Hryzie pri vysadnutí

Lipicán
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2018 14:48
MajaM.

XXX.XXX.176.114

Dobrý deň,
rada by som Vás touto cestou požiadala o rady prípadne skúsenosti ako ste vyriešili tento problém vy. Ide o to :
Kúpila som kobylku, ktorá bola podľa predchádzajúcich majiteľov v rukách idiota, ktorý jej ubližoval a mlátil ju. Oni ju mali približne pol roka, no bola jazdená mladým dievčatkom, málokedy. Ako prišla ku mne, bola dva týždne ako zlatíčko, potom to začalo. Začalo jej vadiť, že sa pred ňou zohnem (napr. ak mi niečo spadlo), nedajbože rýchly pohyb pred ňou, panika z lopaty, hrablí. Postupne som ju na všetko naučila, trávili sme aj trávime spolu celé dni. Až jedného dňa bola u mńa návšteva a treska dosť silno s bránkou, ja som bola vedľa kobyly a dosť nechutne a silno ma drapla do nohy (mám jazvy doteraz). Teraz prešli ďalšie 3 mesiace čo sme spolu, je z nej mazel, dokonca sa o mňa oprie a zaspí, trávime spolu aj celé dni lenže... akonáhle čo i len naznačíte že chcete na ňu vyskočiť stačí zdvihnúť nohu vyššie, chytiť ju v okolí kohútika hneď zryzie, nie je to iba cerie zubov ale normálne po vás vyletí. Akonáhle ju osedlám (stojí krásne, nevymýšľa) ale ako dám nohu do strmeňov, hryzie ako beštia.

Po 3 mesiacoch už nemá strach z ničoho čo predtým prekážalo, nenapadá, nehryzie - krásne si dá aj pozrieť zúbky, hladkať papuľu jej môžem a dokonca sa jej to páči. Ale tento strach z jazdenia je hrozný. Myslím, že niekto na ňu skákal/vyskakoval ako blbec zo zeme aj z niečoho vyššieho, pretože ukrutne reaguje keď napríklad skladám niečo z dodávky a som vyššie ako ona. Vtedy cerí zuby, cvaká naokolo, strach v očiach.

Máte niekto skúsenosti s takýmto koníkom s ťažkou minulosťou? Otlkať ju nechcem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2018 15:19

1. je zkontrolovaná vetem/fyzio/chiro - záda, nohy atd.?
2. vidí dobře?
3. pokud není problém ve výše uvedeném, začala bych ji znovu, ale velmi velmi pomalu, re-obsedat, tzn. od úplného začátku. Já osobně bych zkoušela kobylce pomoct i klikr tréninkem.

15.8.2018 15:36
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Obávám se, že jestli je daná reakce pouze psychosomatického původu (= není nijaký důvod v jejím těle, který by ji nutil takto reagovat typu bloklé záda, špatně padnoucí sedlo, žal.vředy apod), tak budete muset provést mimo pozitivní motivaci i ten negativnější zásah. Určitě bych ji ale otestovala na žal. vředy, vámi popsané reakce mi totiž přijdou poměrně typické pro koně v akutním vředovém stádiu. Podívejte se na tyhle videa a zkuste ji nasahat sama, uvidíte, jak bude reagovat, pokud bude pozitivní, tak pořešit s vetem omeprazol a upravit krmnou dávku, to by mělo hodně pomoct:

http://konecesky.cz/index.php?kat=33&id=144
http://konecesky.cz/index.php?kat=33&id=145

Skrz negativnější zásah (pokud je opravdu zdravotně ok) nemyslím ji hned zmlátit jak řešeto, ale dát ji jasně najevo, že toto určitě ne. Víte, kdy to udělá, předpokládám víte jaký má běžný scénář útoku, připravte se na to a prostě ji dejte jednu dobře mířenou, aby pochopila, že tohle dělat nebude. Opakovat tolikrát, kolikrát to bude nutné aby pochopila, že to, co dělá, není správné chování. Důležité je přestat ve chvíli, kdy od vás po vašem použití síly ucukne zpět.

Mám koně vředaře s hodně citlivým žaludkem. V aktuních fázích (než jsem zjistila, co se děje) se choval podobně jako vaše kobyla, ačkoli na kousnutí nikdy nedošlo, jen se šklebil, kopal a pokud by v tu chvíli byl někdo přímo před ním, tak by ho klidně i kousl.

Postupem času jsem přišla na to, že jakýkoli silnější podnět zvenku u něho vyvolával podráždění žaludku, což ho logicky hodně bolelo a nutilo ho jednat jak jednal, aby bolest nějak ventiloval. Po úpravě krmné dávky a zaléčení se skoro úplně uklidnil a zůstaly mu pouze menší psychosomatické projevy nechuti k sedlání, které postupně odstraňujeme výše uvedeným způsobem (teď jsme ve fázi, kdy se zklidní pouze na zavrčení z mé strany).

Jinak bolest žaludku se může projevit zvýšenou citlivostí hrudní kosti, na boku hrudníku hned za loketním kloubem nebo i na kohoutku. Může se projevit zvýšenou plašivostí koně na náhlé podněty nebo abnormální reakcí ve stresových situacích, ve kterých by koník normálně reagoval s mnohem menší vervou

Držím palec ať to vyřešíte.

15.8.2018 15:39

alfi: neprojevila by se bolest z vředů už při dotahování podbřišníku? Tak jsem si to alespoň vždy myslela. Dík za vysvětlení.

15.8.2018 15:48
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
alfi: neprojevila by se bolest z vředů už při dotahování podbřišníku? Tak jsem si to alespoň vždy myslela. Dík za vysvětlení.

Bolest z vředů se může projevit už při čištění koně před sedláním nebo při normálním hlazení... Dotahování podbřišníku to jen dovede do větší vývrtky.

Více méně každá stresová situace může u vředaře vyvolat krvácení vředů a on potom nereaguje až tak na to, co se děje kolem, jako na to, co se děje uvnitř něho a to je obrovský rozdíl.

Mě ta výše uvedená metoda palpací hodně pomáhá zachytit už ty počátky problému a díky tomu to vyřeším účinněji a rychleji, než kdybych čekala, až se to rozjede naplno.

15.8.2018 16:04

Přijde mi právě divné, že zadavatelka uvádí, že při sedlání je kobyla naprosto klidná. Je teda možný, že minulým způsobem ježdění se u ní vytvořil tak velký stres, který vedl k bolestem, že to má teď tak spojeno? Nasednutí = bude stres = bude bolest.

15.8.2018 16:50
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přijde mi právě divné, že zadavatelka uvádí, že při sedlání je kobyla naprosto klidná. Je teda možný, že minulým způsobem ježdění se u ní vytvořil tak velký stres, který vedl k bolestem, že to má teď tak spojeno? Nasednutí = bude stres = bude bolest.

Dám nohu do třmenu = sedlo se opře z jedné strany víc o kohoutek (nervové zakončení) nebo posune po hrudníku (palpační body na bolest žaludku) a už to jede.

Já myslím, že to budou vředy, ale samozřejmě se můžu mýlit.

15.8.2018 16:52

Píšete, že s ní jste celé dny. Je kobylka ve stádě?

15.8.2018 20:36
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ach jaj :(

Skús zapátrať v jej minulosti viac, čo, kto, ako kde a prečo. Aký má teraz režim ?
Pozvi si nejakého fyzioterapeuta.

Priprav si oceán trpezlivosti a more času.

A hlavne, toto po zlom nikdy nenapravíš. Ani nevieš čo jej je - tak za čo ju chceš trestať ? Že ju niečo bolí, alebo že má za sebou nejakú príšernú traumu ? Naozaj by si ju za toto chcela trestať ? Ja pevne dúfam, že nie. Žiadna trauma sa predsa nerieši a nelieči násilím a ďalšou traumou.

Kobyla asi môže mať vredy, no ak v nej hlučný zvuk vyvolá záchvat agresivity, tak vredy by boli váš najmenší problém, bohužiaľ.

Moja stará kobyla prežila tiež hrozné veci, kohútik a chrbát mala roky vydieraný a ešte ju aj mučil psychopat. Tá hrýzla už pri čistení, ktoré pre ňu znamenalo predzvesť bolesti a trápenia pod sedlom, to isté pri doťahovaní.

Prvý rok sa iba dávala dokopy fyzicky a psychicky, maximálne sa lonžovala, žiadne jazdenie, sedlanie, nič také.

15.8.2018 20:45
helas

XXX.XXX.116.228

My tu poblíž měli kdysi takovýho jednoho. Měl pěknýho plňáska, jemnýho. Kousek byla hospoda...uvázal ho venku (u silnice), po nějaké době vylezl ven, hrk koni na záda a davaj do kopce po asfaltu! Když koník rychle nechtěl, zbřinkal ho do jelit a couval s ním celej kopec dolů (cca 200m). Hulákaly jsme na sebe se sousedkou z oken. Ona "To je koňák?" Já na ni: "Neurážejte koňáky! Tohle je XYZ"
No jestli si tenhle chudák neodnesl nějaké takovéhle chování, hodně bych se divila. Co je s ním a co s tím pánem, nevím, neb se odstěhovala dáma, ke které sem jezdil.

Myslím - vředy nevředy, to neposoudím ani omylem - je potřeba kobylce ty vzorce přepsat. Což znamená začít úplně od začátku, jinak (jiné postupy) a skončit vždycky dřív, než dojde k prvnímu zašklebení. Asi to bude chtít začít tou nejzákladnější manipulací (přijdu, pohladím, pamlsek, pryč) a to tak dlouho, dokud nebude tvůj příchod vítat... atd. Pak až další krok... Podotýkám, že i to "přijdu" není tak, že naberu azimut kůň; jdu k ní, pokud se otočí pryč, zastavím se...pokud odchází pryč, jdu taky pryč... atd. atd. Až si spojí to "jsem u tebe a je to fajn a dlouho tu nebudu", dá se pokročit.
Asi by pomohla pozitivka, důsledně dělaná.
Každé zašklebení je krok zpět.
Investovaný čas se stokrát vrátí. Jasně - mimo jiné to znamená i delší jezdeckou a pracovní pauzu, což taky asi pomůže i samo o sobě trochu.

Samozřejmě, kobylka ve stádě!

15.8.2018 21:34
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Horsana napsal(a):
Ach jaj :(

Skús zapátrať v jej minulosti viac, čo, kto, ako kde a prečo. Aký má teraz režim ?
Pozvi si nejakého fyzioterapeuta.

Priprav si oceán trpezlivosti a more času.

A hlavne, toto po zlom nikdy nenapravíš. Ani nevieš čo jej je - tak za čo ju chceš trestať ? Že ju niečo bolí, alebo že má za sebou nejakú príšernú traumu ? Naozaj by si ju za toto chcela trestať ? Ja pevne dúfam, že nie. Žiadna trauma sa predsa nerieši a nelieči násilím a ďalšou traumou.

Kobyla asi môže mať vredy, no ak v nej hlučný zvuk vyvolá záchvat agresivity, tak vredy by boli váš najmenší problém, bohužiaľ.

Moja stará kobyla prežila tiež hrozné veci, kohútik a chrbát mala roky vydieraný a ešte ju aj mučil psychopat. Tá hrýzla už pri čistení, ktoré pre ňu znamenalo predzvesť bolesti a trápenia pod sedlom, to isté pri doťahovaní.

Prvý rok sa iba dávala dokopy fyzicky a psychicky, maximálne sa lonžovala, žiadne jazdenie, sedlanie, nič také.

Horsano, pokud to byl povzdech vůči mě, tak jen upozorním, že jsem nikde nepsala, že má zadavatelka koně trestat, když ho něco bolí. Pokud však kůň převezme kontrolu nad situací v takové míře, o které slečna píše a nic mu fyzicky není, pak je nutné mu důsledně ukázat, že takové chování není dobrá cesta. Nebo by podle tebe bylo vhodné, aby jí kobyla v rámci agresivní nevhodné reakce vykousla rovnou kus masa z těla případně ji jinak těžce doživotně zmrzačila a omlouvat to tím, že "ona byla týraná, tak to lze pochopit"? Vůdčí kobyla ve stádě by se taky nechala pokousat aniž by cokoli udělala? Těžko, zákon akce-reakce.

Když pozoruješ koně ve stádě, tak za nevhodné chování jednoho, přijde ihned trest od druhého výše postaveného a nelze říct, že by trestaný kůň prožíval trauma - jakmile totiž svoje nevhodné chování ukončí, protistrana se o něho zpravidla přestane zajímat. To je pro mě princip "správného" trestu.
Trauma vznikne, pokud si kůň prohřešek a trest nespojí dohromady a trestající tvor v dané trestající činnosti pokračuje, i když kůň nic nedělá - to je špatně.

U mého koně v akutním stádiu vyvolával projevy agresivity a vzteku i pohyb lidí/koní okolo boxu a okolo výběhu a to nikdy nebyl týraný v pravém slova smyslu, pokud tedy nepočítám překrmení jádrem, ze kterého vznikly všechny další problémy. V té době se o něm říkalo, že je agresivní haj*l a stájníci k němu chodili ve dvojici a s bičíkem. A byla to jen extrémně zvýšená vzrušivost na jakékoli podněty. Na rozdíl od kobyly z tohoto vlákna si však do určité míry uvědomoval, že to, co dělá, je špatně, a bylo na něm vidět, že negativní reakce nebyla tak úplně jeho osobní volba, jako spíš ventilace vnitřního napětí. Jakmile se upravila krmná dávka, zaléčil se stav zažívání, tak byl najednou klid po pěšině a je doteď (třetí rok), dodnes mě ta změna udivuje.
Neříkám, že náš problém je/byl totožný jako problém zadavatelky.I u ní s tím ale krmná dávka může hodně souviset.
Je však taky opravdu potřeba, aby ten koník začal chápat i pravidla jejího světa a ty se nenaučí, pokud mu je někdo jasně nevysvětlí.

15.8.2018 22:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ale tu sa nejedná o normálnu sociálnu interakciu, ten kôň už psychickú traumu zrejme má.

Ja to vnímam presne ako píše hela - kým sa nevytvoria nové vzorce správania, tak bohužiaľ.

Poznala som v živote len dve takéto kobyly osobne, jednej som na začiatku musela dávať košík.
Ale už vtedy, pred sto rokmi mi bolo jasné, že toto po zlom nemôže ísť, nikdy a nijako. Z dvoch negatívnych reakcií sa nedá vygenerovať nič pozitívne - to je moje vnímanie sveta, no.

K druhej kobyle som si obliekala hrubú vatovanú bundu a pod ňu hrubý sveter, aby ma to hryzenie nebolelo. A mala som riadne nahnáno, nie že nie...No nikdy nezabudnem na výraz kobyly, keď hryzla a neprišla ani rana, ani okríknutie, ani iná forma trestu. Strach, napätie...zrazu ale do toho jej vzorca moje správanie nezapadlo a ona ostala stáť s vytreštenými očami a potom sa na mňa užaslo zadívala s výrazom "a to ako fakt ?"
To sa proste nedá opísať slovami a bolo to pre mňa čosi tak...úžasného, vtedy, že som sa rozosmiala. Tým sa napätie dokonale uvoľnilo - ja smiechom, kobyla sa začala zalizovať (dnes už viem, že calming signal, njn) a odvtedy ma už nikdy neuhryzla.
Občas testovala - chytila ma rezákmi za nejakú tkaninu, čo som mala na sebe - ale tej látky držala v tých obrovských zuboch skutočne tak 1 mm a čakala, čo sa bude diať, či teda naozaj nič.
To čistenie bol stále problém, lebo potom miesto mňa sa oháňala po sebe. Nehrýzla sa, ale oháňala sa a na srsti jej občas ostala mokrá stopa.

Toto všetko sa zázračne stratilo po prechode do režimu 24/7 a pri možnosti ju čistiť na otvorenom priestranstve, bez úväzu, bez ohlávky, úplne navoľno. Až vtedy, ked si bola istá, že môže kedykoľvek odísť, tak až vtedy bola naozaj uvoľnená a stála a driemala pri tom.

Čo sa týka koňa, ktorý je životu nebezpečný - to radu nemám, teoretickú, ani praktickú.

15.8.2018 22:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja som na nej ešte trošku aj jazdila, bola v pohode, keď mala tak 22-23 rokov, tak už sme jazdiť prestali, mala som ju tuším od jej 18-19 rokov.

Keď mala asi 26, minimálne 8 rokov po tom, čo skončilo jej trápenie v jazdeckej škole prišiel môj známy jazdiť na úplne inom koni.
Vošiel do stajne (už neviem, prečo boli vtedy v boxoch). Vysoký, mohutný chlap v rajtkách a v ruke sedlo, postavil sa pred jej box a niečo mi hovoril.
Kobyla dostala nervový záchvat a snažila sa vyliezť z boxu cez okienko 20 x 20 cm vo výške 2 metre vysoko.

Niektoré traumy sú proste na celý život a nemusia sa prejaviť, kým sa neobjaví spúšťač- v tomto prípade si chudera myslela, že chlap v rajtkách so sedlom si ide po ňu...

Bolo dosť zlé na to len pozerať...neviem, čo to úbohé zviera muselo zažiť a ani na to nechcem myslieť, dodnes je mi z toho fyzicky zle.

Neregistrovaný uživatel

15.8.2018 23:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Taky trpím litovacím syndromem kombinovaným neschopností koně udeřit.Nikdy jsem neudeřil ani pejska a vlastně žádné zvíře.Mě týden leželo v hlavě to "nakládání" koně tehdy na závodech podpořené vydatně bičem.Tak tentokrát se plně ztotožňuji s "Háčkem" a její přístup se mi velmi zamlouvá.Bohužel s touhle povahou u koní působím asi na běžné lidi zvláštním dojmem.Vlastně mě se ani nelíbí takové to "robotizování" zvířete a jsem neskutečně rád, že ani u koní to není nutné abychom spolu mohly dobře vycházet a měli se rádi. smajlík

16.8.2018 11:53
turistka

XXX.XXX.245.153

alfi pav napsal(a):
Obávám se, že jestli je daná reakce pouze psychosomatického původu (= není nijaký důvod v jejím těle, který by ji nutil takto reagovat typu bloklé záda, špatně padnoucí sedlo, žal.vředy apod), tak budete muset provést mimo pozitivní motivaci i ten negativnější zásah. Určitě bych ji ale otestovala na žal. vředy, vámi popsané reakce mi totiž přijdou poměrně typické pro koně v akutním vředovém stádiu. Podívejte se na tyhle videa a zkuste ji nasahat sama, uvidíte, jak bude reagovat, pokud bude pozitivní, tak pořešit s vetem omeprazol a upravit krmnou dávku, to by mělo hodně pomoct:

http://konecesky.cz/index.php?kat=33&id=144
http://konecesky.cz/index.php?kat=33&id=145

Skrz negativnější zásah (pokud je opravdu zdravotně ok) nemyslím ji hned zmlátit jak řešeto, ale dát ji jasně najevo, že toto určitě ne. Víte, kdy to udělá, předpokládám víte jaký má běžný scénář útoku, připravte se na to a prostě ji dejte jednu dobře mířenou, aby pochopila, že tohle dělat nebude. Opakovat tolikrát, kolikrát to bude nutné aby pochopila, že to, co dělá, není správné chování. Důležité je přestat ve chvíli, kdy od vás po vašem použití síly ucukne zpět.

Mám koně vředaře s hodně citlivým žaludkem. V aktuních fázích (než jsem zjistila, co se děje) se choval podobně jako vaše kobyla, ačkoli na kousnutí nikdy nedošlo, jen se šklebil, kopal a pokud by v tu chvíli byl někdo přímo před ním, tak by ho klidně i kousl.

Postupem času jsem přišla na to, že jakýkoli silnější podnět zvenku u něho vyvolával podráždění žaludku, což ho logicky hodně bolelo a nutilo ho jednat jak jednal, aby bolest nějak ventiloval. Po úpravě krmné dávky a zaléčení se skoro úplně uklidnil a zůstaly mu pouze menší psychosomatické projevy nechuti k sedlání, které postupně odstraňujeme výše uvedeným způsobem (teď jsme ve fázi, kdy se zklidní pouze na zavrčení z mé strany).

Jinak bolest žaludku se může projevit zvýšenou citlivostí hrudní kosti, na boku hrudníku hned za loketním kloubem nebo i na kohoutku. Může se projevit zvýšenou plašivostí koně na náhlé podněty nebo abnormální reakcí ve stresových situacích, ve kterých by koník normálně reagoval s mnohem menší vervou

Držím palec ať to vyřešíte.

Děkuju za odkazy, bohužel ten první mi běží jen do půlky a ten druhý nejede vůbecsmajlík Stalo se to ještě někomu?

16.8.2018 13:12
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

z mého pohledu máte koně ráda a ten toho využívá na cochcárnu takže tam chybí být spravedlivě přísný hledá hranice které mu nechcete dát

16.8.2018 13:12
MajaM.

XXX.XXX.176.114

Dobrý deň,
ďakujem každému za radu, určite kobylku prezriem nielen ja ale aj môj veterinár - chcem si byť istá, že je zdravotne v poriadku. Môj veterinár bol pri nej už viackrát, ako prišla, potom preventívne keď bol pri mojich ovečkách a nedávno, keď som uvažovala aj nad variantom, že je žrebná, keď vymýšľa s tým jazdením a má väčšie brucho, žrebnosť sa nepotvrdila.

Napíšem trošku viacej o nej :

Kde bola predtým...
Kupovala som ju od jedného staršieho pána, ktorý kobylku k narodeninám svojej dcérky (je to taký menší koník 142 cm, biela ako sneh, pekná ), mali ju pol roka, ustajnená bola u ich známeho, ktorý má menší ranč cca.6 koní svojich, avšak podľa mňa nie na veľkej ploche (cca. hektár odhadom?). Kobyla bol otlkaná iným koňom/koňmi, pravdepodobne tu sa u nej vyvinul zlozvyk ceriť zuby, sklápať agresívne uši dole keď je kŕmená. Ironické je, že ten kôň bol obézny keď som ho brala - ako balón na nohách. Majitelia ho kŕmili možno až priblíž blbostami - kvantá pečiva, len tak, to som videla keď som tam bola prvýkrát. Prišlo mi to skôr ako uplácenie aby kôň ku nim prišiel ako keby mal prísť sám, lebo vyhľadá ich spoločnosť. Predali ju lebo si evidentne uvedomili, že to nie je hračka, je s ňou práce a aj niečo stojí ustajnenie. Od nich som sa dozvedela o tom, že bola v CZ, HU a možno aj v PL, kúpili ju od priekupníka, u ktorého sa kone iba tak točia, podľa nich on túto kobylu otlkal hlava nehlava a keď ku nim prišla bola divoká no postupne sa dala dokopy. Na krku má neznámy výpal, ktorý nevieme identifikovať - Centrálna evidencia koní SR nemá záujem to riešiť so mnou tiež. Ak to tak vezmeme predtým sa jej nikto poriadne nevenoval, dievča bolo v škole, pán v práci, stádo asi nie bohvieaké keď bola stále dobitá. Predtým neviem.

Ako prišla ku mne...
Prišiel veterinár, prezrel ju, odobral krv - zase nočná mora, bola na sedatívach aj tak sme jej museli dať, fajku" na nos, išla veterinára zožrať zubami. Na druhej strane tešila sa s veľkého výbehu, pastviny, nového kamoša poníka. Bolo vidno ako je spokojná, blbla, válala sa, naháňala ešte aj mačky smajlík Úplne sa uvoľnila. No potom to začalo, postupne sa začali objavovať zlozvyky, nevychovanosť (nikdy netvrdím, že môj kôň je zlý, existuje iba nevychovaný kôň, ktorý je poškodený ľuďmi). Na vodítku sa rozbehla z miesta do cvalu, vykopávala nohami, cerila zuby, keď sa pred ňou niekto zohol, niečo dvihol, nedajbože byť vyššie ako ona. Plus jej špecialita, pri kŕmení hrýzť kamoša poniho a raz dvihla doslovne papuľou moju mini ovcu. Jasné, drapla zákerne aj mňa odzadu keď som išla okolo nej ako sa pásla, zasiahla papuľou celé stehno, neželám nikomu takú bolesť, podliatinu.

Prešiel mesiac, prešiel dva a začal z nej byť normálny kôň. Na vodítku sa vytrhne iba niekedy, ale teraz to nie je strach ani agresivita, skôr provokovanie - vždy sa otočí a príde naspäť, tak na tom pracujeme. Nenapadá ovce, mačky, poníka keď žerie. Prestáva sa správať ako buldozér ceriaci zuby keď jej nesiem jedlo. Nebojí sa hrablí, lopaty A dokonca prestáva reagovať keď som vyššie ako ona - na to stačilo jemne jej to povedať, pohladiť ju aj keď vyzerala agresívna a prestalo to, skríknuť nepomáhalo nikdy ani sa zahnať, bolo to ešte horšie. Ona doslova čakala bitku, skopila hlavu a celá ako keby sa plazila toto nečakala, že ju pohladím.

Veľmi sa mi páči ako sa zmenila, je to úžasné ako vidím toho koňa, ktorý bol taký utrápený ako klusá oproti mne keď ma uvidí na pastvine, potom sa spolu prechádzame ide vedľa mňa krásne, postojí ako postojím ja. Spí na tráve, nereaguje keď vedľa nej sedím. Štuchá nosom, keď sa chce čistiť. Jednoducho sa zmenila ale tie traumy má v sebe hlboko.

Vodenie na vodítku - môže tu byť aj tréner neviem aký, aj tak po ňom vykopla zadnými a ušla, aj keď ju držím za ohlávku rukou, hladím ju aj tak má výraz strachu a újde

Čo i len náznak jazdenia - stačí pri nej čo i len zdvihnúť viacej nohu či ju pevne chytiť za kohútik a hryzie, hnusne sa otočí a chňapne po mne aj po iných ľudoch. Pravdaže noha v srtmeni je útok tiež. Zaujímavé, že osedlať sa dá úžasne, hlavu dá dole, otvorí papuľu, ako dávam na ňu sedlo ani sa nepohne, stiahnem podprušník nič, len noha v strmeni a ide sa zblázniť. Ironické je, že keď má sedlo tak krásne ide vedľa vás na vodítku, nič nerieši.

Zvuk nárazu niečoho kovového o kovové - vtedy sa ide zblázniť, doslovne

Presne ako sa tu hovorilo, sú to určité spúštače, ktoré ako náhle sa objavia, kôň reaguje ako bol naučený napr. bol u nás báger, kobyla bola vo svojom výbehu, doslovne fascinovane na ten stroj pozerala, nechcela ísť ani preč, ale ako išiel vymeniť lyžicu za inú (náraz kovu o kov) tak išla sa zblázniť. Potom sa ukludnila, otočila sa a zase pozerala naň. Tu ale prichádza otázka, čo robiť? Eliminovať spúštač? Zmeniť reakciu by bolo logickejšie, no neviem si predstaviť ako vysvetlím splašenej kobyle, že sa má ukludniť a takto sa nereaguje.

Vidím aj rozdiel medzi agresívnym hryzením (keď chcem vysadnúť) a mám strach hryzením (keď som vyššie ako ona), preto mi to príde tak, že má zlú skúsenosť s jazdením (pravdaže dám ju prezrieť odborníkovi na kone, možno je to fyziologický problém), jazdenie si spája s bolesťou

Takže asi tak smajlík

16.8.2018 14:20
Horsana

XXX.XXX.40.140

A odkiaľ si, z akého regiónu ?

No, tak určite zavolaj nejakú fyzio, predpoladám, že na mužov reaguje horšie, než na ženy.

Emócie sa pri kliker tréningu a pozitívke dajú meniť - ale na to už treba niečo naštudovať, kurzy, tréner- našťastie už aj v SR sa tento prístup ku koňom začína prebúdzať k životu. Som hlboko presvedčená, že prístup "vymýšľa, treba jej ukázať, kto je pánom" je cesta do pekla a na traumačku.

Ten kovový zvuk - to je fascinujúce, ale ja sa obávam, že na nápravu a pozitívne preladenie takého koňa už bude treba naozaj odborníka - tak ako človek vyhľadá terapeuta.

16.8.2018 18:44
akscha

XXX.XXX.48.128

Jen mě tak rychle napadlo - a co zkusit nasedat z druhé strany? Pokud se k ní přistupoval klasický zleva, mohlo by to pro ni být dostatečně nové, aby nestihla zareagovat.

16.8.2018 19:34

To by bylo podle mého na pozitivku, minimálně vyzkoušet, i vy byste myslím s pozitivkou byla spokojená jako s metodou, vy nejste alfa a dominátor, podle řádků. Jen R+ nezvládnete rychle a chyby se dají dělat taky a tohle je složitý koník na učení se začátkům, ale určitě byste profitovali, ookud se s metodou byť jen seznámíte...

Zkuste se oodívat na connection training sk, a na FB je skupina, Slovensko má moc šikovné oozitivkáře. A semináře.
Ať se daří.

28.8.2018 15:49
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ak by zadávateľka náhodou nahliadla - odkaz na zaujímavý seminár:

https://www.facebook.com/events/215400092545183/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík