Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.9.2018 11:32
Kathie1471

XXX.XXX.50.26

Dobrý den,
zima mě lehce překvapila nepřipravenou, takže ještě nemám nakoupené deky, proto bych se ráda zeptala, jak to máte vy? Začali jste s ochlazením ihned dekovat, nebo je ještě necháváte bez deky. Popřípadě, jestli je zavíráte alespoň na noc.
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.9.2018 13:06

Nedekuju, nemám k tomu důvod, věnujeme se jen rekreačnímu ježdění - zimní ježdění přizpůsobím koni tak, aby nebyl (pravidelně) zpocený. Kdybych připravovala koně na vyšší sport a mermomocí musela v zimě stále a intenzivně jezdit, radši bych koně oholila a pak dekovala.

V záloze mám jednu odpocku a jednu pláštěnku podšitou flísem, pro strýčka příhodu. Např. pokud by teď, když ještě nemá kobylka kvalitní zimní srst, bylo celodenně kolem nuly, s deštěm a silným větrem. A kobylka by jevila nepohodlí. Pláštěnku jsem za čtyři roky ještě nepoužila, odpocku jednou.

26.9.2018 13:18

PS: kobylka je na 24/7.

Dekují se u nás jen hubení koně - což je jeden polokrevný valach a pak někteří, kteří k nám přišli až v létě a stačili se dokrmit z "kost a kůže" jen na "hubený". U nich důvod k dekování vidím.

Pak asi dva, tři majitelé dekují nepravidelně, když je jim zima - majitelům, ne koním. Tyhle koně lituju.

A tak dva koně jsou choulostiví na záda, ty dostávají pláštěnku ve vlezlém počasí (fučivo a mokro, kolem nuly). Přes zimu to obvykle třeba není, nízké teploty bez deště snáší velmi dobře.

Stádo je u nás různorodé - od plnokrevníků po horské koníky. Výše psané se týká všech.

26.9.2018 15:34

Zdravý, nasrstený a dobre živený kôň s prístupom do sucha, závetria a k senu, nepotrebuje deku. Mám v zálohe rôzne deky pre prípad potreby a nemám problém ju koňovi obliecť, keď sa mi zdá, že mu je zima- zatiaľ sa to stalo raz na silvestra, keď bol pod oblbovákom. Býva 24/7. Ostatné kone v ustajnení sú na tom podobne, máme akurát jedného, ktorý neznáša úplne dobre teplotné výkyvy, ten ľahšiu deku dostane, keď je potreba. Obvykle stačí ale iba dovtedy, kým sa nezahreje senom, prípadne napríklad neuschne...

26.9.2018 18:32
Kathie1471

XXX.XXX.50.26

Děkuji, asi jsem zapomněla napsat, že dotaz není na to, zda chci dekovat či ne nebo jestli to můj kůň potřebuje, ale na lidé co koně dekují. Jestli vytáhli deky již teď nebo čekají, že se ještě oteplí.

26.9.2018 20:03
liva

XXX.XXX.95.2

Moji koně tráví v dekách celou zimu.Před zadekováním jsem zvyklá je pořádně vykoupat, takže to v blízké době provedu a zahájíme dekovací sezónu. Později by na koupání byla moc zima.

26.9.2018 20:09

Kathie1471 napsal(a):
Děkuji, asi jsem zapomněla napsat, že dotaz není na to, zda chci dekovat či ne nebo jestli to můj kůň potřebuje, ale na lidé co koně dekují. Jestli vytáhli deky již teď nebo čekají, že se ještě oteplí.

Tak teraz už je to iba na tom, ako chcete kone nechať nasrstiť. Čím skôr zadekujete, tým menej srsti(hoci teda kone začali presrsťovať už pred mesiacom) budú mať. Či už je čas na to zadekovať je ale iba na vás, neexistuje žiadny moment, kedy už a kedy ešte nie. A keby ste aj zadekovali teraz napr na noc, nemusí to nitne znamenať, že keď sa ešte oteplí, koňom sa už deky nemôžu vyzliecť.

27.9.2018 10:41

27.9.2018 14:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Příspěvek se prachsprostě neuložil......

28.9.2018 08:10
lina225

XXX.XXX.230.253

Zatím nedekuju. Zvažovala jsem to, ale chci, aby valachovi narostly alespoň nějaké chlupy a přes den jsou teploty příjemné. Na noc ale chodí do boxu, pokud by byl venku, dekovala bych na noc. Několik lidí od nás už ale zadekovalo - převážně koně se slabší imunitou a špatnými zády

28.9.2018 16:42
lenacia

XXX.XXX.173.31

ačkoliv mám deky, tak letos zatím dekovat neplánuji. Už od půlky září vidím že kobyla ztrácí chluby, začíná chytat svou zimní krémovou srst a ztrácí ten letní lesk. Nicméně doufám, že tentokrát deky potřebovat nebudeme. Předloni jsem začala úplně poprvé dekovat a to až v přelomu leden/únor, kdy kobyla začala být citlivá na záda a bylo zřejmé že ji bolí. Což zadekování vyřešilo... Loni jsem dekovat nechtěla, ale kobyla mi okulhala postupně na všechny čtyři nohy, měla abscesy a celkově jsem si u ní všímala, že nemá tu obranyschopnost organismu v pořádku a slábne, no a když mi začala v listopadu při těch hrozných deštích do toho všeho kašlat a být apatická, tak dostala deku, a následně jsem dala na zdejší rady a doporučení a pořídila bucas smartex extra... a na jaře sem měla kobylu v nejlepším stavu ze všech koní. (takže moc děkuju že ste mě k tomu pořízení dokopaly holky).... nicméně letos bych ráda, abych deky použít nemusela (už jen pro to že sem je doteď nestihla opravit :D)

29.9.2018 08:08
dsj

XXX.XXX.207.141

Vloni jsem dekovala jen nejstarší kobču, ostatní dekovat nepotřebují. Minulý týden jsem aspoň odvezla vyprat deky, léto mi nějak uteklo.

30.9.2018 07:47
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Ano... Taky jsem deky nestihla pripravit, ten zacatek tydne mel byt kun uz pod dekou, bylo fakt hnusne (pokles teploty skoro o 20 stupnu) a zimni srst zatim nema... nicmene prezil, takze zacinam dekovat ted postupne podle pocasi.Celorocne na noc box, pres den vybeh bez moznosti se schovat, vloni jsem strihala, letos ho snad udekuju dostatecne na to, aby se z kazde druhe vyjizdky nevracel komplet mokry ;-) pripadne strihnu zas. Volno mel v lete, pres zimu jezdime.

4.10.2018 08:34
Nadymoja

XXX.XXX.8.113

Ja dekujem len stare kobylky, ktoré su chúlostivé na prechladnutie, od chbtu,a keďže sú už staré tak sa nevedia tak brániť pred chladom.

4.10.2018 11:39
jesie

XXX.XXX.145.142

Kathie1471 napsal(a):

Dekuji...jeden se nestihl dokrmit a s prvnímy teplotami nad nulou začal rychle ztrácet i to málo co má...Jediný problém je,že přes den je občas okolo 20 stupňů a to pak je nutné zase deku sundat....Trochu alchymie teď :(

4.10.2018 11:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pri ochladení o 20 stupňpv samozrejme dekujem. Ide mi o tepelný komfort koní (vy sa neoblečiete teplejšie, keď sa ochladí, klepete sa a hovoríte si, že to nie je potrebné, lebo sa oteplí ?), zabránenie straty hmotnosti - za jednu takú noc kôň hravo sklepe 10-20 kg (čo pred zimou zrovna nepotrebuje) a sú aj kone, u ktorých je to indikované zdravotným stavom - mám vlacha so shivers syndrómom a na tom je každé, aj to najmenšie ofúknutie vidieť.

Dekujem tri teplokrvné kone, staršie a invalidné. Hucule nie, hoci aj oni majú nachystané deky, ale tie zapustili už dávno 2 cm srsť, no aj na ich kondícii bola zima dosť vidieť a to rozhodne majú z čoho brať. Prikrmujem senom a jadrom už dávno, kone sú 24/7 vonku a sú na zmeny počasia zvyknuté.

Okrem dekovania by som sa pri ochladení ale zaoberala aj tým, či sú kone ochotné prijímať studenú vodu, najmä ak im samým je zima.
Niektoré to proste odmietajú, hlavne kone s nejakým zdravotným problémom (vredári, citlivky, chromáci) a výsledkom je kolika. Toho roku zároveň vyšla prudká zmena počasia na obdobie splnu mesiaca a celkom výrazne sa to prejavilo na výskyte kolikových ochorení a aj v pomerne teplej stajni boli viaceré kone naježené a bola im zima. Plnokrvníci jasne prevažovali.

Takže by som sa preventívne nesústredila iba na deky, ale aj na podávanie teplejšej vody, nápoja, mashu, mrkvy, ľanu, olejov a odsledovala pitie z napájačky najmä. Jedná sa hlavne o slabšie, či precitlivelé jedince.
Prechodné obdobie je tu, treba sa sním adekvátne popasovať.

Přidejte reakci

Přidat smajlík