Zdravím,
řešíme problém u koníka, kterého jsme si před třemi měsíci přivezli. Je to dvanáctiletý valach, teplokrevník, v minulosti dva ofiko parkury. Po příjezdu se u něho projevilo házení hlavou, které, jak jsme později zjistili, přetrvává zhruba necelé dva roky. Kůň při klasické práci na jízdárně začne ve vyšších chodech pohazovat hlavou, párkrát to vygradovalo až v jeho absolutní nepříčetnost, prostě běží a ignoruje vše okolo. Připomíná to házení hlavou koní ve vysokém parkurovém sportu, kde se jezdec s koněm "pere" před překážkou. U něho to ale probíhá pořád, i když se po něm nic složitého nechce.
Problém v jezdci nebo vybavení jsme vyloučili, kůň se tak chová i ve volnosti nebo na lonži. Zdravotní problém by to také být neměl, koně viděl fyzio i veterinář.
Zvláštní je, že se tak chová pouze při "práci" - ježdění na jízdárně, lonž, skoky ve volnosti (na které se ale soustředí), venku je to miliónový kůň, který funguje na zahozené otěži ve všech chodech. Na jízdárně není schopný pomalého tempa ve cvalu, venku je naopak tlačivější, nikam neletí.
S pomocí jednoho trénera se nám dařilo problém částečně řešit, ale musel být přítomen a celou hodinu říkat každou pobídku, prakticky každý jezdcův pohyb a vyžadovalo to neskutečného soustředění. Bez něho to tak dobře nevypadá, přece jen toho vidí více než člověk nahoře. Navíc nám doporučoval ježdění na Thiedemannu, ale ani "vyvázání" to neřešilo a tímto směrem se moc ubírat nechci.
Občas má období, kdy to není tak zlé a vypadá to, že se stav zlepšuje, ale po pár dnech se vrátíme zase zpátky.
Zkoušeli jsme jezdit bezudidlově. Na začátku to vypadalo dobře, ale poté se to zase zhoršilo. Dokonce jsme zkusili jezdit bez uzdečky úplně (kůň je dobře ovladatelný na sed a nohy), ale ve vyšších chodech byl stejný problém a člověk nahoře jen čekal, kdy kůň zastaví.
Já sama jsem student střední školy, pokládám se za pokročilého jezdce. S koníkem jsem prakticky každý den. Práci se snažím střídat - jezdíme ven, lonžujeme, chodíme na procházky, zkoušíme jízdárnu. Pracuji s ním pouze já s radami ostatních a občasným dohledem trenéra.
Dávat pryč ho nechci, je to jinak naprosto zlatý kůň. Veškeré ošetřování zvládá bez problému, je naprosto nekonfliktní k lidem a ostatním koním, vleze za mnou asi kamkoliv. Chci najít jiné řešení.
Chápu, že tu není nijak dlouho a zatím se spíš poznáváme. Jen by mě zajímalo, zda se někdo z Vás setkal s podobným chováním, popř. jak by jste tento problém řešili?
Budu vděčná za jakýkoliv názor nebo postřeh.
Dobrý den,
první co mě napadlo, je alergie. Je koník citlivější na mouchy? Právě při práci se prokrví cévy...Nemusí se nutně drbat...pokud ho opravdu vet (zavolala bych si i někoho se zkušeností na alergie a headshaking). Do té doby zkuste jezdit se síťkou na nos, pokud by ale problém přetrvával i se síťkou, nechala bych koně opravdu důkladně vyšetřit. “Říká” vám, že má problém a né vždy ho to trápí. Chce to koníka pečlivě sledovat, rozhodně nelámat přes koleno a už vůbec né problém maskovat pomocnými otěžemi (myšleno vašeho trenéra).
Držím pěsti, ať problém vyřešíte ke své i koníkové spokojenosti.
Když jste vyloučili závady fyzické a na vybavení, není prostě "přepracovaný" ?
Píšete, že tenhle problém má dva roky.Při koupi před 3mi měsíci jste se toho nevšimli?Prodávající vám nevysvětlil, proč?Kdy začal tohle dělat? Spouštěcí moment?
Možná, že je prostě na psycho z jízdárenské práce.Každý kůň nese zátěž jinak, třeba zrovna tenhle je přetrénovaný?Byť šel dva parkury, třeba k tomu prostě není.
Nevím, vařím z vody
Asi bych mu na nějaký čas dala oddych od veškeré jízdárenské práce, lonže a vůbec skákání a brala ho prostě ven.
Venku se taky dá dělat spoustu věcí a kůň přitom nemá pocit drilování na place.Neopadne vám ze svalů, ani z fyzičky, skákat určitě nezapomene, ale hlavičku to pročistí a uklidní.
Časem nemyslím týden, ale třeba aspoň do jara.
Pak bych třeba zkoušela, po vyjížďce zajít na obdélník a s uvolněným koněm dát třeba 5minut, po celém, na obě ruce, klidně jen krok klus.A hned uvidíte reakci.
Pokud jste ho tedy nekoupila cíleně na sport a chcete jet hned zjara halovky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Vždyť je vedro a na jízdárně pokud to není ráno musí být "příjemně".Ne že to je jen tím, ale může to k tomu přispět.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píše koně, já bych mu dala jízdárenský klid a jezdila jen ven. V zimě bych mu pak dala měsíc volno úplně a pak se postupně vrátila k tréninku. On ne každý kůň je ochotný pracant, co se nechá dennodenně drilovat na jízdárně. Pokud si opohybujete a vykrokujete venku, stačí vám na jízdárně nějakých 20 minut. Ale fakt bych mu teď dala pauzu.
Řekla bych, že jestli ho 2 roky jezdili a nechali to házení hlavou zafixovat, tak bude hodně těžké se toho zbavit jestli se to vůbec podaří… Já bych se asi pokusila hodinu rozvrhnout tak, aby k házení vůbec nedošlo, brzy bude zima a zimní klid, tak bych úplně vynechala ježdění které to vyvolává, přesně jako píše koně a doufala bych, že do jara to hlava zapomene, a svaly které má tímhle natrénované nebo bolavé změknou a zeslábnou, jestli je to někde zkřečované, tak s tím by mohl pomoci i fyzio. Zkusila bychi na čas jezdit bez udidla, mám dobré zkušenosti.
Ta kombinace na jízdárně hází hlavou + necválá pomalu mi přijde jako když ten kůň byl ježděný tvrdou rukou způsobem brzda-plyn, takže se naučil napírat proti tlaku udidla a ještě si musel občas od té tvrdé ruky ulevit vrtěním/hozením hlavu, a v okamžiku kdy zjistí, že ani to mu nepomůže, tak zkusí jít proti hrubou silou nebo zpanikaří… ale to jen hádám.
Zkuste se na vyjjížďce, kde píšete že je OK, soustředit na to, co děláte jinak a pokuste se to stejně jezdit i na jízdárně – u takovýhle koní není důležité cválat předpisově (tím byste toho koně musela víc sešněrovat a další nátlak celou situaci jen vyostří), ale lepší na ně netlačit, dát jim volnost v krku a cválat na dobrý pocit a na pohodu i za cenu že nevyjedu perfektně roh a k dopilovávání cviků se vrátit později.