Ahoj. Nedávno jsem začala skákat ( tedy už celý parkur a ne jen samostatné překážky ). Skáču na problémové kobylce která se skákat teprve učí. Ráda vyhne nějakou tu překážku v trojskoku, vyhodí, snaží se tryskat či klusat. Trenér mi nabízel abych skákala na klidném valáškovi kterého stačí jen pobizet. Nejsem si jistá jestli bych měla skákat na kobylce kterou mám jinak moc ráda ale nemám to snadné, nebo raději na klidnějším koni. Sice se je pro začátek spíš lepší klidný kůň ale zase kdybych neměla nějaké vyšší ambice nic bych se nenaučila. Děkuji predem za názory.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jo tak samozřejmě když jsou ambice, tak to se nedá nic dělat.. Trenér má ovšem pravdu.Na koni kterého nezvládáš se naučíš co? No..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dany trenér v čemkoli je od toho, aby se poslouchal.Buď si jistá, že on ví co dělá a tvoje schopnosti zhodnotí daleko lépe než ty sama.Nebo i tady někdo kdo tě v životě neviděl.
Dany Lip
napsal(a):
Ahoj. Nedávno jsem začala skákat ( tedy už celý parkur a ne jen samostatné překážky ). Skáču na problémové kobylce která se skákat teprve učí. Ráda vyhne nějakou tu překážku v trojskoku, vyhodí, snaží se tryskat či klusat. Trenér mi nabízel abych skákala na klidném valáškovi kterého stačí jen pobizet. Nejsem si jistá jestli bych měla skákat na kobylce kterou mám jinak moc ráda ale nemám to snadné, nebo raději na klidnějším koni. Sice se je pro začátek spíš lepší klidný kůň ale zase kdybych neměla nějaké vyšší ambice nic bych se nenaučila. Děkuji predem za názory.
Otázka, co umíte vy?
Jestli jste na tom jezdecky tak dobře, abyste naučila kobylku skákat? Nebo jestli se udržíte a společně, metodou pokus omyl něco zdoláte, něco ne.O stylu nemluvě.
Ambice jsou pěkná věc, ale pravdu má Meifi, nechte si poradit od trenéra, ten vás vidí naživo.
Pokud myslí, že byste se měla učit na klidném, spolehlivém a hlavně už zaskákaném koni, má pravdu.
Pak už můžete své zkušenosti předávat kobylce.
Lepší skákat na vyskákaném koni a nepřiježděného koně si mezitím přijezdit. Když píšete že vypadává z chodu i z rytmu, tak to máte hodně práce před sebou, s koněm který neudrží pravidelné dopředné tempo na parkuru nezazáříte, spíš si uděláte ostudu až vyštycujete nebo si rozbijete ústa.
No s tím klidným konikem to padlo. Jezdí ho kamarádka která jezdí ve stejnou dobu jako já. Takže mám tři možnosti. Ta kobylka o které jsem psala, potom taková hodně temperamentní klisna. Je sice živá ráda si překážku vyhne nebo vyveze jezdce z jízdárny ( naše jízdárna není oplocená protože pak nás to nutí víc s koněm spolupracovat ) ale umí skákat dobře. Jenže je dost možné že v době tréninku bude na závodech. A ta třetí možnost je líný valach. Rád si zavyhazuje a celou hodinu jen pobízím. Trenér je toho názoru ať si vyberu sama. Potom to zkusíme a on se rozhodne jestli to klape nebo je ten kůň pro mě nevhodný. Jinak s ambicemi to bylo myšleno že když nebudu zkoušet i něco obtížnějšího nepodunu se další. Moc děkuji za všechny vaše komentáře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Trenér by měl být toho názoru, že si má na koně sednout sám, aby věděl co nabízí...myslím to tak, že pokud má někdo koně přiježděného a chodí pod různé jezdce, musí toto také udržovat, protože pod jezdci začátečníky koně získávají různé necnosti a je jim důležité připomínat- opravovat je, jak se mají chovat.(třeba reagovat na holeň a.t.d.)
Pokud máte možnost koně střídejte, je to nejlepší, nezvyknete si na styl jednoho koně a nebude vám činit oproblém sednout na jiného.
Dany Lip
napsal(a):
Budu upřímná, i když to nebude znít hezky: takhle akorát kobylu zkazíš a sama se naučíš zlozvyky.
Ambice jsou fajn, ale musejí být úměrné schopnostem a fázi, ve které se nacházíš.
Na učení se skákání je ideální takový kůň-převozník, jakého popisuješ (valach), kdekdo by takového chtěl, ale nemá:).