Zdravím ve spolek.
Potřebuji poradit ohledně krmení. Vrátila se mi kobča, kterou jsem před 2 lety prodala. Dnes jsme dělali korektury a kování. Podkovář mi řekl, že kobyla má přerotovanou kopytní kost - musela u bývalé majitelky prodělat schvácení.Ani nevím, zda o tom majitelka věděla nebo ne. Jestli to nějak zaléčili, nebo ne. Akutní fáze je dávno pryč. Kobylku mám nyní u sebe 3 dny.
Ještě čekám na rentgeny, abych byla moudřejší. Moc si ve skrytu duše přeji, aby se kovář mýlil. Potřebuji poradit co mohu kobylce krmit. Je mi jasné, že na jaře mladá tráva neexistuje, nic škrobnatého a cukernatého.
Vybrala jsem si zatím toto krmení: https://www.feedshop.cz/produkt/153-revital-cubes-krmivo-pri-schvaceni-kopyt/
Jeho složení:
Sušené ovocné (jablečné) výlisky, rýžové otruby, vojtěšková moučka, lněný extrahovaný šrot, lignocelulóza, třtinová melasa, uhličitan vápenatý, chlorid sodný, artyčoky, smetanka lékařská, listy gingo biloba, listy hlohu, semena ostropestřce mariánského.
Ale moc se mi tam nelíbí ta vojtěšková moučka - vojtěšku by koně po schvácení neměli ne ?
Pokud máte nějaký tip na již hotové a dobré krmení pro koně po schvácení byla bych ráda.
Ještě se budu radit s vetkou samozřejmě. Co a jak a kterak. Jistě mi i řekne co smí a nesmi žrát, ale přece jenom se ptám i tady. Víc hlav víc ví.
http://www.rajprokone.cz/ovesne-granule-40-kg tohle dávám kobyle která byla schvácená před dvěma lety ( mírná rotace kop. kosti ) plus mrkev a seno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Musí mít příkrm? Musí mít koncentráty, vláknina nestačí? Proč ne okej a proč jo melasa? Ví se něco o jejích ledvinách a játrech? Stupeň kondice, fotka koně, fotka kopyt, plánované využití? Co a, kolik toho čeho má teď?

No, v čestine pomer živín dostupný nie je, každopádne škroby cez 6% a cukry cez 4%... Trochu lepšie je na tom spillers happy hoof bez melasy- pomer 4% škrob, cukry 2%, nova equi plus(škroby 3,8%, cukry neuvádzajú)... Asi by som sa rozhodla podľa aktuálneho stavu kopýt a stupňa obezity, či je vhodné, alebo nie, pridávať hotovú zmes.
Ale radšj by som šla o niečoho, ako trebárs iba rezky, alebo konopné granule, v možstve na zamiešanie minerálky, prípadne ľanu.

Jj, kouknu, jinak si cca myslím co baarbora, stravitelnou vlákninu nebo tuk.

napsal(a):
No, v čestine pomer živín dostupný nie je, každopádne škroby cez 6% a cukry cez 4%... Trochu lepšie je na tom spillers happy hoof bez melasy- pomer 4% škrob, cukry 2%, nova equi plus(škroby 3,8%, cukry neuvádzajú)... Asi by som sa rozhodla podľa aktuálneho stavu kopýt a stupňa obezity, či je vhodné, alebo nie, pridávať hotovú zmes.
Ale radšj by som šla o niečoho, ako trebárs iba rezky, alebo konopné granule, v možstve na zamiešanie minerálky, prípadne ľanu.
Znáte prosím i další krmiva s co nejnižším obsahem škrobů a cukrů, kde je tento obsah přímo uveden? Předem moc děkuji.

Fúha, ani nie. Ale obvykle je to uvedené všade pri zložení- Nutrition Analysis.Mám dojem, že je to povitnnosťou výrobcu uvádzať nutričné hodnoty na obale. Odporúčam však kontrolovať originálne weby výrobcov, trebárs český spillers uvádza trochu iné pomery, a keď som sa na to pýtala, nedostala som žiadnu odpoveď.

Díky. On je právě taky problém s prodejci, kteří ty informace většinou neuvádějí a příbalový leták dostupný online taky nemají. Zkusím pořádně projít weby výrobců. Bohužel to je ale dost náročné, když vlastně nevím, co hledám (název) a musím tudíž procházet složení celé řady...

napsal(a):
Díky. On je právě taky problém s prodejci, kteří ty informace většinou neuvádějí a příbalový leták dostupný online taky nemají. Zkusím pořádně projít weby výrobců. Bohužel to je ale dost náročné, když vlastně nevím, co hledám (název) a musím tudíž procházet složení celé řady...
Je to tak. Někdy prodejci ani netuší, někdy mlží. Pokud bych si cestu k informacím chtěla zkrátit, zeptala bych se ing Mechové, půl toho dá spatra, druhou půl bude schopna rychleji vyhledat, moje spekulace.
Pamatuji si dodnes neplodnou debatu s vetkou, která i prodâvá semináře, o obsahu pytle, který tlačila a dealerovala...

napsal(a):
Tak trebárs keď som námatkovo hľadala, Cavalor má nejakú radu pre ľahko živiteľné kone, takže obvykle pozerám niečo takéto. Alebo rovno hľadám kľúčové slovo laminitis, prípadne "low sugar diet".
Keď som sa pýtala na britskakrmiva, prečo je rozdiel v zložení oproti originálu, tak sa akurát spýtali, že kde, že o ničom nevedia a na konkrétne príklady sa už viac neozvali.
Tu je dokonca uvedený aj obsah fruktánov:
http://www.glord.cz/agrobs-lehky-pozitek-15-kg
Agrobs v podstate predáva sennú sečku s niečím na sto spôsobov.
Horsana
napsal(a):
Tu je dokonca uvedený aj obsah fruktánov:
http://www.glord.cz/agrobs-lehky-pozitek-15-kg
Agrobs v podstate predáva sennú sečku s niečím na sto spôsobov.
Zní to jako pohádka...a ten název...
to by bylo krásný, kdyby tohle bylo možný
Vždycky si vzpomenu, co jsi psala o kontaminaci řezanky.

Díky všem. Potřebuji něco chutného na zamíchání doplňků, ideálně bez škrobů a cukrů. Teď dávám už pár let Equi Gard od Hippolytu, ale je to celkem drahý (i když v tom dávkování, co dávám ani ne) a navíc ten obsah škrobů a cukrů taky úplně moc nízký není. Ale Madam to žere, na rozdíl od mých různých minulých pokusů. Vzhledem k progresivní prognóze hledám do budoucna něco víc "bezpečného".
Agrobs jsem neznala, vypadá dobře. Udivuje mě tak mizivý obsah škrobů, když ve složení uvádí oves
napsal(a):
Díky všem. Potřebuji něco chutného na zamíchání doplňků, ideálně bez škrobů a cukrů. Teď dávám už pár let Equi Gard od Hippolytu, ale je to celkem drahý (i když v tom dávkování, co dávám ani ne) a navíc ten obsah škrobů a cukrů taky úplně moc nízký není. Ale Madam to žere, na rozdíl od mých různých minulých pokusů. Vzhledem k progresivní prognóze hledám do budoucna něco víc "bezpečného".
Agrobs jsem neznala, vypadá dobře. Udivuje mě tak mizivý obsah škrobů, když ve složení uvádí oves
Ale zelený ovos, takže predpokladám že zberaný nejako skôr - ktovie + odroda možno zaváži.
No tie produkty od Agrobs sú neuveriteľne jemnučké, taký skoro až prach, ale neprášia a pôsobí to tak, že majú vymakanú technológiu spracovania a konzervácie, vynikjaúca vôňa.
Tie partikuly sú naozaj maličké a ako hovorím, je to sečka na X spôsobov.

Dík za tip, až dožere načatý pytel, tak ho zkusím objednat.

len tak informatívne, to sa kŕmi suché?

napsal(a):
len tak informatívne, to sa kŕmi suché?
Píšou, že je možné navlhčit.
Terven
napsal(a):
Zní to jako pohádka...a ten název...
to by bylo krásný, kdyby tohle bylo možný
Vždycky si vzpomenu, co jsi psala o kontaminaci řezanky.
Rezanka zvyšuje riziko vzniku vredov, ale nie týchto rozmerov, toto je fakt hebké.
Proste, tá technológia je naozaj iná a výsledný produkt je fakt iný - okometricky, čuchovo, hmatovo- úplne iný, než bežné produkty.
Kontaminované sú bylinné doplnky, čaje a také tie bylinkové kúry
Horsana
napsal(a):
Rezanka zvyšuje riziko vzniku vredov, ale nie týchto rozmerov, toto je fakt hebké.
Proste, tá technológia je naozaj iná a výsledný produkt je fakt iný - okometricky, čuchovo, hmatovo- úplne iný, než bežné produkty.
Kontaminované sú bylinné doplnky, čaje a také tie bylinkové kúry
Jj, bylinné doplňky si pamatuju, ale byla jsem přesvědčená, že jsi psala o nežádoucích příměsích i v různých komerčních řezankách.

Safra, dejte si pokoj s těma bylinkama!
Agrobs jsem taky neznala a budu ráda za referenci.
Horsana
napsal(a):
Je to v pohode, určite bude mechanicky dráždiť menej, než seno.
Díky, já zase měla strach, aby to nebylo moc kyselé. Kobylka je bývalá dostihačka a velký nervák. A právě Žofré mne naťukla na ty vředy. Kobča je hůře krmitelná. A jak jste psala v jiné diskuzi o tom zívání. - ona fakt hodně zíve. Snad každý den. A co jsem s ní tak 3-4x při čištění i při stani v boxe. Tak nevim jestli jsem zbytečně hysterická, ale raději budu dělat jakoby je měla.
Ještě jí chci máčet seno, aby ho neměla tolik "pichlavé".
Tu řezanku moc nechci, je prý docela dráždivá na žaludek. I když vypadá dobře.
Dneska dojede vet a bude se dělat vyšetření a rtg schváceného kopyta. A celkové vyšetření kone. Tak mi držte palečky, ať ještě nevyplavou na povrch jiné a horší věci.

Dotaz
napsal(a):
Co do kyblíku zatím tohle?
http://www.rajprokone.cz/rezanka-pre-alpin-aspreo-20kg.
http://www.glord.cz/Agrobs-GmbH/AlpenGrun-BEZ-JADRA/Alpengrun-Mash-zeleny-alpsky-mash-5-kg-krmivo-vitezu-orphee-des-blins
http://www.glord.cz/Agrobs-GmbH/AlpenGrun-BEZ-JADRA/AlpenGrun-Musli-Alpske-zelene-musli-15-kg
AlpenGrun
“Bez škrobu a cukrů”
Škrob
2,10 %
Cukr*
9,20 %
Fruktany
4,60 %
Takýto pomer sa mi pre “metabolicky citlivé kone” zdá poněkud nevhodný. A ešte aj bez hanby klamú.

Souhlas s baarborou. U té řezanky není uvedeno vůbec, ale obávám se, že vzhledem k zastoupení trav a bylin, budou cukry taky celkem vysoké.
Já bych potřebovala produkt s NSC nižším, než 10% a to už je fakt problém sehnat a hlavně se vůbec tohoto údaje dopátrat.

pomery v rezanke viac-menej rovnak, až na ten škrob.
Škrob <0,02 %
Cukor 9,51 %
Fruktany 6,47 %.

baarbora: jo, to jsem si myslela, i když to tam nevidím; prostě rozhodně žádný zázrak.
napsal(a):
AlpenGrun
“Bez škrobu a cukrů”
Škrob
2,10 %
Cukr*
9,20 %
Fruktany
4,60 %
Takýto pomer sa mi pre “metabolicky citlivé kone” zdá poněkud nevhodný. A ešte aj bez hanby klamú.
Aha, toho jsem si nevšimla. Já hodnoty hledala v předních pozicích jako u lidských tabulek.
Kolik je tak norma pro takového citlivého koně?

Ťažko povedať, žofré a Horsana istotne majú lepšie zdroje, čo som sa dočítala, tak maximum cukor+škrob v zložení komerčného krmiva by malo okolo 10%. Ale samozrejme, ideálne čo najmenej.
Akurát neviem, čo si myslieť o tých frutkatonoch v zložení, je to info, že cukry a z toho fruktany 4.6% napr? Alebo cukry a ešte okrem toho fruktany(vôbec byma to neprekvapilo, keďže na zníženie obsahu pšenice, aby nebola prvá v obsahu, výrobcovia ju delia na múčku, klíčky a zrno...)?

Mně to přišlo jako fruktany součástí cukrů (tzn. cukry % a z toho fruktany %). Jinak pro zdravé koně může být ten obsah NSC klidně 20% - což tak nějak bývá v těch komerčních krmivech, u IR koní nevím, ale u mé PSSM je doporučeno rozhodně co nejníž pod 10%.

martin b
napsal(a):
Dobrý den, nevíte někdo, jestli se časem po schvácení dostane kopyní kost (tím jak postupně roste rohovina) do původní polohy? nebo už zůstává navždy v poloze do jaké zrotovala? Případně jak dlouho tento proces může trvat?
Děkuji Martin
Ono se sice říkává, že zrotovala kost, ale rotuje rohové pouzdro (jak se uvolní lamely, které ho "přidržují" ke kosti, mění pouzdro pozici vůči kostem). Napravit pozici pouzdra vůči kosti jde, ale roli bude hrát stupeň schvácení, styl strouhání, vše další kolem zdraví koně, způsob strouhání a v neposlední řadě zase strouhání... I přes případnou úpravu pozice a žádné potíže při chůzi už kopyto nebude nikdy úplně zdravé.
martin b
napsal(a):
Dobrý den, nevíte někdo, jestli se časem po schvácení dostane kopyní kost (tím jak postupně roste rohovina) do původní polohy? nebo už zůstává navždy v poloze do jaké zrotovala? Případně jak dlouho tento proces může trvat?
Děkuji Martin
Záleží na příčině schvácení a hlavně na míře poškození škáry. Podle práce prof. Pollita, pokud člověk zasáhne dřív než dojde k rozvoji plných klinických příznaků schvácení (případ toxického schvácení) a dostatečně intenzivně a dostatečně dlouho dobu končetiny leduje, může předejít poškození škáry a kopyto zachránit do té míry, že dojde k úplné regeneraci bez poškození. Pokud však dojde k plnému rozvoji schvácení a rotaci či poklesu kopytní kosti (berte jako "terminus technicus", ve skutečnosti rotuje kopytní pouzdro) míra regenerace záleží na příčině. V případě toxického schvácení (otrava, toxiny ze střev v případě koliky nebo překrmení jádrem) dochází k poškození vrstvy, na které leží a jsou uchyceny buňky škáry zodpovědné za produkci lístkové rohoviny. Při poškození této vrstvy je obnovení plné funkce škáry velmi omezené až nepravděpodobné (tato vrstva nemá regenerační schopnost). Pokud se hojí, je to nekvalitní tkání. V případě schvácení kopyta v důsledku metabolických obtíží (metabolický syndrom, Cushing syndrom, inzulinová rezistence) dochází ke "zbláznění buněk" a překotné tvorbě lístkové rohoviny. Vrstva, na které buňky drží, stejně jako buňky schopné regenerace jsou více či méně zachovány a funkční a jsou schopny v dlouhodobém horizontu (několik let)obnovit kopytní škáru (osobní sdělení prof. Pollitta). Ale pouze za předpokladu správného managementu ustájení, krmného režimu, terapie metabolického onemocnění a správného strouhání. Proto je nesmírně důležité u koní, kteří byli schváceni, provést vyšetření na metabolická onemocnění a pokud se najde podezření nebo se onemocnění potvrdí, začít ihned s řešení (ať už krmným režimem nebo i léky, je-li to nutné). Samotné strouhání bez řešení metabolického onemocnění nepomůže a ke schvácení dojde znovu.

Vrátím se s dovolením zpět k výživě.
Řešila jsem tu "vykrmení" koníka, který přišel v ne moc dobrém výživovém stavu. Zpočátku jedl hodně mizerně, přebíral seno, šklebí se na kýbl s jádrem. Už se o mnoho spravil, po domluvě s veterinářkou máme nasazenou kůru AbPrazolu (jestli to píšu dobře) proti žaludečním vředům. Koník už dávno žere i objem dobře a bez vybírání si, pase, na co přijde, má "krásný" senný pupík. Myslím, že na zimu bude připraven. Už přesrsťuje, takže to by mělo být snad také ok (v dávce lněné semínko - funguje skvěle, již dávám do KD automaticky všem - hlavně v období přelínávání).
Otázka je: když jsem si načítala ohledně žal.vředům, vyčetla jsem, že je vhodné krmit v KD vojtěšku. Což mi vyhovuje, protože jsem jí stejně potřebovala zařadit pro lepší tvorbu svalů. Ale mám jí ve formě řezanky. Tady teď čtu, že by mohla být dráždivá právě pro poškozený žaludek. Mám se tedy raději pídit po vojtěšce v jiné formě?
Děkuji velice.
napsal(a):
Vrátím se s dovolením zpět k výživě.
Řešila jsem tu "vykrmení" koníka, který přišel v ne moc dobrém výživovém stavu. Zpočátku jedl hodně mizerně, přebíral seno, šklebí se na kýbl s jádrem. Už se o mnoho spravil, po domluvě s veterinářkou máme nasazenou kůru AbPrazolu (jestli to píšu dobře) proti žaludečním vředům. Koník už dávno žere i objem dobře a bez vybírání si, pase, na co přijde, má "krásný" senný pupík. Myslím, že na zimu bude připraven. Už přesrsťuje, takže to by mělo být snad také ok (v dávce lněné semínko - funguje skvěle, již dávám do KD automaticky všem - hlavně v období přelínávání).
Otázka je: když jsem si načítala ohledně žal.vředům, vyčetla jsem, že je vhodné krmit v KD vojtěšku. Což mi vyhovuje, protože jsem jí stejně potřebovala zařadit pro lepší tvorbu svalů. Ale mám jí ve formě řezanky. Tady teď čtu, že by mohla být dráždivá právě pro poškozený žaludek. Mám se tedy raději pídit po vojtěšce v jiné formě?
Děkuji velice.
https://www.bocus.cz/krmne-smesi/vojteskove-granule-detail-91

Děkuju, Sisi, to já vím, že se prodává i granulovaná. Navíc je o půlku levnější než ta řezanka. Spíš mi šlo o potvrzení, že řezanka opravdu poškozuje žaludek i přesto, že se jedná o vojtěšku, která má žaludek opravovat...
napsal(a):
Děkuju, Sisi, to já vím, že se prodává i granulovaná. Navíc je o půlku levnější než ta řezanka. Spíš mi šlo o potvrzení, že řezanka opravdu poškozuje žaludek i přesto, že se jedná o vojtěšku, která má žaludek opravovat...
Tak to nemůžu sloužit. Ovšem pokud bych měla u krmiva nějaké pochybnosti, jdu na jistotu.
napsal(a):
A není to proto, že umí být vojtěška docela tvrdá, až dřevnatá a pak může dráždit mechanicky (rozuměj píchat do sliznice žaludku)?
a co byste řekli na tento přípravek ? http://www.propodkovare.cz/atcom-rehe-vital-r-5kg/pid-737

Sisi, vet. - rozumím.
Dep
napsal(a):
Zdravím ve spolek.
Potřebuji poradit ohledně krmení. Vrátila se mi kobča, kterou jsem před 2 lety prodala. Dnes jsme dělali korektury a kování. Podkovář mi řekl, že kobyla má přerotovanou kopytní kost - musela u bývalé majitelky prodělat schvácení.Ani nevím, zda o tom majitelka věděla nebo ne. Jestli to nějak zaléčili, nebo ne. Akutní fáze je dávno pryč. Kobylku mám nyní u sebe 3 dny.
Ještě čekám na rentgeny, abych byla moudřejší. Moc si ve skrytu duše přeji, aby se kovář mýlil. Potřebuji poradit co mohu kobylce krmit. Je mi jasné, že na jaře mladá tráva neexistuje, nic škrobnatého a cukernatého.
Vybrala jsem si zatím toto krmení: https://www.feedshop.cz/produkt/153-revital-cubes-krmivo-pri-schvaceni-kopyt/
Jeho složení:
Sušené ovocné (jablečné) výlisky, rýžové otruby, vojtěšková moučka, lněný extrahovaný šrot, lignocelulóza, třtinová melasa, uhličitan vápenatý, chlorid sodný, artyčoky, smetanka lékařská, listy gingo biloba, listy hlohu, semena ostropestřce mariánského.
Ale moc se mi tam nelíbí ta vojtěšková moučka - vojtěšku by koně po schvácení neměli ne ?
Pokud máte nějaký tip na již hotové a dobré krmení pro koně po schvácení byla bych ráda.
Ještě se budu radit s vetkou samozřejmě. Co a jak a kterak. Jistě mi i řekne co smí a nesmi žrát, ale přece jenom se ptám i tady. Víc hlav víc ví.
Jestli mohu doporučit,tak já krmím kobyle,která se mi schvátila,musli NovaEqui Plus..jedná se o krmení s vysokým obsahem vlákniny, určené pro koně s nadváhou a při schvácení..za mě 100% spokojenost.Kobyle chutná a krásně voní. A cena je velmi příznivá - 20 kg pytel vychází v průměru na 400 - 450 Kč.

canka
napsal(a):
Jestli mohu doporučit,tak já krmím kobyle,která se mi schvátila,musli NovaEqui Plus..jedná se o krmení s vysokým obsahem vlákniny, určené pro koně s nadváhou a při schvácení..za mě 100% spokojenost.Kobyle chutná a krásně voní. A cena je velmi příznivá - 20 kg pytel vychází v průměru na 400 - 450 Kč.
Můžu se zeptat, jak vypadá "okometricky"? Já ho jeden čas krmila, pak jsem přestala, protože se z toho stalo prašné cosi a i kobyla to přestala žrát. Vrátila se tedy původní kvalita? Díky.
napsal(a):
Můžu se zeptat, jak vypadá "okometricky"? Já ho jeden čas krmila, pak jsem přestala, protože se z toho stalo prašné cosi a i kobyla to přestala žrát. Vrátila se tedy původní kvalita? Díky.
Já tedy měla štěstí a každý pytel byl moc hezký.Příští týden v pátel nebo pak v pondělí jedu pro nový pytel,tak jsem pak poreferuju ano?

canka
napsal(a):
Já tedy měla štěstí a každý pytel byl moc hezký.Příští týden v pátel nebo pak v pondělí jedu pro nový pytel,tak jsem pak poreferuju ano?
Díky moc! Ještě kdyby se Vám povedlo z pytle vyčíst obsah cukrů, ten nikde na webu neuvádí, jen škroby...
Jé, já koukám, že jsem se už ani neozvala, jak to s kobylou dopadlo a myslela jsem, že jsem napsala :D.
RTG onehdá žádný problém s kopytní kostí nepotvrdili ( fakt jsem byla happy). Akorát mi veterinář našel jiný problém a kulhání na zadní noze. Prý snad od zad. Že to vypadá, že byla blbě sedlaná :(. Byla jsem z toho fakt nešťastná. Takže kobyla si teď užívá rajské nicnedělání a v říjnu nám má přijet paní Plachá, tak jsem zvědavá na co přijde/nepřijde.
Ještě mi veterinář doporučil, krom fyzio, udělat kobyle výlet do Brna na kliniku na celkové rentgeny a vyšetření. To jsem se tak hezky pousmála, že to asi počká, než na to našetřím :D.
napsal(a):
Díky moc! Ještě kdyby se Vám povedlo z pytle vyčíst obsah cukrů, ten nikde na webu neuvádí, jen škroby...
Takže přikládám slíbené foto včetně štítku se složením..po otevření pytel krásně voněl, neviděla jsem nic špatného, kvalita výborná..po přesypání do popelnice bylo akorát na dně pytle trochu prachu, ale to je vždycky u každého musli, co jsem zatím kupovala..za mě prostě spokojenost
canka
napsal(a):
Takže přikládám slíbené foto včetně štítku se složením..po otevření pytel krásně voněl, neviděla jsem nic špatného, kvalita výborná..po přesypání do popelnice bylo akorát na dně pytle trochu prachu, ale to je vždycky u každého musli, co jsem zatím kupovala..za mě prostě spokojenost
Tohle je opravdu "jiný kafe" než to, co bylo v pytlích cca před 2 roky!

Vypadá to dobře, obsah cukrů a škrobů neuveden. Ale kontaktovala jsem výrobce a odpověď je: obsah cukru je 260 g/kg a škrobu 36 g/kg.
% obsah se přepočítává na váhu? Tedy 26% cukrů a 3,6% škrobů?