Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý deň , prosím o radu s 8 ročnou kobylou plemena QH . Donedávna s ňou neboli žiadne problémy , práca zo zeme - bez problémov , práca na jazdiarni - bez problémov , v teréne tak isto (akurát že je mierne ľakavá) . Mesiac na nej nebolo jazdené kvôli mojím zdravotným dôvodom (iba vychádzky na ruke) Pred týžnom som na ňu opäť po dlhšej dobe sadla a zhrozila som sa (ako by to nebola ani ona) hádzala hlavou hore - dolu nereagovala na pomôcky , jednoducho odmietala pracovať. Odmieta aj lonžovať začne kopať a stavať sa zadkom. Dnes to už presiahlo všetky medze ... na prechádzke na vodítku sa najskôr zaťala , že nikam neide po prinutení zaútočila začala hrýzť a kopať . Nikdy pred tým toto nerobila . Po zdravotnej stránke je u nej všetko v poriadku - veterinárne vyšetrená , bolesti chrbta nemá , zuby sú v poriadku , korektúry kopýt mala spravené pred dvoma týždňami ,na predné dve je podkutá , sedlo jej sedí (to isté som používala aj pred tým a tak isto aj zubadlo) . Už si akosi neviem rady , preto budem vďačná za každú radu. Ďakujem :)P.S. už som skúsila aj bez zubadla aj na nákrčáku - nič sa tým nemení tak isto odmieta pracovať (pre tým fungovala aj na bezubadlovke aj na nákrčáku)

A nestalo niečo, počas vašej neprítomnosti? Nejazdil, nemanipuloval s kobylou niekto iný miesto vás?

Na vychádzky ju brávala moja kamarátka -ona nejazdí preto iba vychádzky ale tvrdí , že všetko bolo v poriadku (a nemám dôvod jej neveriť) nechala ju napásť potom s ňou zasa kúsok prešla a takto trvala prechádzka cca 2 hodinky 2x do týždňa

Tak len zo zvedavosti by som ich na vašom mieste chcela vidieť v akcii. Ako spolu pracovali, a tak.

Keď už som v tomto štádiu , že si asi fakt neviem rady a vlastne ani neviem kde nastala chyba tak ma v podvedomí mýli myšlienka ak to ozaj vyzeralo .... len mi skor teraz ide o to aby som mala naspäť moju spoľahlivú parťáčku a nie to čo je z nej teraz :(
Mne to príde, že za ten mesiac si robila čo chcela a teraz sa jej skrátka nepáči že musí znova poslúchať. Toto je jeden z dôvodov prečo ja by som radšej svojho koňa mesiac nechala len na pastvine ako ho niekomu zverila.Myslím, že teraz nemáš už inú možnosť ako jej ukázať že z teba si srandu robiť nesmie. Začala by som na lonži tam ju vieš lepšie odohnať na kruh a nenechať sa kopnúť alebo uhryznúť. A postupne, hneď ako začne spolupracovať prácu ukončiť a pochváliť ju. Na druhý deň troška pridať a po lonžovaní osedlať a spraviť pár kolečiek po jazdiarni. Ak bude vymýšľať donútiť ju zase aspoň v kroku na každú ruku zopár kolečiek, keď sa ukľudní pochváliť a pustiť. Nikdy ale nie s tým, že ona "vyhrá" musí si uvedomiť, že keď poslúcha bude mať pokoj. V podstate máš teraz akoby skazeného koňa, no pokiaľ to je len taký chvíľkový úlet kedy si mohla robiť čo chcela tak by sa to snáď malo dať aj rýchlo zas doporiadku. Toto všetko samozrejme platí ak vieš ten zdravodný problém vylúčiť na 100% a nemôže ju nič bolieť kvôli čomu by odmietala pohyb.

Úprimne si neviem predstaviť, že čo by mohlo koňa tak rozhodiť za jeden mesiac, že sa z neho stane nespolupracujúce agresívne zviera. Keby malo každému koňovi takto po mesiaci oddychnu hrabnúť v hlave, 2/3 majiteľov koní by nerobila nič iné, len po zime “krotila” kone. Možno by som na pár dní skúsila iba úplne jednoduchú manipuláciu zo zeme, čistenie, nejaké ustupovanie, vodenie v kľude, na miestach kde sa ešte necuká. Žiadne vážne požiadavky, iba úplny základ, aby si kobyla spomenula na nejakú kultúru a uvedomila sa.
Alebo potom ako píše rennie ísť do konfliktu. To by som ale ja osobne nepreferovala, vyžaduje si to istého človeka ako na zemi, tak v sedle, aby bol schopný ovládnuť sa v sedle a skončiť v mieri, nie vyľakať a potom zmätkovať a problém ešte viac zhoršiť.
Nechci na vaši kamarádku házet vinu,ale pokud jste ji neviděla jak jezdí s vaším koněm,může se stát cokoli a jde to dost rychle.Před X lety,jsem zažila podobnou situaci s tím rozdílem,že si mého koně někdo bez mého vědomí "půjčoval" (cca 3 týdny)a hrál si po večerech na kovboje,když už žádný klient nebyl ve stáji(já v tu dobu nejezdila z časových důvodů,kůň měl výběhový režim)Ještě teď mi leze husí kůže z toho,co se mohlo stát,protože jemu bylo jedno,jestli je tma nebo světlo a jakým terénem letí, "kovbojové" přece jedou tryskem!!!Dokonce mu způsobil zranění o kterém tvrdil,že si udělal ve výběhu ..po tomto incidentu se vše provalilo,protože bylo jasné,že do díry teda fakt nohou nezapadl a nesedřel si nohu až k hleznu.Po jeho "ježdění" byl valach uplně mimo,trvalo mi skoro půl roku,dostat ho zpátky tam,kde byl před tím,než si na něm ten dodo honil svoje ego.
Kousání a kopání je velký projev neúcty k vaší osobě, podobně by se kobyla chovala k níže postavené kobyle ve stádě, ale to je ve vztahu k jakémukoliv člověku nepřijatelné – takže já bych byla hodně důsledná v tom, aby si kobyla byla jistá kdo kým hýbe a že to nikdy není ona kdo pohybuje vámi.Já si vždycky u takových koní říkám že když nemůžu hnout celým koněm, tak začnu hýbat aspoň jeho částma. Nejdřív ze všeho chtějte, aby klidně stála a nechala se hladit všude na těle. Zkuste snížení hlavy tlakem na týl, ohnutí v krku, ustoupení plece zádě (tady často jsou první problémy, koně ignurují tlak nebo se hýbají jinde anebo proti, nebo pak najednou při změně směru nebo rytmu tlaku vyleze na světlo že se pokouší že hnout člověkem). Když tohle funguje, tak si zkusím jestli kobyla udělá na požádání 1 krok ke mě a ode mě a když to jde, tak už si pomalu zkouším různé následování a připravuji si půdu pro složitější hraní. Vždycky okamžitě nějak pozitivně označte žádoucí reakci, někdy ze začátku stačí pochválit i jen že kobyla přemýšlí co má dělat a nejde proti.Jezdit na nákrčáku na koni když je nebezpečný i ze země a nezvládáte ho když je nacajkovaný je o hubu. Jezděte tak aby jste se cítila jistá sama sebou a bezpečně, na dobrý pocit, i kdyby to byla ze začátku jen 1 minuta stání nebo krokování v kruhovce a sesedněte v první klidné chvíli kdy vám kobyla vyhoví. Nepíšete v jakém máte kobču režimu – nemůže být prostě překrmená a ustátá po tom dlouhém nicnedělání?

Pokud se toto stalo po měsíční pauze, může jít o zdravotní problém. Má kobyla udělaný 5 panel test? Po jakých je rodičích?

Horsana
napsal(a):
Pokiaľ chceš u QH vylúčiť zdravotný problém, nemá to zmysel, pokiaľ nemá urobený 5 panel a ten musí byť N/N pri všetkých ochoreniach.
Také negatívne reakcie po mesiaci nejazdenia priam vnukajú podozrenie na PSSM.
Moje řeč Přesně takto se projevila poprvé epizoda u mojí kobyly.