Prasklé chodidlo koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.8.2018 13:12

Doufala jsem, že najdu něco v historii nebo jinde na netu, ale nenašla jsem.

Mám krátce (2m) koníka. Přišel s přerostlými na předek okovanými kopyty. Bohužel se to zrovna nesešlo s termínem mého kováře a bylo potřeba rychle překovat, tak to dělal kovář jiný. Můj je hodně zaneprázdněný, takže se mu mezi termíny nevejdeme...

Těžko říct, z jakého důvodu poškození vzniká - nejsem odborník - zda prostě jen kopyto není zdravé z důvodů špatného výživového stavu koně (už se spravil, ale přišel ve špatném stavu), nebo je (bylo) špatně nakuté (ale to se mi nezdá), nebo prostě kvůli náročnému tvrdému terénu, který tu máme a hlavně suchu. Může to být kombinace něčeho z toho nebo i všeho najednou.

Koni se na předních, okovaných, kopytech začala tvořit prasklina v chodidle. Jakoby pokračovala střelka k přední kulaté části kopyta. Prasklina na jednom místě dokonce odchlipuje svrchní část chodidla. Kůň na to zatím nijak negativně nereaguje, nekulhá, atp., každopádně se snažím chodit co nejvíc po neostrém (říct, že se snažíme chodit po měkkém, je nesmysl, vzhledem k tomu, že u nás nepršelo již několik měsíců, ani ve výběhu není měkko. Nikde ).
Teď co s tím? Můj kovář mi přijede až za měsíc v řádném termínu. Je to opravdu šikovný kovář, jede spíš bosonožství než nutně vše nakovávat. Spolupracujeme již x let a všechna kopyta dokázal dát dokupy. Ale už teď se bojím, že začínají být ta kopyta bolavá, nebo na to aspirují a bojím se, aby se do té doby nerozsypala úplně. Aby se něco nepoškodilo a kůň nebyl bolavý dlouhou dobu.
Jediné, co jsem mohla, že jsem začala dávat náboje a koně stáhla z kamenitějšího výběhu do "hladkého". Ale zem je jak beton všude, tak s tím fakt nic víc nenadělám.
Stání v kyblíkách s vodou se obávám, že by neprošlo. Zatím až takový flegmouš není... a do vody ho nemám jak dostat. Berounka má brutálně kamenité přístupy, že mi tam ani koně s dobrými kopyty chodit nechtějí

Předem díky za nápady. Jsem z toho dost zoufalá...

31.8.2018 13:25

Jediné, co mě napadá, je nechat sundat podkovy, upravit trochu to kopyto a zrevidovat, co se tam děje a na ježdění - pokud to bude k ježdění - koupit botičky. Ale ty těžko bude mít neustále... fakt nevím

31.8.2018 14:28

Fotky?

31.8.2018 18:34
zuzanet

XXX.XXX.245.170

Bez fotek těžko říct. Může to být klidně praskající se stará chodidlová rohovina nebo rozpěrky položené na chodidle, které se teď pomalu odlupují a nebo také něco závažnějšího... ale to by asi kůň projevoval diskomfort.

1.9.2018 21:25

Moje kobyla má v tomto období taky strašný kopyta, suchá, vylamující se okraj, rozpraskané chodidlo ve stylu co psala zuzanet- stará rohovina... u nás už prší, kopyta se přirozeně nasáknou a zem bude měkká...

Neregistrovaný uživatel

1.9.2018 21:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Odpůrci mazání jsou tady? Jsou? Tak nic.

2.9.2018 13:14

Já to právě už nezvládla nafotit, protože mezitím zapršelo a praskliny v kopech se jakoby "stáhly".
Zkusím to teď po ježdění vyčistit a vymýt a nafotit, když bude co. Každopádně na takovéhle počasí jsem samozřejmě čekala... blbé je, že vzhledem k suchosti oblasti nelze předpokládat, že to ještě ten měsíc mokré vydrží...

2.9.2018 16:28
dsj

XXX.XXX.207.141

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já to právě už nezvládla nafotit, protože mezitím zapršelo a praskliny v kopech se jakoby "stáhly".
Zkusím to teď po ježdění vyčistit a vymýt a nafotit, když bude co. Každopádně na takovéhle počasí jsem samozřejmě čekala... blbé je, že vzhledem k suchosti oblasti nelze předpokládat, že to ještě ten měsíc mokré vydrží...

Hhippie, jestli je to ten hnědák co jste se dávala před časem fotky, tak ten stál na těch prvních hodně na špičkách. Na poslední fotce stál o dost líp. Bez fotek kopyt se těžko cokoliv odhaduje, ale jestli měl dlouhodobě přetíženou přední část kopyta, tak ty praskliny můžou být následek toho, anebo kopyto reaguje na změnu postoje a nové rozložení váhy.
Co se kování týče, tak jako majitel bosonožců bych byla spíš pro sundání podkov - když se v kopytech začne něco hýbat, a praskliny pro mě jsou vždycky špatnou zprávou, tak je lepší upravovat po malýc dávkách, ale častěji. Ke kování vám nic neporadím, nekovu a nejsem vet ani kovář.

2.9.2018 20:59

Dsj: Ano, to je on. A ano, taky si myslím, že je to důsledek jeho předchozího života. Ale to sucho tomu taky nepomohlo... Každopádně sundavat podkovy, když přišel, jsem mu hned fakt nechtěla, protože mi přišlo, že by toho bylo moc najednou... potřeboval dát dokupy nejdřív hlavně co se těla týče a pak můžeme pokračovat "dole".. možná by to někdo řešil jinak, ale já radši postupně než všechno naráz, aby se to nevysypalo úplně...
Budu tu mít v týdnu vetku, tak to s ní zkusím pořešit, poptat se.
Každopádně ani po omytí a vyčištění už nebylo co fotit. Tím vlhkem se prasklina o mnoho zmenšila, takže je sotva postřehnutelná. Tak snad to nebude zlé.. uvidíme, až se na to podívá kovář, co tam najde...
Každopádně díky za příspěvky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík