Vím, že jsem úplně od tématu, ale aspoň topnou příspěvek se zvědavý dotazem: na co ty frise kupujete? Na pár jsem seděla, byli z různých stáji, ale na ježdění úplně stejní. No a jde asi o jediné plemeno, které mi pod sedlem nevyhovovalo. I když do zapreze budou asi luxusní a vypadají krasne.
Jinak v DE nějaké stáje jsou (např. https://www.frysk-andaluz.com/de/index/), ale do 2 000 EUR to asi nebude...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
petiik02
napsal(a):
Zdravím,
chtěli bychom 2 dvouleté hříbata fríse, nevíte, kde sehnat? Jedno kolem 50 tisíc. Někde jsem viděla, že v Německu se dají takové sehnat, nevíte odkud? Děkuji. :).
dvouletka s původem a bez vad u módního plemene do 50 000Kč neseženete - to jsou jen náklady na jeho odchov, takže leda od někoho, kdo se dal na charitu …
Když jsem před lety sháněla mladé fríské klisny pro známého, tak cena začínala na 150 000 za jednu.
Co kouknout do inzerátů?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/92672558/Friska-Klisna.php.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.204
llol
napsal(a):
Co kouknout do inzerátů?
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/92672558/Friska-Klisna.php.
nejspíš křižovatka. nepíše nic o hodnocení ani zařazení v pk. A zrovna u frísů kde je to plemeno dost zatížený bych do takovýho zvířete nešla.
tak za 50 tis. se asi nic jiného než kříženec nesežene, a i ty křížence, hned jak vypadaj jako frís, jsou lidi schopni prodávat za 80...
Možná, pokud nechci 100% fríse, bych se koukla na Barock pinta, bezodznaková černá zvířata se tam kolem téhle částky 50 tis. pohybují, a aspoň to má nějaký původ, a právě ta úplně černá "aláfrís" hříbata mají kolem těch 70% fríské krve.
akscha
napsal(a):
Vím, že jsem úplně od tématu, ale aspoň topnou příspěvek se zvědavý dotazem: na co ty frise kupujete? Na pár jsem seděla, byli z různých stáji, ale na ježdění úplně stejní. No a jde asi o jediné plemeno, které mi pod sedlem nevyhovovalo. I když do zapreze budou asi luxusní a vypadají krasne.
Jinak v DE nějaké stáje jsou (např. https://www.frysk-andaluz.com/de/index/), ale do 2 000 EUR to asi nebude...
Nechceme je pod sedlo, ale do kočáru. :) Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.193
Za tech 50 sezenete spis aspon jakz takz kvalitniho lipicana nebo kladrubaka. A podle me oboje bude pouzitelnejsi nez fris. Tech par co jsem potkala byli neskutecne blbi na beznou manipulaci a uceni. I kdyz na drezuru super ale tim to asi tak koncilo. Anebo pak krizence s tim ze vam nejspis zustane doma cerne vyzle s rousama a lehce delsi hrivou. Ale kvalitni fris za 50je utopie.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dvouletka s původem a bez vad u módního plemene do 50 000Kč neseženete - to jsou jen náklady na jeho odchov, takže leda od někoho, kdo se dal na charitu …
Když jsem před lety sháněla mladé fríské klisny pro známého, tak cena začínala na 150 000 za jednu.
Nepotřebujeme nějaký extra původ. Pár jsem jich už našla, ale věřím, že se jich najde víc. :).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za tech 50 sezenete spis aspon jakz takz kvalitniho lipicana nebo kladrubaka. A podle me oboje bude pouzitelnejsi nez fris. Tech par co jsem potkala byli neskutecne blbi na beznou manipulaci a uceni. I kdyz na drezuru super ale tim to asi tak koncilo. Anebo pak krizence s tim ze vam nejspis zustane doma cerne vyzle s rousama a lehce delsi hrivou. Ale kvalitni fris za 50je utopie.
Nechceme je pod sedlo, ale do kočáru. A prosím, držte se tématu, kde sehnat 2 leté hříbě fríse. Nepiště každý to stejné, děkuji.
Na drezuru to taky není - oni mají chody (tj.blbe se na nich sedí), ale do výšky a prostor chybí. Takže oproti teplokrevnemu, a nedejbože německému, koni nikdy ve sportovní drezure neuspěji. Jako dítě jsem z nich byla nadšená, pak jsem na pár jela a přešlo mě to. Jsou to ale kocarovi kone, takže čekám, že v zapreze budou lepší. Nicméně v tomto sportu jsme se taky před lety pohybovala a byli tam sami teplokrevnici a mj právě ti kladrubaci a ti taky vypadají úžasné. Takže pokud bych plánovala normální využití, asi bych pořídila kladrubaka, lipicana nebo něco podobného. Ale to už jsme dost od tématu, zadavatel může mít dobře rozmyslene, proč chce prave frise.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petiik02
napsal(a):
Nepotřebujeme nějaký extra původ. Pár jsem jich už našla, ale věřím, že se jich najde víc. :).
Taky jsem po něm kdysi prahla, napsala tenkrát dovozci koní, cena byla 200 tisíc.
Pokud si nevyberete v Čechách, obrátila bych se na německou inzerci, je to blíž než země původu Holandsko.
Ve starých jezdectvích byl kdysi článek o chovu v Německu a u nás, ale už si nevzpomínám...(snad Murhof?).
Uživatel s deaktivovaným účtem

http://www.friesen.cz/
https://www.firmy.cz/?x=15.0019391043514&y=49.1646188921922&rt=cast-obce&q=chov+fr%C3%ADsk%C3%A9ho+kon%C4%9B.
Ještě by byla varianta v menším...fell pony, dales pony.
akscha
napsal(a):
Na drezuru to taky není - oni mají chody (tj.blbe se na nich sedí), ale do výšky a prostor chybí. Takže oproti teplokrevnemu, a nedejbože německému, koni nikdy ve sportovní drezure neuspěji. Jako dítě jsem z nich byla nadšená, pak jsem na pár jela a přešlo mě to. Jsou to ale kocarovi kone, takže čekám, že v zapreze budou lepší. Nicméně v tomto sportu jsme se taky před lety pohybovala a byli tam sami teplokrevnici a mj právě ti kladrubaci a ti taky vypadají úžasné. Takže pokud bych plánovala normální využití, asi bych pořídila kladrubaka, lipicana nebo něco podobného. Ale to už jsme dost od tématu, zadavatel může mít dobře rozmyslene, proč chce prave frise.
a kde jste na nich seděla? Jestli v čechách ak není divu, protož sem kupují právě ty starší kočárové typy, protože jsou levnější. Taky mi jízda na frísovi tady v ČR nesedla, ale na dovolené v Holandsku sem seděla na jezdeckém, a to bylo něco úplně jiného, ale taky je to úplně jiná cenová kategorie.
lenacia
napsal(a):
a kde jste na nich seděla? Jestli v čechách ak není divu, protož sem kupují právě ty starší kočárové typy, protože jsou levnější. Taky mi jízda na frísovi tady v ČR nesedla, ale na dovolené v Holandsku sem seděla na jezdeckém, a to bylo něco úplně jiného, ale taky je to úplně jiná cenová kategorie.
Ano, bylo to v Čechách. O těch různých typech jsem nevěděla (pro mě byl fris vždycky jen lehký kocarovy kůň, jak jsem kdysi v četla v nějaké knížce :). díky za uporozneni! U těch mých je dost pravdepodobne, že neměli nijak extra původ. Jinak jsem dnes ještě trošku googlila a beru zpátky - chody mají dobre. Ale jsou jiné důvody, proč v moderní drezure tak moc nestartuji.
akscha
napsal(a):
Ano, bylo to v Čechách. O těch různých typech jsem nevěděla (pro mě byl fris vždycky jen lehký kocarovy kůň, jak jsem kdysi v četla v nějaké knížce :). díky za uporozneni! U těch mých je dost pravdepodobne, že neměli nijak extra původ. Jinak jsem dnes ještě trošku googlila a beru zpátky - chody mají dobre. Ale jsou jiné důvody, proč v moderní drezure tak moc nestartuji.
Ano, to je pravda, na druhou stranu byl také užíván jako oblíbený rytířský kůň.
Zřejmě jak jste si už dohledala je tedy tewn těžřší barokní typ a ten lehčí, "sportovní" typ. Ač teda ani jeden nemá bůhvíjaký původ, tak ty rozdíly jsou hodně vidět u těch dvou fríských hřebců, kteří stojí v Lípě u Plzně.
Našla sem zajímavý porovnávající obrázek, i když ten sportovní je už orpavdu hodně přehnaný většinou jsou přecijen trochu blíže k tomu baroknímu, jen jemnější.
Myslím, že je to stejné o čem už se třeba povídalo v rámci Haflingů. Taky je má plno lidí z ČR spíše za 'obtloustlé' zrzavé cvalíky, a přitom pěkný tyrolský hafling vypadá úplně jinak.