Otok kohoutku

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2018 21:05
ellak

XXX.XXX.208.209

Ahoj, dneska jsem narazila u kobylky otok kohoutku volali jsme veta a má to pravdo podobně ze sedla. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jak dlouho může trvat než se to zahojí?
Po zahojení mám změnit sedlo? Nomentálně máme "PFIFF alberto" komora 2. Kobylka je drobnější má výraznější kohoutek.Předem díky za odpovědi

13.8.2018 21:17
helas

XXX.XXX.116.228

Uff. No, kdo si v průběhu let koně ani jednou ani trošku neotlačil...

Otok je, myslím, projevem dlouhodobějšího nevhodného = velmi bolestivého tlaku. To sedlo pryč a už nikdy!
Hojení: záleží na tom, jak moc to je - někdy se to provalí píštělí a je nutné čistit a pečovat; jindy na tom později vyrostou bílé chlupy a už nikdy se nepřebarví.

Po dobu hojení jí nesmí nic na záda, NIC. Nic, co by se toho místa a jeho okolí dotýkalo.
Nové sedlo vybírejte až po vyhojení. Trvat to může docela dlouho (několik měsíců). Urychlit se to vážně nedá.

Vzpomeňte si: kobylka vám určitě nějak dávala najevo, že ji něco velice bolí. Mrskání hlavou, neochota jít dopředu, šklebení se u sedlání či nasedání... občasná vzpoura v terénu...nějak tak.
Mezičas se dá využít ke studiu, jak má vypadat správné padnoucí sedlo a jak se to pozná.
Ono totiž neznamená, že kdyý dáte sedlo s komorou 3, že to bude dobré. Jde i o zaúhlení sedla, jeho další rozměry. Stejně tak jí mohla být ta komora 2 velká a proto dopadala dopředu na kohoutek přední hranou. Není to tak jednoduché, no...

Poučte se a už nikdy, nikdy to nedopusťte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.8.2018 07:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

Niežeby som bola nejaký fanúšik sediel typu pfiff, ale opuch nemusí spôsobiť iba sedlo- stačí aj pokrčená deka, nepadnúca deka(raz som si kobylu otlačila dekou s gelovou vložkou), či nedobre očistený kôň.
Každopádne čo radí helas- nesedlať, kým to nezmizne úplne, môže pomôcť trebárs aj nejaký chladivý gel, či octanová masť, alebo niečo podobné. Vstrebať sa to môže tak za dva týždne cca.
Radiť, či je sedlo dobré, alebo bude lepšie širšie bez fotky je no...

14.8.2018 08:30
akscha

XXX.XXX.26.89

Já bych to neviděla tak tragicky. Kdysi jsem si takto otlacila kone - sice měl vysoký kohoutek, ale už jsem si neuvědomila, že polštáře úzkého sedla tlaci na svaly pod kohoutkem. Všimla jsem si toho brzy a za pár dní to bylo vstřebáne bez jakýchkoliv následků. Takže to nemusí nutně být rekonvalescence na několik měsíců. Pokud chcete vědět víc o hojeni, pošlete fotky otlaceneho kone. Pokud víc o sedle, tak fotky nasedlaneho kone, ale pokud to má otlacene opravdu hodne, tak bych ho tím teď netrapila.

Při sedlani je krom šířky komory důležité i to, co dáváte pod sedlo. Pokud komoru vycpete deckou s gelovkou, zúží se. S dobře padnoucim sedlem by se mělo dát jezdit i úplně bez dečky, takže na to je potřeba myslet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík