Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2018 08:19
Ashinei

XXX.XXX.101.174

Ahojte
Potrebovala by som poradiť ohľadom ľahkého klusu.Keď mi trénerka hovorí hore, dole tak je to v pohode ale sama do ľahkého klusu neviem prejsť.Teóriu viem, sledujem kamarátky keď sú v ľahkom kluse ony, skúšali som to na rôznych koňoch ale proste to nejde.Pozerám sa mu na nohu a snažím sa dvíhať ale nikdy sa mi to nepodarí na správnu nohu.Ľahký klus sa učím už rok.Máte nejaké rady? Ako to robíte vy? A ešte jedna otázka.Včera som prvý krát cválala ale nič som nerobila, trénerka ma len pohaňala aby som si zvykla na pohyb koňa.Dnes už budem sama.Viem že jedna noha má byť bližšie pri podbrušníku a druhá za ním.Ktorá má byť kde?Ďakujem.

4.8.2018 08:51
Nadymoja

XXX.XXX.37.130

V ľahkom kluse máš dve takty, hore dole- alebo ako mňa dávno učili raz dva, hovor si to sama pre seba, musíš poriadne pritlačiť kolená, lýtka presliapnut päty, skús si to cvičiť zatiaľ v kroku, a pri cvale máš vnútornú nohu na podbrušníku, a vonkajšiu za podbrusnikom. Vonkajšia otaz musí byť stále napnutá, tým robíš koníkovy stenu vnútornú uvoľnenejšia no stále musí byť v kontakte s papulou, vnútornú jemne pritukavas a vnútornou holenou tlacis koňa von, aby sa ti ohol, pristavil na vnútornú ruku, a dal na kolmicu, ak ideš z Klusu najlepsie je ak sa tesne pred nacvalanim dáš do pracovného Klusu, dáš polovičnú zadrz( teda pripravis koníka na zmenu chodu) vnútorná noha na podbrušník vonkajšia za a pobiedka.

4.8.2018 08:57
Ashinei

XXX.XXX.101.174

Ďakujem skúsim to tak.

4.8.2018 09:46
kapička

XXX.XXX.32.122

A lehký klus jako takový vám jde? Třeba na vyjížďce, když je jedno na jakou nohu vysedáte? Nebo máte problém i se samotným vysedáváním?
Když začnu na jízdárně klusat, tak prostě mrknu koni na plec. Když venkovní přední dopadá na zem tak já dosedám do sedla. Ale bez pohledu to nepoznám a když řeším něco jiného, tak mě cvičitelka musí upozornit s patřičným zděšení, že já pp tolika letech na tohle zapomenu

Jestli máte problém s lehkým klusem jako takovým, tak mně pomohl kůň s výrazným pohybem hřbetu nahoru, na koni s plochými chody mi to nějak nešlo pochopit.

4.8.2018 13:23
Ashinei

XXX.XXX.60.102

Ľahký klus na vychádzke mi ide. Ja len proste nedokážem sama naskočiť na správnu nohu aj keď sa mu pozerám na plece. Keď mi zo začiatku trénerka hovorí hop, dole tak naskočím na správnu a už mi to ide. Len ja sama bez niekoho neviem proste ísť na správnu nohu.

4.8.2018 13:40
kallisto

XXX.XXX.128.39

Musis si uvedomit ze ty mas byt nahore v momente kdy vnejsi predni noha dopada na zem. To znamena ze musis vysednou v dobe kdy tato noha jde zezadu dopředu. Pokud vysednes az je noha vepredu je to pozde a vyjde ti to presne na opacnou nohu.

Trenuj to v kroku koukej na nohu. Pak sed v pracovnim klusu a koukej na nohu a az chytnes rytmus kdy se vnější predni noha zveda ze zeme a jde dopredu ty zacnes s vysednutim.

4.8.2018 13:52
Ashinei

XXX.XXX.60.102

Toto všetko viem len sa proste sama neviem trafiť na správnu nohu

4.8.2018 15:02
kapička

XXX.XXX.32.122

Kallisto: byt nahore v momente kdy vnejsi predni noha dopada na zem
Já mám za to, že když vnější přední dopadá na zem, tak si mám dosedat. Aspoň tak mě to všude učily.
V tu dobu dopadá na zem i vnitřní zadní a tom, že v tu chvíli dosednu nutím koně vnitřní zadní podsouvat víc pod sebe. Aspoň to říká teorie a i v praxi jsem si ověřila, že se mi při tomto vysedání kůň na kruhu lépe ohne a má lepší rovnováhu.

Vím, že existuje i opačný přístup, ale ještě nikde jsem se s tím nesetkala, a to mě trénovalo tak 15 cvičitelů (v průběhu let, někdo jenom jednou na záskok nebo tak). Všichni trvali na tom, že když jde vnější přední dopředu já jdu nahoru a když dozadu já dolů.

4.8.2018 15:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ashinei napsal(a):
Toto všetko viem len sa proste sama neviem trafiť na správnu nohu

Tak si prostě přesedni!

4.8.2018 15:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Kallisto: byt nahore v momente kdy vnejsi predni noha dopada na zem
Já mám za to, že když vnější přední dopadá na zem, tak si mám dosedat. Aspoň tak mě to všude učily.
V tu dobu dopadá na zem i vnitřní zadní a tom, že v tu chvíli dosednu nutím koně vnitřní zadní podsouvat víc pod sebe. Aspoň to říká teorie a i v praxi jsem si ověřila, že se mi při tomto vysedání kůň na kruhu lépe ohne a má lepší rovnováhu.

Vím, že existuje i opačný přístup, ale ještě nikde jsem se s tím nesetkala, a to mě trénovalo tak 15 cvičitelů (v průběhu let, někdo jenom jednou na záskok nebo tak). Všichni trvali na tom, že když jde vnější přední dopředu já jdu nahoru a když dozadu já dolů.

Mám takovou mnemotechnickou pomůcku a ta zní:"Sedím, vidím." Takže když sedím, vidím na zvednutou vnitřní nohu/plec. Nemusíte nakukovat přes koně dopředu. Je to vidět i ze sedla.

4.8.2018 17:08
kallisto

XXX.XXX.128.39

No jdes nahoru kdyz jde vnější predni zezadu dopredu.

Jsi nahore a odlehcujes vnejsi predni a vnitrni zadni nohu.

Plec clovek pozna az si nakouka nohu. Pozdeji to pozna pod zadkem i bez divani.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2018 17:48

Zkuste si sednout na hodného mazáka na pad nebo holého. Pro začátek v kroku. Ať vás někdo vodí, pokud si netroufnete třeba na jízdárně sama, nebo byste tak nebyla v klidu a, pohodě. A zavřete oči.
Soustřeďte se na ten pohyb. Vnímejte.Zkuste hádat, kdy jde která noha koně. Vnímejte, jak to na vás působí, jak cítíte zdvih, pohyb do stran. Na holém koni nebo padu je to snadnější.

4.8.2018 20:42
Naďa3

XXX.XXX.71.251

Souhlasím s kapičkou,
pro začátečníka je to nejjednodušší - mrkne se na vnější plec, vidí, jak jde noha dopředu, zvedá se s ní, kopíruje její pohyb. Neznamená to, že tam bude čučet pořád, jen na začátku naklusání.
Vnímání pohybu bez koukání přijde o hodně později.

4.8.2018 21:35
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Všude se píše jdi dopředu zároveň s vnější nohou. Já se naopak dívám na vnitřní a jdu proti ní. Jde jen o to zjistit co vám vyhovuje. Jinak určitě je dobré jezdit bez sedla. Nebo také na málem ponym ( shetland ). Tím jak rychle pohybuje nohama je o dost snazší vysedat na správnou nohu.

4.8.2018 22:37

vnější přední(vedle kohoutku ta plec venku je výš) jde nahoru, já taky...pokud jsem špatně, zůstanu sedět (někdo zůstane ten další skok nahoře) a při dalším "vnější přední nahoru" se zvednu nebo při druhé variantě jsem už zvedlá a následně dosedám, je to nenucený, prakticky vás zvedá ta diagonální vnitřní zadní, co jde s to vnitřní přední nahoru, v terénu nohy střídám...

5.8.2018 22:23

Oprava : v posledním řádku má být :

vnější přední(vedle kohoutku ta plec venku je výš) jde nahoru, já taky...pokud jsem špatně, zůstanu sedět (někdo zůstane ten další skok nahoře) a při dalším "vnější přední nahoru" se zvednu nebo při druhé variantě jsem už zvedlá a následně dosedám, je to nenucený, prakticky vás zvedá ta diagonální vnitřní zadní, co jde s to VNĚJŠÍ přední nahoru, v terénu nohy střídám...

Důležité je prostě dosedat na vnitřní zadní, která je v momentě dosednutí pod tělem koně a podpírá koně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík