Dobrý den, koupila jsem si tento liz, nechala jsem si ho v tašce s čištěním u boxu, abych ho nemusela ze skříňky nosit pořád nahoru dolů, když jsem mu dala vždycky párkrát líznout, jenže dneska jsem našla pouze prázdnou krabičku..
Tak nějak přemýšlím, když jdou doma vyrobit pamlsky, jestli jde vyrobit i nějaký liz. Viděla jsem že někdo dal do misky nakrájené ovoce, zalil vodou a dal do mrazáku a pak dal koním. Napadlo mě udělat třeba něco z bylinek, akorát nevím jak udělat, aby to drželo pohromadě. Nezkoušel jste někdo něco takového?
Klasický solný liz doma nevyrobíte - pokud tedy nemáte k dispozici vysokotlaký lisovací stroj. Taky proč to dělat, vždyť je to záležitost pár desetikorun.
Dá se nakrájet ovoce a zeleninu na malé kousky do petky, prosypat vločkami a zalít jablečným džusem, vodou nebo vychladlým bylinkovým čajem a nechat zmrznout. Pak jen odříznete petku a máte zmrzlý válec s pamlsky, který ale ve žlabu stejně díky koňským zubům a teplotě moc dlouho nevydrží.
Nevidím moc důvod to dělat a už vůbec ne mrazit - koňský zubům to moc neprospeje, ztratí se část vitamínů a po rozmrznuti z toho bude nechutná čvachta, co se rychle zkazí.
Každopádně sladký liz by snad šel udělat na bázi karamelu, ale není to zdravé a bála bych se, že ti kůň sní najednou. Slaný liz podle mě po kupe držet nebude.
sladký liz skutečně zřejmě vyrobit zle, na bázi cukrkandlu, dokonce ho prodávají
https://www.heapco.cz/potreby-pro-kone/krmeni-koni-a-pamlsky/krmne-doplnky-stiefel/stiefel-bylinkovy-liz-1-kg.html
Ale mimo jinéí kromě cukru používají i glukózový sirup, a nějak se mi to nezdá, celé dětství mě učili, že kostky cukru se koní dávat nesmějí, a teď se tady prodávají sladké lizy.
Spíš bych zauvažovala o pořízení zamykatelného boxu, případně si rázně promluvila se slečnami ve stáji ohledně kradení věcí, to mě doopravy nasr...štvalo ve stáji, kde sem měla Sáru na připouštění, ty tamní rozmazlené nynyny mi ukradly vodítko a bičík, které jsem tam měla kvůli manipulaci s kobylou
Měla jsem takovou tvořivou náladu, tak jsem právě přemýšlela, jestli bych nějak tu nadobku od toho aspoň využila. Zamykatelný box mám teď v plánu kupovat, protože pořád něco hledám, za poslední dobu je to fakt tak 1-2 krát týdne, většinu najdu vždycky někde po staji. Ale teď už mám u boxu jen starou ohlavku s vodítkem, aby ho zaměstnanci vyvedli do výběhu a zbytek je zatim narvany ve skříňce:/ teď naposledy mi zmizely 2 kg pamlsku, do skříňky se mi to už prostě nevešlo, tak jsem kýbl nechala u boxu. Druhý den pamlsky nikde a víko ke všemu rozbitý, nikdo samozřejmě nic neví...