Je tu niekto, kto kŕmi Spillers - konkrétne Senior Condition Mix a Stud and Young Stock Mix ?
Veľmi by som prosila foto vášho musli, pri obyčajnom dennom svetle, ak by sa našiel niekto ochotný a cvakol to, vopred ďakujem :)
Spillers kŕmim zhruba 2 mesiace, nikdy predtým som žiadny produkt od tejto firrmy nekŕmila, tak nemám s čím porovnať. Prvé mechy som skladovala v byte, odtiaľ som si naberala do vedra s vekom a nosila na skŕmenie ku koňom. Voňalo to inak, aj to vyzeralo inak, trochu. Kone to veľmi nechceli, ale nakoniec samozrejme zožrali a či to malo súvis, či nie, stará kobyla výrazne obžila a je taká svieža doteraz, vodí stádo atď.
Druhú várku som už skladovala v plastových nádobách, Stud v sude s vekom, ktoré sa dá pevne zacvaknúť, Senior Mix v takom tom plastovom kontajneri. Ten Stud mal už po otvorení divnú, strašne svetlú farbu, ale opäť som nemala s čím porovnať, lebo som to kŕmila prvý krát. Mládeži to vôbec nechutilo, musela som mixnúť s ovsom a inými granulami. Po 2 týždňoch som si všimla, že na stenách sudov je taký poprašok, vyzeralo to ako múka, čo sa vyprášila z obila v musli, ale dnes som to ochutnala a...
Neskutočne to pálilo na jazyku, doslova pálenie, až rezanie, v panike som si vypláchla ústa a šla to vyhodiť, myslím, že je to nejaký druh plesne a je ňou zľahka pokryté aj to krmivo, tú pálivú chuť tam je tiež cítiť, ale je prekrytá inými druhmi chutí ešte.
Otázka znie - stalo sa vám to už ?
Celkom ma mrzí, že v dobrej viere že koňom prilepším som im bohvie ako dlho kŕmila nejakú plesnivinu a nemôžem prísť na to, či to vzniklo počas skladovania, alebo to bolo vadné už v mechoch
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já spilers young stock mix přestala kupovat když ho zdražili, a když mi 2x došel s bílými mikro "broučky"(ihned po otevření) úplné hýbající se závěje...jinak kobyle chutnal a mě se tuze líbil...voněl. krmila jsem z pytle uskladněného v suchu.
napsal(a):
Já spilers young stock mix přestala kupovat když ho zdražili, a když mi 2x došel s bílými mikro "broučky"(ihned po otevření) úplné hýbající se závěje...jinak kobyle chutnal a mě se tuze líbil...voněl. krmila jsem z pytle uskladněného v suchu.
A bolo to také svetlé, akoby vyblednuté, to musli ?

to si už nepamatuju, jen jak to pochodovalo, nemáte žluklý tuk?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Každopádně teda to je boží müsli když horsana málem vrhla a verun tam něco chodilo..Uďo to nejni noumální.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Každopádně teda to je boží müsli když horsana málem vrhla a verun tam něco chodilo..Uďo to nejni noumální.
Paradoxne jedna z nejlepsich znacek u nas...

Krmím Senior, zatím žádný problém, skladuji v pytli na suchém místě doma, vyfotím a ochutnám, napíšu odpoledne.
Eh...njn, stane se, člověk nekontroluje vlastní rutinu denně.

U nás jedna várka s nejakými zvieratkami, ťažko povedať, či tak prišli z výroby, alebo chyba u priekupníka, každopádne dosť sklamanie, no
Ináč skladované na suchom, tmavom a čistom mieste.
Hm...
žofré- za foto budem rada, ešte keby mal niekto ten Stud and Youngstock - lebo ja neviem, či to má byť také bledé, skúsim nafotiť ja svoje dnes.
Nerada by som to meniť, napíšem ešte distribútorke a vezme len jedno vrece, pre istotu.
Raz som kúpila totálne stuchnutý mash, od Hippolytu, takže, stane sa, samozrejme.
odkaz na foto : https://www.britskakrmiva.cz/p/166/stud-and-youngstock-mix-20kg.
vandal
napsal(a):
odkaz na foto : https://www.britskakrmiva.cz/p/166/stud-and-youngstock-mix-20kg.
Dík, to som samozrejme pozerala, vzdialene sa to podobá, ale to čo mám v mechu ja je proste omnoho svetlejšie.
liva
napsal(a):
Tak jsem se šla na ty pytle podívat.
Mix je tmavší a je víc cítit vojtěškou.
Senior je světlejší a voní, nevím jak to popsat...
Áno, tá vôňa je taká iná, oproti ostatným krmivám.
Dalo by sa povedať, že mne tá vôňa nie je príjemná, ale tak ja to nejem, iba keď to chutnám :D.
V roce 2016 jsem jednorázově objednala Spillers HDF Lay off mix. Uskladněno doma, v suchu, v pečlivě smotaném pytli na dně skříně s pracovními věcmi (čistými), postupně z něj odebíráno. Po vnitřních stěnách pytle se začala objevovat taková jemná světle okrová krupička, a pak se objevila ve skříni záplava (ale fakt záplava) potravinových molů (v životě jsem jindy neviděla, že by ten lepící feromonový pásek byl moly posetý tak, že nebyl vidět podklad). Ani jsem to nedokrmila, letělo to všechno z domu.
Senior Condition Mix občas kupuji, částečně i pro morčata, problém byl jen jednou, taky moli.
Horsana
napsal(a):
Krmivo plné života
To je divné, to sa mi nestalo u žiadneho iného krmiva, no okrem toho plesnivého mashu jediný krát, ale že by z mechu vyliezala chrobač, to nikdy, brrr.
Hm, na fb v krmení koní se taky někdo ptá na motýly v krmivu a někdo jinej zas řeší cizí předměty v Nova Equi
Asi je čas začít být vděčná za Hippolyt, kterej krmím už asi 3 roky cca jeden pytel za měsíc - a vypadá pořád jako přes kopírák, voní a žádná sbírka motýlů ani jiných zviřátek se nekoná
Ty Youngstock i ty Mix v pohodě, krmí se jimi i u nás v hřebčíně a vždy bez problémů. Já běžně čichám ke všemu (od malička jsem “frfňa”) a žluklé bych poznala hned. Toto krmivo bylo vždy ok. Co šarže na pytlích? Kontrolovali jste je s těmi chovateli, co si též stěžovali? Jedná se o opravdu kvalitní krmivo a je možné, že byla špatná jen určitá šarže (samozřejmě stávat by se to nemělo vůbec), ale bylo by dobré kontaktovat přímo vÿrobce, aby přímo on měl zpětnou vazbu a problém, respektive příčinu mohl ihned odstranit.

Prodejce mi vždy pytel vyměnil a ani nechtěl kontaminovaný zpět na výměnu...šlo to do lesa na prase (vonělo to, ale ti "čmelíci") a druhý rybám, na nějaké výstavě mi bylo ředčeno u stánku výrobce, že toto müsli není nijak konzervované oproti ostatním...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak ono se i přece stalo u jedné značky granulí, že se otrávilo mnoho koní.Stalo se to když tam výrobce něco přimíchal jedovatého pro koně.Tak asi se povede ledasco.Večer se to pokusím najít kde a jak to bylo.
Terven
napsal(a):
Hm, na fb v krmení koní se taky někdo ptá na motýly v krmivu a někdo jinej zas řeší cizí předměty v Nova Equi
Asi je čas začít být vděčná za Hippolyt, kterej krmím už asi 3 roky cca jeden pytel za měsíc - a vypadá pořád jako přes kopírák, voní a žádná sbírka motýlů ani jiných zviřátek se nekoná
Můžu se zeptat na ty cizí předměty v NE? O co konkrétně šlo? Děkuji.

K NE: v začátcích jejich produkce jsem zkrmila dva pytle toho bezobilného müsli, kobyla to žrala s velkou chutí a vše v pohodě. Třetí pytel vůní, vzhledem a asi i chutí byl něco úplně jiného - prašné cosi, co kobyla odmítla žrát už s prvním kyblíkem. Od té doby to nekupuji a četla a slyšela jsem stejné reakce i od jiných zákazníků. Zřejmě změna výrobního postupu, surovin...?

Tak nafoceno. Senior ConditionMix, nemelasované. Voní dobře, chutná dobře-ani stopa po palčivosti...normální celem chutná obilá kaše.Na stěnách pytle nic. Skladujeme dlouho, krmíme tři hrsti denně teď, dle kondice víc nebo méně. Tak doufám, že jsem si to nezakřikla
Hm-taky vám mohu poslat na ochutnání.
Hledala jsme šarži a expiraci, ale nenašla, pytel už je dosti orvaný.
Terven
napsal(a):
Vlastní zkušenost nemám, jen jsem četla na fb- šlo o víčko z nápojové plechovky, plus někdo jiný zmiňoval třísky a kameny.
My jsme totiž měli kousek nápojové plechovky, ale bylo to jen jedinkrát. Je možné, že to někdo ze stáje na FB řešil, takže může jít o nás, to nemůžu vyloučit. Tehdy se ale nedala ani vyloučit "pomsta" bývalého ustajovatele, proto mě to zajímalo, jestli je to v NE nějak časté, nebo ojedinělé.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ono se i přece stalo u jedné značky granulí, že se otrávilo mnoho koní.Stalo se to když tam výrobce něco přimíchal jedovatého pro koně.Tak asi se povede ledasco.Večer se to pokusím najít kde a jak to bylo.
nebyla tam kokcidiostatika pro drůbež? nebylo to, že někdo nakrmil koním směs pro drůbež?(krůty) ne že se to do směsi pro koně dostalo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
nebyla tam kokcidiostatika pro drůbež? nebylo to, že někdo nakrmil koním směs pro drůbež?(krůty) ne že se to do směsi pro koně dostalo...
Ono už to je déle a nestalo se to tady.Pokusím se to najít a šlo o docela známou značku.To jsem ještě o koni ani nesnil.
napsal(a):
To bol salinomycín v medikovanom šrote pre brojlery, majiteľka odišla na dovolenku a mal sa starať manžel s deťmi, ktorí omylom, alebo v domnení, že šrot ako šrot, skŕmili akurát toto, žiaľ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tak tohle bylo ono.
https://youtu.be/N9kskNFcY7I.
Monenzín, to je blbé.
To sa z času na čas stane, ja som videla video z jednej našej hydinárne, takto si zámenou potrávili celé haly moriek tesne pred porážkou, pre morky je monenzín tiež toxický.
Inak komenty ľudí pod videom sú fakt niečo extra, emeričania nepochopili, že to bola nehoda a nie úmysel.
Čož je divné, keďže je angličtina ich materský jazyk.
Blbé to mala aj Troubecká Hospodářská a.s. - vďaka kontaminácii krmiva tuším teofylínom bol - už neviem, kto, hádam víťaz VP obvinený z dopingu a aj myslím prišiel o titul, znalejší ma opravia a doplnia.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Horsana
napsal(a):
Monenzín, to je blbé.
To sa z času na čas stane, ja som videla video z jednej našej hydinárne, takto si zámenou potrávili celé haly moriek tesne pred porážkou, pre morky je monenzín tiež toxický.
Inak komenty ľudí pod videom sú fakt niečo extra, emeričania nepochopili, že to bola nehoda a nie úmysel.
Blbé to mala aj Troubecká Hospodářská a.s. - vďaka kontaminácii krmiva tuším teofylínom bol - už neviem, kto, hádam víťaz VP obvinený z dopingu a aj myslím prišiel o titul, znalejší ma opravia a doplnia.
Horsanko amíci jsou takový..Nevím jestli si je zažila nějak blíž, ale teď jak zveřejnili ty záběry z utahu co tam vláda dělá s divokými koňmi, tak to se strhla doslova nenávist ostatních států proti nim.Jenže ono je to na druhou stranu dobře.Lidi si tam dovedou prosadit svoji vůli a když něco nechtějí, tak to dají sakra najevo.Popravdě s takovým Vondruškou by tam byli hotový raz dva a koně mají státní útulky než se udají.To tady by jsme mohli mít taky, ale to bysme nesměli deset miliard vyhodit okny třeba na "inkluzi".Víš co by za to bylo? Sorry jen tak si sním.

Horsana
napsal(a):
Monenzín, to je blbé.
Teobromín. Kôň bol diskvalifikovaný. A pre mňa to bolo celkom zvláštne, lebo nedošlo ku žiadnemu oficiálnemu vyhláseniu od troubeckej, žiadne stiahnutie šarží, žiadne upozornenia pre ostatných majiteľov...Aj som celkom seriózne pozerela dostupné štúdie o teobromíne v konskej krvi a teda, kone potrebujú celkom dosť veľa toho kakaa na to, aby boli pozitívne.
Ale stretla som sa treabárs aj s dopingom od vetoquinolu, víťaž v FR dostihu o 1.000.000€, pozitívny na látku “tolfenamic” z ich vitamínu C. Ale tam to postupovalo presne tak, že vyhlásili, že sory naša chyba, nekŕmnte toto a toto športovým koňom. Všetci tomu verili, až kým o pol roka nebol kôň opäť pozitívny na nejaký fenylbutazol :).
napsal(a):
Teobromín. Kôň bol diskvalifikovaný. A pre mňa to bolo celkom zvláštne, lebo nedošlo ku žiadnemu oficiálnemu vyhláseniu od troubeckej, žiadne stiahnutie šarží, žiadne upozornenia pre ostatných majiteľov...Aj som celkom seriózne pozerela dostupné štúdie o teobromíne v konskej krvi a teda, kone potrebujú celkom dosť veľa toho kakaa na to, aby boli pozitívne.
Ale stretla som sa treabárs aj s dopingom od vetoquinolu, víťaž v FR dostihu o 1.000.000€, pozitívny na látku “tolfenamic” z ich vitamínu C. Ale tam to postupovalo presne tak, že vyhlásili, že sory naša chyba, nekŕmnte toto a toto športovým koňom. Všetci tomu verili, až kým o pol roka nebol kôň opäť pozitívny na nejaký fenylbutazol :).
Troubecká se dohodla s majitelem koně z VP na mimosoudním vyrovnání... Jen se o tom všeobecně zrovna moc nemluvilo a ven se nedostala ani částka vyrovnání. Tipla bych si, že šlo asi o větší peníze, když už to majitel toho koně pak nikde a nijak nerozpitvával.
Hmm, krmím Nova Equi Clasic v dávce nepravidelně dvě hrstě, takže trvá dlouho než je pytel sežrán. Zatím jsem nepozorovala žádný problém, krmivo nežije, žádní motýlci ani broučci, pytel na suchém místě doma, u koní v buňce v kýblu s víkem - hezky to voní, koním to jede. Očmuchávám a ochutnávám každý nový pytel, ale to dělám i u psích granulí
Takže za mě NE v pohodě.

alfi pav
napsal(a):
Troubecká se dohodla s majitelem koně z VP na mimosoudním vyrovnání... Jen se o tom všeobecně zrovna moc nemluvilo a ven se nedostala ani částka vyrovnání. Tipla bych si, že šlo asi o větší peníze, když už to majitel toho koně pak nikde a nijak nerozpitvával.
Áno, o tom viem.
Ale ak raz moje krmivo obsahuje nejakú nepovolenú látku, tak prvé, čo spravím je, že upozorním ostatnymch zákazníkov-aj pre vlastnú bezpečnosť, aby sa neopakovali žaloby.
Vítěz VP 2015 Nikas měl pozitivní dopingový test, takže PRŮSER.
Pozitivní dopingový test měl téhož roku i další kůň trenéra Popelky, takže mega průser.
Trenéru Popelkovi hrozil postih, který by byl pro něj likvidační, proto samozřejmě hledal viníka a dal otestovat krmivo, kterým oba koně krmili a zjistili, že obsahuje teobromin, který není ve složení uveden.
Th se hájila, že je to pouze stopové množství a že nepřesáhli nějaké v EU povolené množství.
liva
napsal(a):
Vítěz VP 2015 Nikas měl pozitivní dopingový test, takže PRŮSER.
Pozitivní dopingový test měl téhož roku i další kůň trenéra Popelky, takže mega průser.
Trenéru Popelkovi hrozil postih, který by byl pro něj likvidační, proto samozřejmě hledal viníka a dal otestovat krmivo, kterým oba koně krmili a zjistili, že obsahuje teobromin, který není ve složení uveden.
Th se hájila, že je to pouze stopové množství a že nepřesáhli nějaké v EU povolené množství.
Druhý byl Čáriray (též trenér Popelka), který den před Nikasovým vítězstvím VP vyhrál Křišťálový pohár.
Dohoda s Troub. hosp. nakonec prý za 2,3 miliony Kč po vzájemné dohodě.

Horsana
napsal(a):
žofré- vďaka, no, nafotím svoje a porovnám :D
Ale ako to, že nemelasované ?
No, IRce raději melasu ne, takže toto:
https://www.equiservis.cz/spillers-senior-conditioning-mix-20kg-10580cz564/
zatímco jednou mi omylem poslali toto, kde melasa je
https://www.equiservis.cz/spillers-conditioning-mix-20kg-10564cz564/
Dostiháci fakt nejsou můj obor a možná plácám blbosti, ale myslím, že problém je taky v tom, že v česku platí pro vyjemnované látky nulová tolerance, asi jako alkohol za volantem lidí. Prostě se neřeší, jestli byla hladina taková, že mohla něco ovlivnit..ale měl látku, vinnen, neměl-ok. A jinde na světě je možná právě nějaká tolerance, hladina, která je určitě o ničem, a pak ta, která ovlivnit mohla.
Nedaleko nás stáli enduranční koně, z vysokého levelu, sponzorští. Do stájí jsme se chodila vozit na soukromého koně, jinak byla neveřejná, a první a opakovaná informace byla "proboha žádnej makovanej rohlík".

Horsana
napsal(a):
Aha, teobromín, dík.
No ale nejako sa to muselo dostať von, nie ? To zverejnili teda majitelia a jazdec koňa ? Troubecká na to nereagovala ?
Zverejnil to samozrejme Joceky Club vo svojom vestníku( tak ako každý výsledok dopingovej kontroly) a odtiaľ to samozrejme šlo do všetkých médií.
Neviem nakoľko garantuje TH “doping free” krmivo, ale viem o viacerých tréneroch, ktorí nimi kŕmia a k nikomu sa info nedostala, že “dávajte si pozor, môže sa vyskytnúť niečo takéto”.
šimlík
napsal(a):
pro žofré
pokud se dívám na stránky Spillers, melasa je v obouch krmných směsích, nebo je to jinak?
Jj, teď na to koukám- i tady je ve složení melasa
https://www.britskakrmiva.cz/p/171/senior-conditioning-mix-20kg.
žofré - no ja som si to pozerala X krát, ale ja tam melasu vidím : https://www.britskakrmiva.cz/p/171/senior-conditioning-mix-20kg.

Horsana
napsal(a):
Aha, Terven už tu dala to isté.
No, ja som včera do noci študovala zloženia a tá melasa tam furt bola, ja ju tam aj cítim a tá farba je tiež od nej - odhadujem.
Každopádne, tento týždeň dorazí nová várka, vezmem dva mechy a uvidím, no.
Melasa je černá...tedy když je tekutá...

bassrock
napsal(a):
Hmm, krmím Nova Equi Clasic v dávce nepravidelně dvě hrstě, takže trvá dlouho než je pytel sežrán. Zatím jsem nepozorovala žádný problém, krmivo nežije, žádní motýlci ani broučci, pytel na suchém místě doma, u koní v buňce v kýblu s víkem - hezky to voní, koním to jede. Očmuchávám a ochutnávám každý nový pytel, ale to dělám i u psích granulí
Takže za mě NE v pohodě.
Zase s NE mám zkušenost právě s moly, červy, broučky... Pytel šel rovnou na hnůj. Teď krmím Spillersama a u nich prozatím není problém.

Máte pravdu, žila jsem v pověře.
Kdysi, když jsem KD skládala, jsem se tam melasy nedočetla nebo přehlédla. Brala jsem od nějaké ing, která též byla názoru, že ty oranžové jsou nemelasované.V linku do ekváče melasa ve složení uvedená není.
Ale je tam- na pytli byl zašitý příbalák, potrhaný, nepřehledný-ale je.
Tak už to bude nedbalost vědomá, z nevědomé- v klidu dokrmím a možná zatím měnit značku nebudu, ono krmíme malé množství, takže glykemický index možná blbý, ale nálož nevelká.
Děkuji.
Njn.
On je aj problém trošku v tom, že distribútori a predajcovia sami nemajú šajnu a keď občas v predajni začnem študovať štítky, tak na mňa buď nechápavo, alebo nenávistne zazerajú.
Najlepší je týpek, ktorý nech som pozrela na hocičo, tak hneď kričal, že to je výborné na priberania. Ale ja som práve hľadala niečo pre ozrutného Garona, predajca nechápal, njn.