Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2018 17:10
marion108

XXX.XXX.72.163

Zdravím, budem sekat horskou louku a vyskytuje se tam náprstník, vím, že je jedovatý, ale netuším zda i po usušení. Poradíte, co s tím zda vytrhat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.7.2018 17:57

To je bylina, která opravdu účinkuje, silně, v malé dávce, vstřebává se dobře, alkaloid z kytky. Chráněný není. Vytrhávala bych velmi pečlivě, poptala se ve výkupu.
Zpomalení až zástava srdce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1prstn%C3%ADk.

27.7.2018 18:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

Sušením sa toxicita neznižuje.

27.7.2018 18:51
marion108

XXX.XXX.72.163

Žofré i Horsano díky.

4.8.2018 22:40
marion108

XXX.XXX.72.163

Tak nevim co delat... Louka ma dva ha, kdyz ji neususim, nemam cim krmit, nevysla bych na celou zimu. Naprstnik se vyskytuje podel lesa a pak sem tam v prvni tretine od lesa. Vytrhala jsem, co jsem videla.
Stravila jsem tim pet hodin a stejne mam sileny strach, ze jsem nejaky mlady prehledla.

4.8.2018 22:47

Projít to znova nebo dávat u rozdělování sena pozor...

4.8.2018 22:51
marion108

XXX.XXX.72.163

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Projít to znova nebo dávat u rozdělování sena pozor...

To jde, velke rostliny jsou videt, ale u zemejsou i samotne listy a ty jsou videt dost blbe... Asi tu cast posekame zvlast a vyhrabem to do lesa.

4.8.2018 23:01

marion108 napsal(a):
To jde, velke rostliny jsou videt, ale u zemejsou i samotne listy a ty jsou videt dost blbe... Asi tu cast posekame zvlast a vyhrabem to do lesa.

Jo blbé, jedovatá je celá kytka. sekáte balíte traktorem? za cenu spotřebované nafty nelze seno raději koupit?

4.8.2018 23:37
marion108

XXX.XXX.72.163

Jo blbé, jedovatá je celá kytka. sekáte balíte traktorem? za cenu spotřebované nafty nelze seno raději koupit?

Tak ono to je tak. Jedna se o louku v chko polozenou 900 m.n.m. Jedine, co je na ni "zajimave" jsou dotace. Loni nam stacilo seno z luk o 100 m niz, ale letos je tak maly vynos a uz prakticky neni, co past, ze musime sklidit, co nejvic. Kupovat neni moc kde. Za 1500 to fakt nejde, i kdyz kdyby nebylo co susit, tak i do toho jdem, ale je to na hlavu, kdyz mame sve, je ten haj*l, co tam roste. Ta loka je neudrzovana, proto tam roste na tech nasuch niz, roste jen podel cesty a na louce ne, kdo vi jak dlouho nebyla posecena. Sklizime horalem a ukladame volne nad staje.

5.8.2018 08:42
akscha

XXX.XXX.242.102

No, pohledejte si o tom něco a rozhodnete se, jestli vám to za to stojí. Na wiki jsem na pár kliknutí našla, že smrtelná dávka pro člověka je 2 listy. Prepocteno na hmotnost kone to bude listů cca 20 tj.asi půl rostliny. Najdete si, zda a jak moc poškozuje chronická otrava těmi zbylým listy a částmi rostlin, ktere nevytrhate.

Jinak možnosti je víc, zkusit tam příští rok místo sušení past (kůň by čerstvý naprstnik nemusek zrat), posekat jen tu půlku a nebo si připustit, že ta louka prostě není k chovu koní vhodná. Ona příroda jaksi není povinná na každé louce produkovat seno, které je vhodné pro koně.

5.8.2018 13:47

http://www.equichannel.cz/mala-ustajeni-u-domu-princip-lesnich-zahrad?commSend=ok#comment-18022

Téměř poslední foto v článku, zarůstající trek. Jak nevidím, tak bych řekla, že to náprstník je. Dala jsme dotaz, pokud je autorka v kontaktu s majitelkou toho ustájení, třeba ví někdo o náprstníku a koních víc.

5.8.2018 14:09
lenacia

XXX.XXX.173.31

http://www.equichannel.cz/mala-ustajeni-u-domu-princip-lesnich-zahrad?commSend=ok#comment-18022

Téměř poslední foto v článku, zarůstající trek. Jak nevidím, tak bych řekla, že to náprstník je. Dala jsme dotaz, pokud je autorka v kontaktu s majitelkou toho ustájení, třeba ví někdo o náprstníku a koních víc.

my máme ve výběhu plno rostlin pro koně jedovatých, například třezalka... koně je obžerou okolo, jak bylo výše zmíněno, což dje dle fotky i vidět.
když sem se Sárou chodila na Krakonoši pást ven na louku, tak celá louka byla posetá pryskyřníkem, sem tam tetlucha, opravdu pečlivě všechny tyhle kytky pyskem obežrala a nechala netknuté... hádám že větší problém je v usušených rostlinách v seně, nebo třeba v nasekané trávě, kde si to nepřeberou... Takhle nám v bývalém ustájení trpěl flekatý kůň, protože laciné seno, které se dávalo do výběhu pro velké stádo obsahovalo třezalku, ale nikoho to nezajímalo.

5.8.2018 14:46

Myslím, že nejde dát žádnou zaručenou radu. Jexto vždy o konkrétním koni, konkrétní situaci, konkrétním majiteli a jeho postoji.

Otrávil se mi valach pryskyřníkem, bez následků. Předtím ani potom na stejné pastvině 4 koně žádný problém. Zpětně vzato moje chyba, dalo se předvídat i preventovat. Nervově jsem to zvládala, nechala jsem ho i další na stejné ploše, jen jinak management.

5.8.2018 14:51
Terven

XXX.XXX.160.10

lenacia napsal(a):
my máme ve výběhu plno rostlin pro koně jedovatých, například třezalka... koně je obžerou okolo, jak bylo výše zmíněno, což dje dle fotky i vidět.
když sem se Sárou chodila na Krakonoši pást ven na louku, tak celá louka byla posetá pryskyřníkem, sem tam tetlucha, opravdu pečlivě všechny tyhle kytky pyskem obežrala a nechala netknuté... hádám že větší problém je v usušených rostlinách v seně, nebo třeba v nasekané trávě, kde si to nepřeberou... Takhle nám v bývalém ustájení trpěl flekatý kůň, protože laciné seno, které se dávalo do výběhu pro velké stádo obsahovalo třezalku, ale nikoho to nezajímalo.

Třezalka jedovatá není, dokonce se vyskytuje v některých bylinných směsích pro koně. Pouze může způsobit fotosenzitivitu a tím pádem kožní problémy u citlivých koní.
Náprstník je oproti jiným jedůvkám trochu jiná liga, stačí fakt málo, účinek velmi silný.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2018 14:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak teď ještě sebou tahat atlas bylin.. Stejně než to nalistuju, tak to koby slupne. Je prosím někde seznam jaké ty jedovaté bylinky jsou?

5.8.2018 14:57
lenacia

XXX.XXX.173.31

Terven napsal(a):
Třezalka jedovatá není, dokonce se vyskytuje v některých bylinných směsích pro koně. Pouze může způsobit fotosenzitivitu a tím pádem kožní problémy u citlivých koní.
Náprstník je oproti jiným jedůvkám trochu jiná liga, stačí fakt málo, účinek velmi silný.

proto sem říkala že tím trpěl jen ten flekatý. Na bílých plochách měl vyrážky apod, a nejsem si jistá, ale myslím si, že podlom na jediné bílé ponožce mé kobyly možná vůbec nebyl podlom... a nikdo to neřešil :/.

5.8.2018 14:59
Horsana

XXX.XXX.128.250

Tak ja myslím, ze trezalka jedovatá je, on ten hypericin posobi nielen v kozi, ale samozrejme kožný prejav je najmarkantnejsi.

5.8.2018 15:10
Terven

XXX.XXX.160.10

Horsana napsal(a):
Tak ja myslím, ze trezalka jedovatá je, on ten hypericin posobi nielen v kozi, ale samozrejme kožný prejav je najmarkantnejsi.

Myslím, že není což ale neznamená, že nemůže uškodit, je to o množství, jako všechno.
Používá se jako léčivka a to i u koní
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=t%C5%99ezalka
tohle je zrovna celkem seriózní web, doporučuje i ing. Mechová smajlík

Neregistrovaný uživatel

5.8.2018 15:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jedna nula pro Terven. Sorry já musel.

5.8.2018 19:13
Horsana

XXX.XXX.128.250

Terven napsal(a):
Myslím, že není což ale neznamená, že nemůže uškodit, je to o množství, jako všechno.
Používá se jako léčivka a to i u koní
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=t%C5%99ezalka
tohle je zrovna celkem seriózní web, doporučuje i ing. Mechová smajlík

Na tomto bazmeku tu nepostnem nič, tak keď sa vrátim. To dosť valmi oči inak, stačí zadať " hypericin toxicity" a je toho celkom dosť. Za mna teda trezalka no way.

5.8.2018 20:04
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
Na tomto bazmeku tu nepostnem nič, tak keď sa vrátim. To dosť valmi oči inak, stačí zadať " hypericin toxicity" a je toho celkom dosť. Za mna teda trezalka no way.

Tak pro lidi se běžně používá jako bylinné antidepresivum , říká se tomu svatojánské kvítí.
U koní jsem si myslela, že je tabu právě pro ty účinky na kůži, ale překvapilo mě, že všechny e-shopy, které mají v nabídce byliny pro koně, mají i třezalku, samostatně i ve směsích.

5.8.2018 21:59

Moc pěkné, a jistě velice nákladné, jen nevím, jak těm koním vysvětlili, nežrat ty stromky a neokusovat jehličí přes ohradu, nekousnout si do květinové výzdoby

Ad byliny: používají se jen omezenou dobu cca 8 týdnů, pokud je kůň žere prakticky furt, toxicita se může kumulovat...

7.8.2018 22:50
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Terven napsal(a):
Tak pro lidi se běžně používá jako bylinné antidepresivum , říká se tomu svatojánské kvítí.
U koní jsem si myslela, že je tabu právě pro ty účinky na kůži, ale překvapilo mě, že všechny e-shopy, které mají v nabídce byliny pro koně, mají i třezalku, samostatně i ve směsích.

Souhlasím, vyrábělo se to i v tabletách. Třeba Jarsin je extrakt třezalky, který se předepisoval lidem jako antidepresivum.

8.8.2018 23:15
marion108

XXX.XXX.72.163

Tak uz je to pod strechou... Mista kde se vyskytoval naprstnik jsme nesklizeli. Pro jistotu jsrm prosla metr po metru celou louku a nikde nic a tam kde byl jsem to stejne vytrhala. Volala jsem na kliniku do Brna. Pry je to v male mire lecivo a pani vetetinarka by se nebala, pokud jsme to peclive vytrhali.
K trezalce. Taky jsem z ni mela strach. Muj belous na ni mel reakci, ale bylo to diky tomu, ze v ustajeni kde byl se paslo na drn a oni jak nemeli co zrat, tak se nakonec pustili do trezalky. Nyni ji v sene ma take, ale zatim ji selektuje, davam to kozam, ty nemeli problem...

9.8.2018 09:58

marion108 napsal(a):
Tak uz je to pod strechou... Mista kde se vyskytoval naprstnik jsme nesklizeli. Pro jistotu jsrm prosla metr po metru celou louku a nikde nic a tam kde byl jsem to stejne vytrhala. Volala jsem na kliniku do Brna. Pry je to v male mire lecivo a pani vetetinarka by se nebala, pokud jsme to peclive vytrhali.
K trezalce. Taky jsem z ni mela strach. Muj belous na ni mel reakci, ale bylo to diky tomu, ze v ustajeni kde byl se paslo na drn a oni jak nemeli co zrat, tak se nakonec pustili do trezalky. Nyni ji v sene ma take, ale zatim ji selektuje, davam to kozam, ty nemeli problem...

Myslím, že pokud jste to vytrhali a v oblasti, kde to je, nesekali, ok.
V malé míře léčivo ano, ale je slušné dodat, co je to ta malá dávka. O,125 -o,5 mg ! na 70 kg člověka v čistém digitalisu, letální dávku uvádí wiki v linku, který jsem dala,2g sušených listů cca na člověka. Pokud byste měla u zvířete problém- nechutenství, kolabování, pomalý tep, nepravidelný tep, je možné stanovit hladinu v krvi, udělá vám to lidská labina v nemocnici, možná i poliklinika Kůň by měl mít logicky hladinu nula.

9.8.2018 12:00
akscha

XXX.XXX.26.89

Myslím, že pokud jste to vytrhali a v oblasti, kde to je, nesekali, ok.
V malé míře léčivo ano, ale je slušné dodat, co je to ta malá dávka. O,125 -o,5 mg ! na 70 kg člověka v čistém digitalisu, letální dávku uvádí wiki v linku, který jsem dala,2g sušených listů cca na člověka. Pokud byste měla u zvířete problém- nechutenství, kolabování, pomalý tep, nepravidelný tep, je možné stanovit hladinu v krvi, udělá vám to lidská labina v nemocnici, možná i poliklinika Kůň by měl mít logicky hladinu nula.

Přesně tak. A taky je taky slušně dodat, že je to léčivo poměrně specificke (léčba srdecni nedostatecnosti). Takze zádný vitamín, který když dostane zdravy jedinec, bude ještě zdravější :) ona většina prudkých jedu (např. strychnin) jsou v malých davkach úžasné léky, ale zdravým jedincům bych je jen proto rozhodne nedávala. Čímž vás fakt nechci děsit, jen doplňují Zofre, která vysvětluje výrok paní doktorky.
Prostě když je něco lék, nemusí to být ani neškodné, ani zdravé.

9.8.2018 12:23
marion108

XXX.XXX.72.163

Tak snad tam nic neni... Pokud bude treba susit tuhle louku i za rok, tak to kazdopadne projdu driv, uz byl odkvetly a hnizdili na nem pavouci... Hnusna prace, ale co bych pro ten zverinec neudelala... a zbytek co tam zustal vyklopime do lesa...

9.8.2018 15:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):

No to ja viem, viem aj to, že sa nesmie kombinovať s určitými psycho liekmi a že sa nesmie potom na slnko.

U koní je ale hypericín jednoznačne uvádzaný ako toxická látka a že ho predávajú v bylinných zmesiach ma vôbec neprekvapuje, čosi také by som koňovi nikdy nepodávala, myslím akúkoľvek bylinnú zmes, zvlášť ak výrobcovia nie sú schopní udržať čistotu ani pri výrobkoch pre ľudí.

Zas třezalka toho obsahuje viac, hypericín má napríklad istý antibakteriálny a antivirotický efekt a kadečo iné. Asi ako každá bylina.

Ale teda bylina, alebo liečivo prvej voľby - u mňa- to rozhodne nie je.

11.8.2018 10:32
marion108

XXX.XXX.72.163

Jeste pro znalejsi jak je to s bylinou starcek fuchsuv? Mame ho tam taky, neseksli jsme ho, intuice mi rekla, ze to neni dobra bylinka, ale az nyni se mi ji podarilo urcit... Roste jen po okrajich a ty jsme nechali.

11.8.2018 10:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tiež obahuje pyrrolizidínové alkaloidy, na zeleno by si ju kone nemali všímať, v sene je to risk, tak je dobre, že ste ho nechali tam.

Inak tam máte teda celkom vysokú koncentráciu liečivých zázrakov, škoda len, že kým by človek naštudoval všetky účinky a vedľajšie účinky týchto mocných jedov/liekov, trebalo by mu na to ešte asi jeden život.

11.8.2018 11:17
marion108

XXX.XXX.72.163

Horsana napsal(a):
Tiež obahuje pyrrolizidínové alkaloidy, na zeleno by si ju kone nemali všímať, v sene je to risk, tak je dobre, že ste ho nechali tam.

Inak tam máte teda celkom vysokú koncentráciu liečivých zázrakov, škoda len, že kým by človek naštudoval všetky účinky a vedľajšie účinky týchto mocných jedov/liekov, trebalo by mu na to ešte asi jeden život.

Díky.
Přítel si v mládí přividělával sbíráním bylin a sám říkal, že příští rok to sklidíme a prodáme. Letos už je pozdě, většina je odkvetlá. Jinak ochranáři byli nadšení, že se někdo této louky ujal, prý je strašně důležitá pro tamní ekosystém.

11.8.2018 11:17
marion108

XXX.XXX.72.163

A taky tam roste máta a mateřídouška.

11.8.2018 11:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

marion108 napsal(a):
A taky tam roste máta a mateřídouška.

Asi jediný spôsob, kedy by som dôverovala bylinkách a ich zmesiam je taký, že by som si to zbierala a spracovala sama, ale to je hotová alchýmia, pokiaľ to teda človek chce robiť správne a uchovať všetky látky, ktoré chce, samozrejme s tým súvisí aj spôsob a doba zberu a sušenia, na mňa je to strašne komplikované, asi by som sa bála, že urobím chybu a v domnení, že požívam liečivý zázrak by som konzumovala nejaké obschlé stvoly s mizivým percentom účinnej látky :D

Kníh mám o tom doma hafo, dokonca fytoterapiu pre medikov a niekde aj Veterinárnu farmakológiu v AJ, neskutočne podrobná kniha, ale je toho proste veľa aj na pochop (môj). Zatiaľ :).

11.8.2018 11:43

...sklidíte a prodáte?...

To jako s klidným svědomím "otrávíte" někomu cizímu koně, kozy, ovce, králíky?

11.8.2018 11:48
marion108

XXX.XXX.72.163

...sklidíte a prodáte?...

To jako s klidným svědomím "otrávíte" někomu cizímu koně, kozy, ovce, králíky?

sklidime a prodame byliny do vykupu samozrejme.

11.8.2018 12:29
marion108

XXX.XXX.72.163

Horsana napsal(a):

Asi jediný spôsob, kedy by som dôverovala bylinkách a ich zmesiam je taký, že by som si to zbierala a spracovala sama, ale to je hotová alchýmia, pokiaľ to teda človek chce robiť správne a uchovať všetky látky, ktoré chce, samozrejme s tým súvisí aj spôsob a doba zberu a sušenia, na mňa je to strašne komplikované, asi by som sa bála, že urobím chybu a v domnení, že požívam liečivý zázrak by som konzumovala nejaké obschlé stvoly s mizivým percentom účinnej látky :D

Kníh mám o tom doma hafo, dokonca fytoterapiu pre medikov a niekde aj Veterinárnu farmakológiu v AJ, neskutočne podrobná kniha, ale je toho proste veľa aj na pochop (môj). Zatiaľ :).

Já zatím jedu na ověřených neškodných bylinkách. Do takových jako je náprstník a starček bych se nepouštěla... A mimochdem včera jsem se dozvěděla, že loni ten starček v seně byl, já to loni nesušila, tak jsem to nevěděla. No koně to přežili bez újmy. Planuji koupit https://www.megaknihy.cz/software/90931-nase-jedovate-rostliny.html mam tam vlastně objenávku, tak to tam zkzsím přihodit. OT vyšla knížka restart koně.

11.8.2018 13:35
11.8.2018 13:43
Terven

XXX.XXX.110.147

marion108 napsal(a):
Já zatím jedu na ověřených neškodných bylinkách. Do takových jako je náprstník a starček bych se nepouštěla... A mimochdem včera jsem se dozvěděla, že loni ten starček v seně byl, já to loni nesušila, tak jsem to nevěděla. No koně to přežili bez újmy. Planuji koupit https://www.megaknihy.cz/software/90931-nase-jedovate-rostliny.html mam tam vlastně objenávku, tak to tam zkzsím přihodit. OT vyšla knížka restart koně.

Taky OT, Restart koně bezva, právě na to koukám
http://www.konskeknihy.cz/restart-kone-mark-rashid/
ale napadlo mě, úplně beze srandy, že ideální by bylo, kdyby šlo zrestartovat majitele , vyřešila by se tím asi naprostá většina problémů, které lidi s koňma nebo spíš koně s lidma mají

11.8.2018 14:00
marion108

XXX.XXX.72.163

Starček
http://www.jcu.cz/o-univerzite/aktuality/ceske-poznatky-o-toxicite-starceku
a tuhle mám doma..protože je zajímavé, jak to tehdy vypadalo, co se myslelo a dělalo..
https://antikvariatpodebrady.cz/kniha/kral-frantisek-zdarska-choroba-koni-1922-176416.

Hm, hm... Hezké... To jsem si teď vyloženě "potřebovala" přečíst... No proberu to s naším vetem. Každopádně díky.

11.8.2018 23:52
marion108

XXX.XXX.72.163

Stáhla jsrm si metodiku toxických rostlin. Mimo jiné je tam i třezalka, ale není tam náprstník.

Třezalka tečkovaná:
Vytrvalá lysá bylina s větveným oddenkem. Lodyha je přímá, někdy na bázi vystoupavá a kořenující, nahoře větvená,10-100 cm, oblá s 2 tenkými lištami, nahoře žláznatá, s četnými jalovými, hustě listnatými postranními výběžky. Listy jsou vejčitě eliptické nebo podlouhlé až čárkovité,8-30 mm, přisedlé, na bázi zaokrouhlené, jen horní kratičce řapíkaté, celokrajné, tupé, prosvítavě tečkované, žilnatina řídce síťnatá. V paždí listů krátké, listnaté větévky. Vrcholík vidlanů je vrcholový, široký, stopky černě žláznaté. Kalich má kopinaté ušty, špičaté, celokrajné (někdy pod špičkou zubaté), většinou černě tečkované ukončené krátkou osinkou, koruna je zlatožlutá, světle prosvítavě tečkovaná, na kraji černě tečkovaná, plátky 10-13 mm, špičaté, tyčinek 50-60. Plodem jsou tobolky s přisedlými žlázkami. Kvete od května do srpna. Poznávací znaky: Květy a listy rostliny jsou výrazně tečkované, po zaschnutí vydává rostlina zvláštní, jakoby terpentýnový zápach.
Vyhledává výslunné, zarostlé stráně, meze, suché louky a pastviny, světlé lesy, křoviny a lesní lemy. Roste na vlhkých a vysychavých půdách, neutrálních, častěji vápenitých, v humózní, hluboké, písčito-kamenité i hlinité zemině. Je hojná. Toxické látky a jejich stabilita: Naftodianthrony: hypericin, pseudohypericin (suchá nať 0,1-0,15 %, suchá květenství 0,20,3 %). Látky se v průběhu schnutí rostliny nerozkládají, spíše ještě vzniká působením světla z biosyntetických předstupňů další část pseudohypericinu. Vzhledem k energetické stabilitě molekuly lze očekávat, že tento typ látek se nebude rozkládat ve větší míře ani v případě siláží. Příznaky, průběh intoxikace, osud látky (látek) v organismu: Hypericin a pseudohypericin jsou fotodynamické látky, které zcitlivují buňky organismu na světlo vyšší vlnové délky než 320 nm a na základě tohoto procesu dochází k rozkladu erytrocytů. Zvířata konzumující píci s hypericinem se stávají citlivými na světlo, což se projevuje těžkými kožními iritacemi, otoky, při perzistující světelné expozici dochází ke křečím až k úhynu. Intoxikační dávka: Není stanovena. U myši je uváděna dávka smrtelná dávka  20 mg.kg-1 (s.c.) při světelné expozici 90 min., smrt nastává do 24 hod. Příležitost k intoxikaci: Vysoká. Vzhledem k výskytu třezalky tečkované v lučních porostech mohou být sena významně kontaminována. Při sušení seče za slunného, suchého a horkého počasí dochází k úniku silice z nati, nať není potom aromatická a zvířata se jí nevyhýbají, což komplikuje zdravotní situaci. Citlivost živočišných druhů: Zdá se, že druh zvířete nehraje v tomto případě roli. Možnost terapeutického zásahu: Zvířata musí být neprodleně ustájena min.48 hodin s omezeným přístupem světla a zároveň musí být dostatečně napájena, aby byly degradační produkty (a částečně naftodianthrony samotné) urychleně eliminovány z organismu. V případě nutného farmakoterapeutického zásahu je vhodné podávat léčiva k profylaxi křečí a zevně kortikoid ve formě pěny. Po zvládnutí prvotní reakce je vhodné aplikovat Calcium pantothenicum mast. Prognóza a závažnost: Prognóza špatná, závažnost 3.

12.8.2018 09:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

To je zaujímavé info, o tom, ako stráca arómu, keď sa kosí za sucha a tepla (čo sa teda väčšina porastov teda kosí).
Celkom sa čudujem tým bylinkárom, že neváhajú toto doporučiť pre nervózne kone...
Lenže ona existuje aj indivindi vnímavosť a nikto nevie, ako sa mení v rastline množstvo účinných látok atď.

Ja mám na pastvine komonicu, kone ju milujú, najmä Mucula sa za ňou ide zabiť, ale je jej málo a pre 5 koní sa to stratí v priestore a práve čítam, že je nebezpečná najmä keď sa skrmuje poškodená a zaplesnivelá v sene.

A ešte niečo motýľokveté tam je, to som ešte nevypátrala a to tiež milujú. Zatiaľ ani náznak nejakej fotosenzitivity, na rozdiel oproti minulému roku, kedy bola v poraste aj v sene ďatelina. No bolo to zrejme porastom, lebo polku zimy žuvali skoro 50 % ďatelinové seno (ale z inej oblasti) a boli okej.

12.8.2018 16:19
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
To je zaujímavé info, o tom, ako stráca arómu, keď sa kosí za sucha a tepla (čo sa teda väčšina porastov teda kosí).
Celkom sa čudujem tým bylinkárom, že neváhajú toto doporučiť pre nervózne kone...
Lenže ona existuje aj indivindi vnímavosť a nikto nevie, ako sa mení v rastline množstvo účinných látok atď.

Ja mám na pastvine komonicu, kone ju milujú, najmä Mucula sa za ňou ide zabiť, ale je jej málo a pre 5 koní sa to stratí v priestore a práve čítam, že je nebezpečná najmä keď sa skrmuje poškodená a zaplesnivelá v sene.

A ešte niečo motýľokveté tam je, to som ešte nevypátrala a to tiež milujú. Zatiaľ ani náznak nejakej fotosenzitivity, na rozdiel oproti minulému roku, kedy bola v poraste aj v sene ďatelina. No bolo to zrejme porastom, lebo polku zimy žuvali skoro 50 % ďatelinové seno (ale z inej oblasti) a boli okej.

Lenže ona existuje aj indivindi vnímavosť a nikto nevie, ako sa mení v rastline množstvo účinných látok atď

hm, já si myslím, možná blbě, že třezalka bude spíš průšvih v seně, případně na pastvě, pokud ji koně žerou, protože toho kůň může sežrat veliké množství, pokud je seno z porostu, kde bylo třezalky hodně, denně může do sebe dostat i desítky rostlin, možná? To už není zrovna málo...
Nějaké bylinné směsi jsem už dávala, i když bez třezalky, ale zhruba mám v oku, kolik je cca denní dávka pro koně (asi 50 gramů), pokud je to směs třeba pěti bylin, tak třezalky je z toho jen pětina, to mi přijde jako bezpečné množství, ale třeba se pletu.
A možná jsem hazardér, ale v těch bylinných směsích bych se moc nebála ani těch nežádoucích příměsí. Protože, jak už jsem psala, koni se toho sype cca těch pět deka denně, předpokádám, doufám , že té kontaminující příměsi tam bude výrazně méně než rostlin, které tam patří...a krmí se to jen omezenou dobu v řádu týdnů...s kontaminací sena se to asi nedá srovnat a třeba ten starček je v našich končinách běžná rostlina, vídám ho všude, leckde i hojně, nevěřím, že v seně není. A koně seno žerou ve velkým a furt, myslím si, že nějakej ten gram v bylinkách na kašel či na co je oproti tomu houby.
Komonici jsem si musela vyhledat Mucula je fajnšmekr , Vendy zase žere pelyněk.

Neregistrovaný uživatel

12.8.2018 16:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No taky třezalek je daleko víc druhů přeci.O které je právě řeč?

12.8.2018 17:46
marion108

XXX.XXX.72.163

Terven napsal(a):
Lenže ona existuje aj indivindi vnímavosť a nikto nevie, ako sa mení v rastline množstvo účinných látok atď

hm, já si myslím, možná blbě, že třezalka bude spíš průšvih v seně, případně na pastvě, pokud ji koně žerou, protože toho kůň může sežrat veliké množství, pokud je seno z porostu, kde bylo třezalky hodně, denně může do sebe dostat i desítky rostlin, možná? To už není zrovna málo...
Nějaké bylinné směsi jsem už dávala, i když bez třezalky, ale zhruba mám v oku, kolik je cca denní dávka pro koně (asi 50 gramů), pokud je to směs třeba pěti bylin, tak třezalky je z toho jen pětina, to mi přijde jako bezpečné množství, ale třeba se pletu.
A možná jsem hazardér, ale v těch bylinných směsích bych se moc nebála ani těch nežádoucích příměsí. Protože, jak už jsem psala, koni se toho sype cca těch pět deka denně, předpokádám, doufám , že té kontaminující příměsi tam bude výrazně méně než rostlin, které tam patří...a krmí se to jen omezenou dobu v řádu týdnů...s kontaminací sena se to asi nedá srovnat a třeba ten starček je v našich končinách běžná rostlina, vídám ho všude, leckde i hojně, nevěřím, že v seně není. A koně seno žerou ve velkým a furt, myslím si, že nějakej ten gram v bylinkách na kašel či na co je oproti tomu houby.

http://zverolekarka.com/otrava-starcekem.

12.8.2018 21:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):

Tak ja vidím drobný zádrhel v tom, že tie intoxikácie sú kumulatívneho charakteru.

Tie dramatické klinické príznaky sa prejavia až už keď niet cesty spät - najmä u hepatotoxických látok. Kôň môže byť taký nejaký všelijaký, ale hemačka a biochémia budú okej, ak nebudú, už je väčšinou zase neskoro a ťažko poškodená pečeň už nemusí zregenerovať.

Samozrejme, bavíme sa o hypotetických rizikách

Pelyněk žerú aj moji, ale raz sme ho mali v sene, ktoré evidentne zamoklo pred balíkovaním, ale bolo stále zelené, neplesnivé. Kone to odmietali žrať - tá svinská bylina asi po zamoknutí pustila šťavu, alebo čo a všetka tráva v balíku mala horkú príchuť (chutnali sme).

12.8.2018 22:05
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
Tak ja vidím drobný zádrhel v tom, že tie intoxikácie sú kumulatívneho charakteru.

Tie dramatické klinické príznaky sa prejavia až už keď niet cesty spät - najmä u hepatotoxických látok. Kôň môže byť taký nejaký všelijaký, ale hemačka a biochémia budú okej, ak nebudú, už je väčšinou zase neskoro a ťažko poškodená pečeň už nemusí zregenerovať.

Pelyněk žerú aj moji, ale raz sme ho mali v sene, ktoré evidentne zamoklo pred balíkovaním, ale bolo stále zelené, neplesnivé. Kone to odmietali žrať - tá svinská bylina asi po zamoknutí pustila šťavu, alebo čo a všetka tráva v balíku mala horkú príchuť (chutnali sme).

Hm...tak možná ty byliny střídat, druhy i výrobce...stejně mi ale jako o hodně větší průser přijde to seno, tím spíš, že se to kumuluje, bůhví, co v něm všechno sežerou a to množství
Seno jsem teda ještě neochutnala, psí granule už jo

12.8.2018 22:12
marion108

XXX.XXX.72.163

Horsana napsal(a):

Zitra kvuli tomu starceku loni v sene chci volat veta. Znamena to tedy, ze z krve nepoznam zda jsou v poradku? Co muzu udelat?

12.8.2018 22:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

marion108 napsal(a):
Zitra kvuli tomu starceku loni v sene chci volat veta. Znamena to tedy, ze z krve nepoznam zda jsou v poradku? Co muzu udelat?

Nič, upokojiť sa :)

Ten váš starček nie je St. Jakobov, zožrali to minulý rok, zožerú aj tento rok.

Sú krajiny a oblasti, kde sa niekedy proste musí kŕmiť niečím kontaminované seno/iné krmivo. Aby o chovatelia o svoj statok neprišli, tak sa snažia dávku nejakej pliagy v sene nariediť na minimum (miešanie so 100 % nezávadným senom, slamou, senážou, atď.) a zvyšné komponenty KD podávať v top kvalite, takže sa zníži expozícia inými látkami - teda neplesnivá slama, neplesnivé jadro, dobrá mikroklíma, pohyb, imunitný stav, vakcinačný program.

Terven - jj, aj mne a o chvíľu založím tému ohľadom kontaminovaného Spillers !

13.8.2018 10:04
marion108

XXX.XXX.72.163

Horsana napsal(a):
Nič, upokojiť sa :)

Ten váš starček nie je St. Jakobov, zožrali to minulý rok, zožerú aj tento rok.

Sú krajiny a oblasti, kde sa niekedy proste musí kŕmiť niečím kontaminované seno/iné krmivo. Aby o chovatelia o svoj statok neprišli, tak sa snažia dávku nejakej pliagy v sene nariediť na minimum (miešanie so 100 % nezávadným senom, slamou, senážou, atď.) a zvyšné komponenty KD podávať v top kvalite, takže sa zníži expozícia inými látkami - teda neplesnivá slama, neplesnivé jadro, dobrá mikroklíma, pohyb, imunitný stav, vakcinačný program.

Terven - jj, aj mne a o chvíľu založím tému ohľadom kontaminovaného Spillers !

Pritel argumentuje tim, ze kdyz jsem seno kupovala taky jsem nevedela, co v nem je.
Konici zerou vse v bio kvalite, pres zimu mineralni musli od hippolitu a kila mrkve. Nyni jabka. Louky kolem tech kontaminovanych, coz jsou vsechny nase i sousedni, ma velky chovatel koni p. Kotyza. No, veta stejne musim volat, bilej nejak nenabira a sezere toho dvakrat tolik, co v zime. Divne...

13.8.2018 10:47
Terven

XXX.XXX.110.147

marion108 napsal(a):
Pritel argumentuje tim, ze kdyz jsem seno kupovala taky jsem nevedela, co v nem je.
Konici zerou vse v bio kvalite, pres zimu mineralni musli od hippolitu a kila mrkve. Nyni jabka. Louky kolem tech kontaminovanych, coz jsou vsechny nase i sousedni, ma velky chovatel koni p. Kotyza. No, veta stejne musim volat, bilej nejak nenabira a sezere toho dvakrat tolik, co v zime. Divne...

Řekla bych, že přítel má pravdu, já jsem přesvědčená, že sena kontaminovaného starčekem je víc než by nám bylo milé, v posledních letech se ta kytka totiž výrazně rozšířila a myslím, že bude ještě hůř- zřejmě jí nevadí sucho.
U nás na louce kolem výběhů roste celkem hojně, ve výběhu sem tam nějaká, koně to nežerou.
Je to starček přímětník - netušila jsem, že na Slovensku se jmenuje St. Jakobov

13.8.2018 10:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven- fíííha, ako to dokážeš rozlíšiť, tie žlté byliny ?

Tak Starček Jakobov je sfiňa...

13.8.2018 11:09
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
Terven- fíííha, ako to dokážeš rozlíšiť, tie žlté byliny ?

Tak Starček Jakobov je sfiňa...

Nedokážu smajlík ale že ten náš je přímětník, čili ta největší bestie, to jsem si zjistila, on je taky nejběžnější.
A koukla jsem se, jak vypadá ten Fuchsův, co o něm psala Marion - a vypadá jinak

13.8.2018 11:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):
Nedokážu smajlík ale že ten náš je přímětník, čili ta největší bestie, to jsem si zjistila, on je taky nejběžnější.
A koukla jsem se, jak vypadá ten Fuchsův, co o něm psala Marion - a vypadá jinak

Ja to rozlišujem na: žltý bazmek, oranžový bazmek, červený bazmek, modrý bazmek a zelený bazmek bez kvetov :D.

13.8.2018 11:21
marion108

XXX.XXX.72.163

Terven napsal(a):

Fuchsův neboli vejčitý lidově kycol vypadá zcela jinak a roste ve vyšších polohách. Je o něco mírnější, ale v metodice toxických rostlin se uvádí taky...

13.8.2018 15:48

marion108 napsal(a):

Myslím, že přítel má pravdusmajlík.

Ono jste nevěděla, žádný problém nebyl-tak jste neřešila.

Jak člověk víc ví, začne si dělat víc starostí než ten nezatížený informacemi. Spousta "malých" otrav jakož i kolik a dalších chorob projde nepovšimnuta a odejde nebo vydrží do smrtismajlík.Jenže jak už člověk čte...je to jak medik, který postupně dostane většinu studovaných chorob.

Je potřeba si pak udělat nějakou osobní sobě příjemnou hranici vědomé nedbalosti, ve všem. Protože jinak Chocholoušeksmajlík.

13.8.2018 18:13
marion108

XXX.XXX.72.163

Myslím, že přítel má pravdusmajlík.

Ono jste nevěděla, žádný problém nebyl-tak jste neřešila.

Jak člověk víc ví, začne si dělat víc starostí než ten nezatížený informacemi. Spousta "malých" otrav jakož i kolik a dalších chorob projde nepovšimnuta a odejde nebo vydrží do smrtismajlík.Jenže jak už člověk čte...je to jak medik, který postupně dostane většinu studovaných chorob.

Je potřeba si pak udělat nějakou osobní sobě příjemnou hranici vědomé nedbalosti, ve všem. Protože jinak Chocholoušeksmajlík.

Pravda, pravda...
Mimochodem, diky vam, kazde jaro sleduji bedlive kopytka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík