Zdravím, koby má cca týden zranění na zadní noze. Zkusila jsem jí to zavázat s vlhkou gázou, ale teď jí rána po omytí krvácí.
První foto je z neděle, druhé foto teď ve středu.
Myslím si, že se jí to spíš léčí ale raději se ptám jak byste postupovali.
Mám k momentálnímu použití pederipru, ichtoxyl, zinkovou, betadinu a betadinovou mast, aloe Vera gel, konopnou mast.
Krváca hypergranulačné tkanivo - divé mäso, ktoré sa rado tvorí na týchto dolných častiach končatín, už ho tam má aj Sára. A vie narásť veľmi rýchlo.
Okolie každej rany treba vždy oholiť, alebo obstrihať, aby ju nedráždili chlpy.
Hypergranuláciu by bolo vhodné orezať a potom nechať vyhojiť pod tlakom a kryté.
Z toho čo máš by som dala betadinovú masť - nic moc, ale nepoškodí.
Zožeň si Manuku. Ale toto sa musí obväzovať a hojiť pod tlakom, inak sa toho nezbavíte. Pokiaľ to nevieš urobiť sama, zavolaj si veta radšej, ukáže ti čo a ako.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Manuka dobrá, ale postačí med s propolisovou tinkturou (víš jak, Háčko ), převaz jednou denně ;) Náklady mizivé, pokud si seženeš obvazový materiál třeba z prošlých autolékárniček.
Takže když sem jí to takhle zavázala tak sem udělala alespoň z části správně?

Kdysi v stajni zahojili nepekné divé mäso veľmi silným roztokom hypermangánu- neviem ale, nakoľko to je bolestivé pre koňa. Ináč si v diskusiách pochvaľujú ľudia Anigran, ale tiež sa musí rana viazať.
Ženy, manuka ako ten med? Aj na divé mäso?
teď v některých diskuzích čtu, že na tu granulaci použili přímo granulky toho hypermanganu... máte s tím někdo zkušenost?
Případně ten Anigran, už sem na něj koukala v neděli večer, ale nevím zda se za tu cenu vyplatí, je to opravdu hodně za 22ml nebo 50ml, to asi raději koupím ten med.

Dotaz
napsal(a):
Pamatuji si kobylku, které rány vymývali denně hypermanganem a dost se u toho bránila, tak že bezbolestné to asi nebude.
Záleží na koncentraci. Na otevřené rány jako dezinfekce jsme dávali světlerůžový roztok, fialový už bylo moc. Přímo granulky nebo tmavý roztok leptá, tomu budou odpovídat pocity ošetřovaného. A je jedovatý.
efe- tak na miešanie medu a propolisu máš monopol ty, aj skúsenosti :)
lenacia -malo by sa to viazať už od korunky a aj cez sponku, prvá vrstva vata, druhá obväz, potom copoly (ten samoadhezívny obväz, alebo iná fixačná vrstva, aby to celé nespadlo) a samozrejme na ranu capnúť na gázke prostriedok, pre ktorý si sa rozhodla.
Toto by som ale najprv napatlala Lotagenom - to tkanivo už prerástlo okraje rany.
Hypermangán - áno, v drevných dobách sa používal, ale to by pre mňa nebol prostriedok voľby.
lenacia
napsal(a):
teď v některých diskuzích čtu, že na tu granulaci použili přímo granulky toho hypermanganu... máte s tím někdo zkušenost?
Případně ten Anigran, už sem na něj koukala v neděli večer, ale nevím zda se za tu cenu vyplatí, je to opravdu hodně za 22ml nebo 50ml, to asi raději koupím ten med.
Kobyla měla podobnou ránu jako vy, začínala granulovat, na radu už nevím koho jsme použili hypermangan - hromádku granulek na prst a rozmatlat to po ráně, klidně i několikrát, aby to bylo úplně všude. Kobyla se u toho nijak netvářila, nehnula brvou, a to byla plnokrevná cíťa. Neříkám, že to bude bezbolestné a fungující všude, ale nám to opravdu pomohlo, aniž bychom kobylu nějak trápili.

K tomu vázání: Horsana má pravdu a je potřeba to vázání dělat dobře a tak, aby neklouzalo a nehrunulo se, to totiž pak způsobuje otlaky a odřeniny rány i okolní tkáně a poškozuje hlavně ten nově narostlý epitel. Vždy vázat od korunky a vždy odspodu nahoru, jinak obvaz klouže
Já vážu v těchto vrstvách:
1. gáza na ránu s léčebnou mastí (či jiným prostředkem) a přes ní klasický obvaz, lepší jsou takové ty lehce pružné Peha-Crep
2. buď obvazová vata nebo já používám filcové pásy (vodovodní izolace, k dostání v hobbymarketech), protože se dají prát a opakovaně používat a cena je kolem 20-30 kč za 8m, oproti balení vaty v kotouči za 150-200 kč na jednorázové použití
3. pružný obvaz - nepřetáhnout!
4. pokud byla rána velká dávala jsem ještě bandáž, abych udělala ještě jednu měkkou vrstvu
Body 3 a 4 se dají prohodit.

Já bych se při použití těch "vyžíracích" látek na hypergranulaci bála toho, že mi to poškodí vzniklý epitelizační lem...

Efe - výše se píše, že máte zkušenost s Manukovým medem. Mohla bych mít k tomu více dotazů? Jde mi tedy spíš u použití na lidi...díky.

napsal(a):
Efe - výše se píše, že máte zkušenost s Manukovým medem. Mohla bych mít k tomu více dotazů? Jde mi tedy spíš u použití na lidi...díky.
Nemám zkušenost s manukovým, ale "obyčejným" pravým medem od včelaře potencovaným propolisovou tinkturou. Rozdíl by měl být údajně jen v tom, že manukový med obsahuje více enzymů. Klidně se ptejte.

Aha, já pochopila, že jste léčila i manukovým. Četla jsem články na EQ o použití alternativních prostředků v léčbě ran a zajímalo by mě použití u lidí. Tchán - cukrovkář - přišel kvůli nehojící se ráně o 2 prsty na noze. Jezdil pravidelně na převazy, dohled doktorů. Jenže rána se stále nehojí (jasné - cukrovkář) a stále se prohlubuje. Nyní pokud se nespraví, přijde o další prst a mám obavy, že to bude pokračovat. Manukový med mám a nemám problém ho mít (bratr na NZ pravidelně zasílá :) Napadlo mě, zkusit převazovat právě manukovým, ale mám obavy právě kvůli cukrovky (jak moc to může ovlivnit hladinu cukru?) On se nebrání, víceméně nemá co ztratit. Zajímal by mě váš názor...ev pokud někdo má ještě zkušenosti? Díky.
napsal(a):
Aha, já pochopila, že jste léčila i manukovým. Četla jsem články na EQ o použití alternativních prostředků v léčbě ran a zajímalo by mě použití u lidí. Tchán - cukrovkář - přišel kvůli nehojící se ráně o 2 prsty na noze. Jezdil pravidelně na převazy, dohled doktorů. Jenže rána se stále nehojí (jasné - cukrovkář) a stále se prohlubuje. Nyní pokud se nespraví, přijde o další prst a mám obavy, že to bude pokračovat. Manukový med mám a nemám problém ho mít (bratr na NZ pravidelně zasílá :) Napadlo mě, zkusit převazovat právě manukovým, ale mám obavy právě kvůli cukrovky (jak moc to může ovlivnit hladinu cukru?) On se nebrání, víceméně nemá co ztratit. Zajímal by mě váš názor...ev pokud někdo má ještě zkušenosti? Díky.
Tak co ztratit určitě má.

Na diabetické rány se med naopak doporučuje pro jeho velkou schopnost sterilizace rány. Já bych to zkusila, jak píšete, nemáte co ztratit. Mmch. bych kombinovala s oplachem DebriEcaSan roztokem - najděte na internetu.

lenacia
napsal(a):
Tak co ztratit určitě má.
Chápu to tak, že běžné metody selhávají, proto úvaha o "alternativě", i když zrovna med se před vynálezem atb používal úspěšně tisíce let.
lenacia
napsal(a):
Anigran je super, je sice drahý, ale mě tedy už vyléčil nejedu hnusnou ránu, tak že za tu cenu se vyplatí. Ale jak psali ostatní tu ránu je třeba ošetřit celkově, granulační tkáň bych opatrně dala dolů, celkově pokud si na to ošetření netroufáte, zavoláním veta si můžete uštřit dost starostí;-).
napsal(a):
I na takovéto blbě hojící se rány u lidí, obzvlášt cukrovkářů, je super lidská verze anigranu – hyiodine, jen vám to málkterý doktor řekne

napsal(a):
Co naplat, zas OT, diabetologické
Lokálně použitý med se do krve v podstatném glykemii ovlivňujícím množství určitě nevstřebe.
Problém diabetické nohy většinou nestojí na tom, co se maže na defekt, ale na stavu prokrvení končetiny(arteriografie rtg, zprůchodnit, co jde), cíleném odlehčení defektu ( pedobarograf a poloviční bota, vložky na míru, protetik a sádra, ortesa, podpažní berle a noha ve vzduchu často i vozík na měsíce), dobrých glykemiích (měřák, častá měření, profily, vhodný je inzulin i vícekrát denně, potencuje hojení), celkově kvalitní nutrice s podporou anabolismu, dostatkem vitaminů a bílkovin, pravidelné čištění rány a dle úvahy lékaře správně prováděné stěry a kultivace a dle nutnost dlouhodobě antibiotika celkově a pak to patlámo.
Výhodou je péče na podiatrickém- nohovém centru, minimálně jedno s týmem odborných lékařů a sester je v každém kraji při diabetologickém centru, pokud tam je pacient ošetřován, jeďte příště s ním a na vše se ptejte, jsou tam i edukační sestry. Pokud na podiatrii nejezdí, zeptejte se jeho lékaře, jestli by ho tam nemohl objednat.
napsal(a):
Zkusila bych Anigran. Vážně. Je to varianta přípravku Hyiodine, který je pro lidi, ale ten nyní není k dostání, protože obnovuje CE značku. Anigran má každopádně úplně stejně složení, je vyráběny stejně a je vhodný pro chronické nehojici se rány (u zvířat se propaguje na rozsáhlé akutní rány, lidská varianta právě na diabetické rány). Dělala jsem několik let u jeho výrobce a také jsem jim připravovala marketingové podklady na základě klinických studii. Viděla jsem, že to zahojilo neskutečně věci jako rozsáhlé rozpady pooperačních ran atd. Jen se to v praxi používá jako léčba poslední volby, protože je to proste drahé.

žofré: opět smekám před Vašimi znalostmi a děkuji poníženě za jejich sdílení
lenacia: granulace v jednom místě přesahuje okraj rány, proto tam neroste ten epitel - je opravdu potřeba to seříznout; jinak zavázané to vypadá dobře, jen nedávejte ty sponky, uvolní se téměř vždy, lépe je konec obvazu rozstřihnout a zavázat na uzlík
napsal(a):
žofré: opět smekám před Vašimi znalostmi a děkuji poníženě za jejich sdílení
lenacia: granulace v jednom místě přesahuje okraj rány, proto tam neroste ten epitel - je opravdu potřeba to seříznout; jinak zavázané to vypadá dobře, jen nedávejte ty sponky, uvolní se téměř vždy, lépe je konec obvazu rozstřihnout a zavázat na uzlík
Tak dnes tedy s uzlíkem... Blbej obvaz, vůbec to nešlo :D, průser ale je, že nevím jak přes víkend. Jsem bez auta, do téhle vesnice nic nejede, a navíc mám služby v práci :/ je to upatlaná práce, navíc krve jak z vola, a Sára nechce moc držet , ale hádám že do pondělí ten převaz nepočká

lenacia
napsal(a):
Tak dnes tedy s uzlíkem... Blbej obvaz, vůbec to nešlo :D, průser ale je, že nevím jak přes víkend. Jsem bez auta, do téhle vesnice nic nejede, a navíc mám služby v práci :/ je to upatlaná práce, navíc krve jak z vola, a Sára nechce moc držet , ale hádám že do pondělí ten převaz nepočká
Dva dny to vydrží (do neděle), ale do pondělí už bych to nenechávala...
Tzn. že už jste to ořízla?
Jinak abyste nebyla upatlaná doporučuju používat buď jednorázové gumové rukavice anebo jsem med napatlala na gázu kuchyňskou stěrkou a gázu pak připlácla na ránu
napsal(a):
Dva dny to vydrží (do neděle), ale do pondělí už bych to nenechávala...
Tzn. že už jste to ořízla?
Jinak abyste nebyla upatlaná doporučuju používat buď jednorázové gumové rukavice anebo jsem med napatlala na gázu kuchyňskou stěrkou a gázu pak připlácla na ránu
Ještě ne, nikdo nemá čas ... Což o to, rukavice jsem si koupila, ale ten kekel v lékárně mi dal Ska, a ten druhej kekel já, to zjistil až když sem rvala neúspěšně rukavice na ruce... Mám lžíci, tak to dělám lžící, ale než to dám tý žlutý másle na haxnu, gáza prosákne. Pak hází nohou, gáza spadne, sjede, ušpiní se, tak jedu nanovo... No... Všechno se seje v ten nejnevhodnější čas.

Aha, mno držící kůň je v tomto základ no. Moje kobyla, kdyby nedržela, tak mohla putovat tak akorát na jatka. Nenechat si ošetřovat takovou obrovskou ránu by prostě nešlo.
mno jo, je to kekel... ona stojí na místě, nikam neutíká, jen občas trochu při tom přešlapování přejde šikmo, ale očividně to teď má citlivé, takže mě irituje tím jak cukne nohou nahoru a pak dolů, a pak zas nahoru. Pak už se mi tam gáza přilepí, tak si říkám sláva, a ono ejhle, chci to obalit obvaze a ona opět cukne a jak jí tu nohu držím, tak gáza sjede dolů... ještě párkrát a na ty jatka fakt poputuje jak mě nerví

lenacia
napsal(a):
jinak mi právě volal vet, chtěl vidět fotku zranění, řekl, že to není tak velké aby se to muselo řezat a že by nejdřív zkusil jakousi enzymovou mast, a ať si pro ni v pondělí přijdu.
Zřejmě myslel Pana Veyxal - můžete ho zkusit, mně ránu spíš výrazně zhoršil. Ale ta Vaše je fakt malinká.

Ale tentokrát nejsem chvályhodno, poradenství životního stylu ve vztahu k civilizačním chorobám u člověků, kam cukr jistě patří, je můj profichleba, to by byla wostuda, nevědět..

Děkuji moc všem za reakci. Tchán chodí přímo na podiatrii, vždy mu to vyřežou hlouběji, vyčistí, zafačují, ale prostě se nedaří léčit. Na konci září jde zas na operaci, kde mu to mají vybrat zase o něco hlouběji...tak zkusíme do té doby med. Uvidíme. Moc všem děkuji za cenné rady!
napsal(a):
Děkuji moc všem za reakci. Tchán chodí přímo na podiatrii, vždy mu to vyřežou hlouběji, vyčistí, zafačují, ale prostě se nedaří léčit. Na konci září jde zas na operaci, kde mu to mají vybrat zase o něco hlouběji...tak zkusíme do té doby med. Uvidíme. Moc všem děkuji za cenné rady!
To je zle, každopádně je to klasický postup. Jak píše Zofre, u diabetika je problém v prokrvení a ani "zdravá" tkáň, na kterou při debridementu výřezou, neregeneruje. Chce to pohledat si o tom něco (hledejte pod heslem "vlhké hojení"), tlačit na ně, případně změnit doktora. Ať na to prostě něco dají a není to betadine! Protože to u diabetika vůbec nic neřeší a končí to blbě se hojicimi amputacemi. Pokud byste byli u HK, ve FN na gerontometabolicke klinice maji velmi dobre výsledky a dá se tam myslím docházet o ambulantně.

akscha
napsal(a):
To je zle, každopádně je to klasický postup. Jak píše Zofre, u diabetika je problém v prokrvení a ani "zdravá" tkáň, na kterou při debridementu výřezou, neregeneruje. Chce to pohledat si o tom něco (hledejte pod heslem "vlhké hojení"), tlačit na ně, případně změnit doktora. Ať na to prostě něco dají a není to betadine! Protože to u diabetika vůbec nic neřeší a končí to blbě se hojicimi amputacemi. Pokud byste byli u HK, ve FN na gerontometabolicke klinice maji velmi dobre výsledky a dá se tam myslím docházet o ambulantně.
S gerontometabolickou klinikou v HK absolutně souhlasím. Máme nedávné zkušenosti v rodině. Radši bychom se jim vyhnuli, ale v Hradci dokázali nemožné. A to v jiné krajské nemocnici dávali maximum měsíc života bez probrání z umělého spánku.
lenacia
napsal(a):
Zdravím, koby má cca týden zranění na zadní noze. Zkusila jsem jí to zavázat s vlhkou gázou, ale teď jí rána po omytí krvácí.
První foto je z neděle, druhé foto teď ve středu.
Myslím si, že se jí to spíš léčí ale raději se ptám jak byste postupovali.
Mám k momentálnímu použití pederipru, ichtoxyl, zinkovou, betadinu a betadinovou mast, aloe Vera gel, konopnou mast.
Léčila jsem jednomu koni podobnou ránu, větší plochy, na spěnkovém kloubu.
Bylo to hnusné.Granulace, divoké maso loupat, čistit, vázat, dlouhodobá záležitost.Plnokrevník, jinak dosti protivný, ale na tohle kupodivu docela držel.
Doktor nechal tenkrát namíchat nějakou mast, něco jako Višňák, nebo řidší červenější Ichtochyl.Plochu napatlat, zaplácnout čtvercem, obvázat.
Druhý den sundat, sloupat co jde a zas dokola.Rána se zmenšovala, jak jsem vypatlala kyblík té masti, tak už to bylo o dost menší a divoké maso pozvolně přestávalo růst..Pak už jen oplachovat v řepíku.
Jednou přivezl doktor mast Alaptid, jakože by mohla být dobrá na dohojení, ale to ránu spíš znova rozleptalo, tak jsem se vrátila k řepíku
Zatáhlo se mu to krásně, ale chtělo to fakt každý den.

lenacia
napsal(a):
a na kolik vás cca vyšel?
Přesnou cenu si nepamatuji, ale levná ta mastička určitě není.
napsal(a):
Přesnou cenu si nepamatuji, ale levná ta mastička určitě není.
tak mám nakonec iruxol mono. Bála jsem se kolik to tak stojí, ale 201, - kč není žádná hrůza :).
Takže dnes zatím naposledy medový zábal. Zatím se jí to moc nelepší, ale ani se to nehorší, drží se to stabilně. Uvidím co zmůže ta mastička.

lenacia
napsal(a):
tak mám nakonec iruxol mono. Bála jsem se kolik to tak stojí, ale 201, - kč není žádná hrůza :).
Takže dnes zatím naposledy medový zábal. Zatím se jí to moc nelepší, ale ani se to nehorší, drží se to stabilně. Uvidím co zmůže ta mastička.
Na tu vaší ranku to je v pohodě, na tu naší mi nestačila jedna mast na jeden převaz...
Zavázané to máte pěkně
Ještě doporučuju to vždy jednou denně odvázat, stříkat hadicí klidně deset minut (já vím, ta voda teď...) a pak třeba dvacet minut provádět bez obvazu. Pak zase ošetřit a zavázat.
napsal(a):
Na tu vaší ranku to je v pohodě, na tu naší mi nestačila jedna mast na jeden převaz...
Zavázané to máte pěkně
Ještě doporučuju to vždy jednou denně odvázat, stříkat hadicí klidně deset minut (já vím, ta voda teď...) a pak třeba dvacet minut provádět bez obvazu. Pak zase ošetřit a zavázat.
děkuji. Teď zrovna jaksi není hadice, ale vždycky jí to řádně umyju, a povodím před převazem.
Ještě bych se ráda zeptala na radu. Zítra přijede kopytář, konečně... A já si nejsem jistá, co a jak s tím převazem, jestli jí nechat strouhat ve chvíli, kdy bude mít sundaný ten obvaz, takže se dle toho domluvit, nebo tomu nijak obvaz nevadí, aby se třeba během strouhání neuvolnil nebo tak...

Jde i o ten tlak vody-debritment + masáž tkání. Voda čistá, jo?.Sežeňte hadici nebo vapku.
Nechala bych obvaz, když se uvolní, tak holt namotat znovu.
napsal(a):
Jde i o ten tlak vody-debritment + masáž tkání. Voda čistá, jo?.Sežeňte hadici nebo vapku.
už jsem se jich dneska ráno na hadici ptala, až na to budou mít čas, tak se podívají co by šlo udělat... A ano voda je čistá, na to si dávám pozor, když jí ta noha krvácí víc tak vodu v kyblíku měním třeba i 3x.

napsal(a):
Díky žofré - přesně tak, jde o tu masáž vodou
foto z pátka ihned po sundání obvazu...
http://jyxo.info/uploads/0C/0c780a6ec2a492666d3a4c41410c95bf1f2b1d41.jpg.

To uz vypada dobre!

Co funguje žádoucím směrem obvykle bezdůvodně neměním. Pokračovala bych. Je to dost dobré.

Určitě pokračujte, pokud to nesekretí, můžete odebrat jednu vrstvu vázání tak, aby to neprosakovalo až na vnější vrstvu.

lenacia
napsal(a):
včera po sundání obvazu už paráda, rána se zaceluje a už z ní nevyéká sekret, je hezky suchá a tvoří se stroupek. Přemýšlím jestli už to nenechat otevřené a dýchat, případně odebrat fleece vrstvu.
Tento mýtus o dýchání rány mě bude strašit asi až do smrti smrťoucí a nejhorší je, že i vystudovaný nižší zdravotnický personál v humální medicíně(sestra a zdr. asistent) nemá ani tucha...
Nechte to zavázané, rána nevyschne a nebude kontaminována.

lenacia: jo a ještě po odvázání kontrolujte, jestli nemá suchý ten nový epitel - pokud ano, tak jen ten okraj namažte třeba obyč. vazelínou.

tak jeste jednou se vetru s prosbou o radu ohledne tchanovy nohy a aplikace medu. ted
teprve zapocnem pac jsem byla s prckem v nemocnici. Hyiodine jsem nasla skladem v lekarne ale prave ten mi v aplikaci dela trochu hokej. aplikovat jej na ocistenou ranu, nechat zaschnout a pak med? nebo střidat co 2-3 dny manuku a hyiodin? problem trochu bude v nedisciplinovanosti pacienta, ktery ac pres doporuceni tu nohu moc nesetri snad si da trochu rict.dekuji.

Já bych to klidně převazovala každý druhý den, koupíte savé zetuvitové čtverce
https://www.dentimedshop.cz/detail/zdravotnicke-materialy-a-pomucky/kryti-ran/zetuvit-e-nesterilni-save-kompresy-10x20cm-bal-50ks.html?utm_source=Sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=Produktove+reklamy&utm_content=Vse+ostatni&utm_term=
které můžete polít tím čisticím roztokem Debriecasan nebo Prontosan aby byly vlhké, kupte si dřevěné špátle na nanášení medu- klidně bych to mázla na ránu a na ten čtverec a ovázala- neutahovat, ale držet to musí.
pokud se přilepí, nestrhávat, oplachovou vodou viz. výše nechat odmočit..
Inzulín do rány je prý také podpora lepšího hojení.
napsal(a):
tak jeste jednou se vetru s prosbou o radu ohledne tchanovy nohy a aplikace medu. ted
teprve zapocnem pac jsem byla s prckem v nemocnici. Hyiodine jsem nasla skladem v lekarne ale prave ten mi v aplikaci dela trochu hokej. aplikovat jej na ocistenou ranu, nechat zaschnout a pak med? nebo střidat co 2-3 dny manuku a hyiodin? problem trochu bude v nedisciplinovanosti pacienta, ktery ac pres doporuceni tu nohu moc nesetri snad si da trochu rict.dekuji.
Prosím, poraďte se s lékařem - ranhojicem nebo podiatrem. Z dotazů mi přijde, že moc nevíte a abyste v dobré vůli neuškodili. Protože tohle jsou jednak úplně zakládady (přečíst si návod Hyiodinu :) a za druhé - rána na koncetine diabetika není žádná legrace a patří do rukou lékaře. Může tam dojít k odumirani (nekroze) tkáně, infekcí atd. a pokud to nepoznáte a nedojdete včas k lékaři, zadelavate si na velký problém.
Ještě dodávám nějaké konkrétní postřehy, ale opravdu najdete toho lékaře a řešte to s ním.
Ohledně Hyiodine - určitě nenechat vyschnout. Nanést rovnoměrně po celé rane a dobre zavázat, aby to nevysychalo. Je to vlhké hojení, které napodobuje prostředí v tkáních, protože vyschla buňka = mrtvá buňka. Převažovat dle potřeby (hnisave rány denně), ostatní staci cca 1x za 3 dny. Odkaz s přesným postupem je tady
https://www.aktivnihojeni.cz
Co se týká kombinace s medem - víc neznamená líp, takže bych si vybrala bych si jedno nebo druhé a držela se toho. U diabetiků se rány hojí pomalu, takže bych rozhodně neměnit po jednom přeazu, ale třeba po 2 - 3 týdnech, kdyby se nic nezlepsilo. Za mě vede Hyiodine - má hojivou složku, ale je schopný o potlačit infekcí. Plus je vyráběny v kontrolovaných podmínkách, sterilní a testovaný. U medu bych se predevsim bála, že vám může přischnout k rane a budete mít opravdu problém. Med se běžně používalal před tisíci let kdy nic jiného nebylo a občas se objeví klinická studie i nyní, ale v praxi se nepoužívá. Tipla bych, že jak je hodně sladký, celkem brání infekcí, ale zároveň bude dost vysusovat a tim hojení spíš zpomali.
Jeětě jedno OT ohledně hojení ran:
Máte prosím někdo zkušenost či hlubší informaci o aplikaci moučkového cukru na nehojící se rány?
Setkala jsem se s touto alternativou v humánní medicíně před osmi lety při léčbě nehojící se pooperační rány (jizvy) po operaci břicha. Lékař byl z jedné z bývalých zemí Sovětského svazu, nemocnice v jednom středočeském větším městě.
Děkuji za odpovědi k tématu.
Ten moučkový cukr bude zřejmě stejný případ jako med. Cukr je konzervant, zabrání osídlení patogeny, možná i vytvoří nějaké to vlhké prostředí. Že se používal v sovětském svazu je podle mě protože, že lékař při nedostatku ověřených prostředků sáhl k dostupné metodě (něco jako tradiční čínská medicína, která vznikla při Velkém skoku a naprostém nedostatku moderních léčiv). Potkala jsem pár Rusů a některé jejich vychytávky byly opravdu parádní :). Vazelína je na olejové bázi a v ráně by ideálně mělo být vodné prostředí, takže za mě to velký benefit nebude.
Ona je víceméně každého věc, co na zvířecí ránu napatlá, jen já osobně se snažím najít současný nejlepší standard a k lidovým metodám bych se obracela až když všechno selže.

akscha
napsal(a):
Prosím, poraďte se s lékařem - ranhojicem nebo podiatrem. Z dotazů mi přijde, že moc nevíte a abyste v dobré vůli neuškodili. Protože tohle jsou jednak úplně zakládady (přečíst si návod Hyiodinu :) a za druhé - rána na koncetine diabetika není žádná legrace a patří do rukou lékaře. Může tam dojít k odumirani (nekroze) tkáně, infekcí atd. a pokud to nepoznáte a nedojdete včas k lékaři, zadelavate si na velký problém.
Ještě dodávám nějaké konkrétní postřehy, ale opravdu najdete toho lékaře a řešte to s ním.
Ohledně Hyiodine - určitě nenechat vyschnout. Nanést rovnoměrně po celé rane a dobre zavázat, aby to nevysychalo. Je to vlhké hojení, které napodobuje prostředí v tkáních, protože vyschla buňka = mrtvá buňka. Převažovat dle potřeby (hnisave rány denně), ostatní staci cca 1x za 3 dny. Odkaz s přesným postupem je tady
https://www.aktivnihojeni.cz
Co se týká kombinace s medem - víc neznamená líp, takže bych si vybrala bych si jedno nebo druhé a držela se toho. U diabetiků se rány hojí pomalu, takže bych rozhodně neměnit po jednom přeazu, ale třeba po 2 - 3 týdnech, kdyby se nic nezlepsilo. Za mě vede Hyiodine - má hojivou složku, ale je schopný o potlačit infekcí. Plus je vyráběny v kontrolovaných podmínkách, sterilní a testovaný. U medu bych se predevsim bála, že vám může přischnout k rane a budete mít opravdu problém. Med se běžně používalal před tisíci let kdy nic jiného nebylo a občas se objeví klinická studie i nyní, ale v praxi se nepoužívá. Tipla bych, že jak je hodně sladký, celkem brání infekcí, ale zároveň bude dost vysusovat a tim hojení spíš zpomali.
Díky za reakci. Je pod dohledem lékařů, ale ti už teď jen čekají, až půjde zas koncem září na stůl (v nemocnici na podiatrii) a zrevidují to, ořežou hloubkově, možná přiberou další prst (už má 2 pryč) a jede se dál. Momentálně se to táhne druhým rokem, kdy se stále jen seřezává :( Máme obavy, že se to takhle jen potáhne. Nechci si hrát na spasitele, chci mu pouze pomoci. Můj dotaz zněl asi blbě, měla jsem načteno ohledně léčení medem a do toho se mi začal plést výše uvedený Anigran a Hyiodine, proto jsem se zeptala. Jeho doktoři alternativám nakloněni nejsou, tchán je ale měnit nechce - je už na ně zvyklý :( Jak říkám - mohu to zkusit patlat teď a uvidí se po 20. září, kdy jde pod nůž. Myslím, že do té doby tím nic nezkazím. Momentálně má postup takový (od doktorů) - ráno a večer vyčistit a jinak nechat na vzduchu...
Lenacii se omlouvám za plevelení tématu.
napsal(a):
Díky za reakci. Je pod dohledem lékařů, ale ti už teď jen čekají, až půjde zas koncem září na stůl (v nemocnici na podiatrii) a zrevidují to, ořežou hloubkově, možná přiberou další prst (už má 2 pryč) a jede se dál. Momentálně se to táhne druhým rokem, kdy se stále jen seřezává :( Máme obavy, že se to takhle jen potáhne. Nechci si hrát na spasitele, chci mu pouze pomoci. Můj dotaz zněl asi blbě, měla jsem načteno ohledně léčení medem a do toho se mi začal plést výše uvedený Anigran a Hyiodine, proto jsem se zeptala. Jeho doktoři alternativám nakloněni nejsou, tchán je ale měnit nechce - je už na ně zvyklý :( Jak říkám - mohu to zkusit patlat teď a uvidí se po 20. září, kdy jde pod nůž. Myslím, že do té doby tím nic nezkazím. Momentálně má postup takový (od doktorů) - ráno a večer vyčistit a jinak nechat na vzduchu...
Nj, tak to už chapu... Je psychicky náročné necemu takovému prihlizet a zdržet se nevyžádanych rad. Ale tchán je dospělý a volba lékaře je jen jeho rozhodnutí (já bych v téhle situaci lékaře měnila, ale ja nejsem Vas tchán :).
Co se týká pleveleni tématu - i kdyz hojení ran koní má svá drobná specifika (hypergranulace), základy jsou dobré prenositelne i z lidí. A co zahojí diabetickou nohu, zregeneruje půl kone :).

napsal(a):
viz můj předchozí příspěvek v rámci OT diabetické nohy.
Pokud na nohu šlape a nemá/ je to základní podmínka hojení, ale lidi to holt nevydrží a nedodrží, v 99% těchto případů je nutné úplné odlehčení tj ani šláp dvě vysoké berle + zdravá noha na přejítí na wc nebo vozík, v méně případech dvě vysoké berle a poloviční bota s defektem ve vzduchu na přejití/, má glykemie 15 nebo neměří pravidelně profily, má neopravitelně sklerotické krevní řečiště, kouří a živí se daremně stran kvalitního proteinu a vitaminů při akorát kaloráži na míru, je úplně fuck, co tam bude patlat, jednou tam tu osteomyelitidu nebo snět se sepsí chytí a pak bude vysoká amputace nejméně blbé ze špatných řešení.Jasný smysl má patlámo i celkově atb, pokud tam rostě ze stěrů a kultivací zoo.
Doma člověk nebývá prorokem a jedině správný a zodpovědný kouč na svůj život je pacient sám, při dostatku validních informací. Pokud je na podiatrii, je na správném místě, jeďte s ním nebo se těch jeho lékařů vyptejte, pacient s tím ale musí vyslovit souhlas..
Díky, Horsano, četla jsem o tom i kdysi v Heriotovi, jak jeho kolega ošetřil krávu s vyhřezlou dělohou tak, že ten orgán venku bohatě zasypal jemným cukrem, na základě osmózy se to zmenšilo, nacpal to zpět do krávy, srovnal děložní rohy a pak krávu na nějakou dobu zašil, aby se to neopakovalo.
To chápu, ale přišlo mi to divné v přpadě, ža máte vodorovně přes břicho jizvu, která je na dvou místech rozchlípená po pěti cm, u sebe to nedrží...tak nevím, no. Ale asi by to snížilo i tak otok, nevím, tam byl problém tu ráno udržet u sebe a šít to znovu nechtěli, mám pocit, že při operaci jakoby ubrali moc kůže? Nevím, prostě to nedrželo. Pacient se nakonec zahojil (3 měsíce po operaci) za podpory Wobenzymu a převazů nějakého vlhkého hojení se stříbrem.
saola
napsal(a):
Díky, Horsano, četla jsem o tom i kdysi v Heriotovi, jak jeho kolega ošetřil krávu s vyhřezlou dělohou tak, že ten orgán venku bohatě zasypal jemným cukrem, na základě osmózy se to zmenšilo, nacpal to zpět do krávy, srovnal děložní rohy a pak krávu na nějakou dobu zašil, aby se to neopakovalo.
To chápu, ale přišlo mi to divné v přpadě, ža máte vodorovně přes břicho jizvu, která je na dvou místech rozchlípená po pěti cm, u sebe to nedrží...tak nevím, no. Ale asi by to snížilo i tak otok, nevím, tam byl problém tu ráno udržet u sebe a šít to znovu nechtěli, mám pocit, že při operaci jakoby ubrali moc kůže? Nevím, prostě to nedrželo. Pacient se nakonec zahojil (3 měsíce po operaci) za podpory Wobenzymu a převazů nějakého vlhkého hojení se stříbrem.
Tomu sa hovorí hojenie per secundam, bežné u zvierat.
Cukor mal zrejme podporiť vlhké hojenie, ťažko povedať.

žofré, díky moc...snažím se ho uvědomit, ale je to marné. Zas nechci jen přihlížet...

napsal(a):
žofré, díky moc...snažím se ho uvědomit, ale je to marné. Zas nechci jen přihlížet...
Nz. Nemůžete nic, maximálně si zahustíte atmosféru v nastávající rodině. Nemá sníženou způsobilost, lze mu dát jen pomoc - informace, podpořit motivaci, přístup k možnostem. Nemůžete brát jeho problém za svůj, kdo má problém, tomu přísluší ho řešit. Nelze řešit za druhé jejich životy.
napsal(a):
Žofré má pravdu. Jestli tchán patří k pacientům typu "tady mě máte, lečte si mě, jak chcete", aniž by se sám jakkoliv aktivně podílel na zlepšování či udržování svého zdrav. stavu (viz výše zmíněný výčet), tak s těmito lidmi těžko pohnete. Pokud ho samotného nemotivuje riziko amputace a jede stále ve stejném rytmu, můžete se snažit, jak chcete, ale výsledek nebude valný. Souhlasím, že můžete pomoc nabídnout, ale nemá smysl za takového člověka něco řešit. Je dospělý a svéprávný. Některým lidem pomůže se probrat, když si s nimi natvrdo někdo promluví, ale to je kus od kusu a nelze to paušalizovat.
Přeji hodně sil.

nechala bych to už odvázané a jen mázla nějakým repelentním hojivým gelem
a chodit a sprchovat na ten otok.
Tak jsem to dneska ještě převázala (před chvílí hotovo, nečetla jsem doporučení od Efekt)
Ale narazila jsem pak na tohle dole. Musela sem vystříhat chlupy aby to šlo vidět. Prosakuje z toho krev

To může být cokoliv, těžko říct takhle z fotky.
Ještě k tomu otoku - neutáhla jste to moc? Splasklo to aspoň trochu po odvázání?
napsal(a):
To může být cokoliv, těžko říct takhle z fotky.
Ještě k tomu otoku - neutáhla jste to moc? Splasklo to aspoň trochu po odvázání?
Otok už zmizel. Oteklo jí to jednou poté co jsem se rozhodla že vynechám fleece bandáž, pak už ji zas dostávala. Jen s obvazy se jí tam asi dostal nějaký bordel no :/.

Těžko říct, nad korunkou. Odření od obvazu? Při tom experimentu s obvazy?
Já bych to teda vzala proudem vody max betadinou, jinak viz efe, a pozorovala.Pokud bych chtěla moc léčit, já mám ráda dermatol, zdá se to povrchové a čisté to nové-dermatol stahuje, trochu dezinfikuje, udělá stroupek, který dýchá, nepustí hmyz-ale je třeba ho kontrolovat, i okolí, okem i pohmatem, jestli to nehřeje, neotéká, neplave stroupek na něčem..kdyby se tam přece něco infikovalo.
napsal(a):
Těžko říct, nad korunkou. Odření od obvazu? Při tom experimentu s obvazy?
Já bych to teda vzala proudem vody max betadinou, jinak viz efe, a pozorovala.Pokud bych chtěla moc léčit, já mám ráda dermatol, zdá se to povrchové a čisté to nové-dermatol stahuje, trochu dezinfikuje, udělá stroupek, který dýchá, nepustí hmyz-ale je třeba ho kontrolovat, i okolí, okem i pohmatem, jestli to nehřeje, neotéká, neplave stroupek na něčem..kdyby se tam přece něco infikovalo.
jakej experiment s obvazy? Vážu tak jak mi to s obrázky vysvětlil Efe, jen jsem ubrala jednu vrstvu...
Veteriář mi na fotku řekl, že to vidí na zášlap.

lenacia
napsal(a):
jakej experiment s obvazy? Vážu tak jak mi to s obrázky vysvětlil Efe, jen jsem ubrala jednu vrstvu...
Veteriář mi na fotku řekl, že to vidí na zášlap.
Ubrání jedné vrstvy zdá se podstatně změnilo funkčnost obvazu a přestalo to být " jak vám vysvětlila efe".
Je to vaše věc, možná jste pro změnu měla vážný důvod. Já už jsem psala výš, co mi u rány funguje, bez vážného důvodu neměním. Tak už to víte taky, že je to lepší s podložením.
napsal(a):
Ubrání jedné vrstvy zdá se podstatně změnilo funkčnost obvazu a přestalo to být " jak vám vysvětlila efe".
Je to vaše věc, možná jste pro změnu měla vážný důvod. Já už jsem psala výš, co mi u rány funguje, bez vážného důvodu neměním. Tak už to víte taky, že je to lepší s podložením.
Já se ovšem přímo zde zeptala, zda třeba neubrat fleece vrstvu, načež se mi dostalo odpovědi
XXX.XXX.12.66
Určitě pokračujte, pokud to nesekretí, můžete odebrat jednu vrstvu vázání tak, aby to neprosakovalo až na vnější vrstvu.
Navíc se jí tento krvavý flek udělal až teď, Tedy už nějakých 5 dní měla zase převaz s fleecem.

Netvrdila jsem, že je to od obvazu, trvám na tom, že je to jedna z možností. Radu jsem dala, berte nebo nechte ležet.

Podľa mňa tam stále prebieha pod tou ranou nejaký zápal. Z tej prvej fotky to vyzeralo celkom hlboké, nie je možné, že tam zostali nejaké nečistoty?
napsal(a):
Podľa mňa tam stále prebieha pod tou ranou nejaký zápal. Z tej prvej fotky to vyzeralo celkom hlboké, nie je možné, že tam zostali nejaké nečistoty?
Nemyslím si, pečlivě sem jí to včera vyčistila. Ta hlubší rána byla stará několik dní ještě dřív než jsem ji posílala, včera už to měla zase hezky ztažené a neměla tam žádnou prohlubeň.
Já jsem měla u valacha loni podobné zranění.
Taky jsem ho zvlàdla lokální léčbou a balením, ale stále se vracel mírný flegmonozní otok, který mizel po namotání termobandáže.
Koně to nebolelo, nekulhal, normálně pracoval.
Obávala jsem se vzniku chronické flegmóny a zavolala veterináře kvůli antibiotikům.
Nakonec jsme s antibiotiky podávali i Danilon.
Otok zmizel a už se neobjevil.

Tak ta novější věc nad korunkou se zřejmě vyřeší sama.
Ta starší věc-rána nevypadá špatně, celá končetina vypadá hůř, otok zejména na některých fotkách je výraznější.
Kolik přesně má kobyla pohybu a jak často a jak dlouho stříkáte?
Protože sloní noha je opravdu něco, o co nikdo nestojí, naopak atb zas žádné ZLO nejsou, použila bych veškeré možnosti:
-nohu zas fačovala jako dřív dle doporučení, i s fleesem nebo filcem/pružná komprese ovlivňující mikrocirkulaci/
-kobylu co nejvíc pohybovala a ránu rozvazovala a stříkala nohu masážním proudem čisté chladné vody
-a na ty atb se veta zeptala/ pamatuji si dobře, že u Sáry se nic nikdy neřešilo stran poškození ledvin nebo jater a atb nedostává 4x ročně?/
Pokud nebude dostatečný pohyb koně a masáž mikrocirkulace, ATB to nemusí zachránit, problém bude fyzikální, ne zánětlivý.
Pokud bude jen pohyb a masáž mikrocirkulace, může tam přecejen infekce a dispozice přetrvávat a problém bude doutnat nebo přejde do chronicity.Obvykel se příčiny kombinují.
Víc by napověděl krevní obraz a zánětlivé markery z krve-ale zas to není jistota, takže bych se asi na atb zeptala i bez toho náběru.Já jsem ale ropák, co proti chemii zas až tak moc nemá.

lenacia
napsal(a):
tak sem jí to prolila několika kýbly vody a trochu to splasklo. Veterinář zatím řekl zchladit, že to může být i tím jak měla nohu dlouhodobě zavázanou, strup nestrhávat a zastříkat zatím pederiprou...
Od debaty o významu hadice a proudu čisté chladné vody uplynulo 14 dní.
Pokud stále není a je k dispozici kohout, na který se dá napojit, koupila bych tu hadici s hubkou na regulaci typu střiku./nebo i bez regulace, jde to palcem/.
napsal(a):
Od debaty o významu hadice a proudu čisté chladné vody uplynulo 14 dní.
Pokud stále není a je k dispozici kohout, na který se dá napojit, koupila bych tu hadici s hubkou na regulaci typu střiku./nebo i bez regulace, jde to palcem/.
no on právě není ten kohout, je rozbitý, spíše se vytopí kůlna než něco poteče hadicí. To jsme zjistili když sem o tu hadici poprosila.

lenacia
napsal(a):
no on právě není ten kohout, je rozbitý, spíše se vytopí kůlna než něco poteče hadicí. To jsme zjistili když sem o tu hadici poprosila.
Je to trochu jak "vědro má ve dně díru milá Lízo milá Lízo"-
Já bych taky neuměla spravit kohout, ale kdybych myslela, že to koni pomůže, pracovala bych na tom s plným nasazením, od žebrání u mužských šikovných v okolí přes hodinové manžely až po instalatéry v okolí.Zas to není oprava jaderné ponorky snad.

Takhle od stolu (ale těžko říct) to vypadá, že se rána zvenčí zavřela, ale uvnitř stále něco je. Stroupek strháváte? Je to pod ním stále hluboké nebo uzavřené zevnitř?

liva
napsal(a):
Já jsem měla u valacha loni podobné zranění.
Taky jsem ho zvlàdla lokální léčbou a balením, ale stále se vracel mírný flegmonozní otok, který mizel po namotání termobandáže.
Koně to nebolelo, nekulhal, normálně pracoval.
Obávala jsem se vzniku chronické flegmóny a zavolala veterináře kvůli antibiotikům.
Nakonec jsme s antibiotiky podávali i Danilon.
Otok zmizel a už se neobjevil.
Presne túto istú skúsenosť mám aj ja, lenže kôň nebol v tej dobe môj a úraz sa mu stal, keď som v stajni 2 týždne nebola. Žiadne atb, žiadne protizápalové lieky a noha už mala asi na furt “mierny flegmatický otok”.
napsal(a):
Je to trochu jak "vědro má ve dně díru milá Lízo milá Lízo"-
Já bych taky neuměla spravit kohout, ale kdybych myslela, že to koni pomůže, pracovala bych na tom s plným nasazením, od žebrání u mužských šikovných v okolí přes hodinové manžely až po instalatéry v okolí.Zas to není oprava jaderné ponorky snad.
tak na opravě se pracuje, ale ten kohout není jediný problém, takže proto se to protáhlo.
napsal(a):
Takhle od stolu (ale těžko říct) to vypadá, že se rána zvenčí zavřela, ale uvnitř stále něco je. Stroupek strháváte? Je to pod ním stále hluboké nebo uzavřené zevnitř?
stroupek sem nestrhla je pevný a nejde rozmočit. Stržením jsem riskovala že zase naruším nový epitel a pojedu s léčbou nanovo, jak tam pojedu vezmu si sebou teplou vodu a zkusím to s ní.
liva
napsal(a):
Já píše baarbora, koledujete si o to, že to koni zůstane.
Ctím nàzory veterinářů a vím, že ATB stojí peníze, ale chladit se má akutní otok a ne otok, který se vrací a reaguje dobře na teplo.
Dala bych nohu do tepla a trvala na antibioticích.
Veterinář mi bohužel na minutu nedorazí. Proto mi dal prozatimní rady. Pederipra je antibiotická, proto mi řekl ať s ní zastříkám alespoň tu ránu. By´t to nebylo hadicí ale jen kýblem, tak i přesto to trochu splasklo. Ustajovatelka je informována a veterinář dorazí co nejdřív.