Gumové udidlo

Americký klusák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2018 07:08
Beruška 11

XXX.XXX.245.49

Dobrý den, mám pětiletou klisnu amerického klusáka. A mám problém že už mi podruhé rozkousala gumové udidlo. Teď mám dvakrát lomené gumové stíhlo a před tím jsem měla jednou lomené. Když ji dám normální stihlo tak mi přijde že jí vadí hrozně do něj kouše a pořád vytahuje hlavu. Gumové udidlo na ni měla i předchozí majitelka ale nejezdila na ní tak často. Co teď s tím? Pořád kupovat nová a nová udidla se mi už nechce :/.

16.8.2018 07:47
polárka.15

XXX.XXX.45.253

A máte ho opravdu dobře nastavené? Spíš bych se zamyslela nad tím, jak funguje moje ruka, jaký mám styl práce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2018 09:12

A spolu s tým by som dala skontrolovať zuby, prípadne možno aj nejakého fyzioterapeuta. Kone nezvyknú hrýzť zubadlo iba tak z plezíru.

16.8.2018 09:42

Moje kobyla kousala udidlo (a vůbec se projevovala vůči němu velmi nelibě) na začátku práce, když nebyla uvolněná a někde v těle měla napětí. Myslela jsem celou dobu, že prostě udidlo nesnese, ale pak jsme s trenérkou zjistily toto a pokud se prací uvolnila, protáhla, a byla ježděna klidně, tak udidlo přestalo být problémem.

17.8.2018 08:08
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Jedna klisna u nás to také dělá v jejím případě pomohla koupě podpinaciho řemínku. Ten koni zabraňuje otevírat hubu.

17.8.2018 08:32
kapička

XXX.XXX.16.199

Není moc tlusté? To by ji mohlo v puse taky vadit, že tam nemá tolik místa a udidlo překáží.

17.8.2018 20:43
Beruška 11

XXX.XXX.245.49

To dvakrát lomené jsem právě koupila tenčí, ale problém nepřestal :/.

17.8.2018 20:45
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Tak zkuste ten podpínací řemínek.

17.8.2018 20:45
Beruška 11

XXX.XXX.245.49

Podpínací řemínek jsem také měla, ale vůbec ho nesnese, když ho měla tak hrozně házela hlavou...

17.8.2018 21:33
akscha

XXX.XXX.242.102

A co ty zuby, jak už tu někdo psal? A co ta ruka - minule majitelce to dělala taky? Dělala by to i někomu jinému nebo nauzdena při procházce na ruce?
Tohle chování bych viděla jako dost velký problem, a to u koní už moc nic neřeším. Není to normální a přijde mi to jako známka výrazne nepohody. A nedovedu si představit, jak by to mohl vyřešit podpinaci řemínek. Spíš jen zakrýt.

17.8.2018 21:56
helas

XXX.XXX.116.228

A není to takové to gumové udidlo "s příchutí"?

17.8.2018 22:34

Podpinaci reminek nic neresi. Kun, pokid je vlzdravotne v poradku, v psych.pohode a ruka jezdce mu vyhovuje, by mel udidlo prijimat bez takovychto projevu.
Zacla bych take u fyzioterapeuta a zubare, mozna jestli je ovladatelna, tak na jizdarne klidne do te doby na nejakem bezudidle, at "nevypadnete z formy".
Umelohmotne jste nezkousela?
Dala bych ho nejdriv na prochazku na ruce a pak na lonz bez vyvazani a pozorovala, jak se chova s nim. Od toho se take muzete odrazit. Jestli je to fyz.diskomfort, nebo to zpusobuje jezdec nespravnym pouzivanim, nebo je to zlozvyk treba...

22.8.2018 18:18
Beruška 11

XXX.XXX.245.49

Když s ní třeba klušu tak ho nekouše, ale jakmile s ní přejdu do kroku začne vytahovat krk a kousat do udidla..

25.8.2018 08:16
dsj

XXX.XXX.207.141

Beruška 11 napsal(a):
Když s ní třeba klušu tak ho nekouše, ale jakmile s ní přejdu do kroku začne vytahovat krk a kousat do udidla..

Při předpokladu že máte ověřené že kůň je zdravotně OK a nikde ho netlačí cajky, tak pro mě nejjednodušší vysvětlení, že byl (nejen) při klusu neuvolněný a zkřečovaný a natažením krku a mletím huby se snaží uvolnit, rozhýbat zatnuté svaly.
Udidlo bych zkontrolovala, jestli není moc dlouhé, anebo jestli není moc velké do huby (nepříčí se v hubě), ale hádám, že tohle by mohlo spíš souviset s neuvolněním a tvrdou rukou.
Tohle chování při přechodu klus-krok, také může vznikat s tím, že (třeba) nemáte nezávislý sed a klidnou ruku a kobyle "visíte" v hubě a při přechodu vám lítají ruce, takže koni drcnete udidlem v hubě a to ho zabolí, a protitahem reaguje na bouchnutí a silný tlak udidla v hubě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík