Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2018 18:24
Helios

XXX.XXX.104.143

Dobrý den,

prosím o radu. Mám 21 letého koně ČT. Toto léto mu dalo dosti zabrat. Pohubl a opadla mu záda.

Jezdíme cca 5x týdně terény ve všech chodech, samozřejmě v těch vedrech jsem ho brala buď ráno a nebo později večer.

Krmíme Spillers conditionig mix 1 fanku ráno + 1/4 fanky mačkaného ječmene a to samé večer. Odčervený je. Výběhy máme bohužel jen hliněné. Seno dostává v dávkách ráno a večer. Zuby má dělané.

Prosím o radu, co koníkovi přidat, aby nabral. Celkově je pohublý a hlavně se mi jedná o ty záda smajlík

Předem děkuji.

10.8.2018 19:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Doporučuji olej. Stolní. Je potřeba malé množství a i přesto je výsledek viditelný velmi brzy. Výhodou je, že opravdu stačí málo, tedy nezvyšujete nepřiměřeně KD koně a nezatěžujete zažívací trakt plnými kýbly krmení. Začněte 1 polévkovou lžící a pomalu přidávejte. Nám zabralo už 5 lžic.
Na opadlá záda platí pouze práce. Bohužel starší koně ztrácí svaly na zádech rychle, ale zpět je nabrat trvá dlouho. Nejde to uspěchat. Ten terén je fajn, jezdíte-li nejen ve všech chodech, ale i do kopců a z kopců.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2018 19:40

Seno ad libitum celý den (a noc). Připlatit ustajovateli 1000 Kč, aby dával koni neomezeně sena, tolik, že ho nestačí přes noc vyžrat, případně aby ho umístil do výběhu se senem, ideálně obojí. Pokud máte koně u sebe, tak to máte o to jednodušší :).

10.8.2018 19:50
turistka

XXX.XXX.245.153

sisi58 napsal(a):
Doporučuji olej. Stolní. Je potřeba malé množství a i přesto je výsledek viditelný velmi brzy. Výhodou je, že opravdu stačí málo, tedy nezvyšujete nepřiměřeně KD koně a nezatěžujete zažívací trakt plnými kýbly krmení. Začněte 1 polévkovou lžící a pomalu přidávejte. Nám zabralo už 5 lžic.
Na opadlá záda platí pouze práce. Bohužel starší koně ztrácí svaly na zádech rychle, ale zpět je nabrat trvá dlouho. Nejde to uspěchat. Ten terén je fajn, jezdíte-li nejen ve všech chodech, ale i do kopců a z kopců.

Tak to Vam zavidim, ze zabralo uz 5 lzic, tomu memu nezabralo ani 2 dcl rano a 2 vecer

10.8.2018 19:50
Helios

XXX.XXX.104.143

Ten stolní olej myslíte jaký? Obyčejný slunečnicový?

10.8.2018 19:52
Helios

XXX.XXX.104.143

Bohužel u nás kopečky žádné nejsou smajlík nechci stařečka trápit lonžováním atd. Také Vám staříci přes toto léto pohubli? Bohužel ustajovatel koni dávat více sena nebude. Vím, že seno e základ všeho, ale je to bohužel tak. Koně nemám kam přestěhovat. V blízkém okolí se nenachází žádné stáje, kde by byly podmínky lepší smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 19:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak třeba mu koupit senné granule?Levné to úplně není, ale dalo by se tím vylepšit tu dávku sena co dostává.A ještě otázka taková.Jste si naprosto jistá, že opravdu to seno dostává a má čas si ho sníst? Jenom se ptám, ju? smajlík

10.8.2018 20:04
Helios

XXX.XXX.104.143

tím si jistá jsem. Kontroly proběhly ráno i večer Koník seno sežere. Zuby už nám moc nerostou, ale zatím zubař říkal, že to je ještě v pořádku. Přemýšlela jsem nad senými granulemi, ale bohužel nevím, kdo by mu je namáčel Já tam sice každý den jezdím, ale nevím, jak dlouho dopředu můžou být namáčeny. Přemýšlela jsem ještě o rýžových otrubách. Hodně lidí pěje chválu na reformer od fitminu. Máte s tím zkušenosti?

10.8.2018 20:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

turistka napsal(a):
Tak to Vam zavidim, ze zabralo uz 5 lzic, tomu memu nezabralo ani 2 dcl rano a 2 vecer

To mě mrzí. Opravdu nám to zabralo u 20 letého plnokrevníka a to na začátku zimy. Na fotce je v únoru. Ale přece jsem vám psala, že váš koník není nijak podvyživený. Máte to jak u lidí, jeden sní krajíc a přibere, druhý sní kachnu a je furt jak lunt.

10.8.2018 20:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Helios napsal(a):
Ten stolní olej myslíte jaký? Obyčejný slunečnicový?

My dáváme řepkový. Obyč z obchodu.

10.8.2018 20:39
Helios

XXX.XXX.104.143

Dobře, moc děkuji. Koupím tedy řepkový olej a ještě co říkáte na ty otruby rýžové? Pravděpodobně se tedy nemůžou dávat delší dobu. Doporučuje se zhruba měsíc a pak vysadit. Trochu mám strch, abych staříkovi nějak neublížila.

10.8.2018 20:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Helios napsal(a):
tím si jistá jsem. Kontroly proběhly ráno i večer Koník seno sežere. Zuby už nám moc nerostou, ale zatím zubař říkal, že to je ještě v pořádku. Přemýšlela jsem nad senými granulemi, ale bohužel nevím, kdo by mu je namáčel Já tam sice každý den jezdím, ale nevím, jak dlouho dopředu můžou být namáčeny. Přemýšlela jsem ještě o rýžových otrubách. Hodně lidí pěje chválu na reformer od fitminu. Máte s tím zkušenosti?

Senné granule vám nabobtnají během minut, není třeba dopředu. Je to krásně vidět, jak bobtnají, když se do nich vsakuje voda. Dáváme je v zimě prakoním, aby měli něco v kyblíku a nezáviděli velkým koním.
Můžete dát ty senné granule kdykoli během dne i mimo normální KD. Když přijedete zalejete, uděláte si, co je třeba a pak dáte kyblík.Můžete dochutit třeba sušenou mrkví nebo sušenými jablky a i přidat další věci, které potřebujete koníkovi dát. není to nic složitého.Namáčí se v poměru 1:2 (tj.0,5l vody na 1l sena).

10.8.2018 20:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Helios napsal(a):
Dobře, moc děkuji. Koupím tedy řepkový olej a ještě co říkáte na ty otruby rýžové? Pravděpodobně se tedy nemůžou dávat delší dobu. Doporučuje se zhruba měsíc a pak vysadit. Trochu mám strch, abych staříkovi nějak neublížila.

S rýžovými otrubami zkušenost nemám. Jen podotek. Nedávejte všechno naráz. Zkuste jednu věc, pak druhou. Po nějakou dobu. Ať víte, co vašemu koni pomáhá.

10.8.2018 20:48
Helios

XXX.XXX.104.143

Dobře děkuji smajlík a kolik myslíte že mám koni dávat? Vá´ím že je minimální dávka sena 8kg.

10.8.2018 20:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak pokud chcete nabrat svalovinu, tak mimo práce musíte dodat dostatek látek pro stavbu svalů - bílkovin. Samotný tuk vás nespasí. Ale není rozhodně špatně ho přidat. Zabrání nedostatku energie, kterou by jinak tělo bralo ze svalů.

Cituji:
Podvýživa – Nedostatečný přísun živin, zejména nedostatek bílkovin, vede k poruchám tvorby svalové hmoty a mnohdy naopak dochází k jejímu odbourávání, protože organizmus nutně potřebuje bílkoviny k zachování biochemických reakcí. Opět je důležité s tím počítat u pacientů v kritických stavech, kdy se organizmus primárně nastavuje na odbourávání svalové hmoty. Spolu s imobilitou to vede k velmi těžké svalové atrofii. Dostatečná výživa pacienta (a rehabilitace) je zcela nezastupitelná. K podvýživě musíme zařadit i pestrou řadu stavů, které souvisí s narušeným vstřebávání živin v trávicím traktu.

Zdroj: http://www.stefajir.cz/?q=ubytek-svalove-hmoty.

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 20:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Tak pokud chcete nabrat svalovinu, tak mimo práce musíte dodat dostatek látek pro stavbu svalů - bílkovin. Samotný tuk vás nespasí. Ale není rozhodně špatně ho přidat. Zabrání nedostatku energie, kterou by jinak tělo bralo ze svalů.

Cituji:
Podvýživa – Nedostatečný přísun živin, zejména nedostatek bílkovin, vede k poruchám tvorby svalové hmoty a mnohdy naopak dochází k jejímu odbourávání, protože organizmus nutně potřebuje bílkoviny k zachování biochemických reakcí. Opět je důležité s tím počítat u pacientů v kritických stavech, kdy se organizmus primárně nastavuje na odbourávání svalové hmoty. Spolu s imobilitou to vede k velmi těžké svalové atrofii. Dostatečná výživa pacienta (a rehabilitace) je zcela nezastupitelná. K podvýživě musíme zařadit i pestrou řadu stavů, které souvisí s narušeným vstřebávání živin v trávicím traktu.

Ano tzv. pozitivní dusíková bilance.Toho se využívá i ve sportu.Cukry jsou zase nutné, aby tělo nebralo glykogen ze svalové tkáně.

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jinak bych se těch senných granulí nebál.Rozmočené je to hned a pytel mě stál 260 korun za 25 kilo.Tak to na příkrm bude na pár dní.Rýžové otruby..Já slyšel že nic moc a moje to na zkoušku nepapali.Každopádně vždy provádět změny pomalu a zvykat pomalu.Nic neměnit rychle.Mám na starost stařenku jednu a tak papouškuji co mě nakázali zkušení. smajlík

10.8.2018 21:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):

Cituji:

Jj, olej je na přibrání. Svaly by mohly být z toho Spillersu. Teď jsem koukla na ten ječmen. Klidně přidejte.1/4 fanky je spíš pro králíka, než pro koně.

10.8.2018 21:19
Helios

XXX.XXX.104.143

No já bych ho zase nerada překrmila jádrem. už takhle dostává 2,5 kg jádra denně a nechci ho zase moc přidávat, jelikož mu po něm otékali nohy

10.8.2018 21:31
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Helios napsal(a):
No já bych ho zase nerada překrmila jádrem. už takhle dostává 2,5 kg jádra denně a nechci ho zase moc přidávat, jelikož mu po něm otékali nohy

Tak si stáhněte v PDF Krmení koní od Helmuta Meyera. Zjistěte si v tabulkách, kolik bílkovin má mít váš koník v KD a zkuste vypočítat, o kolik méně jich dostává. Aspoň zjistíte, jestli to pokryje jen přidání sena a nebo jestli budete muset přidat i jinde.
Knížka se dá půjčit i v knihovně.

A nebo zkusit investovat do výživového poradce, což je u staršího koně podle mě dobrý nápad. Co jsem tak koukala kdysi na Animo, tak chtěli 1200, -, což není zas tak hrozné. A dle obrázků koníci (i starší) pěkně přibrali.

Neregistrovaný uživatel

10.8.2018 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A to otékání nohou bych konzultoval raději s vetem.Ono se to může stát při náhlé změně krmení, ale taky to může být třeba reakce na něco a to bych se bál nějak experimentovat.Ono tedy koním otékají nohy i z jiných důvodů, ale vždy je to něčeho signál.

11.8.2018 07:35
šimlík

XXX.XXX.163.3

Seno pro seniora pouze 2x denně je málo, pro zdravé trávení se pokuste zařídit aspoň i polední seno. Místo mačkaného ječmene zkuste přidávat ječmenné vločky, jsou lépe stravitelné. Doplnila bych Probiotikum (dávám od Dromy).

11.8.2018 08:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Helios napsal(a):

Moment, píšete, že ječmene dostává 1/4 fanky. Myslíme obě tu stejnou nádobu pro zedníky?

11.8.2018 08:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jste si jistá, že je koník ok? Nebo jsou to "jen ta opadlá" záda, co vás trápí. Mám taky ČT kříženku. A dávám jí jen to, co vidíte na fotce a jen 1 x denně. A koukněte na ten zadek, ale páteř jí taky vystupuje. Možná vám připadá, že je váš koník hubený, když mu leze páteř. Ale opadlá záda neznamenají, že je kůň špatně živený. Jen prostě nemá svaly na zádech. To je u starších koní dosti časté. A nejde to opravit za měsíc. A pokud opravíte a vynecháte na čas ježdění, zase opadne.

11.8.2018 09:47

Nejpravděpodobnější je, že koni prostě teď snížili objem.Ten je základ, takže určitě ideální je neomezeně seno nebo pastva, pokud nelze, senné granule, různé "řeznaky do kýble", cukrovarské řízky, dobrý způsob další navýšení kaloráže je ten olej, pokud ho kůň toleruje, používám řepkový, z marketu.
Až poté bych se zabývala jádrem, pokud je kůň jinak zdravý, klidně oves, já řeším IR, takže Spillers ConditionMix bez melasy, zkušenost dobrá.
Seniorovi určitě kvalitní doplněk, vit min, používala jsem historicky Premin Mare, Gemuse-kreuter-mineralien, Sempermin, teď to bude spíš EquiGard.

Základní zdravotní prohlídka- zuby, ale i úvaha o vředech a hlavně u takhle starého koně který ztrácí horní linii úvaha o Cushingově syndromu. Pomohla by fotka koně, kopyt, základní náběry/hladina cukru, ledviny, játra, bílkovina, krevní obraz/.
http://www.horsevets.cz/clanky/detail/cushinguv-syndrom-u-koni
https://vetweb.cz/kun-jako-geriatricky-pacient/
http://www.equichannel.cz/ked-seno-moze-zabijat

Jako výživáře bych doporučila ing Mechovou,
http://krmeni-koni.cz/

Až dodáte kcal a vyloučíte zdravotní problém, má smysl zaměřit se na gymnastiku, "pilates" trupu a břicha, určitě jde i "korektním klasickým ježděním" ala Norbert Záliš nebo Anja Beran, což já určitě nezvládnu, takže i ze země a na těch lonžích..

Řeším tč opadlou horní linii u 24 leté fjordky, ježděna je minimálně pod lehkými jezdci, jinak mazlík okrasný, klikr, dvě lonže, směr zápřež. Nabralal jsme i inzulinémii a hladinu ACTH.Supresní test dělat nebudu pro riziko laminitidy.
Popsané příznaky nemusí být vidět všechny hned a hodně-něco se prostě ukáže dřív a víc.

11.8.2018 10:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

Úplne OT - žofré, tak tá naša školská Bonitka, čo uprostred leta zarástla srsťou, v týchto horúčavách tú srsť vypelichala zase do letnej. Takže hádam má na Cushinga ešte čas.
Veľmi ma to potešilo, lebo to je milášik vypiplaný, váži rovných 550 kg, čo zas nie je na teplokrvníka nejak extra veľa, druhá kobyla, pravda trošku vyššia má 600. Váhy sú reálne, kobyly sme vážili kvôli anesteziologickému semináru, spali ako miminka a recovery na jednotku :)

Ani jedna z kobýl, ktoré sú naozaj vo veľmi dobrom výživnom, stave nemá s hornou líniou nič, pravda, niečo bude aj tuk asi, ale pri Bonkinom veku (21 myslím), by mohla ísť robiť XL modelku :D
Za Bonin stav je do mňa neustále vŕtané, či som to trošku neprehnala, no má trochu tukový hrebeň a pendulujúce brucho, troooošku, ale aj plecia a prdelku.

Kedy môžu, tlačia seno a preberajú slamu, jadro dva krát denne v množstve, aby nerobili bordel keď sa kŕmi okolo, asi liter ovsa a liter Čebínu na deň, rozdelené do dvoch dávok.

Pohyb nic moc, malý hlinený výbeh, občas pasenie na ruke, občas prechádzka ku rieke, Bona občas v kroku 15 minút povozí ľahkú dievčinu, na ohlávke, na pohodu.

11.8.2018 10:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

No a k prispievateľke - pokiaľ chcete nejakú lepšiu radu, tak pošlite prosím foto koňa a nejaké viac rozvité vety ohľadom jeho režimu, kŕmenia a tak celkovo. Lebo seno ráno a večer a krmivo merané na fanky nikomu nič nepovie.

Pokiaľ chcete so stavom koňa niečo robiť, musíte si zvážiť seno, ktoré reálne dostáva a zožerie a aj prídavok jadra.
Až po tom, keď tieto bádania prinesú aký taký stručný obraz o tom, čo a koľko váš kôň za deň skonzumuje sa môžte s kýmkoľvek začať baviť o tom, čím KD vylepšiť, aby sedela na mieru vášmu koňovi.

To nefunguje tak, že susedinmu koňovi pomohli ryžové otruby, tak pomôžu aj môjmu.

Veľmi múdro vám tu navrhovali senné pelety a rezky, no akosi to vyznelo, že je to nejaký problém, lebo kto bude močiť a tak. No močiť budete vy, doneisete si to z domu vo vedierku už rozmočené, aj pelety a trebárs aj rezky, do rezkov dáte to jadro a pelety podáte, keď prídete a keď budete odchádzať. A kilo z tých peliet nech je lucerka.

Pokiaľ mu rozdelíte 2 kg senných peliet + 1 kg lucerky, zdvihnete v jeho KD seno o 3 kg + rezky, to nie je úplne málo, v zime by to mohlo byť aj viac, podľa stavu a počasia.
Ak je problém so zalievaním, treba skúsiť pod dohľadom ponúknuť pelety v celku, pokiaľ nie sú extra tvrdé, kôň ich dokáže pohrýzť bez problémov, takže ich dokáže kŕmiť aj váš krmič.

Olejom a ľanom tiež nič nepokazíte + kvalitná minerálka.

11.8.2018 11:02

OT horsaní: tak to jsme moc ráda, že Bonitka je ok! A tsss, nepřehnala, za chvíli bude zima v noci a pak plískanice! Jdu odstájit Vraha do sena po karpy, vedle napaječky, a začneme přikrmovat na přechodné období a november, aby nebyl skapacinasmajlík.
Náběry cca dobrý, ještě není ACTH a inzulinémie/kit se otevře, až bude víc vzorků/.
Zuby asi počínající arcus vlevo vzadu, jinak maličkosti, ty opraveny zatím bez problémů, jinak nic- ale v čase to možná bude na anestesii.

11.8.2018 11:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
OT horsaní: tak to jsme moc ráda, že Bonitka je ok! A tsss, nepřehnala, za chvíli bude zima v noci a pak plískanice! Jdu odstájit Vraha do sena po karpy, vedle napaječky, a začneme přikrmovat na přechodné období a november, aby nebyl skapacinasmajlík.
Náběry cca dobrý, ještě není ACTH a inzulinémie/kit se otevře, až bude víc vzorků/.
Zuby asi počínající arcus vlevo vzadu, jinak maličkosti, ty opraveny zatím bez problémů, jinak nic- ale v čase to možná bude na anestesii.

:)

Ja tu mám po ľavej ruky žltý poznámkový lístoček a na ňom je napísané- Kúpiť: Rezky 1 x, Lucerkové pelety 2 x

Njn, zima sa blíži.

ACTH - teraz ? Trošku môže byť skreslené obdobím, myslím. Inzulinémia a kity- chápem, to je vždy tak.

Zuby chvalabohu, ale anestéziu nechápem, akože na zuby ?

11.8.2018 13:40

Jo, teraz. Bude to jen referenční hodnota jednoho Vraha ze začátku srpna, zatím to není drama, náladička dobrá, letargie žádná, laktorhea není tuk nad očima není srst je jen nepatrně jiná, ojedinělé chloupky, nikoli nevylínaná a kudrnatá, glykemie ok...hubnutí a horní linie mají i jiná vysvětlení, pergolid jsem zatím neobjednávalasmajlík.
Jj, my děláme normálně bez sedace úplně, s rozvěrákem, sadou různých rašpliček a nástrojíčků, vetem. Tohle pravil, že by-až to bude k řešení, chtěl dělat elektrikou..a k tomu lepší sedace, asi ne úplně anestesie.
Arcus věštím, protože mi říkal "víč, ona tady začíná mít takový jako oblouk a protioblouk"smajlík, rozhodně se zeptám, jestli mínil toto-on chce poslat ty výsledky ACTH a vůbec rozumné zdroje na PPIDsmajlík.

11.8.2018 15:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

žofré- no tak ja ju rozhodne na Cushinga nehádam aj tak.

No a teda priberá, horná línia sa plní ?

Zuby bez sedácie...hmmm...to je tak trochu za mojim horizontom chápania. A to jej tak robí aj rezáky ?

11.8.2018 16:42

No-jako- zdá se mi, že jo, ale navážili dnes méně/ ono je to váha kalibrovaná +-, ve sběrňáku.Žádná panika, přidáme objemu, možná olej do kyblíku do musli.A budeme to pozorovat, do září čas.

Ona si dá dát rozvěrák... i vyndat, když říká, že je to dlouhý, a znovu nandat, z jedné a druhé strany. On se snaží ji neškrábnout, chválíme, když drží..nespěchá, vyndáme, omrkvujeme., a tak. Jj, dala by si, ale řezáky nejsou nutné, max malinko na okluzi, ona je má spíš moc, jak klkáč-hladomorna, obrušuje porost na kořínky. Už jsme přemýšlela, jestli by si dala čistit zuby, na řezáky i špičáky, které má, si sahat klidne dá.smajlík

11.8.2018 21:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Hm...
Aj tak si to neviem predstaviť a to ona nehýbe jazykom pri tom ? Normálne má jazyk vytiahnutý z huby a nehýbe ním ?

12.8.2018 08:36

Ach jo, další dotaz typu poraďte mi co udělat, ale musí to být co nejjednodušší a nesmím nic měnit, natožpak si dovolit jakkoliv obtěžovat ustajovatele, neřkuli mu nutit peníze za lepší služby.

Můžete cpát koně jakými drahými granulemi chcete a prolévat ho olejem, ale pokud mu nedáte základ, který potřebuje, tak si tím spíš akorát zaděláte na problémy.

Není možné, aby kůň celý den hladověl a pak jste mu dala kýbl jádra! Musí mít seno přes celý den nebo alespoň přes celou noc nebo alespoň 3x denně...

12.8.2018 09:12

Horsana napsal(a):
Hm...
Aj tak si to neviem predstaviť a to ona nehýbe jazykom pri tom ? Normálne má jazyk vytiahnutý z huby a nehýbe ním ?

Tak já to příště nafotím. Vet nejprve sáhne do huby, vyndá jazyk na stranu, zavede rozvěrák, pak jeden z nás přidržuje klínovitý rozvěrák - takový klín z boku někam do úrovně špičáků, jazyk je na straně z huby za klínem dorzálně-ve stálé poloze a ten zas jazyk venku na jedné straně krom rozevřených čelistí a vet hledí, hmatá, vybírá si nástroje a pracuje. Pak totéž druhá strana. Někdy přestávky, jak kobyla chce, někdy nám něco ukazuje, vysvětluje...on je Žofrák z dentistického rodusmajlík.

12.8.2018 09:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak já to příště nafotím. Vet nejprve sáhne do huby, vyndá jazyk na stranu, zavede rozvěrák, pak jeden z nás přidržuje klínovitý rozvěrák - takový klín z boku někam do úrovně špičáků, jazyk je na straně z huby za klínem dorzálně-ve stálé poloze a ten zas jazyk venku na jedné straně krom rozevřených čelistí a vet hledí, hmatá, vybírá si nástroje a pracuje. Pak totéž druhá strana. Někdy přestávky, jak kobyla chce, někdy nám něco ukazuje, vysvětluje...on je Žofrák z dentistického rodusmajlík.

Ach sooo, tak s tým klinom si to predstaviť už ako tak viem

12.8.2018 09:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jistě zajímavé téma, ale jak pomůže zadavatelce s opadlými zády? Její kůň má zuby dělané.

12.8.2018 10:05
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
Jistě zajímavé téma, ale jak pomůže zadavatelce s opadlými zády? Její kůň má zuby dělané.

Sme v rámci OT, uvidela som to hneď, ako som odbočila od témy, o povolenie vás hádam prosiť nemusím. Založte si tému a robte si policajta v nej, dobre ?

A kiežby "dělané zuby" vždy znamenali, že správne.

12.8.2018 10:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Sme v rámci OT, uvidela som to hneď, ako som odbočila od témy, o povolenie vás hádam prosiť nemusím. Založte si tému a robte si policajta v nej, dobre ?

A kiežby "dělané zuby" vždy znamenali, že správne.

Souhlasím, ale vzhledem k tomu, že jste se žofre kamarádky, jistě si píšete nejen na ifauně, třeba na http://www.equichannel.cz/forum/ ?
Hledala jsem, kde pokračují odpovědi na dotaz, zajímá mě to, a jen vaše OT. Nu což i tak se dá.
Povolení nežádejte, nedostala byste ho! Jsem totiž ta zlá mrcha, víte?

12.8.2018 22:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Moja konverzácia so žofré má asi taký vplyv na výživný stav zadávateľkinho koňa, ako súhvezdie Orion.

13.8.2018 04:57

Horsana napsal(a):
Moja konverzácia so žofré má asi taký vplyv na výživný stav zadávateľkinho koňa, ako súhvezdie Orion.

Ale možná přece větší než sissis OT v kondičních a výživových tématech ad hominem k tomu, co si myslí a spekuluje, jakýho koně koupila a má terven, proč přispívá do diskuzí, jak dobrej koňák je hhippie a jak nakupuje..atd. To ty info o typech rozvěráků, způsobech dentální péče a možných problémech přece nemusí být vedle, minimálně nejsou spekulativní a dehonestující.

Sobě srna lysa, žaba rusa, vlk ostronos a ježek kadeřafsmajlík.

Nicméně souhlasím, že OT mate vlákna a špatně se vyhledává, je to můj starý zlozvyk, snažím se krotit.

13.8.2018 07:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ale možná přece větší než sissis OT v kondičních a výživových tématech ad hominem k tomu, co si myslí a spekuluje, jakýho koně koupila a má terven, proč přispívá do diskuzí, jak dobrej koňák je hhippie a jak nakupuje..atd. To ty info o typech rozvěráků, způsobech dentální péče a možných problémech přece nemusí být vedle, minimálně nejsou spekulativní a dehonestující.

Sobě srna lysa, žaba rusa, vlk ostronos a ježek kadeřafsmajlík.

Nicméně souhlasím, že OT mate vlákna a špatně se vyhledává, je to můj starý zlozvyk, snažím se krotit.

Píší zde děvčata/ženy, jejichž příspěvky čtu vždy a pozorně, neboť se pokaždé dozvím něco nového a užitečného.To mě těší a moc jim za to děkuji.
K vašemu příspěvku.
Zdá se, že je vy dvě jste ty vyvolené, které mají morální právo druhé usměrňovat a ze svých nepřeberných znalostí trousit drobky pro ty, kteří nemají načteno to, co vy.
Trochu skromnosti dámy.
Zajisté si sem majitele chodí pro rozumy. Ale nikoli jen pro rozumy vás dvou, obzvlášť když jsou OT.
Co píše horsana, mi jedním telefonátem sdělí má vetka a odkazy od žofre si mohu vyhledat, díky strýci google a tetě wiki i sama.
Přiznávám, že žofre odkazy úhledně shrne do několika příspěvků, jsou zvýrazněné, tudíž se nemusím prokousávat zbytkem příspěvku, na který je nutný překladač ze sanskrtu. A od horsany se občas dozvím i nějaký ten latinský název do vyhledávače.
Žádná z nás nepobrala všechnu moudrost. Já to přiznávám.
Proto, po zkušenostech, buď vložím odkaz na příslušný preparát či člověka a to bez komentu. A nebo píši NÁM toto zabralo.Myslím, že můj přístup je rozumný.
Co jste mě vy dvě naučily, je rozmyslet se, než pošlu příspěvek do diskuze a několikrát si ho přečíst. Aby se mi nestalo, že někdo koukne na nick a řekne si njn zase ta sisi s jejími moudy.
Přeji pěkný den.

13.8.2018 11:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak hlavne to asi netreba tak prežívať.

13.8.2018 16:10

A zase další deaktivovaný, to drama, to drama!

Já vůbec nevidím důvod, proč by diskuze s neaktivním prvním přispěvatelem, který navíc většinu rad odbyde to nejde, to nevím jak, to je moc složité, neměla posloužit k diskuzi dalších.

Navíc to, že se tu opakují lehce dohledatelné rady je pravda - všechno už bylo jednou řečeno, i když jsou určité inovace, které ruší staré pořádky, tak v podstatě skrze celou historii jezdectví najdete určité znalé mistry/chovatele, kteří to měli celkem zmáklé a v podstatě je stačí citovat :)

Velmi oceňuji, když někdo stráví čas tím, že tyto zavedené rady zformuluje, dá k nim odkazy a doplní je o vlastní zkušeností. Zjistíme pak, že to každý vidí trochu jinak a že je více způsobů, jak přistoupit k jednomu problému. O tom ta diskuze je. Děkuji

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 17:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Noo když je tu člověk déle, tak pochopí že se tu jenom dokola opakuje to samé.Já vlastně sedlo viděl parkrát v životě, ale už díky zdejším diskutujícím vím jak se zhruba pozná velikost komory, jestli nedělá kolýbku, kde mají sedět polštáře a tak podobně.Což někdy nevědí ani holky co tu u nás deset let jezdí. Mě je to ale spíš tak pro zábavu, protože koby je jak sádrový ježek když vidí sedlo. Ne tak bílá, ale tak ztvrdne.

13.8.2018 17:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Daisy, vidím to rovnako :).

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 19:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Popravdě mě se tu kdysi líbilo spíš kvůli některým lidem.Ať to byla couďas, oťásek a takový.Sisi58 moc dobře chápu proč to tu zabalila.Někteří lidi zkrátka budou dogmaticky s něčím nesouhlasit ač to nikdy nezkusili.Fakt to není myšleno ve zlém na nikoho, ale tak to je.Má ovšem pravdu v tom Sisi že je to tu už moc osobní.Notabene tady si nemůže nikdo dovolit o něčem jenom zapochybovat.Ihned je zavalen odkazy zase jen z internetu o tom že někde někdo psal..Já bych spíš potřeboval živý důkaz toho, že to funguje a nebo nefunguje.Odkazy na netu si najdu sám a hned jak to udělám, tak najdu že tenhle autor o tom píše zcela jinak než ten následující.Takže je pro mě daleko důvěryhodnější třeba Terven která bylinky používá, než třeba Háčko která tomu nevěří a nepoužívá je.Ovšem musí to Terven vymlouvat a kdyby jenom Terven.smajlík Já osobně viděl co tahle léčba dovede a předstihla bez problémů i nejmodernější léky.Jenže pak se někomu zase zduří ego a máme tu oheň na střeše.

13.8.2018 20:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Bylinky normálne užívam, už celé veky, znovu to tu opakujem už neviem ktorý raz, evidentne zbytočne, no čo už.
Akurát rozhodne nebudem siahať po niečom, v čom je třezalka, pre seba, ani pre kone.

Tak ale teraz neviem, Terven by sa mala asi uraziť, nie, alebo si minimálne deaktivovať účet, keďže ona sa riadi niečim iným, čo sa týka byliniek, alebo ja, alebo naraz by sme to mohli urobiť, hodiť sa protestne o zem a kopkať pri tom nožičkami.

13.8.2018 21:13
Helios

XXX.XXX.104.143

Děkuji všem za odpovědi. Chápu, že se svým dotazem akorát přilívám některým lidem do ohně. Kvalitnější ustájení hledám již dost dlouho. Pokud budete vědět o ustájení okolo 5.000 Kč okolo Hradce králové, kde bude nepřetržitě seno k dispozici, pastva a příkrmy dle požadavku majitele, dejte mi vědět. Ráda ho přestěhuji. Bohužel zatím jsem nic takového nenašla. Tady mám aspoň jistotu že to seno ráno i večer dostane. V jiných stájích mi přišlo, že spíš krměj králíky než koně. Opravdu nechci krmit kila jádra a prolévat koně olejem. Chtěla jsem jen znát názor ostatních, co by se z dlouhodobého hlediska osvědčilo přidávat koni na přibrání horní linie. Chápu, že u takto starého koně to nebude hned. Taky jsem nikdy nepsala, že ho chci za měsíc vidět kulatého jako sud.

13.8.2018 21:20
Terven

XXX.XXX.110.147

Horsana napsal(a):
Bylinky normálne užívam, už celé veky, znovu to tu opakujem už neviem ktorý raz, evidentne zbytočne, no čo už.
Akurát rozhodne nebudem siahať po niečom, v čom je třezalka, pre seba, ani pre kone.

Tak ale teraz neviem, Terven by sa mala asi uraziť, nie, alebo si minimálne deaktivovať účet, keďže ona sa riadi niečim iným, čo sa týka byliniek, alebo ja, alebo naraz by sme to mohli urobiť, hodiť sa protestne o zem a kopkať pri tom nožičkami.

Tak díky své vrozené natvrdlosti jsem si až dosud nevšimla, že mi nějaký háčko cosi vymlouvá...tak to by teda nešlo...dobře, že jsem byla upozorněna, jdu sebou demonstrativně prásknout o zem a budu kopat nožičkama dokud budu vládnout. Před tím si ovšem deaktivuju účet, protože pravidelná deaktivace účtu je taková místní duševní očista, to je snad ještě lepší než třezalka

13.8.2018 21:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Helios napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi. Chápu, že se svým dotazem akorát přilívám některým lidem do ohně. Kvalitnější ustájení hledám již dost dlouho. Pokud budete vědět o ustájení okolo 5.000 Kč okolo Hradce králové, kde bude nepřetržitě seno k dispozici, pastva a příkrmy dle požadavku majitele, dejte mi vědět. Ráda ho přestěhuji. Bohužel zatím jsem nic takového nenašla. Tady mám aspoň jistotu že to seno ráno i večer dostane. V jiných stájích mi přišlo, že spíš krměj králíky než koně. Opravdu nechci krmit kila jádra a prolévat koně olejem. Chtěla jsem jen znát názor ostatních, co by se z dlouhodobého hlediska osvědčilo přidávat koni na přibrání horní linie. Chápu, že u takto starého koně to nebude hned. Taky jsem nikdy nepsala, že ho chci za měsíc vidět kulatého jako sud.

Bez objemu to ale fakt nepôjde.

Lucerkou sa dajú zabiť dve muchy jednou ranou, doplníš bielkovinu, potrebnú pre svaly, aj nejakú tú vlákninu. Tie peletky sú krehké (závisí od výrobcu), treba ich proste skúsiť, človeka to finančne určite nezruinuje.

Ryžové otruby určite nie sú zlé, no mojim koňom trebárs nechutili.

Starček bude v zime určite benefitovať aj z prídavku rezkov, ja si ich tiež chystám inde a nosím ku koňom hotové, tiež v zime kŕmim aj komerčný mash, konkrétne St. Hippolyte a do toho ešte pridávam extrudovaný ľan.

13.8.2018 21:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):
Tak díky své vrozené natvrdlosti jsem si až dosud nevšimla, že mi nějaký háčko cosi vymlouvá...tak to by teda nešlo...dobře, že jsem byla upozorněna, jdu sebou demonstrativně prásknout o zem a budu kopat nožičkama dokud budu vládnout. Před tím si ovšem deaktivuju účet, protože pravidelná deaktivace účtu je taková místní duševní očista, to je snad ještě lepší než třezalka

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):

Jo tak to bych musel mít hodně krátkou paměť abych si nepamatoval na kašel koní..smajlík Zrovna tak tvé poznámky na adresu bylin u té zlomené nohy? Rozjeli jste se se Sisi docela hezky. smajlík Víš jestli je pravda že na bylinkách nevidíš nic zlého, tak proč to píšeš takhle? Terven ať si dělá co chce a když bude třepat nožičkama je to její věc.

13.8.2018 21:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nevkladaj mi do úst niečo, čo som v živote nepovedala a nenapísala.

Nikdy a nikde som netvrdila, že na bylinkách nevidím nič zlého, vidím. U neznalých, naivných ľudí a u ľudí, ktorí sa snažia akurát tak ušetriť.

Bylinky na zlomenú nohu, vážne ?
Bylinky pri kašli, bez riadnej diagnostiky príčiny ?

Tak to soryjako, iba viera nelieči, najmä ak ten organizmus nie je náš vlastný a tvrdíme, že sme za neho zodpovední.

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Nevkladaj mi do úst niečo, čo som v živote nepovedala a nenapísala.

Nikdy a nikde som netvrdila, že na bylinkách nevidím nič zlého, vidím. U neznalých, naivných ľudí a u ľudí, ktorí sa snažia akurát tak ušetriť.

Bylinky na zlomenú nohu, vážne ?
Bylinky pri kašli, bez riadnej diagnostiky príčiny ?

Tak to soryjako, iba viera nelieči, najmä ak ten organizmus nie je náš vlastný a tvrdíme, že sme za neho zodpovední.

Hledat to a vkládat to sem nebudu.Horsanko někdy lidé opravdu zkouší bylinkami ušetřit a vyhnout se nákladné léčbě, ale taky to může být naopak.Po nákladné léčbě je to poslední naděje a někdy může mít zkrátka lepší výsledek.Zrovna jako se čínské medicíně kolikrát výsledky daří srazit tu naší na kolena.Jen je to jiný přístup zcela.Jinak ke koni bych taky nevolal babku kořenářku, ale našeho hodného, spolehlivého pana doktora. smajlík

13.8.2018 22:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak ja som ku kobyle volala aj pani, čo robí reiki.

Niekedy si extrémne situácie žiadajú extrémne riešenia.
U mňa samotnej sa po užívaní bylinného preparátu stal v podstate zázrak, hoci dlho nevydržal. Ale to je iba moja skúsenosť, rozhodne neaplikovateľná na ostatných, prečo by mala.

Ale akurát dlhotrvajúci kašeľ, ktorý môže spôsobovať 100+1 vecí, by som si odbiť bylinkami nikdy netrúfla a ani to nikdy nebudem ľudom radiť.

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 22:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Tak ja som ku kobyle volala aj pani, čo robí reiki.

Niekedy si extrémne situácie žiadajú extrémne riešenia.
U mňa samotnej sa po užívaní bylinného preparátu stal v podstate zázrak, hoci dlho nevydržal. Ale to je iba moja skúsenosť, rozhodne neaplikovateľná na ostatných, prečo by mala.

Ale akurát dlhotrvajúci kašeľ, ktorý môže spôsobovať 100+1 vecí, by som si odbiť bylinkami nikdy netrúfla a ani to nikdy nebudem ľudom radiť.

Ono u těch bylin a alternativní léčby je strašně důležité, aby to byl opravdu odbornk a ne nějaký samozvaný šaman. smajlík Tak osobně jsem zastáncem hlavně koníkům nedělat stres ze změn které nejsou vyloženě nutné.Koby když se stěhovala byla několik dní nesvá a sháněla kamaráda..Hned to bylo na ní poznat a sama vlezla do přepraváku kterým přijela..Je to jen můj názor, ale pro koně je velký stres stěhování, ztráta kamaráda, neznámé prostředí, špatné zacházení a mnoho dalšího.Krmení a jeho nedostatek mi valášek demonstroval sám.Pustil jsem ho k hromadě sena a hele ten si to užíval jako nikdy.Zkrátka se cítil jako onasis u toho balíku sena i když má sám dost.Jenže ten pocit být takhle bohatý..

13.8.2018 22:50
helas

XXX.XXX.116.228

Hmmm. Když já furt nevím, co si mám o té tradiční čínské medicíně myslet. Když jsem koukla na její historii, moc tradiční mi nepřipadá, spíš jako cosi, co mělo pomoci v době, kdy jiná prostě v Číně nebyla... a určitě to nebylo dávno, ale spíš docela nedávno. A ten název se zvolil proto, aby to tam lidi vzali, no...

Dtto bylinky. Jako totální laik nevidím moc rozdíl mezi chemickými látkami v bylinkách a týmiž, leč lépe dávkovatelnými u komerčních léčiv (některých?)

Taky nechápu, co furt lidi s tou "zlou chemií" mají - v tomhle kontextu tedy (!). Vždyť ty kytky taky páchají chemické látky a chemie je nikoli náhodou přírodní věda.

Zato se běžně potkávám s přírodními preparáty (obvykle repelenty z "čistě přírodních zdrojů"), které mají ve svém složení samé chemické, syntetické sloučeniny.
Takže z toho mám slušnej hokej a budu jen ráda, když mi v něm někdo aspoň trošku pomůže uklidit smajlík

13.8.2018 23:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

helas- to ale ľuďom nevysvetlíš, proste je to nemožné, že všetko je zložené z chemických látok :D

Preto som ohľadom bylín tak opatrná - zažila som, čo dokáže durman u koní, malé, hlúpe čierne semienka, ani ich nebolo tak veľa...a následky katastrofické. Tejto opatrnosti sa už nikdy nezbavím.

Napríklad odčervenie - no tak to hóóó pŕŕŕ, že by človek podával milášikovi nejaké hnusné chemikálie, tak to teda nie! Natlačíme nejakú wanna be prírodnú bylinnú gebuzinu (áno, bylinky sú zneužívané aj takýmto spôsobom, výrobcami, samozrejme a ľudia na to letia, pretože táto cieľová skupina je tu veľmi hojná).
Keď sa potom milášik intoxikuje škrkavkami a je v stave, na ktorý sa zle pozerá, lebo veď parazity sú schopné vyprodukovať dosť silné toxíny, tak náhle sa ten rozdiel zmaže.

Detto Bravecto a nekonečné vášnivé flamy o tom, ako teda také svinstvo by nikdy psíkovi nedali. NIKDY !
Pravda, s babeziózou pri transfúzii sa aj tento uhol pohľadu náhle zmení.

Čo sa zlej chémie týka - myslím, že je to proste dokonalý marketing. Frčí alternatíva, akákoľvek, len preboha nie trápny doktori, chemici, ako by povedal pán Bořánek. Lebo chemikália, ktorú on popíja a ordinuje koňom do očí, to je niečo ale úúúúúúplne iné - rozumej liečivé.

Teraz je taká doba, no.
Ľudia už napríklad nezbierajú lesné plody, radšej si ich kúpia v hypermarkete, alebo na trhu od iných a potom sú si schopní tie ohavné "plody" vycapiť na instagram s nejakou super bio raw paleo hláškou o zdraví z prírody :D

Ešte pochopím, že sa niekto ohradzuje proti glyfosátu a podobným polutantom, kone sme si už chemicky ošetreným senom tiež otrávili, ale odopierať zvieratám úplne základnú veterinárnu starostlivosť, lebo chémia je zlá...mno...

Pritom alternatívna medicína by mala byť chápaná -aspoň ja som to tak vždy brala, ako to, čo má v názve - že je to jedna z alternatív, ktorá môže, ale nemusí fungovať samostatne a mala by viesť k uzdraveniu, alebo zlepšeniu stavu.

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 23:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

helas napsal(a):
Hmmm. Když já furt nevím, co si mám o té tradiční čínské medicíně myslet. Když jsem koukla na její historii, moc tradiční mi nepřipadá, spíš jako cosi, co mělo pomoci v době, kdy jiná prostě v Číně nebyla... a určitě to nebylo dávno, ale spíš docela nedávno. A ten název se zvolil proto, aby to tam lidi vzali, no...

Dtto bylinky. Jako totální laik nevidím moc rozdíl mezi chemickými látkami v bylinkách a týmiž, leč lépe dávkovatelnými u komerčních léčiv (některých?)

Taky nechápu, co furt lidi s tou "zlou chemií" mají - v tomhle kontextu tedy (!). Vždyť ty kytky taky páchají chemické látky a chemie je nikoli náhodou přírodní věda.

Zato se běžně potkávám s přírodními preparáty (obvykle repelenty z "čistě přírodních zdrojů"), které mají ve svém složení samé chemické, syntetické sloučeniny.
Takže z toho mám slušnej hokej a budu jen ráda, když mi v něm někdo aspoň trošku pomůže uklidit smajlík

Taky nejsem odborník na nějaké altrnativní léčení..Jenže viděl jsem co provedla antibiotika s mojí "přítelkyní".Ten Clacid co jí naordinovali po pokusu penicilínových injekcí jí už málem zabil.A streptokok C stále ve výtěru z krku.Měl by být citlivý na penicilin ale byl asi jiného názoru tehdy.Naštěstí byl citlivý na pana Jonáše a jeho alternativní léčbu.

13.8.2018 23:19
helas

XXX.XXX.116.228

Horsana, Háčko mé milé: Ano. To se tak stane, když se zdevalvuje nějaký termín do něčeho úúúplně jiného.

K tomu odčervení: ráda bych ukecala naše lidi ve stáji, aby teď použili něco, co nezabije koprofágy. Je to k uzoufání: hromádky leží na cestách a vůbec vůkol. Dokud nezaprší. Ani dírečka v nich není, nic, příslušní hmyzáci nám tu vymřeli.

Já zapomněla, jaká že látka, jaký odčervovák přesně tohleto zabíjení hmyzů koprofágů nedělá; pomoz!
(Jde o odčervení strongylidů, event. škrkavek - na tasemnice očervujeme za mrazu).

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 23:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jinak já nemyslím to "háčko" nějak hanlivě, jo? Já takhle říkám normálně třeba jedu mrknout na "véčko" a ta se jinak jmenuje Veronika. Ovšem znám i Petru a tam si to odpustím raději.To by znělo blbě.Jedu se mrknout na "péčko".

13.8.2018 23:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

helas napsal(a):
Horsana, Háčko mé milé: Ano. To se tak stane, když se zdevalvuje nějaký termín do něčeho úúúplně jiného.

K tomu odčervení: ráda bych ukecala naše lidi ve stáji, aby teď použili něco, co nezabije koprofágy. Je to k uzoufání: hromádky leží na cestách a vůbec vůkol. Dokud nezaprší. Ani dírečka v nich není, nic, příslušní hmyzáci nám tu vymřeli.

Já zapomněla, jaká že látka, jaký odčervovák přesně tohleto zabíjení hmyzů koprofágů nedělá; pomoz!
(Jde o odčervení strongylidů, event. škrkavek - na tasemnice očervujeme za mrazu).

Čo ich nezabíja- to neviem, v tvojom článku to nie je ?

Lebo zabíja ich ivermektín, že ?

Potom tu máme ešte fenbendazol, pyrantely, moxidektín no a praziquantel v nejakej kombinácii.

13.8.2018 23:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tie koprofágy ma strašia po nociach, ale zase - u nás sú a dosť hojné, odčervujem ivermektínom bežne.
Teda, všimla som si, že sa ale líši ich skladba- vo viac kultúrmnej krajine to boli takí tí klasickí "hrdobci" - tí čo sa lesknú do modrozelena a takí čierni.

V extenzívnej stepi je to mrákava omnoho menších chrobáčikov.

Za OT o hovniváloch sa samozrejme ospravedlňujem :).

Neregistrovaný uživatel

13.8.2018 23:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak ono s tím začervením hodně souvisí i čistota pastvin a i péče o ně.Odčervení řeší zase ty následky potom.

14.8.2018 00:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

A to zas tak úplne nie je pravda.

To sa myslelo, že čisté pastviny, čisté kone.

Ale nie je to úplne tak, pretože redukcia pastevných štádií parazitov môže viesť k rozvoju antihelmintickej rezistencie ak sa používa ako prídavná metóda pri odčervení, sa zistilo.

Toto sa deje vtedy, keď nemajú parazity k dispozícii svoje "refúgiá" - teda keď sa úplne zlikvidujú nedopasky a vyzbierajú houná a tak podobne, a/alebo je pastvina vypasená na zem a zbieraná dočista.
Úbohý parazit ale chce prežiť, šance, že ho spasú vo forme infekčnej larvičky sa mu znížia, tak sa vynájde a zvýši svoju rezistenciu aspoň voči odčervovacím prostriedkom.
Myslia sa tým hlavne strongyly, ktoré si potom spokojne počkajú pod črevnou sliznicou na vhodnejšie podmienky.

Neregistrovaný uživatel

14.8.2018 00:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No to ne že by to jako bylo samospásné ten "úklid" pastvin, ale určitě je to lepší než nedělat nic.Teda upřímně tady v "novém" se na to dobře kašlalo.Jenže jim bylo blbé jak jsem se snažil sám a tak mi pak šli pomoci. Já bych teď nerad kecal ale nevápní se taky pastviny kvůli tomu?

14.8.2018 00:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nie, kvôli parazitom sa pastviny nevápnia.

Neregistrovaný uživatel

14.8.2018 00:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Nie, kvôli parazitom sa pastviny nevápnia.

No čoveče to mě v hřebčíně majitel říkal že jo.No to bych byl rád, kdyby se k tomu vyjádřil ještě někdo kdo o tomhle asi ví víc než my dva.Protože je mi divný, že by ing jako byl majitel kecal.

14.8.2018 00:38
Horsana

XXX.XXX.40.140

Vápnia sa kyslé pôdy.

Neregistrovaný uživatel

14.8.2018 01:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak s tím budu muset jít spát. Dobrou noc.

14.8.2018 20:55

Co je podle vás okolo? Někdy je holt nutné dát koníka trochu dál kvůli lepší péči.

Neregistrovaný uživatel

14.8.2018 21:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vápnění představuje osvědčený dezinfekční zásah, který znaly a využívaly již generace našich předků. Devitalizuje vajíčka parazitů. Vápnění se osvědčilo v chovech ovcí především při použití na malých plochách jako např. v zimovištích ovcí (Švéda,2005).

Můžu někoho znalého poprosit jak to tedy je s tím vápněním? Ještě to nemám přečtené celé, ale docela mě to zajímá.Teda jestli tu kvůli suchu ještě pastviny vůbec budou.Tak co kdyby jo.

14.8.2018 21:23
saola

XXX.XXX.200.25

Vápnění se provádí primárně k úpravě hodnoty pH půdy.
Optimální je samozřejmě také druh pasených zvířat na pastvinách točit, ale kdo to dnes dělá...

http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=2155
http://agrobiologie.cz/SMEP3/Fytotechnika/fyto/php/skripta/kapitolaea45.html?titul_key=4&idkapitola=234.

Neregistrovaný uživatel

14.8.2018 21:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):
Vápnění se provádí primárně k úpravě hodnoty pH půdy.
Optimální je samozřejmě také druh pasených zvířat na pastvinách točit, ale kdo to dnes dělá...

http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=2155
http://agrobiologie.cz/SMEP3/Fytotechnika/fyto/php/skripta/kapitolaea45.html?titul_key=4&idkapitola=234.

Děkuju moc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík