To je strašně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Jak jezdci tak koně.
Někdy se vydaří trénink a můžeš místo metru skočit párkrát i metr třicet pokud na to kůň má. Jindy se nedaří ani na tom metru a musíš se na pár lekcí vrátit k začátkům. Ale skákání není jen o výšce, že. Jde o to jestli se s tebou učí i kůň nebo jestli máš mazáka koně a učíš se jen ty. Pravda je, že některé věci se lépe učí na vyšších skocích (pro mě třeba právě sed, na nízkých jsem to flákala), některé zase na menších (změny počtu cvalových v kombinacích).
Úplně obecně se říká, že kůň by se měl zlepšovat co rok, to stupeň. To je ale opravdu obecná věta.
Někdy se na některém stupni zasekneš déle než se vyjezdíš. Někdo potřebuje víc času na nacvičení sedu a vedení koně, další se zasekne dál na distancích a kombinacích atd atd.
Kolorka
napsal(a):
Jak rychle se vám dařilo zlepšovat se v parkuru - myslím teď skákání vyšších skoků. Po jaké době tréninku jste si troufli skočit o něco výš?
Nejde o výšku, pokud máte zmáklou techniku, vidíte vzdálenosti, dokážete koně natáhnout, zkrátit před skokem, výška nehraje roli a je jedno, zda přejdete 60 cm a nebo metr.
polárka.15
napsal(a):
Nejde o výšku, pokud máte zmáklou techniku, vidíte vzdálenosti, dokážete koně natáhnout, zkrátit před skokem, výška nehraje roli a je jedno, zda přejdete 60 cm a nebo metr.
To je pravda, jenže tahle schopnost právě odlišuje jezdce v jednotlivých stupních :). Protože zatímco 60 cm skočí kůň i z místa a Z parkur přejde, i když ho jezdec moc dobře nenavede, výš už je to problém.
akscha
napsal(a):
To je pravda, jenže tahle schopnost právě odlišuje jezdce v jednotlivých stupních :). Protože zatímco 60 cm skočí kůň i z místa a Z parkur přejde, i když ho jezdec moc dobře nenavede, výš už je to problém.
A proto, pokud nemám toto zmáklé, nemůžu jít výš. Buď mám charaktera koně, který mě podrží, když si mám narýt hubu a nebo mám koně, který mi to vrátí a tu hubu si naryju natvrdo. Ono to taky tak potom vypadá, člověk sotva ustojí skok, hlavně, že jede metr, když před půlrokem začínal na 50 cm na prvních závodech.