Spásanie porastov v zanedbaných objektoch družstiev

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.8.2018 15:02
Mazánek

XXX.XXX.224.12

Dobrý deň,

chcem sa opýtať, aký je váš názor na spásanie zarastených priestorov opustených družstiev.
Spásanie pýru popri porastoch bazy, žihľavy.... Videl som tam aj králik vratič, ale to rastie aj na iných porastoch, ktoré sa spásajú.

Je tam veľké riziko pre poníky, kone?

za odpoveď vopred ďakujem.

18.8.2018 15:49
koně

XXX.XXX.174.63

Já bych měla největší obavy z těch staveb, než z rostlin.
Máte tam různé skryté jímky, žumpy, septiky, hroutící se střechy, stěny, střepy, ostré plechy, trčící zábradlí a jiné nástrahy.Tedy soudím podle stavu opuštěných zemědělských staveb u nás.
A tyhle věci koním, potažmo pak vám, mohou způsobit velké problémy.Myslím, že nějaká ta kopřiva, bezinka, nebo pýr je zanedbatelná.

18.8.2018 17:24
akscha

XXX.XXX.242.102

Jak píše koně. Pokud ti poníci nebudou trpět hlady, jedovatým a nevhodným rostlinám se vyhnou. Ono ani běžné pastviny neobsahují jen zdravotně nezávadné rostliny. Každopádně bude nutné prostor projít a problematické prvky odstranit nebo ohradit. Pokud jsou poníci starší, klidnější a stádo je stabilní, tolik bych se toho nebála. Pokud jde o zvědavé mlaďáky, co občas dovádí a vymýšlí lumpačiny, asi bych je tam nepouštěla. To stejné platí o nestabilním stádu, kde je někdo "šikanován."

A ještě jedna věc, ale to už je dost od tématu. Pokud ten prostor není váš a majitel si myslí, že mu poníci budou udržovat trávník místo sekání, tak může být poměrně zklamaný. Poník není ovce a pokud si vybavuji, nechává nedopasky, které je nutné dosíkat, bobky, které je nutno uklízet a kopyty za deště plochu celkem nevratně poničí. Ale to je jen na okraj.

18.8.2018 18:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak mě napadá, že se tehdy zemědělci s chemií moc nežinýrovali, myslíte, že je riziko i z této strany? Já bych z toho měla obavu, ale netuším, nakolik je to relevantní. Zajímal by mě názor ostatních.
Nečekám na oněch místech bio kvalitu, ale může ta "pastva" i závadná?

19.8.2018 08:36
Dep

XXX.XXX.237.123

Dotaz: Pokud je to opravdu několik let neudržované, chemie bych se tolik nebala. Samozrejme, rezidua tam ještě byt mohou / jsou, ale to mate všude. Jsou byvala pole, která jsou ted zatravnena a mate z toho seno..

Pokud bych to brala takto, více bych se bála krmit obilí a vojteskove pelety, atd. z konvence. Tam bude rezidui daleko více.

Přidejte reakci

Přidat smajlík