Zdravím, poslední dny mě napadají i tyhle myšlenky... Kobyla si vlivem nejspíš úrazu ve výběhu skřípla obratlem míchu. Momentálně má potvrzenou spinální ataxii a je upoutaná 24/7 na box... dnes je to 25 dní od prvního projevu kdy nebyla schopná vylézt z boxu a 16den po aplikaci injekce do obratle kdy je léčba spíš pokus než ověřená metoda... Dodávají se veškeré vitamíny na podporu nejen nervové soustavy... ale pokroky jsou velmi velmi malé a vlivem těch veder je na tom hůř. Žere, pije, vylučuje jen se prostě dokáže točit pouze na jednu stranu a vyjít z boxu nepřipadá v úvahu. Vet doporučuje trpělivost a čekat čekat a čekat ale bojím se že se začíná zhoršovat i po psychické stránce... už ani po tom boxu se nechce tolik pohybovat... jezdím za ní samozřejmě každý den nejen vyházet box ale pomazlit, čistit, poslední dny vyžaduje extra mazlení.Moje otázky... kdy je čas koni pomoct tím že jej nechám uspat? Někteří koně potřebují více času na rekonvalescenci ano, ale kdy je ta doba aby si člověk uvědomil že kůň už se nezlepší na výběh a procházky nikdy? Řešil někdo podobnou situaci ? Mám pocit že ji prostě trápím a ne pomáhám..je to strasně zdlouhavé a vysilující. a já moc chci aby se uzdravila alespon na dožití ve výběhu.Ale pomalu propadám do depresí když si uvědomím že kůň je prakticky zdravý a já bych jej měla nechat uspat... Jak jsem psala žere, pije, vylučuje... vnímá okolí.. Děkuji za vaše příspěvky..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asi by to to skonzultovala s viacerými doktormi, diagnózu aj prognózu.
Neviem, či to je nejaké všeobecné pravidlo, ale keď môj kocúr vykĺbil nohu(v podstate vytrhol celé rameno, vrátane nervov), tak sa veti zhodli, že ak sa po mesiaci nezačne vracať cit v nohe, tak sa nevráti už nikdy. Predpokladám, že u kobyly je tam tiež nejaké nervové poškodenie.
Pred pár rokmi si takto škrípla nerv kamoškyna kobyla pri pôrode. Našli sme ju ležať v boxe na chrbáte s nohami hore zatlačenými do steny ako keď rodí žena. Ležala na betóne, slamu úplne odhrabala a nevedeli sme ani ako dlho tak bola. Porodila normálne, ale nevládala vstať, potom sme ju nejako postavili ale stále padala zadkom do boku. Na druhý deň veterinárka potvrdila, že má asi škrípnutý nerv, doporučila pohybový kľud a keď sa to nezlepší tak skúšať nejaké injekcie tiež s nejasným výsledkom asi za 500 Eur a keď ani to tak utratenie. To ale nepripadalo do úvahy kým by kojila teda iba v úplne krajnom prípade.
Takže kobyla mesiac so žriebäťom iba na boxe. Injekcie sa nakoniec nekonali, lebo majiteľka na to nemala peniaze. Po mesiaci sa stav mierne zlepšil, ale stále sa ledva hýbala. Po ďalšej konzultácii s veterinárkou a vzhľadom na to žriebä padlo rozhodnutie skúsiť ich pustiť do menšieho výbehu nech sa sama rozpohybuje koľko bude vedieť a že sa uvidí..
Prvý deň bol dosť zlý, lebo žriebä samozrejme lietalo aj po tom malom výbehu a ona sa ho snažila dobehnúť tak tam pajdala, ale potom keď zistila, že jej nemá kam zdrhnúť tak bolo vidno že sa snaží stáť tak, aby si uľavila, sem tam sa prešla, občas ležala.. a tak nejako sa to začalo robiť aj samé. Kým sa žriebä odstavovalo tak normálne chodila aj pobehla, ale stále chodila nakrivo.
Po roku od úrazu veterinár doporučil skúsiť začať pomaly jazdiť a nasvaliť chrbát, kobyla nekrívala ale pohyb bol stále taký divný, strnulý, keď som ich videla zozadu tak išla stále PP a ĽZ v jednej rovine. Je to už 4 roky a kobyla stále nechodí čisto, jazdecky je využívaná minimálne, max 2-3x do mesiaca malá vychádzka mimo toho je iba vo výbehu a občas povozí deti. Teraz znova pripustená. Normálne využiteľný jazdecký kôň z nej už nebude, ale nevyzerá že by mala nejaké bolesti.
Ak už aj vy rozmýšľate smerom toho utratenia možno aj toto by som ešte skúsila pustiť ju samú aspoň do menšieho výbehu, možno už len tá psychická pohoda jej polepší. Keď bude mať bolesti aj tak tam nebude lietať. Ak by som na ňej videla, že naozaj má veľké bolesti, nechce ani chodiť, je taká "bez života" potom by som až uvažovala nad tým posledným riešením.
Samozrejme vyšetrenie ďalším iným veterinárom ak je to možné. Viac hláv viac vie..
Ešte sa mi zdá, že aj operáciu vtedy veterinárka spomínala, ale to by stálo mraky peňazí ktoré majiteľka do nej nehodlala investovať a pri kojacej by to ani nešlo, tak sme to potom ani neriešili.
rennie111
napsal(a):
Pred pár rokmi si takto škrípla nerv kamoškyna kobyla pri pôrode. Našli sme ju ležať v boxe na chrbáte s nohami hore zatlačenými do steny ako keď rodí žena. Ležala na betóne, slamu úplne odhrabala a nevedeli sme ani ako dlho tak bola. Porodila normálne, ale nevládala vstať, potom sme ju nejako postavili ale stále padala zadkom do boku. Na druhý deň veterinárka potvrdila, že má asi škrípnutý nerv, doporučila pohybový kľud a keď sa to nezlepší tak skúšať nejaké injekcie tiež s nejasným výsledkom asi za 500 Eur a keď ani to tak utratenie. To ale nepripadalo do úvahy kým by kojila teda iba v úplne krajnom prípade.
Takže kobyla mesiac so žriebäťom iba na boxe. Injekcie sa nakoniec nekonali, lebo majiteľka na to nemala peniaze. Po mesiaci sa stav mierne zlepšil, ale stále sa ledva hýbala. Po ďalšej konzultácii s veterinárkou a vzhľadom na to žriebä padlo rozhodnutie skúsiť ich pustiť do menšieho výbehu nech sa sama rozpohybuje koľko bude vedieť a že sa uvidí..
Prvý deň bol dosť zlý, lebo žriebä samozrejme lietalo aj po tom malom výbehu a ona sa ho snažila dobehnúť tak tam pajdala, ale potom keď zistila, že jej nemá kam zdrhnúť tak bolo vidno že sa snaží stáť tak, aby si uľavila, sem tam sa prešla, občas ležala.. a tak nejako sa to začalo robiť aj samé. Kým sa žriebä odstavovalo tak normálne chodila aj pobehla, ale stále chodila nakrivo.
Po roku od úrazu veterinár doporučil skúsiť začať pomaly jazdiť a nasvaliť chrbát, kobyla nekrívala ale pohyb bol stále taký divný, strnulý, keď som ich videla zozadu tak išla stále PP a ĽZ v jednej rovine. Je to už 4 roky a kobyla stále nechodí čisto, jazdecky je využívaná minimálne, max 2-3x do mesiaca malá vychádzka mimo toho je iba vo výbehu a občas povozí deti. Teraz znova pripustená. Normálne využiteľný jazdecký kôň z nej už nebude, ale nevyzerá že by mala nejaké bolesti.
Ak už aj vy rozmýšľate smerom toho utratenia možno aj toto by som ešte skúsila pustiť ju samú aspoň do menšieho výbehu, možno už len tá psychická pohoda jej polepší. Keď bude mať bolesti aj tak tam nebude lietať. Ak by som na ňej videla, že naozaj má veľké bolesti, nechce ani chodiť, je taká "bez života" potom by som až uvažovala nad tým posledným riešením.
Samozrejme vyšetrenie ďalším iným veterinárom ak je to možné. Viac hláv viac vie..
Ešte sa mi zdá, že aj operáciu vtedy veterinárka spomínala, ale to by stálo mraky peňazí ktoré majiteľka do nej nehodlala investovať a pri kojacej by to ani nešlo, tak sme to potom ani neriešili.
Děkuji za příspěvek, vet právě řekla že ještě počkáme 14 dní a poté zkusíme výběh horší je že při posledním vytažení z boxu padala na obě strany, přišlo mi že jakmile nemá vedle sebe stěny tak nedokáže vůbec stát rovně. Co se týče vašeho příběhu nebo příběhu kamarádky, chcete říct že kobyla s tímto problémem je normálně připuštěna? není to nebezpečné ?
DoubleBouble
napsal(a):
Děkuji za příspěvek, vet právě řekla že ještě počkáme 14 dní a poté zkusíme výběh horší je že při posledním vytažení z boxu padala na obě strany, přišlo mi že jakmile nemá vedle sebe stěny tak nedokáže vůbec stát rovně. Co se týče vašeho příběhu nebo příběhu kamarádky, chcete říct že kobyla s tímto problémem je normálně připuštěna? není to nebezpečné ?
K tomuto sa vyjadrovať nebudem, nie je to môj kôň a nemám na to žiadny dosah som len ustajňovateľ. Byť moja tak ju asi nepripustím.
rennie111
napsal(a):
K tomuto sa vyjadrovať nebudem, nie je to môj kôň a nemám na to žiadny dosah som len ustajňovateľ. Byť moja tak ju asi nepripustím.
No právě si říkám že je to poněkud riskantní, ano u prvního chápu tam se nedalo jinak už ale další to mi přijde jako veliký risk... každopádně k operaci mi bylo řečeno že ne jen že je velmi nákladná ale taky že je to 50/50 a není jisté že to už bude v pořádku...
DoubleBouble
napsal(a):
No právě si říkám že je to poněkud riskantní, ano u prvního chápu tam se nedalo jinak už ale další to mi přijde jako veliký risk... každopádně k operaci mi bylo řečeno že ne jen že je velmi nákladná ale taky že je to 50/50 a není jisté že to už bude v pořádku...
Ano presne to o operácii povedali vtedy aj pri tejto - nákladná a 50/50.
Dobrý den, mám valacha, který je po zlomenině pánve a krčního obratle..po převrácení se.Kupovala jsem ho s tím, že špatně koordinoval zadní nohy, nemohl se ohnout na jednu stranu...věnovala jsem mu již dva roky...cvičení, rehabilitace, zvláštní přístup k práci..dnes je koník využitelný na jízdárenskou práci, terén ve všech chodech...i skočí do metru...Má poškození nervů ale nepotácí se, nepadá..postaví se i na zadní a když jde o bubáky, otočí se na pětníku...mám tedy výbornou chiropraktičku...Tím chci jen říct, že ne vždy se to musí vzdát..taky jsem měla takové okamžiky..Kontaktovala jsem i zaříkavačku..by´t v tomto ohledu jsem skeptik, dost jsem po jejím telefonátu změnila názor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Primou zkusenost nemam, ale postupovala bych asi tak, ze bych zkusila oslovit jeste nejake odborne vety, co si o tom mysli a pokud by se vsichni vyjadrovali jako ten Vas, mela jsem i po mesici pocit, ze se stav nijak nezlepsuje a naopak psychicky stav zhorsuje, nejspis bych o uspani uvazovala
Je jasne, ze jsou chvile, kdy je potreba koni "svobodu" omezit - napr.nemocna slacha nebo mensi typy zlomenin, kdyz je dobra prognoza a predpoklad zhojeni alespon do moznosti bezbolestneho pohybu. Avsak u velkych zraneni s nejasnou prognozou bud a nebo, bych se ridila tim, jak to kun zvlada psychicky. Prijde mi, ze vzhledem k tomu, ze pro kone je proste pohyb to nejdulezitejsi pro jeho spokojeny zivot, se pri nutnosti jeho omezeni, musi brat v potaz i to, jak kun zavreni zvlada..
Hodne stesti.