Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Má někdo zkušenosti s chytrou houbou na hnilobu kopyt.
Návod http://www.chytra-houba.com/product/pro-nase-zvireci-milacky/hniloba-kopyt/ecosin-chytra-houba-pro-zvirata-10x3g/795Na FB, pokud máte přístup na "Koňská veterinární poradna" https://www.facebook.com/groups/312652005479309/search/?query=chytr%C3%A1%20houba
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já Ecosin na hnilobu používala, nijak mi nepomohla. Zato byla výborná na plíseň v srsti. na hnilobu se mi od kováře osvědčil sprej Fatroximin, předcházet hnilobě pravidelnou korekturou, správnou výživou a nemít kopyta ve sračkách.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Já Ecosin na hnilobu používala, nijak mi nepomohla. Zato byla výborná na plíseň v srsti. na hnilobu se mi od kováře osvědčil sprej Fatroximin, předcházet hnilobě pravidelnou korekturou, správnou výživou a nemít kopyta ve sračkách.
Děkuji no před týdnem a něco to ještě neměla, ale je na pozemku kde byla x let starší kobylka s hnilobou. Pozemek je udržovaný navíc ted pršelo hold se s tím musíme popasovat. Mám modrou skalici ale ta houba zní taky dobře

Pokud budete dávat houbu, kůň by měl být během aplikace a po aplikaci ve stáji na suché slámě. Ještě mi zbyla, výsledek nic moc. My bojovali s hnilobou ve střelce asi rok a nejlepší byl prostě dehet, kopyto vyčistit- nejlépe ostříkat, pořádně vpatlat do místa(my střelka)- dřívkem, kopyťákem, udělat z vaty na stehně smotek aby se vešel do střelkové rýhy umudlat ho od dehtu (uválet rukou jako doutník ) a kopyťákem zatlačit do toho místa a přepatlat. Dělala jsem to tak 2-3x týdně. většínou na noc do boxu, párkrát i ven, ale bahno to okamžetě "vycucne", tu vatu (lze použit i odličovací tamponek, a vmačknout ho tam) Samozřejmostí jsou pravidelné korektury a alespoň na noc suché stání...hodně štěstí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Pokud budete dávat houbu, kůň by měl být během aplikace a po aplikaci ve stáji na suché slámě. Ještě mi zbyla, výsledek nic moc. My bojovali s hnilobou ve střelce asi rok a nejlepší byl prostě dehet, kopyto vyčistit- nejlépe ostříkat, pořádně vpatlat do místa(my střelka)- dřívkem, kopyťákem, udělat z vaty na stehně smotek aby se vešel do střelkové rýhy umudlat ho od dehtu (uválet rukou jako doutník ) a kopyťákem zatlačit do toho místa a přepatlat. Dělala jsem to tak 2-3x týdně. většínou na noc do boxu, párkrát i ven, ale bahno to okamžetě "vycucne", tu vatu (lze použit i odličovací tamponek, a vmačknout ho tam) Samozřejmostí jsou pravidelné korektury a alespoň na noc suché stání...hodně štěstí.
Děkuji klisnu si beru až v polovině listopadu. ted je 24/7 ale je tam hala a výběh je udržovaný čistý, ale furt je to jeden pozemek.
Nový kovář nám dal skalici před tím vystrouhal. Kopýtko je špalek ale srovná se to. 28.8 došlo k chybě u mého kováře kdy koně přestrouhal. Byl mi tam i veterinář. Proto jsem měnila ted kováře u hříbátka. Před týdnem tam hniloba nebyla. Ale prý je to hrozně rychlé.
Snad se toho rychle zbavíme
Špalek se jen tak nesrovná. To je u toho hříbátka? A na tom špalkovém kopytě?
Dá se to totiž vnímat jako projev poruchy. Prostě se ta noha hýbe jinak něž zdravě a ta hniloba je jen důsledek tohoto. Léčba hniloby bez správného vyrovnání postoje (narovnat, vybalancovat) nezabere, bude se vracet i po změně prostředí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Pipilota
napsal(a):
Dá se to totiž vnímat jako projev poruchy. Prostě se ta noha hýbe jinak něž zdravě a ta hniloba je jen důsledek tohoto. Léčba hniloby bez správného vyrovnání postoje (narovnat, vybalancovat) nezabere, bude se vracet i po změně prostředí.
píšu soukromou správu a posílám foto
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Pipilota
napsal(a):
je to u hříbátka a kopýtko už se rovná
1 Foto 15.9
Zbylé 5.10 jednalo se o pravé přední
foto s chodidlem z 29.9
Vím že to bude chvilku trvat vzniklo to špatnou korektůrou v srpnu. Již máme kováře jiného a toto je výsledek a to jí to strouhal 28.9
Bylo by lepší příště to chodidlo očistit, když už fotíte, byla by šance že by na tom bylo něco vidět. U hniloby musíte držet kopyto nepřerostlé, bez staré mrtvé rohoviny. Nejjednodušší test který si můžete sama udělat je háčkem oškrabat chodidlo – bílé šupinky jsou špatně, máte to přerostlé a to je prostředí ve kterém hniloba prospívá. Chytrá houba a spol jsou podpůrné prostředky. Ptejte se kováře, dívejte se mu pod ruce, ať vám ukazuje a vysvětlí vám co máte sledovat a kdy mu máte volat o mimořádnou korekturu, je to v zájmu prcka.
Co se špalku týče, tak si zkuste sednout k pastvině a dívat se jak se prcek pase, tohle může být špalík vypěstovaný špatným odchovem tj. vytvořený tím, že hříbě celkově málo chodí a málo se hýbe a tohle kopýtko při pasení nechává vzadu a na to je zase nejdůležitější zajistit celodenní pohyb na velkém různorodém prostoru+ pohyb, pohyb, pohyb (= prostor + kamarád na hraní). Neodchovávat režimem kdy prcek většinu času postává nebo se pase ždíbáním ze země s rozkročenýma nožkama. U hříbátek není čas ztrácet čas, u hříběte se vám nožky můžou zhoršit během pár dní/týdnů a bude z něj pajda napořád.
Naprostý souhlas s dsj. To mě totiž napadlo když jsem v textu uviděla zmínku o hříběti! Ono totiž vůbec nemusí jít jen o špalek - klidně už to hříbě může být jezdecky nepoužitelné (nebo pořád nějak bolavé). Fotka ukazuje přesně takové prostředí odkud si hříbě nebrat... Na třetí fotce to vypadá na opravdu strmé spěnky.
Mě právě napadlo, že je celý ten přístup špatně. Neposuzujte kopýtko, ale celé hříbě. Vezměte si pěkně papír a tužku a napište si alespoň 50 věcí o hříběti - jednotlivosti a jak potom působí celkově. Poproste někoho znalého o posouzení (možná si řekne o Kč - je to dovednost kterou nemá každý). V dnešní době je OK možnost dát si pár fotek k posouzení do nějaké koňodiskuze - doporučuji equichannel (počítat i s ostrým slovem, ale to je lepší než se 3-5 let trápit s odchovem a výcvikem a nakonec sama zklamaně zjistíte že to nepůjde).
Bohužel náprava je vždy dražší než prevence. U takového hříběte to může vyjít moóóć draho. Pokud jste ho už nezaplatila, doporučuji se podívat jinde.... (je to smutné, ale možná má jen cenu masa)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
dsj
napsal(a):
Bylo by lepší příště to chodidlo očistit, když už fotíte, byla by šance že by na tom bylo něco vidět. U hniloby musíte držet kopyto nepřerostlé, bez staré mrtvé rohoviny. Nejjednodušší test který si můžete sama udělat je háčkem oškrabat chodidlo – bílé šupinky jsou špatně, máte to přerostlé a to je prostředí ve kterém hniloba prospívá. Chytrá houba a spol jsou podpůrné prostředky. Ptejte se kováře, dívejte se mu pod ruce, ať vám ukazuje a vysvětlí vám co máte sledovat a kdy mu máte volat o mimořádnou korekturu, je to v zájmu prcka.
Co se špalku týče, tak si zkuste sednout k pastvině a dívat se jak se prcek pase, tohle může být špalík vypěstovaný špatným odchovem tj. vytvořený tím, že hříbě celkově málo chodí a málo se hýbe a tohle kopýtko při pasení nechává vzadu a na to je zase nejdůležitější zajistit celodenní pohyb na velkém různorodém prostoru+ pohyb, pohyb, pohyb (= prostor + kamarád na hraní). Neodchovávat režimem kdy prcek většinu času postává nebo se pase ždíbáním ze země s rozkročenýma nožkama. U hříbátek není čas ztrácet čas, u hříběte se vám nožky můžou zhoršit během pár dní/týdnů a bude z něj pajda napořád.
Kopýtko jsem dočistila problém byl se střelkou. Mám levou ruku v sádře + dva prsty. Blbě se mi to čistilo a byla jsem na to sama máma se koní bojí. Jsem ráda že mi chodidlo vyfotila.
Kovář tam byl 3 dny před fotkou chodidla ted to bude 14 dní a přijede příští týden. Kovář mi ukázal jak to vypadalo hnilobně, jak ošetřovat dneska se to nedrolí a je to suché už jen hlídáme a držíme čisté. Kdyby jí vystrouhal opět by pravděpodobně kulhala. Bývalí náš kovář koncem srpna konkrétně toto kopýtko přestrouhal. Druhý den tenkrát chodila po 3 volala jsem veterináře.
Klisna kulhala týden a do příjezdu nového 28.9 šmajdala. Ted to jen zarovnal s tím že za tři týdny dorazí. Do dvou dní začala i čistě chodit. Víme že tam už jsou rohoviny které tam být nemají a vše bude do týdne odstraněné.
Ale nově jsem objednala Biotin. Přikládám vám fotky jak to vypadalo po strouhání v srpnu. Pro tohle jsem okamžitě změnila kováře. Ale jeho řemeslo neovládám.
Porovnejte sami jak to vypadalo koncem srpna a jak tvarem vypadá dnes. hold to bude na delší trať. Kopýtka denně kontrolujeme a čistíme
Horsano kde je vidět fotka tohoto hříběte v celku? Jsem tu nově, tak nevím... Mě tedy to hříbě "v kopru" připadá i jen z fotek jeho noh.
Na ifaunu jsem se přihlásila právě z lítosti nad tím, že zas kdosi tak blbě odrovnal hříbě špalíkem. Opravdu smutná zbytečnost....(tohle by mělo být trestné týrání nevhodnými podmínkami, to se fakt takhle nenarodilo, ale je to způsobeno tím jak to hříbě žije)
Pipilota- zdravím :)
Žriebä som zahliadla tuším na FB, ale už si žiaľ nepamätám kde. Je skutočne extrémne, extrémne obézne, vrátane tukového hrebeňa a proste to je celé zle, no.
Možno sa nájde niekto, komu sa toto ešte nezunovalo, tieto nekonečné eskapády v štýle "síce sa do toho prd rozumiem, ale nutne musím mať žriebä", ja som v tomto prípade rezignovala už dávno.

Horsana
napsal(a):
Pipilota- zdravím :)
Žriebä som zahliadla tuším na FB, ale už si žiaľ nepamätám kde. Je skutočne extrémne, extrémne obézne, vrátane tukového hrebeňa a proste to je celé zle, no.
Možno sa nájde niekto, komu sa toto ešte nezunovalo, tieto nekonečné eskapády v štýle "síce sa do toho prd rozumiem, ale nutne musím mať žriebä", ja som v tomto prípade rezignovala už dávno.
Neměla slečna ty hříbata dvě? Matně si vybavuju, že měla snad dva hřebečky. Jinak fotky nového žlutého hříběte jsou na stránce Koňská veterinární poradna...
Pipilota
napsal(a):
Horsano kde je vidět fotka tohoto hříběte v celku? Jsem tu nově, tak nevím... Mě tedy to hříbě "v kopru" připadá i jen z fotek jeho noh.
Na ifaunu jsem se přihlásila právě z lítosti nad tím, že zas kdosi tak blbě odrovnal hříbě špalíkem. Opravdu smutná zbytečnost....(tohle by mělo být trestné týrání nevhodnými podmínkami, to se fakt takhle nenarodilo, ale je to způsobeno tím jak to hříbě žije)
Musím se v tomto zlatky zastat. Hříbě je stále pod matkou u její majitelky, ona sama se snaží sehnat někoho, kdo poradí, co by mu pomohlo.
Já bych od něj dala ruce pryč. Když už je teď špatné, co všechno se ještě může pokazit do doby, než by mohlo pod sedlo.
Někde se stala chyba.

sisi58
napsal(a):
Naráz dvě hříbata neměla.
Nevím, až tak ji nesleduju :) Možná se mi s někým popletla
Dík a též zdravím.
Vlezla jsem sem na čtení - upozornili mě jiní na Perličky z inzerce. Tam je zas nepochopitelné jak inzerují přebytek koní a řeší to tak, že odkážou na fotky v Rajčeti - půlka z nich je vyhublá a s příšernými kopyty a jak jinak než že se končí fotkama ze závodů...
Je to pořád dokola. A já jsem pořád ten hňup co ztrácí čas snahou o pomoc koni (když nynější majitelé o ni nestojí a ti budoucí problém ani netuší)...
Na FB nemám vůbec odvahu vlést.
Pipilota
napsal(a):
Dík a též zdravím.
Vlezla jsem sem na čtení - upozornili mě jiní na Perličky z inzerce. Tam je zas nepochopitelné jak inzerují přebytek koní a řeší to tak, že odkážou na fotky v Rajčeti - půlka z nich je vyhublá a s příšernými kopyty a jak jinak než že se končí fotkama ze závodů...
Je to pořád dokola. A já jsem pořád ten hňup co ztrácí čas snahou o pomoc koni (když nynější majitelé o ni nestojí a ti budoucí problém ani netuší)...
Na FB nemám vůbec odvahu vlést.
Na FB máte tu výhodu, že pokud vám lidi fakt hodně nadávají, tak svůj příspěvek smáznete. A je to. Na fauně to nejde, buď přestanete číst, nebo si to vyžerete až do hořkého konce.
No ale je mi jedno kdo to hříbě vlastní. Chci aby mu bylo pomoženo. Proto jsem i psala ať si zadavatelka napíše na papír víc věcí o něm - pomůže jí to k celostnějšímu přístupu. Fakt pochopit, že to nevyřeší přidání biotinu, kovář (ten kdyby se rozkrájel, bez celkové změny to nepůjde), nebo jakákoliv jednotlivost. Je potřeba řádné prostředí, výživa, pohyb a k tomu i léčba (korektura kopyt). Odpovědnost má chovatel (majitel). Pokud to není zadavatelka, může mu celou diskuzi vytisknout a dát do schránky....
Možná není špatný nápad odstavit dříve a šup s ním k vrstevníkům na pastvu. A hodně kontrol kopýtek - klidně co 10 den líznout rašplí na tom správném místě. (ale i tak už může být pozdě, jestli má to hříbě více potíží)
Pipilota
napsal(a):
No ale je mi jedno kdo to hříbě vlastní. Chci aby mu bylo pomoženo. Proto jsem i psala ať si zadavatelka napíše na papír víc věcí o něm - pomůže jí to k celostnějšímu přístupu. Fakt pochopit, že to nevyřeší přidání biotinu, kovář (ten kdyby se rozkrájel, bez celkové změny to nepůjde), nebo jakákoliv jednotlivost. Je potřeba řádné prostředí, výživa, pohyb a k tomu i léčba (korektura kopyt). Odpovědnost má chovatel (majitel). Pokud to není zadavatelka, může mu celou diskuzi vytisknout a dát do schránky....
Možná není špatný nápad odstavit dříve a šup s ním k vrstevníkům na pastvu. A hodně kontrol kopýtek - klidně co 10 den líznout rašplí na tom správném místě. (ale i tak už může být pozdě, jestli má to hříbě více potíží)
Můžete hříbě řešit, pokud můžete. Tedy v případě, že je vaše a u vás( nebo v komerčním ustájení, které platíte). Pokud se pokoušíte pomoci koníkovi, kterého vám je líto,asi se to omezí na nějaké přípravky + pamlsky nebo novou ohlávku. Můžete i majiteli dohodit dobrého kováře, pokud bude souhlasit. Jakákoliv pomoc je možná pouze se souhlasem toho, kdo má matku s hříbětem.
Jenže řádně nahlas dát vědět, že je to hodně špatně a i proč a proto nabízet tu a tu pomoc...
O zlých věcech je taky potřeba mluvit....
Jasně že si každého chudáčka nemůže vzít člověk domů... Ale pokud chce... Je klidně možné překrmené hříbě odstavit ve 4 měsících...odčervení a očkování...Jsou situace kdy rázná změna prostředí, péče - přístupu je 10x lepší než přesvědčovat majitele.. (tomu hříběti hrozně "ujíždí vlak" i ty 2 měsíce navíc co se tam nechá do klasického odstavu v 6 měsících).
Jenže jde to jen když má člověk peníze (hříbě o které stojíte nebude levně - byť by bylo zadarmo drahé - nasypete do něj za léčbu víc než za nákup kvalitního...) Atd.
No snažím se i když nevím čí to je majetek a ani jsem ho neviděla celkově. Prostě ta představa jak vyroste a bude mít co chvíli bolesti a půjde z ruky do ruky (neb je spousta těch co to zkusí pořešit a pak zas pošlou dál)
Třeba to čte více lidí a více zváží připouštění....
Nuž, problém toho žriebäťa rozhodne nespočíva v hnilobe, to je úplne bezpredmetné toto riešiť. Ani biotín, ani houba, ani svätená voda mu nepomôžu, pokiaľ bude v takom výživnom stave, v akom je. To je asi to najhoršie, čo som kedy videla, to ani mäsové poľské žriebätá takto nevyzerajú.
To je na riešenie s vetom a dobrým, fakt dobrým výživárom (v tomto prípade myslím jedine Monika Mechová, žiadna šialená žena z Anima a podobne), ktorému budú ozrejmené všetky fakty - kde stojí, mliečnosť matky, čo to je vlastne za plemeno, alebo mix plemien, kam pôjde, súčasná KD, režim, budúci režim, frekvencia a plán korektúr, proste, všetky reálne, nevyhnutné fakty, nie zkazky že ho kováč prestrúhal a že denne kontrolujeme kopýtka a blablabla.
Horsana
napsal(a):
Nuž, problém toho žriebäťa rozhodne nespočíva v hnilobe, to je úplne bezpredmetné toto riešiť. Ani biotín, ani houba, ani svätená voda mu nepomôžu, pokiaľ bude v takom výživnom stave, v akom je. To je asi to najhoršie, čo som kedy videla, to ani mäsové poľské žriebätá takto nevyzerajú.
To je na riešenie s vetom a dobrým, fakt dobrým výživárom (v tomto prípade myslím jedine Monika Mechová, žiadna šialená žena z Anima a podobne), ktorému budú ozrejmené všetky fakty - kde stojí, mliečnosť matky, čo to je vlastne za plemeno, alebo mix plemien, kam pôjde, súčasná KD, režim, budúci režim, frekvencia a plán korektúr, proste, všetky reálne, nevyhnutné fakty, nie zkazky že ho kováč prestrúhal a že denne kontrolujeme kopýtka a blablabla.
když to je těžké, když rady dostala, a rady neposlouchala... Tak má co má. To, že je tlustá viděla tak, že je mohutná a tak jí pak unese. Jen mě fascinuje jakou srašlivou smůlu má. Všichni koně, které pořídila jsou psychicky labilní, mají špatná kopyta atd...

Sophii
napsal(a):
když to je těžké, když rady dostala, a rady neposlouchala... Tak má co má. To, že je tlustá viděla tak, že je mohutná a tak jí pak unese. Jen mě fascinuje jakou srašlivou smůlu má. Všichni koně, které pořídila jsou psychicky labilní, mají špatná kopyta atd...
Sophii - nevím jak ostatní, ale já bych řekla, že Zlatka se některými radami řídila a na sobě zapracovala. Alespoň já ten posun u ní vidím. Vy si prostě za každou cenu musíte kopnout....Možná běžte osobně, když vám tak leží v žaludku
Sophii
napsal(a):
Co máte za problém? Vážně si nemůžete najít jinou zábavu, než se navážet? Začínáte s tím být otravná. Řeší se kopyta hříběte, nikoli váha Zlatky. Rozumíte?
Co se týče hniloby-ano,doporučuje se modrá skalice a dehet, ale i když jsem řešila modrou skalici hnilobu tak ani po týdnu efekt =0. Nasadila jsem dračí krev a do dvou dnů vše O.K.. Nedám na dračí krev dopustit a vřele doporučuji-jen jsem nakapala pár kapek dva dny po sobě a byl klid, takže takřka bez práce ;)