Dobrý den. Mám zájem koupit 5měs. hříbě které je na pastvině pouze s matkou a není tedy odstavené a není tam ta možnost.
Majitelka si s ním neví rady (žádné zkušenosti, kupovala kobylu o které netušila, že je březí) a hříbě začíná klackovatět. Vím, že je to naprd situace, ale má někdo takovou zkušenost?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nešlo by matku s hříbětem ustájit někde na pastvinu do stáda?
No tak ho treba odstaviť čím skôr a odviezť do normálnych podmienok.
5 mesiacov je v pohode, aj ja zrejme budem musieť odstaviť na 5 mesiacov, pokiaľ pôjde kobyla na operáciu a neprežije ju, nemám na výber, druhého mladého som musela tiež kvôli matke odstaviť na 4,5 mesiaca, pravda, oni žili v stáde a tak to nebol problém, kobylu som odviedla a žriebä spalo vo výbehu, neriešilo, malo tam parťákov.
No bežne sa odstavuje tak, že sa sa žriebä naloží a odvezie.
Nie je to síce nič príjemné, ale ak nie je iná možnosť...

Rossalie
napsal(a):
Majitelka tuto možnost nemá bohužel. Ma kobylu doma samotnou.
A je to nutné kupovať žrieba zrovna od takéhoto majiteľa?
Kopec ľudí nad tým mávne rukou, ale to žrieba už pojde do sveta poznačené, jednak tým rozmaznaním, druhak absenciou sociálnych interakcií...

napsal(a):
Kopec ľudí nad tým mávne rukou, ale to žrieba už pojde do sveta poznačené, jednak tým rozmaznaním, druhak absenciou sociálnych interakcií...
Možná lepší koupit toto hříbě a dát do stáda, kde najde spokojený koňský svět nebo ho nechat na tom dvorku, kde to bude čím dál horší?
napsal(a):
Myslím, že v 5 měsících není pozdě. Má šanci na normální život. Kobylka co mám taky nebyla jako hříbě ve stádě, drželi ji samotnou v boxe a malem výběhu.a je z ní pohodový kůň.
Rossalie
napsal(a):
V tomto případě asi nejlepší řešení pro hříbe. Máme doma 2 dvouletky a 10 letou kobylu pustit hříbě přímo k nim rovnou?
Držím pěsti at to s vaší kobylkou dobře dopadne.
Dík, no, možno by som ich nechala okukať, ťažko povedať, ako bude malý reagovať, určite bude volať matku, možno bude v pohode, možno nie, možno bude v depresii, nebude žrať...to fakt je ťažké odhadnúť...
Ale žriebätá sú strašne zvedavé a učenlivé a pokiaľ sú tie dvojročky hravé typy, bude dobre.
Rossalie
napsal(a):
No mam trochu strach aby si neublizili. Takze necham asi rozdelene chvili a uvidi se. Jedna dvouletka je spici druha zivejsi a hraje si rada. Pak by byla moznost jeste malicke ponicky, ta je v sousedni ohrade.
Dejte k němu toho nejmírnějšího ze svých koní, ať není v ohradě sám.