Výkup koně na jatkách se zlomenou nohou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.8.2018 10:41
soptik85

XXX.XXX.64.11

Dobrý den,

stala se mi taková věc. Je to měsíc, co jsem prodala svého koně. U nového majitele si před cca dvěmi týdny měl údajně "urvat" nohu, když prokoplnul přístřešek. Jeho kámoš daného koníka naložil na vozík a odvezl na jatka. Jelikož nový majitel ještě nestihnul přepis majitele v průkazu, přišlo vyúčtování z jatek mě. Nebudu popisovat ty pocity, když na člověka vypadne ze schránky dopis z jatek o pořážce koníka - prvního koníka, kterého jsem měla 10 let. O co mi jde - v protokolu o pořážce je napsáno, že měl zhmožděnou levou část pánve (cca 2 kg svaloviny). Někde jsem četla, že ze zákona nesmí být zvířata s fatálním zraněním určena k lidské konzumaci. Dle protokolu maso z něj k lidské konzumaci šlo (došla i faktura na částku za výkup masa). Buď tedy kecá majitel, koník měl opravdu jen pohmožděnou zadní část kýty a nebo lžou jatka a přijali k pořážce koně s fatálním zraněním. Nevíte, prosím, někdo jak to podle zákona je? Děje se např. zcela běžně, že veterinární inspektor, který dozoruje porážku, napíše nepravdu do protokolu? Děkuji...

5.8.2018 11:24
polárka.15

XXX.XXX.228.120

Co vím, tak se jen nemohou brát zvířata, které se léčily a mají v sobě léky. Nevím o tom, že by se koně zranění nemohli porazit na jatkách.

5.8.2018 11:37
koně

XXX.XXX.174.63

Přesně jak píše Polárka, konzumovat by se neměla zvířata léčená.Některá léčiva mají ochrannou lhůtu, po uplynutí pak můžete maso konzumovat.
Co přesně se dá označit jako fatální zranění?Pokud smrtelné tak, že zvíře umře doma, nebo venku, už nikdo kadáver nepoveze na jatky, ale rovnou si ho vezme kafilérka.
Pokud šel chudák naložit, pak ho živého dovezli a následně porazili.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.8.2018 11:47

soptik85 napsal(a):
Dobrý den,

stala se mi taková věc. Je to měsíc, co jsem prodala svého koně. U nového majitele si před cca dvěmi týdny měl údajně "urvat" nohu, když prokoplnul přístřešek. Jeho kámoš daného koníka naložil na vozík a odvezl na jatka. Jelikož nový majitel ještě nestihnul přepis majitele v průkazu, přišlo vyúčtování z jatek mě. Nebudu popisovat ty pocity, když na člověka vypadne ze schránky dopis z jatek o pořážce koníka - prvního koníka, kterého jsem měla 10 let. O co mi jde - v protokolu o pořážce je napsáno, že měl zhmožděnou levou část pánve (cca 2 kg svaloviny). Někde jsem četla, že ze zákona nesmí být zvířata s fatálním zraněním určena k lidské konzumaci. Dle protokolu maso z něj k lidské konzumaci šlo (došla i faktura na částku za výkup masa). Buď tedy kecá majitel, koník měl opravdu jen pohmožděnou zadní část kýty a nebo lžou jatka a přijali k pořážce koně s fatálním zraněním. Nevíte, prosím, někdo jak to podle zákona je? Děje se např. zcela běžně, že veterinární inspektor, který dozoruje porážku, napíše nepravdu do protokolu? Děkuji...

(2) Pokud chovatel hodlá přepravovat nemocné, vyčerpané nebo zraněné zvíře k porážce na jatkách, a není-li to v rozporu se zvláštním právním předpisem,2) je povinen si vyžádat vyšetření a zhodnocení jeho stavu veterinárním lékařem, který způsobilost zvířete pro přepravu posoudí a v případě souhlasu uvede tuto skutečnost v dokumentaci vydané podle zvláštního právního předpisu.2) Chovatel je povinen se před započetím přepravy uvedeného zvířete přesvědčit, že zvíře bude na jatkách přijato, a teprve potom může přepravu zahájit; při tom provede opatření, aby zvíře bylo přepravováno šetrně, nejkratší cestou a na nejbližší jatky. Délka cesty nesmí překročit 100 km. Chovatel nesmí přepravovat zvířata, jejichž přepravu zakazují přímo použitelné předpisy Evropské unie upravující ochranu zvířat během přepravy a úřední kontroly produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě1a),2k).

(1) Chovatel může zvířata přepravovat nebo je předat k přepravě dopravci pouze tehdy, jsou-li pro plánovanou cestu způsobilá.

(2) Poraněná zvířata a zvířata s fyziologickými potížemi nebo patologickými stavy se nepovažují za způsobilá k přepravě, zejména pokud

a) se bez bolesti nebo pomoci nemohou sama pohybovat,

Spíš jde o to, jestli lze koně se zlomenou nohou naložit do vozíku a odvést. Na jatkách je možné porazit všechno, co tam nějak dostrkáte. Koncové části končetin se nejedí, takže se nemohly hodnotit na jatečném těle.

5.8.2018 12:07
soptik85

XXX.XXX.64.11

Zda veterinář viděl koně před přepravou na jatka, popravdě netuším. Když jsem se ptala, proč koně s urvanou nohou (takto mi to popsal) trápil přepravou a neuspal doma a nezavolal kafilerku tak řekl, že volal dva veterináře a žádný mu to nebral. Kdyby byla noha zlomená, proč to veterinární inspektor neuvedl do protokolu? Pán se rovněž prořekl, že i jeho další kůň si nohu zlomil. Proto kupoval jako náhradu mého. Teď chce kupovat dalšího. Přijde mi to celé divné. Je možné poslat např. na MZe podnět k prošetření postupu?

5.8.2018 12:13

soptik85 napsal(a):
Zda veterinář viděl koně před přepravou na jatka, popravdě netuším. Když jsem se ptala, proč koně s urvanou nohou (takto mi to popsal) trápil přepravou a neuspal doma a nezavolal kafilerku tak řekl, že volal dva veterináře a žádný mu to nebral. Kdyby byla noha zlomená, proč to veterinární inspektor neuvedl do protokolu? Pán se rovněž prořekl, že i jeho další kůň si nohu zlomil. Proto kupoval jako náhradu mého. Teď chce kupovat dalšího. Přijde mi to celé divné. Je možné poslat např. na MZe podnět k prošetření postupu?

to je nejlepší si zavolat přímo na jatky.

na zlomenou nohu kůň nemůže šlapat, takže to by mělo být při prohlídce před porážkou vidět.

ale co se týče samotného protokolu, na jatkách se nedělá pitva. zlomeniny spěnky a tak nikdo při prohlídce masa řešit nebude, to jsou odříznuté části, odpad.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2018 14:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

V tomhle případě bych na nějaký zákon kašlal z vysoka. Ty vado a zjistit že chudáka koně táhnul takhle na jatka..To by bylo na umělý chrup ani by nemrk.

5.8.2018 16:28

Meifi: tyhle silácké řeči nikomu nic dobrého nepřinesou..

5.8.2018 16:28

Soptik: těch koní tam předpokládám zas tolik nepřijímají, takže pokud natrefíte zrovna na obsluhu, která tam byla i v ten osudný den, pak by Vám měl být schopný popsat něco víc...

5.8.2018 16:31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Soptik: těch koní tam předpokládám zas tolik nepřijímají, takže pokud natrefíte zrovna na obsluhu, která tam byla i v ten osudný den, pak by Vám měl být schopný popsat něco víc...

Přesně. Koně si určitě budou pamatovat, jak to přivezli, jestli vystoupil z vozíku v pohodě, nebo jestli nemohl a šel po třech...

ale hypoteticky, kdybyste se dozvěděla, že kůň nohu zlomenou neměl, co si pomůžete?

Neregistrovaný uživatel

5.8.2018 16:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Meifi: tyhle silácké řeči nikomu nic dobrého nepřinesou..

Já vím, ale obávám se že zadavatelce nepomůže ani mírová cesta.Bohužel nemůže dělat vlastně nic a my jí tady ani dlouhou diskuzí taky nepomůžeme.smajlík

Neregistrovaný uživatel

5.8.2018 17:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No myslím si, že na jatkách by byli sami proti sobě vykládat někomu jak kůň chodil po třech..Za pokus nic nedáte, ale co dál i kdyby řekli třeba pravdu? Podle mě prodat někomu koně co ho ani nestihl přepsat a už ho odvezl do salámu? Tohle je potencionální nebezpečí pro každého koně a teď to bude jen víc a víc.Mám na to recept překvapivě jednoduchý.Koně neprodávat.Jiný stoprocentní recept neexistuje.

5.8.2018 17:58

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No myslím si, že na jatkách by byli sami proti sobě vykládat někomu jak kůň chodil po třech..Za pokus nic nedáte, ale co dál i kdyby řekli třeba pravdu? Podle mě prodat někomu koně co ho ani nestihl přepsat a už ho odvezl do salámu? Tohle je potencionální nebezpečí pro každého koně a teď to bude jen víc a víc.Mám na to recept překvapivě jednoduchý.Koně neprodávat.Jiný stoprocentní recept neexistuje.

Proc by toto melo nastavat vic a vic? Cena masa nijak zavratne nestoupla a kdokoliv si koupi kone za nekolik desitek tisic, je krajne nevyhodne ho nechat porazit za par supu...

Neregistrovaný uživatel

5.8.2018 18:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Proc by toto melo nastavat vic a vic? Cena masa nijak zavratne nestoupla a kdokoliv si koupi kone za nekolik desitek tisic, je krajne nevyhodne ho nechat porazit za par supu...

Noo protože jestli nebude za chvilku čím krmit a ceny vyletí až bůh ví kam, tak vlastně stačí jen platit dva nebo tři měsíce ustájení a cena za maso začne být výhodná.Ono když se chcete zbavit koně za řekněme čtyřicet tisíc prodejem, tak stačí ho neprodat tři až čtyři měsíce a jste v mínusu proti jatkům, která zaplatí hned a ustájení tím pádem padá.

5.8.2018 20:00
soptik85

XXX.XXX.64.11

Sama nevím, co od zjištění jak to bylo doopravdy, očekávám. Pán si koupil toho mého jako náhradu za svou klisnu - zlomila si nohu. Opět... Toho mého nakladal jeho kámoš, protože on prý na to neměl. Pokud měl fakt tu nohu "urvanou", "noha mu visela a on ji tahnul za sebou"...takto to popisoval do telefonu, nechápu, jak inspektor na jatkach, mohl takového koně přijmout k porážce. Vůbec jak mohli dovolit, aby koně v takovém stavu dovezli. Byla to k tomu neděle, kdy se porazil. Pán už prahne po novém koni, jakmile sežene peníze. Opět jeho slova. K tomu zmatky v papírech...v průkazu jako majitel stále já. Dovoz prý z mého hospodářství. To nikdo neřešil, jestli není kradeny?
Nikdo neřeší, že byl odcervovan a maso je k lidské spotřebe.

6.8.2018 10:26
rennie111

XXX.XXX.43.146

Obávam sa, že jediné čo môžete do budúcna urobiť je dať do predajnej zmluvy klauzulu, že máte na koňa predkúpne právo a nový majiteľ je povinný vás informovať o prípadnom predaji, alebo aj plánovanom utratení koňa.
A ešte si osobne preveriť miesto kam má kôň ísť, možno by stačil jeden pohľad na výbehy a ustajnenie a vôbec by ste mu ho nepredali..
Teraz môžete riešiť kto pochybil - možno naozaj tie jatky, ale aj u nich si viem predstaviť hru na city, kôň na vozíku so zlomenou nohou a máte ich poslať domov lebo nemajú papier ?! Tak sa dohodnete že spravíte čo treba a papier prinesú potom aby zviera ešte viac netrpelo.. A vás to bude stáť len čas a nervy a vášmu koňovi to už žiaľ aj tak nepomôže
Možno by som sa ešte snažila varovať ostatných prostredníctvom FB aby mu už koňa nikto nepredal, ale to nerobte ak nemáte jasné dôkazy ako to bolo a čo sa presne stalo, aby ste z toho nakoniec ešte nemali problém vy

6.8.2018 11:08

soptik85 napsal(a):
Sama nevím, co od zjištění jak to bylo doopravdy, očekávám. Pán si koupil toho mého jako náhradu za svou klisnu - zlomila si nohu. Opět... Toho mého nakladal jeho kámoš, protože on prý na to neměl. Pokud měl fakt tu nohu "urvanou", "noha mu visela a on ji tahnul za sebou"...takto to popisoval do telefonu, nechápu, jak inspektor na jatkach, mohl takového koně přijmout k porážce. Vůbec jak mohli dovolit, aby koně v takovém stavu dovezli. Byla to k tomu neděle, kdy se porazil. Pán už prahne po novém koni, jakmile sežene peníze. Opět jeho slova. K tomu zmatky v papírech...v průkazu jako majitel stále já. Dovoz prý z mého hospodářství. To nikdo neřešil, jestli není kradeny?

Takže pán si kupuje kone a predáva ich na mäso, čo už. Nelegálne to nie je, takže je to akurát na vás, ako na predajcovi pozornejšie vyberať potenciálneho majiteľa pre svojho koňa.

6.8.2018 13:39
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Smlouva je jen papír. Pokud se kupující s tím koněm rozhodne cokoli udělat a bude to proti vaší vůli (jatka, další prodej, kastrace apod), tak s tím stejně v danou chvíli nenaděláte nic, ledaže byste byla hodně bohatá a měla super rychlé právníky a kamarády soudce.

To, co zadavatelka popisuje je standardní projev stresové/truchlící reakce na úmrtí v rodině (ano, koně považuji za člena rodiny a nestydím se za to).

1. stadium: zmatenost, nedokážete pochopit, co se stalo; popírání - máte pocit, že ta osoba/zvíře stále žije a že muselo jít o nějaký blbý vtip nebo omyl
2. stadium: vyjádření emocí, nedokážete to přijmout, hledání viníka, obviňování, zoufalství, toto stádium může trvat až rok
3. stadium: přijetí a smíření se

Je rozdíl mezi náhlou ztrátou, jako v případě zadavatelky a ztrátou, kterou lze očekávat (zdr.stav) a do určité míry se na ni předem psychicky připravit. Náhlá ztráta bývá mnohem horší na vyrovnání se s ní.

Zadavatelka je evidentně ve druhém stádiu.

Nejsem psycholog, ale těmito stavy jsem měla bohužel tu čest si už dvakrát projít, u jednoho případu u mě trvalo druhé stádium v drsné míře skoro rok, dozvuky místy dodnes (po 4 letech), taky šlo o náhlou a naprosto nečekanou ztrátu, které jsem nemohla nijak zabránit.

Z vlastní zkušenosti zadavatelko radím: NECHTE TO BÝT. Mějte koně ve vzpomínkách jako krásné zvíře, které jste měla jako jeho majitel a ne ve formě vašich představ, jak to "asi" bylo na jatkách. Tím, že do toho budete šťourat, se vaše bolest jen a pouze znásobí a NIC se tím nevyřeší. Samaritánský komplex ve formě "musím zachránit další koně, které by si ta osoba mohla pořídit" taky nic nevyřeší a vám nepomůže a důvod je jednoduchý - nemáte sebemenší šanci tomu zabránit.

Ostatní přispívající na tomto vláknu by podle mě měli mít dost soudnosti, aby to taky příliš nerozpitvávali a nedělali ránu zbytečně ještě větší.

6.8.2018 18:23
florindela

XXX.XXX.44.8

Takže pán si kupuje kone a predáva ich na mäso, čo už. Nelegálne to nie je, takže je to akurát na vás, ako na predajcovi pozornejšie vyberať potenciálneho majiteľa pre svojho koňa.

Myslím, že by se nikomu nevyplatilo, koupit koně přímo k jatečnému prodeji. To ho koupí tak aspoň desetkrát dráž, než prodá. Asi by bylo dobré zjistit, zda druhé zranění měla na svědomí blbá smůla, nebo zda je na ustájení nějaká mezera mezi prkny nebo jiná nebezpečná věc a poslat tam kontrolu z veterinární správy. Vím, že o této kontrole hříšníci obvykle vědí, jenomže když díky kontrole nebezpečnou díru napořád zatluče, tak akce splnila svůj účel. Kdyby kvůli něčemu dostal pokutu, nesežene tak rychle peníze na nového koně.

Neregistrovaný uživatel

6.8.2018 18:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Alfi má pravdu..Přesně takhle vnímám koně taky.Člen rodiny, kamarád a prostě mám je rád sám od sebe.smajlík A člen rodiny a kamarád se sakra nedá prodat, ne? Lidi jsou "svině" a jestli je to pro někoho novina, tak to je smutný teda.Teď na vlastní oči vidím jak dopadají koně které už majitel nechce a snaží se ho prodat.U nás jeden takový stojí a hele je sám..Přitom takový mazel a s poňdou v jednom boxu působí neuvěřitelně.smajlík Jenže bohužel přestal bavit majitelku a minulý měsíc tu byla se opravdu jen kouknout.Nezájem a kde je ta "láska" co má ještě napsané uvnitř boxu na dveřích? Sorry lidem nevěřím v tomhle ani dobrý den a natož někomu jen tak prodat zvíře..Teda pardon člena rodiny.U koní je to ještě nebezpečnější z důvodu právě toho jak snadno se ho dá zbavit a ještě za prachy.

7.8.2018 00:01

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Alfi má pravdu..Přesně takhle vnímám koně taky.Člen rodiny, kamarád a prostě mám je rád sám od sebe.smajlík A člen rodiny a kamarád se sakra nedá prodat, ne? Lidi jsou "svině" a jestli je to pro někoho novina, tak to je smutný teda.Teď na vlastní oči vidím jak dopadají koně které už majitel nechce a snaží se ho prodat.U nás jeden takový stojí a hele je sám..Přitom takový mazel a s poňdou v jednom boxu působí neuvěřitelně.smajlík Jenže bohužel přestal bavit majitelku a minulý měsíc tu byla se opravdu jen kouknout.Nezájem a kde je ta "láska" co má ještě napsané uvnitř boxu na dveřích? Sorry lidem nevěřím v tomhle ani dobrý den a natož někomu jen tak prodat zvíře..Teda pardon člena rodiny.U koní je to ještě nebezpečnější z důvodu právě toho jak snadno se ho dá zbavit a ještě za prachy.

Nezlobte se na me, ale vam se majitelka onoho kone osobne sama sverila, ze ji nebavi? Nenapadlo vas treba, ze ma problemy v praci/rodine/zdravotni, ktere ji neumoznuji za konem jezdit? Ustajeni plati, tudiz spoleha na to, ze se ji o kone nalezite postaraji.
Nelze vsechny hazet do jednoho pytle proste. Pokud neznate situaci cloveka, nejde rict, ze je kazdy smejd jen proto, ze prodava kone.

Neregistrovaný uživatel

7.8.2018 00:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nezlobte se na me, ale vam se majitelka onoho kone osobne sama sverila, ze ji nebavi? Nenapadlo vas treba, ze ma problemy v praci/rodine/zdravotni, ktere ji neumoznuji za konem jezdit? Ustajeni plati, tudiz spoleha na to, ze se ji o kone nalezite postaraji.
Nelze vsechny hazet do jednoho pytle proste. Pokud neznate situaci cloveka, nejde rict, ze je kazdy smejd jen proto, ze prodava kone.

Majitelka se svěřila a nedalo jí to moc snažení a právě už i to placení vázne..Víte samotnému mi to strašně vadí proč takové lidi potkávám.Zkušená ošetřovatelka mi tehdy říkala že takových ještě potkám..Máte pravdu že ne všichni a to zaplať bůh, ale tři vlastně čtyři za rok skoro dva tedy, mě připadá dost.Popravdě vůbec jsem neměl ke koním lézt..Jak tam tak stojí v tom boxu spolu s tím poníkem a neudělají bez sebe krok..Na pastvině taky zásadně spolu a poňda jak si ho brání skvěle.smajlíkA teď ho odvézt pryč? Já nevím, ale ti bez sebe umřou jestli ho odvezou.Tak asi neodvezou, protože ho s majitelkou stáje koupíme na půl, ale paní už nezdravím.Všechno se dalo dohodnout a i by mě třeba tolik nevadilo chvilku pmoci s tím a i majitelka stáje by asi trochu vyšla vstříc.Prostě asi tyhle věci přitahuju a nebo oni mě? Bohužel mi to má být jedno a ono mi to jedno není.

Neregistrovaný uživatel

7.8.2018 00:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě tam zmiznul kus textu o těch dvou koních kujva. Jednoduše stojí tu kůň na prodej a sdílí box s poňdou jako největší kámoši a valacha bohužel chce majitelka prodat.

7.8.2018 08:55
polárka.15

XXX.XXX.45.253

soptik85 napsal(a):

Na porážce není nic protiprávného, přeprava je již na tom naprosto jinak. Neřešte to, stalo se, stalo, stejně to nevrátíte...

Přidejte reakci

Přidat smajlík