Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2018 11:11

Dobrý den, jak dlouho nesmí kůň jist před sedací? Děkuji.

1.8.2018 11:32
rennie111

XXX.XXX.43.146

Asi to závisí aj od zákroku a ako sa bude kôň sedovať, keď sme robili zuby, alebo len nejaké vyšetrenie kde trebalo prispávať tam sme žrádlo nikdy ani neriešili. Pri celkovej narkóze je to už niečo iné (pred operáciou, alebo kastráciou) tam by som sa opýtala radšej veterinára ak vás na to neupozornil istotne len zabudol. Myslím, že sme ešte večer mohli dať koňovi trocha sena, ale potom už bol do rána kedy sa operovalo bez žrádla aj bez vody.

1.8.2018 11:58

Nam budou dělat pouze zuby, kun je jiz od včerejšího večera bez jidla a už začíná zrat vlastní výkaly a piliny:(.

1.8.2018 13:26
Horsana

XXX.XXX.51.17

Pred sedáciou kôň môže normálne žrať, to som ani len nepočula, aby PRED sedáciou kôň musel hladovať tak, že by si žral spod seba piliny a už vôbec nie kvôli zubom, pokiaľ ho teda nebudú pokladať na zem a vybíjať mu stoličku...

Po sedácii bez krmiva 2-4 hodiny.

1.8.2018 13:55
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nam budou dělat pouze zuby, kun je jiz od včerejšího večera bez jidla a už začíná zrat vlastní výkaly a piliny:(.

Záleží, co máte na mysli pod pojmem sedace.
Hladovka 12 hodin a delší se pokud vím dává před celkovou anestezií (narkózou).
Pokud myslíte analgosedaci, čili zákrok na stojícím koni jako jsou třeba ty zuby, tak tam snad taková doba není nutná. Dělali jsme zákrok v analgosedaci, vetka nám řekla, že líp to bude působit, pokud kobyla nebude moc nažraná, takže nedostala určitě jádro, žrala seno ze sítě a normálně byla na trávě (říjen). Po analgosedaci jsme dodržovali hladovku cca 2 hodiny, je to kvůli zpomalení reflexů a svalové relaxaci, hrozí ucpání jícnu.
Ale vím, že před ošetřením zubů v někrerých stájích koně hladoví.

1.8.2018 14:27

Tak to tedy nechápu, děkuji za vysvětlení všem. Je to pouze prohlidka zubu max nějaké broušení. Kůň je chudák na nervy, nemůže se mu nic stát, když bude hladovet takovou dobu? :(.

1.8.2018 14:34
Terven

XXX.XXX.110.147

Tak to tedy nechápu, děkuji za vysvětlení všem. Je to pouze prohlidka zubu max nějaké broušení. Kůň je chudák na nervy, nemůže se mu nic stát, když bude hladovet takovou dobu? :(.

Teď už je to asi jedno...snad už vet přijede, ne? Opravdu vám výslovně řekl, že máte dát koni hladovku od předešlého večera, čili skoro 24 hodin? Nebyl to jenom nějaký šum?
Zeptejte se ho na to a písněte, co odpověděl, strašně by mě to zajímalosmajlík
Já bych ve vašem případě počkala cca ty dvě hodiny po zákroku až sedace odezní a pak bych koně začala pomalu rozežírat, aby se trávicí trakt pomalu zrestartoval. Dneska žádnej kyblík s jádrem, ale jenom pomalu seno ze sítě anebo nějakou mizernou pastvu, o jakou teď není nouze.

1.8.2018 15:29

Opravdu jsem neměla dávat od včerejšího večera seno. Ptala jsem se 2x dnes jsem volala znovu. Moc se mi to nezdálo, proto jsem založila tuto diskuzi. Přijede nekdy k večeru. Po zákroku, az se probere dám seno do sítě. Budu hold čekat až někdy do noci

1.8.2018 15:39
rennie111

XXX.XXX.43.146

Opravdu jsem neměla dávat od včerejšího večera seno. Ptala jsem se 2x dnes jsem volala znovu. Moc se mi to nezdálo, proto jsem založila tuto diskuzi. Přijede nekdy k večeru. Po zákroku, az se probere dám seno do sítě. Budu hold čekat až někdy do noci

24h bez žrádla kvôli zubom?
Ja by som mu veru seno dala aspoň za vidle to je čo za veterinára že vám to takto nakázal

1.8.2018 15:42

rennie111 napsal(a):
24h bez žrádla kvôli zubom?
Ja by som mu veru seno dala aspoň za vidle to je čo za veterinára že vám to takto nakázal

Me minule i jiný vet před endoskopii zakazal kone krmit, taky měl dostat poslední žrádlo den předtím. Tak nevím, stalo se mi to u různých lidí

1.8.2018 16:24
dsj

XXX.XXX.207.141

Me minule i jiný vet před endoskopii zakazal kone krmit, taky měl dostat poslední žrádlo den předtím. Tak nevím, stalo se mi to u různých lidí

Při sedaci se držím doporučení mého veta: cca 1 hodinu před sedací zamezit přístup ke krmení – tj. nestačí jen nedat koni seno, ale také zajistit, aby skutečně nic nevzal do huby, proto je lepší koně i vyvázat tak, aby nemohl sbírat nic ze země (jak píšete, někteří borci jsou schopní žrát i piliny a hnuj když není nic jiného). Po sedaci to samé, zamezit přístup ke krmení vyvázáním, aby kůň nemohl nic ždíbat a ukusovat, mým vetem doporučená délka je 3 hodiny, ale třeba moje kobyly jsou už cca 1hodinu po sedaci OK, mívají jasné oči a normálně komunikují, ale mám je vyvázané nejméně ještě nejméně půl hodiny potom co se proberou.
Před krmením je lepší vzít koně na pár minut na ruce na procházku, aby se rozhýbal.
Jádro vysazuji úplně den před a den po sedaci, jednou jsem zažila utrácení koně kterému se rozjela kolika po sedaci kvuli zubům a zapadlé umírající oči víckrát vidět nechci.

1.8.2018 19:26
Terven

XXX.XXX.110.147

dsj napsal(a):
Při sedaci se držím doporučení mého veta: cca 1 hodinu před sedací zamezit přístup ke krmení – tj. nestačí jen nedat koni seno, ale také zajistit, aby skutečně nic nevzal do huby, proto je lepší koně i vyvázat tak, aby nemohl sbírat nic ze země (jak píšete, někteří borci jsou schopní žrát i piliny a hnuj když není nic jiného). Po sedaci to samé, zamezit přístup ke krmení vyvázáním, aby kůň nemohl nic ždíbat a ukusovat, mým vetem doporučená délka je 3 hodiny, ale třeba moje kobyly jsou už cca 1hodinu po sedaci OK, mívají jasné oči a normálně komunikují, ale mám je vyvázané nejméně ještě nejméně půl hodiny potom co se proberou.
Před krmením je lepší vzít koně na pár minut na ruce na procházku, aby se rozhýbal.
Jádro vysazuji úplně den před a den po sedaci, jednou jsem zažila utrácení koně kterému se rozjela kolika po sedaci kvuli zubům a zapadlé umírající oči víckrát vidět nechci.

Fakt koně vyvazujete i před analgosedací třeba kvůli zubům, aby si nevzal vůbec nic do huby? Má to nějaký smysl?
Já bych se spíš bála, že kobyla se během hodinového vyvázání vynerví tak, že jí sedace nezabere.
Nám vetka vysloveně řekla, že leší na sedaci by byla kobyla méně nažraná, prý anestetikum pak líp zabírá, ale pokud by to mělo znamenat, že ji budu někde zavírat, oddělovat od ostatních a nervit, tak ať to určitě nedělám, prý bude radši sedovat koně nažraného než vynerveného.
Takže kobyla byla úplně v klidu, sedace proběhla ukázkově, ty dvě hodiny poté jsme ještě hlídali, ale bylo to v prostoru, kde nic k žrádlu není, takže vyvázání nebylo třeba. Pokud by někde sebrala zapomenuté stéblo, nevadilo by to, stéblem si jícen neucpe.
Je fakt, že taky vím o případu, kdy kobyla umřela na koliku následující den po úpravě zubů. Ale tomu bych řekla, že nemůže zamezit hladovka hodinu před, sedace peristaltiku zpomalí, ale ta zažitina ve střevech tak jako tak je, hodina lačnění nic neřeší. A dlouhá hladovka sama o sobě taky zvyšuje riziko vzniku koliky.
S tím jádrem souhlas, to bych taky nedávala.

1.8.2018 20:11

No to jste mě moc nepotesili, ted budu celou noc hlidkovat aby nahodou nedostal kůň koliku.

1.8.2018 20:15
Terven

XXX.XXX.110.147

No to jste mě moc nepotesili, ted budu celou noc hlidkovat aby nahodou nedostal kůň koliku.

Ale nebojte, rozežerte ho pomalu, bude to dobrý. Spíš bych chtěla od veta vysvětlení, proč byla nutná ta hladovka 24 hodin, protože to je fakt raritní úkaz.

1.8.2018 20:22

Mam mu dat tedy plnou síť sena na noc? Žrát může od 10h. Tak snad to nijak neuškodí. Moc vám děkuji za rady.

1.8.2018 20:24
Terven

XXX.XXX.110.147

Mam mu dat tedy plnou síť sena na noc? Žrát může od 10h. Tak snad to nijak neuškodí. Moc vám děkuji za rady.

Síť bych dala klidně.

1.8.2018 20:25

Dekuji moc.

1.8.2018 21:51
dsj

XXX.XXX.207.141

Terven napsal(a):
Fakt koně vyvazujete i před analgosedací třeba kvůli zubům, aby si nevzal vůbec nic do huby? Má to nějaký smysl?
Já bych se spíš bála, že kobyla se během hodinového vyvázání vynerví tak, že jí sedace nezabere.
Nám vetka vysloveně řekla, že leší na sedaci by byla kobyla méně nažraná, prý anestetikum pak líp zabírá, ale pokud by to mělo znamenat, že ji budu někde zavírat, oddělovat od ostatních a nervit, tak ať to určitě nedělám, prý bude radši sedovat koně nažraného než vynerveného.
Takže kobyla byla úplně v klidu, sedace proběhla ukázkově, ty dvě hodiny poté jsme ještě hlídali, ale bylo to v prostoru, kde nic k žrádlu není, takže vyvázání nebylo třeba. Pokud by někde sebrala zapomenuté stéblo, nevadilo by to, stéblem si jícen neucpe.
Je fakt, že taky vím o případu, kdy kobyla umřela na koliku následující den po úpravě zubů. Ale tomu bych řekla, že nemůže zamezit hladovka hodinu před, sedace peristaltiku zpomalí, ale ta zažitina ve střevech tak jako tak je, hodina lačnění nic neřeší. A dlouhá hladovka sama o sobě taky zvyšuje riziko vzniku koliky.
S tím jádrem souhlas, to bych taky nedávala.

Ano, koně fakt vyvazuji i před sedací, jsem u koní moc dlouho na to, abych věděla že co se může podělat to se s největší pravděpodobností podělá a nechci ničemu jít vstříc. Pro mě je lepší mít kobylu uvázanou a zdravou, než jí nechat žrát a litovat že jsem něco podcenila. Že se mi kobyly vynerví se nebojím, oddělení od koní a vázání je základ který znají, protože často si koně obstarávám a jezdím sama, takže mám kobyly které můžu uvázat na samotce i víc než na hodinu, znají to.
Já osobně si myslím, že být uvázaný o samotě by měl zvládat každý kůň, ale chápu, že dnes jsou majitelé, kteří mají jiné priority a cíle a nikdy to nepotřebovali a potřebovat nebudou, tak proč by se tím zbytečně zaobírali (a když pak třeba někdy koně prodají, tak se s tím popere nový majitel).
Moje první kobyla měla s vázáním napevno problém, takže tu jsem zavírala do vyklizeného boxu ale to jsem se zase dost bála, že se zraní když by jí to uklouzlo, a jestli máte bezpečný padock, tak to je paráda.
Máte pravdu že vynervovaný koně se sedují špatně, a někdy také vůbec, takže kdybych měla koně který se mi za hodinu uvázání vynervuje tak bych ho nějak zaměstnanala, ale žrát bych mu určitě nedovolila.
Jestli máte kobylu která sedaci snesla v klidu tak to je fajn, já také mám kobyly, které to zvládly v pohodě, ale viděla jsem pár koní kde to dobře neproběhlo a vždycky myslím na to že právě teď může můj kůň patřit k těm pár kde byly komplikace a netoužím být tou jednou z tisíce, kde se to nepovedlo a předcházím tomu nejlíp jak umím.

1.8.2018 21:58
Terven

XXX.XXX.110.147

dsj napsal(a):
Ano, koně fakt vyvazuji i před sedací, jsem u koní moc dlouho na to, abych věděla že co se může podělat to se s největší pravděpodobností podělá a nechci ničemu jít vstříc. Pro mě je lepší mít kobylu uvázanou a zdravou, než jí nechat žrát a litovat že jsem něco podcenila. Že se mi kobyly vynerví se nebojím, oddělení od koní a vázání je základ který znají, protože často si koně obstarávám a jezdím sama, takže mám kobyly které můžu uvázat na samotce i víc než na hodinu, znají to.
Já osobně si myslím, že být uvázaný o samotě by měl zvládat každý kůň, ale chápu, že dnes jsou majitelé, kteří mají jiné priority a cíle a nikdy to nepotřebovali a potřebovat nebudou, tak proč by se tím zbytečně zaobírali (a když pak třeba někdy koně prodají, tak se s tím popere nový majitel).
Moje první kobyla měla s vázáním napevno problém, takže tu jsem zavírala do vyklizeného boxu ale to jsem se zase dost bála, že se zraní když by jí to uklouzlo, a jestli máte bezpečný padock, tak to je paráda.
Máte pravdu že vynervovaný koně se sedují špatně, a někdy také vůbec, takže kdybych měla koně který se mi za hodinu uvázání vynervuje tak bych ho nějak zaměstnanala, ale žrát bych mu určitě nedovolila.
Jestli máte kobylu která sedaci snesla v klidu tak to je fajn, já také mám kobyly, které to zvládly v pohodě, ale viděla jsem pár koní kde to dobře neproběhlo a vždycky myslím na to že právě teď může můj kůň patřit k těm pár kde byly komplikace a netoužím být tou jednou z tisíce, kde se to nepovedlo a předcházím tomu nejlíp jak umím.

Chápu, ale zajímalo mě spíš, z jakého důvodu dle vás vadí žraní před sedací. Před celkovou anestezií to samozřejmě chápu.
Horsana je vet a o kus výše píše, že před sedací může kůň normálně žrát, já mám osobní zkušenost se dvěma vety, z nichž to také ani jeden nepožadoval. Tak mě zajímalo, jak to zdůvodňuje ten váš.

1.8.2018 22:52

žádný zubař mi nikdy neřekl, že mám koně omezit před sedací, pastou i do žíly, mormálně jsem přivedla koně z pastviny...po zákroku vodit- lépe sedace odezní a nežrat 2-3 hodiny(náhubek, vyvázat, nikde nic)
Hladovkou si akorát zmaříte střevní mikrofloru...

2.8.2018 11:50
deauville

XXX.XXX.175.69

Nikdy jsem od žádného veta (Praha, Mladoboleslavsko) nedostala pokyn, aby kůň před analgosedací držel hladovku, ať už se to týkalo zubů nebo endoskopie. Za mě je to nesmysl, který nemá (narozdíl psů, koček atd.) opodstatnění. U psů a koček je hladovka PŘED zákrokem nutná, aby během ošetření případně nevdechli zvratky. U koně to teda jaksi postrádá smysl.

Po zákroku je hladovka nutná kvůli tomu, že díky analgosedaci je peristaltika střev zpomalená, takže jako prevence koliky.

2.8.2018 12:41

No konik už baští seno, tak čekám na bobky. Zatím přišel jen jeden ráno, tak snad bude vše v pořádku.

2.8.2018 15:01

Tak koblizek zatim žádný, jak dlouho může trvat, než se kůň po 24hodinove hladovce vykálí? :(.

2.8.2018 16:31

Mno, povedala by som, že je to dosť prúser, ak kôň 24h nekadí. Čo tepy, teplota, sliznice, kožná riasa(hydratácia?, viď video https://youtu.be/8xPhuZVKUmU) pohyb čriev? Pije, žerie?

2.8.2018 16:36

Naposledy kadil rano kolem 6h. Vše je v pořádku, břicho škrundá, žere i pije.

2.8.2018 18:48

No neviem, ja už by som volala veterinára, aspoň nech vie, že kôň nekadí. Dosť by ma to znepokojovalo...

2.8.2018 20:46
Horsana

XXX.XXX.129.218

Ja by som volala toho týpka, čo naordinoval tu hladovku. V hodinových intervaloch, celu noc, nech si to aj on uzije.

2.8.2018 21:35

Vše v pořádku, teď to vypadlo. Moc děkuji, s veterinarem ksem byla na telefonu. Mela jsem pouze hlídat, prý je to po takové době normální.

2.8.2018 22:27

Vše v pořádku, teď to vypadlo. Moc děkuji, s veterinarem ksem byla na telefonu. Mela jsem pouze hlídat, prý je to po takové době normální.

...ještě bych se možná vyvarovala práci, skoky a podobné, pokud byla střeva bez náplně nebo náplň jen místy-po hladovce, mohlo by dojít "gravitací a odstředivou silou" třeba k přehození střeva a jiným - kolika. jen úvaha...

2.8.2018 22:50

...ještě bych se možná vyvarovala práci, skoky a podobné, pokud byla střeva bez náplně nebo náplň jen místy-po hladovce, mohlo by dojít "gravitací a odstředivou silou" třeba k přehození střeva a jiným - kolika. jen úvaha...

Konik je v invalidním důchodu, fláká se ve výběhu, děkuji za upozornění :).

12.8.2018 09:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vím, že je po akci, ale snad se bude hodit někomu jinému. Pro koně, co nevydrží uvázaní.
https://www.mikyfarm.cz/eshop/nahubek-pro-kone.

12.8.2018 09:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tento kýbel z odkazu si šikovnejšie kone dokážu stiahnuť o žľab, používame obyčajné nylonové pastevné náhubky, alebo dáme koňa do boxu bez podstielky, pred zákrokom, ak nie je na podstielke ho ešte dáme na slamu, či sa nevyčúra, kone s prázdnym močovým mechúrom tento potom nebudí.

Pred plánovaným zákrokom sa ordinuje cca 12 hodinová hladovka, pred takou banalitou, ako sú zuby, naviac na stojáka, je to viac riziko, ako benefit, postráda to zmysel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík