Ahoj! Potřebuji poradit :) mám v péči koníka, A1/1, ježděn klasicky. Plánujeme mu pořídit westernové sedlo. Tak, a jelikož jsem v tomto ohledu úplný laik, tak bych poprosila o radu. Momentálně má v Anglii dvojkovou komoru (13,5cm).. jak poznám už z popisu, že by sedlo mohlo pasovat? (Alespoň cca a vědět kterým směrem jít)... Vím že jsou nějaké rozdělení jako full quarter, semi quarter, ale vůbec netuším, o co jde :) jaké by měly být přibližně rozměry mezi "conchos"? Tipuju tak o 4 cm víc než v Anglii? ( I kvůli dece pod sedlem)..a koník má výraznější kohoutek, takže něco s vyšší hruškou?... jasně že vím že je potřeba zkusit, ale jde mi o základní orientaci, jaký typ vybrat.
Moc díky za jakoukoliv radu
Koukám, že nikdo...
Moc nepomůžu, vybírala jsem jedno ;-)
Myslím, že ty rozměry jsou v podstatě (téměř) k ničemu. West. sedlo musí sedět pomalu ještě líp, než anglické, a najít vhodné je ještě těžší.
S tou hruškou máš docela pravdu; taky jsem na to narazila - resp. kohoutek mé kobylky na hrušku.
Ale vybírá se i podle tvých rozměrů a důležitá je délka sedla podle délky koně.
No, je to na dýl, o moc. Já měla kliku, že mi pomohla Dandy Netíková - je to jednak sedlářka (western) a jednak má vždycky nějaká sedla na prodej. Hodí do auta a za cestu doveze, posoudí. Bydlí kousek od Žďáru, http://www.sedlarstvi.info/. Zkus jí napsat.
U ní je jistota, že ti neprodá žádnej šunt, a kdyby nic, tak ušije. MInimálně ti vysvětlí, co máš hledat. Doporučuju.
Pokud máte A1/1 s vysokým kohoutkem, hodně se nahledáte. Western. sedla jsou většinou dělaná na koně s malým kohoutkem. Taková jsou honácká plemena.
Jinak western. sedla pasují lépe než anglická, neboť jsou kozlíková.Takže klasický kůň+ western.sedlo= OK.
Mi tak pasuje sedlo na ruského koníka, fjorda a velkou kobylu ČT. Ale na plňase kolegyně nepasuje vůbec.
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://search.mlp.cz/cz/titul/jak-si-vybrat-westernove-sedlo/2659210/.
Dost dobrá, kniha.
Taky se tam ale dočtete, že na některé typy koní a hřbetů padnoucí western jaxi udělat nejde.
napsal(a):
https://search.mlp.cz/cz/titul/jak-si-vybrat-westernove-sedlo/2659210/.
Dost dobrá, kniha.
Taky se tam ale dočtete, že na některé typy koní a hřbetů padnoucí western jaxi udělat nejde.
tak z doslechu od jiných jezdců, kteří jej kontaktovali, tak v téhle době, kdy knihu Nepustil vydával nebyl zrovna sto k tomu dělat sedla na jiná než westernová plemena, byl takřka až arogantní, to až více v poslední době, hádá že i díky tomu, že zjistil že to prostě také vynáší a taky pro to, že se více zdokonalil ve tvorbě koster, šije i na jiná plemena.
Je pravda, že u koní s echt širokými zády, na kterých se jim tvoří loužičky vody po větším slejváku, a tím pádem i plíseň nenapasuje člověk nikdy asi žádné sedlo, nebo to bude minimálně velice náročné.
Pokud jde o plnokrevníky, tak výběr sedel je opravdu náročnější, ne však úplně nemožné, ale je takřka nemožné takové sedlo najít u konfekčních indií za 9 tisíc.
Docela si lidi chválí typ sedla california.
Pokud si chcete připlatit tak buďto přímo oslovit sedláře na sedlo na míru, nebo kouknout na bazoš, docela jsem tam poslední dobou narážela na westerny právě ježděné na plnokrevnících.
Jinak třeba Zajac mi přjde že dělá sedla s docela velkým prostorem nad hruškou právě pro vysoké kohoutky, je ale třeba vybrat z novějších sedel, u starších to tak úplně neplatí.

Může být. Knihu jsem kupovala a četla v době, kdy jsem řešila sedla, což je tak 10-14 let zpět, kniha mi dala dost, protože jsem o tématu nevěděla nic, právě proto ale neposoudím, jak moc má pravdu.Autora jsem viděla naživo, bral míru na amerikána našim tehdejším spolupasoucím, co říkal dávalo smysl, nijaký problém jsem neviděla krom okamžiku, kdy se s ním začal Žofrák dohadovat o nějaký nepřesný překlad.. Úvahy o westernovém sedle jsem záhy ukončila, takže hlubší znalosti o sedlech a sedlářích nemám. Taková slepá cesta vývoje, u mě. Na základní rozhlédnutí po problematice ale myslím kniha dobrá.
Ještě by mohla být levnější varianta australské honácké sedlo. Je to hybrid mezi anglií a westernem.Má výhody obou.

Tím spíš bych doporučila něco načíst, ono je to celkem drahá záležitost a v Rohanu už se vleklo několik soudních sporů stran westernových sedel mezivsedláři a zákazníky.
To australské mi přijde jako dobrý tip, na neamerického koně, ale seděla jsem jen v jednom a viděla dvě, takže to chce někoho zkušeného na poradu.