to ze začátku jako podlom, ale po konzultaci to vypadá na alergickou reakci..vypadá to stejně jako alergie ze slunce co mají koně s bílými odznaky..Navíc jsou nohy oteklé a bolestivé..nasazany protizánětlivé léky, ATB a betadinové zábyly...

26.7.2018 13:59
Naďa3

XXX.XXX.71.251

Může to být fotodermatitida, kdy kůň sežral třezalku nebo něco podobného.
http://www.equichannel.cz/kdyz-slunce-pali.

26.7.2018 14:07
pupanec

XXX.XXX.110.248

Naďa3 napsal(a):
Může to být fotodermatitida, kdy kůň sežral třezalku nebo něco podobného.
http://www.equichannel.cz/kdyz-slunce-pali.

Leda by bylo něco v seně...ale má to jen jeden ze dvaceti koní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.7.2018 14:10

Morgáně to mělo vloni taky, on má tedy bílé nohy se superrůžovou kůžičkou, rozjelo se to do nehezkých rozměrů. Třezalku neměli, ale měli jetel, který byl zřejmě příčinou. Letos je v jiném ustájení a zatím měl jeden malinkatý stroupek (zřejmě z bahna - na pastvině praskla voda a udělala se tam velelouže, ve které koně rádi postávali třeba celý den), který jsem preventivně stříkala superoxidačním roztokem a dala na dva dny chránič.
Myslím, že tyto problémy nejsou omezeny na bílé nohy, i když u nich je to častější.

26.7.2018 14:22
pupanec

XXX.XXX.110.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Morgáně to mělo vloni taky, on má tedy bílé nohy se superrůžovou kůžičkou, rozjelo se to do nehezkých rozměrů. Třezalku neměli, ale měli jetel, který byl zřejmě příčinou. Letos je v jiném ustájení a zatím měl jeden malinkatý stroupek (zřejmě z bahna - na pastvině praskla voda a udělala se tam velelouže, ve které koně rádi postávali třeba celý den), který jsem preventivně stříkala superoxidačním roztokem a dala na dva dny chránič.
Myslím, že tyto problémy nejsou omezeny na bílé nohy, i když u nich je to častější.

No..v dnešní době to co mají ve výběhu nedá se nazvat pastvou...jen tak uštipují..a je to absolutně suchý výběh.Kdyby to bylo z bahna..tak to už jsme řešili loni, ale tohle mě fakt překvapilo...hlavně to fakt bolí, je extremně trpělivý na veškeré ošetřování, ale tohle už nedává..šije kolem sebe jen mu na nohu šahnu..

26.7.2018 14:25

Ano to znám, je to bolestivé. Vloni to tomu mému začalo taky až koncem srpna v období sucha, nešlo mi to moc do hlavy. Bojovala jsem s tím do listopadu, kdy dostal po kastraci ATB a pak teprve to konečně zmizelo. Hodně pomáhaly chrániče, nedostalo se na to slunce ani žádný bordel. Kde to má?

26.7.2018 14:34
pupanec

XXX.XXX.110.248

Ano to znám, je to bolestivé. Vloni to tomu mému začalo taky až koncem srpna v období sucha, nešlo mi to moc do hlavy. Bojovala jsem s tím do listopadu, kdy dostal po kastraci ATB a pak teprve to konečně zmizelo. Hodně pomáhaly chrániče, nedostalo se na to slunce ani žádný bordel. Kde to má?

Na předkách ve spěnkách.na zadkách už to zasahuje hlezna..a tam jsou ty bolestivé otoky..on má problém vyjít z boxu normálně, ale teď je to mnohem horší..ani ve výběhu nepopoběhne...tak doufám, že zaberou ty ATB...za ty léta u koní jsem pořád něčím novým překvapena...asi se budu věnovat háčkování...

26.7.2018 15:02

A s těmi ATB může na sluníčko?

27.7.2018 07:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

pupanec napsal(a):
Dobrý den, řešili jste někdo alergii na slunce na černých nohách?Tvářilo se to ze začátku jako podlom, ale po konzultaci to vypadá na alergickou reakci..vypadá to stejně jako alergie ze slunce co mají koně s bílými odznaky..Navíc jsou nohy oteklé a bolestivé..nasazany protizánětlivé léky, ATB a betadinové zábyly...

To, že má kůň černou srst, nic neznamená. Rozhrňte ji a koukněte, jestli je pod ní kůže růžová nebo šedá.

27.7.2018 10:22
koně

XXX.XXX.174.63

pupanec napsal(a):
Na předkách ve spěnkách.na zadkách už to zasahuje hlezna..a tam jsou ty bolestivé otoky..on má problém vyjít z boxu normálně, ale teď je to mnohem horší..ani ve výběhu nepopoběhne...tak doufám, že zaberou ty ATB...za ty léta u koní jsem pořád něčím novým překvapena...asi se budu věnovat háčkování...

Člověk se pořád učí
Naše hříbě má nožky vysoko bílé.Nikdy jsem nechtěla a nepreferovala ryzáky, navíc výrazně odznakové, tak je to pro mě taky novum.
Takže kromě spáleného nosu jsme řešili něco, co popisujete vy.Jako nahoru rozlezlý podlom.Na jedné zadní.Stříkala jsem dezinfekcí.Výsledek nijaký, jen to víc strupatělo.Pak jsem mu to zaplácala domácí mariánkovou mastí, takovou pěkně zelenou, ze sádelného základu.Vypadalo to dosti hnusně, neboť na mast se lepil prach, ale účinek to mastné krytí mělo.Od podzimka už byla nožka jako nová, gumákem jsem odrbala hnusy a bylo.
Pokud byste dala vnitřně ATB a z vnějšku pokryla, třeba by to mělo co do sebe.

27.7.2018 12:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Keď ono to nemusí väziť tak úplne v odznakoch, samozrejme môže, ale...

Minulé leto sme mali tiež reakciu, z 8 koní traja, stará kobyla a dva valachy, všetko kategória invalid, bolo to kvôli ďateline na pastvine a v sene.

Hucul, ktorý má všetky 4 nohy nad karpy biele vysmiaty a bez jedinej krustičky.

Trošku pomohlo napatlať nahrubo zinkovkou a opaľovacím krémom, ale samozrejme problém sa vyriešil sám behom pár dní po prevedení na pastvu, kde ďatelina už nebola.

Takže ak je možnosť, tak pátrať, čo je v sene/pastve a čo by mu mohlo vadiť a samozrejme nepúšťať koňa na slnko, ani keď je pod mrakom, reakcia sa spúšťa pôsobením UV žiarenia, väčšinou. Zároveň by sa teda mali tie boláky zlepšiť.

27.7.2018 12:03
pupanec

XXX.XXX.110.248

A s těmi ATB může na sluníčko?

To je dost složité...nemůže zůstat v boxe..ve výběhu má možnost stínu...

27.7.2018 12:03
pupanec

XXX.XXX.110.248

sisi58 napsal(a):
To, že má kůň černou srst, nic neznamená. Rozhrňte ji a koukněte, jestli je pod ní kůže růžová nebo šedá.

Kůže je tmavá...

27.7.2018 12:05
pupanec

XXX.XXX.110.248

Horsana napsal(a):
Keď ono to nemusí väziť tak úplne v odznakoch, samozrejme môže, ale...

Minulé leto sme mali tiež reakciu, z 8 koní traja, stará kobyla a dva valachy, všetko kategória invalid, bolo to kvôli ďateline na pastvine a v sene.

Hucul, ktorý má všetky 4 nohy nad karpy biele vysmiaty a bez jedinej krustičky.

Trošku pomohlo napatlať nahrubo zinkovkou a opaľovacím krémom, ale samozrejme problém sa vyriešil sám behom pár dní po prevedení na pastvu, kde ďatelina už nebola.

Takže ak je možnosť, tak pátrať, čo je v sene/pastve a čo by mu mohlo vadiť a samozrejme nepúšťať koňa na slnko, ani keď je pod mrakom, reakcia sa spúšťa pôsobením UV žiarenia, väčšinou. Zároveň by sa teda mali tie boláky zlepšiť.

To je, co mě zaráží..znakový koně jsou v pohodě..ve stáji je kolem 40 koní a on to má jediný...

27.7.2018 12:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

pupanec napsal(a):
To je, co mě zaráží..znakový koně jsou v pohodě..ve stáji je kolem 40 koní a on to má jediný...

Tak tieto reakcie sú prísne individuálne, väčšinou sa vyskytnú u jedincov s nejak oslabenou imunitou, hoci to je strašne vágny pojem, tá oslabená imunita.

A môže to byť aj reakcia na hmyz, nejaká kontaktná alergia, príznak nejakej ľahšej otravy, ťažko povedať- to môže byť tisíc a jedna príčina.

Má to symetricky ? Reaguje to nejak na liečbu/ošetrenie ? Pečeň sa nejako skúmala - krv ?

Že nemôže ísť do boxu je dosť nevýhoda, no.

27.7.2018 12:31
pupanec

XXX.XXX.110.248

Horsana napsal(a):
Tak tieto reakcie sú prísne individuálne, väčšinou sa vyskytnú u jedincov s nejak oslabenou imunitou, hoci to je strašne vágny pojem, tá oslabená imunita.

A môže to byť aj reakcia na hmyz, nejaká kontaktná alergia, príznak nejakej ľahšej otravy, ťažko povedať- to môže byť tisíc a jedna príčina.

Má to symetricky ? Reaguje to nejak na liečbu/ošetrenie ? Pečeň sa nejako skúmala - krv ?

Že nemôže ísť do boxu je dosť nevýhoda, no.

Má to méně na předkách..na zadkách to postupuje výš...a ty dost otékají, krev v normě...játra posíleny ostropestřem...ta imunita je možná...ale nikdy na nic netrpěl...max při prvních mouchách řešíme záněty v očích..

6.8.2018 11:42
pupanec

XXX.XXX.110.248

Tak konečně po přeléčení ATB, a neustálém zkoušení všech možných patlátek, se nohy vrací k normálu...I nálada koně je už veselá..ba skoro bujná...

Přidejte reakci

Přidat smajlík