ellak
napsal(a):
Ahoj. Chci se zeptat jestli je vhodné sedlat kone na western po dostihové kariéře!? Kobylce je 6 let. Pul roku co ji mám tak jsme jezdili Anglii s pokoušeli jsme skákat, ale moc to neslo neměla moc ani zájem neco skákat spíše do toho šla s odporem!
tak problém v tom nevidím dát westernové sedlo, pokud zvolíte kvalitní a dobře padnoucí.
Je možné, že si bude msuet chvíli zvykat, ale plno lidí si pořídí plnokrevníka z dostihů a přesedlá na western.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sedlat až nakonec.
Nejprve redrezura, zatím byla zvyklá letět placatě dopředu. Trvá to.Jako znovu obsedat nebo spíš déle..
Myslím, že je fuk, jestli začnete obsedat a přiježďovat na styl anglii nebo western.
Na sedle to už vůbec nezáleží, jako jo, ale až bude ve stupnici vzdělání za základy, základy dáte na holém koni, dece, padu, nakonec i na té anglii klidně. Westernové sedlo bude potřeba na závody nebo na laso na tele,.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Žofre má zase pravdu. Kolikrát se s koněm po dostihové kariéře musí začít zcela od začátku.Je to pro něj opravdu něco nového a to je jedno jestli western a nebo třeba anglie.To nemám z vlastní hlavy, ale z hřebčína plného "dostiháků".
Dovolím si trochu nesouhlasit s tím znovuobsedanim, které se vždy opakuje u tématu exdostihak. Kamarádka se zkušenostmi z dostihu mi kdysi vysvětlovala, že i dostihaci jsou příjezdeni a úplně konkrétně anglicky příjezdeni. Oni i musi být, aby dostih doběhli v pohode. Jen prostě jejich bezna práce vypada jinak a lide, kteří na to nejsou zvyklí, musí začít úplně od začátku. Můj dojem potvrzený pár pozorováním je, že dobrý dostihak je pro znaleho jezdce za dodržení určitých pravidel ovladatelný hned za začátku (oni ani při dostihovém tréninku nepelasi pořád na 100%), jenze jezdec zvyklý na běžnou anglii to nedá a radši znovu obsedne. V rekreačním lotu s nami chodivala ven i kobyla v dostihovem tréninku a normálně to šlo, jen rychle práce si samozřejmě dělala jindy a sama.
A ještě taky dost záleží na tom, jestli jde o mladocha, který běhal rovinky a nebo o staršího kone že steeplu. Zatímco ten první až tak příjezdeny být nemusí, ten druhý ovladatelný bude. A samozřejmě v dostizich část koní konci právě proto, že to nedali psychicky. U takových nové obsedani nutné bude. Ale nezdá se mi, že by zrovna toto byl pripad zadavatelky, která svého koně dle prispevku ujezdi.

akscha: souhlasím. Já s dostiháky zkušenost nemám/ krom jedné děsivé dávné, kdy se mnou zamířila na dráhu v Chuchli tříletka, kterou mi nabídli na kolečku pod stromy vykrokovat.
Tuším, že jinak jde dostihák "na zahozené" a jinak, jakmile ucítí vzetí za otěž.
Radila jsme na základě dotazu, kde u zadavatelky zkušenost /klasická výcviková stupnice anglického ježdění/ nepředpokládám, "na bezpečnost".Možná špatně.
Pomohlo by víc konkrétna od zadavatelky, na jakém stupni přiježdění s kobylkou, kterou má půl roku, je.
Změní s epouze to, jestli bude nutné úplné znovuobsednutí nebo jen přiježdění a budování souhry, to, že k základům westernu sedlo westernové netřeba, trvám.
Taky nevíme, jakou western disciplinu...halter nebo barely.

ellak
napsal(a):
Ahoj. Chci se zeptat jestli je vhodné sedlat kone na western po dostihové kariéře!? Kobylce je 6 let. Pul roku co ji mám tak jsme jezdili Anglii s pokoušeli jsme skákat, ale moc to neslo neměla moc ani zájem neco skákat spíše do toho šla s odporem!
Nerozumiem tomuto, keď kôň neskáče, nemôže nostiť anglické sedlo? Nie je to jedno?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Joo tomu já nerozumím. Jen co jsem viděl a slyšel.Já už si ani nevzpomínám jak se říkalo té divné dečce, celé koženkové a moje maličkost se divila aby pod tím nebylo koníkovi vedro. Dávali do toho i závaží.Víte někdo?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
akscha: souhlasím. Já s dostiháky zkušenost nemám/ krom jedné děsivé dávné, kdy se mnou zamířila na dráhu v Chuchli tříletka, kterou mi nabídli na kolečku pod stromy vykrokovat.
Tuším, že jinak jde dostihák "na zahozené" a jinak, jakmile ucítí vzetí za otěž.
Radila jsme na základě dotazu, kde u zadavatelky zkušenost /klasická výcviková stupnice anglického ježdění/ nepředpokládám, "na bezpečnost".Možná špatně.
Pomohlo by víc konkrétna od zadavatelky, na jakém stupni přiježdění s kobylkou, kterou má půl roku, je.
Změní s epouze to, jestli bude nutné úplné znovuobsednutí nebo jen přiježdění a budování souhry, to, že k základům westernu sedlo westernové netřeba, trvám.
Jo a já když tu tehdy říkal jací jsou to "janci", tak mi nikdo nevěřil. Taky jsem se s ním proběhl.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Joo tomu já nerozumím. Jen co jsem viděl a slyšel.Já už si ani nevzpomínám jak se říkalo té divné dečce, celé koženkové a moje maličkost se divila aby pod tím nebylo koníkovi vedro. Dávali do toho i závaží.Víte někdo?
Blajdeka se používá pouze do dostihu, a olovo se používá na doplnění váhy určenou koní propozici dostihů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Moyda
napsal(a):
Blajdeka se používá pouze do dostihu, a olovo se používá na doplnění váhy určenou koní propozici dostihů.
Anoo to je ono.Tak na dostihu jsem nikdy nebyl, ale vím že to brali sebou.
napsal(a):
já myslím že se rozhodli pro western protože, když se jí nechce skákat apod. tak na couračky po lese se lidem lépe sedí ve westernu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Popravdě jako amatér bych taky dal přednost western sedlu.Už jsem v něm i seděl na koni. Tedy ne na mém samozřejmě.Jednoznačně pohodlnější a i bych řekl jistější celkově.
Já si akorát myslím, že budete mít trošku problém sehnat sedlo. Teda nebude to tak jednoduché jako na bezkohoutkového američana.
K sedlům: do westernu sedám jenom kvůli tomu, že sedí koni. Jinak se při rychlejší vyjížďce modlím, ať neskončím s hruškou v dutině břišní
K dostiháků: na fb sleduji pár ex, které si koupily jejich ošky a opravdu tam žádný problém s jezditelností není. Dokonce jeden skončil na podzim kariéru a na jaře brázdil parkurová kolbiště na normálním udidle. Ale jsou to steepleři.

lenacia
napsal(a):
já myslím že se rozhodli pro western protože, když se jí nechce skákat apod. tak na couračky po lese se lidem lépe sedí ve westernu.
Tak to by byl další možný výklad výroku " sedlat koně na western" čili sedlat koně westernovým sedlem na couračky. Tak snad to zadavatelka upřesní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
kapička
napsal(a):
Já si akorát myslím, že budete mít trošku problém sehnat sedlo. Teda nebude to tak jednoduché jako na bezkohoutkového američana.
K sedlům: do westernu sedám jenom kvůli tomu, že sedí koni. Jinak se při rychlejší vyjížďce modlím, ať neskončím s hruškou v dutině břišní
K dostiháků: na fb sleduji pár ex, které si koupily jejich ošky a opravdu tam žádný problém s jezditelností není. Dokonce jeden skončil na podzim kariéru a na jaře brázdil parkurová kolbiště na normálním udidle. Ale jsou to steepleři.
Mě by kobča stejně zdrhla jak s westernem, tak s anglií. Nedávno si tu prohlížela sedlo kolegyně ze stáje když ho tu čistila.To je bubák nejvyšší kategorie. A už mě s tím taky trochu štve.Já pak vypadám jak když jsem jí trápil někde pod sedlem nebo co.Zkrátka ona se asi pod sedlo nenarodila.Hlavně že je jinak hodná a zdravá.
ellak
napsal(a):
A vy jezdíte na jakém sedle? Respektive, na kterém umíte jezdit, tak abyste kobylce nepřekážela, uvedla ji atd, atd
On western a anglie jinak sedí na koni a sedět v jednom každém dobře, abyste využila jejich potenciál, taky neumí každý
Že jste kobyle dávali anglii, nutně neznamená, že na ní musíte skákat, ne? To už tady zmínila Baarbora.
Třeba zrovna máte drezúrní a mohli jste zkoušet drezúru...
Jestli chcete s kobylou v čemkoli a kdekoli závodit, tak bude nutné ji přijezdit.A to by se vám lépe dělalo v sedle, na kterém umíte vy
koně
napsal(a):
A vy jezdíte na jakém sedle? Respektive, na kterém umíte jezdit, tak abyste kobylce nepřekážela, uvedla ji atd, atd
On western a anglie jinak sedí na koni a sedět v jednom každém dobře, abyste využila jejich potenciál, taky neumí každý
Že jste kobyle dávali anglii, nutně neznamená, že na ní musíte skákat, ne? To už tady zmínila Baarbora.
Jestli chcete s kobylou v čemkoli a kdekoli závodit, tak bude nutné ji přijezdit.A to by se vám lépe dělalo v sedle, na kterém umíte vy
V obou dvou sedlech jezdím tak ze zas takový problém by to nebyl. Mám skokové sedlo ale!mame Otlak ze sedla tak ze na co budu kupovat dobře padnoucí sedlo když nam nejdou skoky?! na kohoutku a celkově práce na jízdárně (přilnutí, vyjíždění rohu atd..nechápe vůbec neví co po ni chci natož tak abych jezdila drezuru. Vím ze na skoky nemá protoze jakým způsobem skáče to asi není snad skákání! Proto jsem chtěla presedlat kobcu na w.sedlo na Čundry přírodou huberty atd..
je to bývala rovinacka takže vůbec neví
koně
napsal(a):
V obou dvou sedlech jezdím tak ze zas takový problém by to nebyl. Mám skokové sedlo ale!mame Otlak ze sedla tak ze na co budu kupovat dobře padnoucí sedlo když nam nejdou skoky?! na kohoutku a celkově práce na jízdárně (přilnutí, vyjíždění rohu atd..nechápe vůbec neví co po ni chci natož tak abych jezdila drezuru. Vím ze na skoky nemá protoze jakým způsobem skáče to asi není snad skákání! Proto jsem chtěla presedlat kobcu na w.sedlo na Čundry přírodou huberty atd..
je to bývala rovinacka takže vůbec neví.
kapička
napsal(a):
Kobyla behala roviny. Tak ze na skoky potencional nemá proto jsem přemýšlela nad westernem na pohodové vyjížďky huberty atd..
lenacia
napsal(a):
tak problém v tom nevidím dát westernové sedlo, pokud zvolíte kvalitní a dobře padnoucí.
Je možné, že si bude msuet chvíli zvykat, ale plno lidí si pořídí plnokrevníka z dostihů a přesedlá na western.
Taky v tom nevidím problém, ale radši jsem se zeptala jestli ji nějakým způsobem neuskodim.
akscha
napsal(a):
Dovolím si trochu nesouhlasit s tím znovuobsedanim, které se vždy opakuje u tématu exdostihak. Kamarádka se zkušenostmi z dostihu mi kdysi vysvětlovala, že i dostihaci jsou příjezdeni a úplně konkrétně anglicky příjezdeni. Oni i musi být, aby dostih doběhli v pohode. Jen prostě jejich bezna práce vypada jinak a lide, kteří na to nejsou zvyklí, musí začít úplně od začátku. Můj dojem potvrzený pár pozorováním je, že dobrý dostihak je pro znaleho jezdce za dodržení určitých pravidel ovladatelný hned za začátku (oni ani při dostihovém tréninku nepelasi pořád na 100%), jenze jezdec zvyklý na běžnou anglii to nedá a radši znovu obsedne. V rekreačním lotu s nami chodivala ven i kobyla v dostihovem tréninku a normálně to šlo, jen rychle práce si samozřejmě dělala jindy a sama.
A ještě taky dost záleží na tom, jestli jde o mladocha, který běhal rovinky a nebo o staršího kone že steeplu. Zatímco ten první až tak příjezdeny být nemusí, ten druhý ovladatelný bude. A samozřejmě v dostizich část koní konci právě proto, že to nedali psychicky. U takových nové obsedani nutné bude. Ale nezdá se mi, že by zrovna toto byl pripad zadavatelky, která svého koně dle prispevku ujezdi.
Behala roviny a je ji 6 let. Jízdárna ji tak nějak ani nebere nejde ji to nebolí nerozumí co po ni chci.
napsal(a):
Mám ji pul roku tak ze ještě jsme se ani moc poradně neseznámili. Western chci na delší vyjížďky hubertky a podobně akce s konmi. Kobcu jízdárna nebavi jde do toho s odporem nejeví zájem dost se u toho nudí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Popravdě jako amatér bych taky dal přednost western sedlu.Už jsem v něm i seděl na koni. Tedy ne na mém samozřejmě.Jednoznačně pohodlnější a i bych řekl jistější celkově.
Taky mi to tak přijde! A neuskodila bych ji tím nějak? Ze z dostihu pul rok Anglii a pak western.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
ellak
napsal(a):
Taky mi to tak přijde! A neuskodila bych ji tím nějak? Ze z dostihu pul rok Anglii a pak western.
Já jenom měl lepší pocit v sedle westernu než v anglii.Na koni jezdit jinak vůbec neumím.Jen jim moc nepřekážím a tak jsem se parkrát svezl v obojím. Anglii jsem zkoušel na své koby kvůli ošetřovatelce v hřebčíně.Takže když to porovnám jako amatér, tak western sedlo bylo lepší.
No.. já na kobylu hážu western i anglii, podle toho, co se podniká. Ale fakt je, že ji mám teprv rok, takže po ní nechci nic jinýho, než 20 minut jízdárnu a na té pravidelný krok a klus přímo, venku rozumný pohyb ve všech chodech dopředu klidně a spolehlivě. Napřed ji musím zjemnit, aby vnímala ruku, váhu a já se s ní neprala. To už celkem jde. Takže nastoupí další krok - práce na ohebnosti a obratnosti, prostě pomaličku základní gymnastika.
No... a příští léto možná zkusíme něco malýho skočit, napřed ve volnosti samozřejmě; pod sedlem malinká kavaletková práce, nizoučké křížky v kombinacích - což je stejně zas jen ta ohebnost a gymnastika. A za ten rok s ní možná začnu na jízdárně i cválat; zatím se v obratech neunese, tak proč to dělat?

ellak: píšete, že je stažená z rovin a nerozumí jízdárenské práci - a naučil jí to vůbec někdo? Přijde mi, že vůbec netuší, co po ní chcete. Co jsem se setkala s těmito koňmi, tak bohužel byli opravdu učeni jen tomu, aby běželi rychle dopředu...
ellak
napsal(a):
je možný, že se jí nebude líbit váha sedla a zakrytí větší části zad, ale většina koní to nijak neřeší.
Problém je u westernu jinde, jelikož jde o sedlo s mnohem větší plochou ležící na zádech koně, je třeba vybrat opravdu dobře padnoucí, a to je mnohem těžší než u anglie. Plnokrevníci mají výrazný kohoutek, ale běžné konfekční westerny jsou pro bezkohoutkové koně. Problém by mohly dělat i lopatky. Majitelé plnokrevníků a teplokrevníků nakonec často nemají jinou možnost, než sáhnout po sedle na míru.

ellak
napsal(a):
No, ale kôň sa jazdiarenskú prácu ináč nenaučí, než tým, že sa ju bude učiť a trénovať. A je úplne jedno, aké sedlo má na chrbte, to je proste základ, ktorý musí ovládať každý kôň, aby bol bezpečne jazditeľný.
napsal(a):
No, ale kôň sa jazdiarenskú prácu ináč nenaučí, než tým, že sa ju bude učiť a trénovať. A je úplne jedno, aké sedlo má na chrbte, to je proste základ, ktorý musí ovládať každý kôň, aby bol bezpečne jazditeľný.
nemusí, když je 'starej' a žlutej, protože už to nemá cenu (ale na závody se pak jezdit chce)
ellak
napsal(a):
Jestli je chudák kobyla otlačená, těžko vám bude chodit na přilnutí, natož se ohýbat v rozích
Nechcete kupovat jinou anglii, protože kobyla neskáče
Když tedy chcete jezdit ven, na pohodu a na to vám je bližší western, stejně budete muset shánět a platit padnoucí.Ale mělo by to logiku, chodit v klidu na vycházky, aby se chudák zklidnila.
Každopádně, ať už koupíte cokoli, kobylu by to nemělo tlačit.Jinak žádné spolupráce nedocílíte.
napsal(a):
ellak: píšete, že je stažená z rovin a nerozumí jízdárenské práci - a naučil jí to vůbec někdo? Přijde mi, že vůbec netuší, co po ní chcete. Co jsem se setkala s těmito koňmi, tak bohužel byli opravdu učeni jen tomu, aby běželi rychle dopředu...
Ano je stažena z rovin. Myslím ze ze ji to ani nikdo neučil. Přesně vůbec neví co po ni chci.
koně
napsal(a):
Jestli je chudák kobyla otlačená, těžko vám bude chodit na přilnutí, natož se ohýbat v rozích
Nechcete kupovat jinou anglii, protože kobyla neskáče
Když tedy chcete jezdit ven, na pohodu a na to vám je bližší western, stejně budete muset shánět a platit padnoucí.Ale mělo by to logiku, chodit v klidu na vycházky, aby se chudák zklidnila.
Každopádně, ať už koupíte cokoli, kobylu by to nemělo tlačit.Jinak žádné spolupráce nedocílíte.
Tak na delší vyjížďky se aji doporučuje western. Vím ze ji jizdarenska práce určitě nepůjde proto ji chci mít na klidné delší vyjížďky. Samozdřejmě musím vybrat dobře jinak ničeho nedocílíme. Ale co jsem se tak ze zajímavosti divala na bazar jsou tam sedla na A1/1 a úzké kone s výraznějším kohoutkem.

ellak
napsal(a):
Ano je stažena z rovin. Myslím ze ze ji to ani nikdo neučil. Přesně vůbec neví co po ni chci.
Tak to po ní přeci nechtějte, ale naučte ji to ne?

ellak
napsal(a):
Budu to zkoušet po chvilkach a ne moc často ať si na to zvykne.
Ale učení remonty nemá spočívat ve snaze ohýbat ji v rozích a už vůbec ne - nedej bože - chodit "na přilnutí". Je to gymnastická průprava - nejprve nejlépe ze země vysvětlit, pak procvičovat, protahovat, postupně i ze sedla. Zvyknutí na kontakt otěží, ohýbání krku na obě strany (ne zalomení krku!, nejprve ze stání), na požádání natažení krku nebo jeho přizvednutí, chůze v ohnutí, v kontraohnutí a spousta dalších věcí, u kterých může jezdec už v začátku pokazit mnoho a mnoho. A to mluvím o koních, kteří už znají sedové pomůcky na zpomalení (ne zatažením otěží), na pomůcku holení zrychlí (ne úprkem před holení, ani ne lážo plážo), umí přecházet mezi jednotlivými chody atd.
napsal(a):
Ale učení remonty nemá spočívat ve snaze ohýbat ji v rozích a už vůbec ne - nedej bože - chodit "na přilnutí". Je to gymnastická průprava - nejprve nejlépe ze země vysvětlit, pak procvičovat, protahovat, postupně i ze sedla. Zvyknutí na kontakt otěží, ohýbání krku na obě strany (ne zalomení krku!, nejprve ze stání), na požádání natažení krku nebo jeho přizvednutí, chůze v ohnutí, v kontraohnutí a spousta dalších věcí, u kterých může jezdec už v začátku pokazit mnoho a mnoho. A to mluvím o koních, kteří už znají sedové pomůcky na zpomalení (ne zatažením otěží), na pomůcku holení zrychlí (ne úprkem před holení, ani ne lážo plážo), umí přecházet mezi jednotlivými chody atd.
Přilnutí jsem delala pod dohledem zkušených trenérů. Koních není zvykli ani na práci ze země tak ze ze země to nejde sni proste. Čekám kdy mě kousne když se sni otočím zády a dělám ustupovani zádi.

Vypadá to, že po tom koni chcete věci, které neumí, a ještě k tomu hned. Z popisu jasně vyplývá, že kobyla to neumí/nerozumí vám a je tedy nutné ji vše naučit od začátku. Tzn. jako s mladým koněm před obsednutím. Základní práce ze země, postupně navyšovat nároky, ale vždy až když předchozí krok bude spolehlivě zvládat. Potom znovu obsednout a zase od úplných základů. Ano, je to dlouhá a pracná cesta.

ellak
napsal(a):
Přilnutí jsem delala pod dohledem zkušených trenérů. Koních není zvykli ani na práci ze země tak ze ze země to nejde sni proste. Čekám kdy mě kousne když se sni otočím zády a dělám ustupovani zádi.
Takže keď na ňu dáte westernové sedlo, stane sa z nej prijazdený koník?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
Zkrátka nespěchat a koně vše teprve naučit.Je vidět že to neumí podle toho co čtu.Nejhorší je když kůň neví co po něm člověk chce.A taky člověk musí být schopen signály co kůň vysílá správně rozluštit.

ellak
napsal(a):
Nechtějte napsat slohovku po prvňáčkovi, který se teprve učí rozpoznat písmenka.
Přilnutí je věc přiježděného koně. To, že mnozí - bohužel včetně trenérů - berou tahání hlavy otěžemi do určité polohy jako přilnutí, a pak nadšeně vzdychají, jak má koník "krásně sbalenou hlavu", nemá s přilnutím nic společného. Ani nic společného s pro koně zdravým ježděním.
Ten Váš potřebuje podle popisu naučit správné chování a základní výcvik, jak tu píší i ostatní. Přeskakování výcviku se časem vymstí, chybějící základní výchova i základní přiježdění půjde nějakou dobu přečůrat např. vyvazovacími otěžemi, ostřejším udidlem, špornami,..., ale bude to horší a horší.
ellak
napsal(a):
Behala roviny a je ji 6 let. Jízdárna ji tak nějak ani nebere nejde ji to nebolí nerozumí co po ni chci.
Moje první kobča také byla plňaska čerstvě stažená z dostihů (ne zrovna ideální kůň pro začátečníka, ale mám jí dodnes a je a byl to můj nejmilejší kůň - i když už na ní pár let nikdo nejezdí, chodí pastvině a užívá si důchodu). Na jízdárnu jsem s ní ze začáteku chodila na posledních 10min po vyjížďce - jednak protože hodně pospíchala domů a také protože se nesoustředila když byla nevychozená, to dělala cirkus. Velký problém prvního půl roku bylo že měla neskutečnou fyzičku a potřebovala se hýbat - v dostihové stáji chodila 2x denně makat, a já jsem po ní najednou chtěla kochací vyjížďky po okolí a lehkou jízdárnu, to pro ní nebylo nic a občas byla jak pytel blech. Vydržela jsem se naní koukat u výběhu když se ráno pustila, byl to krásný pohled, ostatní koně se šli pást, max lehce popoběhli, ale ona prvních 5-10min tancovala a běhala a byla to krása .