Dobrý den,
měla bych dotaz. Mám 21 letého valáška ČT, kterého krmím Spillers Conditioning mix v kombinaci s trochou ječmena. Nyní budu valáška stěhovat do nového ustájení, kde již mačkaný ječmen k dispozici nebude. Sama ječmen shánět nebudu, jelikož ho stejně nemám kde namačkat.
Proto se chci zeptat, s čím je možné spillers kombinovat? Spillers dostává celou odměrku ráno a celou večer a k tomu 1/4 odměrky ječmene ráno i večer.
Ráda bych, abych toho spillersu mohla dávat o trochu méně.
Předem děkuji.
Helios
napsal(a):
Oves bohužel koni leze strašně do hlavy, takže bych se mu ráda vyhla. Ječmen už jsem doufala že také vynecháme. Otékaly mu po něm nohy a tak se změnou ustájení jsem doufala že budeme přidávat něco jiného.
Dost často se přidává vojtěška s cukrovarskými řízky, máte-li možnost je máčet předem. Je to vyvážená kombinace co se týče živin, pro seniora se mi zdá vhodná.
Já momentálně přidávám konopný šrot, osvědčil se, nemám sice až tak staříka, ale kobyla vypadá moc pěkně na to, že je konec léta. Krmím ho na dolní hranici doporučené dávky, s postupujícím ochlazením asi přidám a dosypu to vojtěškou, abych moc nerozhasila poměr Ca:P.
Tak se porozhlédněte kolem, která statková krmiva u vás nejspíš seženete.
Starší kůň, není li to nějaký zatloustlý prakoník, ocení třeba kukuřičný šrot, nebo sladový květ.
Ve větším množství a namočené pak můžete krmit granulované ovesné slupky, nebo jak tu píše Terven, hodně lidí dává cukrovarské řízky.
To jsou tak obecně dobře sehnatelná krmiva.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Helios
napsal(a):
Dobrý den,
měla bych dotaz. Mám 21 letého valáška ČT, kterého krmím Spillers Conditioning mix v kombinaci s trochou ječmena. Nyní budu valáška stěhovat do nového ustájení, kde již mačkaný ječmen k dispozici nebude. Sama ječmen shánět nebudu, jelikož ho stejně nemám kde namačkat.
Proto se chci zeptat, s čím je možné spillers kombinovat? Spillers dostává celou odměrku ráno a celou večer a k tomu 1/4 odměrky ječmene ráno i večer.
Ráda bych, abych toho spillersu mohla dávat o trochu méně.
Předem děkuji.
Tak záleží aj od toho, čo máte v novom ustajnení k dispozícii a koľko sú ochotní vám pre koňa “vyvárať”. Predslaen, nie každý ustajňovateľ bude ochotný máčať rezky 2x denne.
Helios
napsal(a):
v novém ustájení je možno namáčet řepné řízky atd. Takže by byla možnost spillers vysdit úplně a dávat mu statková krmiva. Kolik čeho bych měla dávat?
Spillers´ je kvalitní krmení. Hotové, vyvážené, pokud zvolíte ten správný typ pro svého koně. Hodně lidí doporučuje. Koně ho žerou a prospívají na něm. Co víc si může majitel přát.
Sama míchat KD neumíte. Nikdo vašeho koně nezná.Jak si představujete, že vám tu někdo poradí? Nechcete náhodou pouze ušetřit?
Pokud opravdu chcete krmit statkovými krmivy, sežeňte si krmiváře/vářku. Sestaví vašemu koni kD na míru.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Spillers Conditioning je super krmivo, proč spravovat něco, co funguje ;) Myslím, že mají i Senior conditioning mix. Můžete ho míchat s Horse and Pony cubes, taky od Spillers.
Jsou lidi, co vám řeknou, že kůň může úplně normálně fungovat jen na jádru (ječmen nebo oves) s vit/min doplňkem a já s těmito lidmi v podstatě souhlasím. Nicméně pokud máte jen jednoho koně (1000 - 1500 Kč měsíčně je pro každého zodpovědného majitele koně v porovnání s dalšími výdaji pakatel) a doposavad vám prospívá na müsli, tak bych na statková krmiva sama bez odborné rady nepřecházela.