Strašně chvátá domů - nic nepomáhá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.9.2018 23:01
etnies86

XXX.XXX.245.26

Ahoj/Dobrý den, jdu jsem pro radu, ač jsme vyzkoušeli hodně věcí, ale třeba nám něco uniklo ;) ..... kobyla šíleně chvátá domů, je jak šicí stroj.
Vyjíždka od domova super, a pak delší úsek při návratu domů je to šílený.

Kroužky,vlnky, couvání , zaměstnávání - nepomáhá, to bysme museli až domů dokroužit, dovlnkovat... a navíc ji to spíš nervuje (je labilnější)
když si ji zaklapnu, v lepším případě podsadím, je to lepší ale pořád to není ono
síla a bití vůbec
nějaké další rady? děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.9.2018 06:07

Nejezdit stejnou trasu, kde to pozná.....no koně poznají vždy, že už jdou domu...

29.9.2018 07:51
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

dojet před stáj otočit a další vyjda nikdy pak neví jestli je to konec nebo ne tak nespěchá když neví jestli jde domu nebo má před sebou ještě 20 km

29.9.2018 07:55
saola

XXX.XXX.77.185

Zkuste nějaký čas oželet vyjížďku jako takovou ve smyslu, na jaký jste zvyklá. Místo klasické vyjížďky jděte s kobylou ven, po cca 300 m (vzdálenost jen příklad), obraťte a vraťte se, objeďte dvůr a jděte znovu. A znovu. Návrat směrem domů vždy v klidu a výhradně krokem - pokud vás kobyla nebude akceptovat ze sedla, slezte a veďte ji. Důležité je po příchodu domů znovu nasednout a vyjet znova - přerušíte stereotyp, kdy se kůň těší domů, protože pak bude mít klid. Trasu postupně prodlužujte.

29.9.2018 08:06
dsj

XXX.XXX.207.141

A co zkusit mezipřistání na jízdárně? Mě to funguje, když kobyla pospíchá domů, tak se jde po vyjíďce na jízdárnu. Když vím, že budu muset řešit tohle, tak si udělám dost času, abych nemusela nikam pospíchat a mohla si počkat kdy půjdeme domů. Také si někdy dávám kontrolní "jdeme ještě jedno kolečko" - třeba jen 100m zpět ven a po otočení domů si otestuji jestli mám 100% zastavení a podle toho se rozhodnu jestli půjdeme domů.

29.9.2018 08:36
saola

XXX.XXX.77.185

Jen ještě dodám, že jakákoliv výrazná buzerace na cestě zpět domů ke stájím, tedy vlnovky, obraty, kroužky a podobně, může být u citlivějších koní hodně kontraproduktivní, protože je spíše rozčílí a o to víc budou spěchat domů. Vy potřebuejte, aby kobyla v klidu zjistila, že příchodem domů práce nekončí a že se jí spěchání nevyplatí.

29.9.2018 12:42

K výše uvedeným radám bych přidala - pokusit se o klid. Co místo "zaklapávání" zkusit zahozenou otěž? Zastavit a stát na volné otěži třeba 5 minut. Chválit. Kousek se rozejít a zase stát.

29.9.2018 15:41
etnies86

XXX.XXX.245.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
K výše uvedeným radám bych přidala - pokusit se o klid. Co místo "zaklapávání" zkusit zahozenou otěž? Zastavit a stát na volné otěži třeba 5 minut. Chválit. Kousek se rozejít a zase stát.

taky jsme zkoušeli ale kratší dobu a nic
volná otěž, krátká otěž, pořád chvátá
bohužel cesta domů je jen jedna, jinudy se nedá
myslela jsem že po půl hodině třeba pochopí že když chvátá, uděláme kruh (nebo zacouváme nebo něco jinýho) a když půjde v klidu nikdo ji neotravuje, ale ne nepochopila

každopádně všem moc děkuji za odpovědi, ještě něco vyzkoušíme :)

29.9.2018 16:06
lenacia

XXX.XXX.173.31

nevím jerstli je to stejný případ, ale jednu dobu mi kobyla strašně spěchala z jízdárny k uvazišti... Taky kroužky, vlnovky apod jí vynervily ještě víc. Takže já jí nednoduše odmítala pustit. Zase začala spěchat, tak jdeme další kroužek okolo. Zase spěchala. Tak si objedeme jízdárnu z obou směrů. Pokud i přesto, že sem jí davala jasné a výrazné povely jak sedem, tak i mírným tlakem otěží tak i slovními pokyny, zase spěchala, tak se nešlo domů a zase se normálně pracovalo, respektive chtěla sem po ní aby klidně chodila po jízdárně krokem, občas změnila směr diagonálně, či velkými oblouky . Pak už jí to docvaklo a k uvazišti sme dorazily bez chvátání a bez palice v oblacích. Ale hádám že tohle u vyjížděk fungovat asi nebude.

7.10.2018 08:58
iveth

XXX.XXX.119.155

Prijet domu a dat další práci na jízdárně a klidně náročnější , zjisti , ze doma ji čeká další práce a tak se těšit tolik nebude .

8.10.2018 13:40
stacey

XXX.XXX.194.90

Toto jsem u valacha také řešila. Chvátal domů, nepomáhalo nic. Držet ho, tak se vztekal. Kruhy, vlnovky atd. chvátal i v nich i po nich. Hrozné. Už to nedělá.

Otázka je, proč chvátá domů? Pak už je řešení vskutku jednoduché.

8.10.2018 14:16
JaL

XXX.XXX.68.88

Uniklo. Zamyslet se "proč chvátá".
Následné zjištění nejspíš je "těší se domů" a "nechce s námi být venku".
Řešení je dvojí - buď "přinutím koně, aby dělal co chci, bez ohledu na to co chce on".
- nebo změním situaci tak, aby kůň ven chodit chtěl.

8.10.2018 21:20
etnies86

XXX.XXX.245.26

ven chodit chce, v tom neí problém. asi chvátá za kobylou. i když chvátala dycky, teď co jsou jen dvě tak chvátá víc. teď ji beru jen na jízdarnu převážně v kroku a povozit malou (těhotenství), ale pak určitě tipy vyzkouším

9.10.2018 08:13
akscha

XXX.XXX.26.89

stacey napsal(a):
Toto jsem u valacha také řešila. Chvátal domů, nepomáhalo nic. Držet ho, tak se vztekal. Kruhy, vlnovky atd. chvátal i v nich i po nich. Hrozné. Už to nedělá.

Otázka je, proč chvátá domů? Pak už je řešení vskutku jednoduché.

Příčina je důležitá, určitě. Může to být stres z ježdění, jezdce, odloučení od stáda. Jenže to může být i povahou koně a to ne zcela dobrý jezdec prostě neopraví. Kdyby ano, zadavatelka se tu neptá :). Často domů chvátá tlačivý kůň (nerad pracuje) a naopak jsem zažila temperamentního koně, který pospíchal OD domu. Proto jsou tu ostatní navrhovali všechna ta cvičení.

Souhlasím s názorem, že zabavovat temperamentního koně různými cviky na cestě domů může vést spíš k vynervování. Zkusila bych ještě jednou to zastavení, ale nechat přitom koně i popást (klidně i slézt a chvilku ho vést atd.). Prostě přivést na jiné myšlenky, aby nemyslel jen na stáj před sebou a jak se tam dostat co nejdřív. Cílem tohoto by měl být klidný kochací krok na volné otěži. Vyhradila bych si na ježdění víc času a nějakou dobu bych teď směrem ke stáji ani neklusala.

A také bych se podívala na krmou dávku, jestli náhodou nemá zbytečně moc energie.

9.10.2018 09:12
etnies86

XXX.XXX.245.26

akscha napsal(a):
Příčina je důležitá, určitě. Může to být stres z ježdění, jezdce, odloučení od stáda. Jenže to může být i povahou koně a to ne zcela dobrý jezdec prostě neopraví. Kdyby ano, zadavatelka se tu neptá :). Často domů chvátá tlačivý kůň (nerad pracuje) a naopak jsem zažila temperamentního koně, který pospíchal OD domu. Proto jsou tu ostatní navrhovali všechna ta cvičení.

Souhlasím s názorem, že zabavovat temperamentního koně různými cviky na cestě domů může vést spíš k vynervování. Zkusila bych ještě jednou to zastavení, ale nechat přitom koně i popást (klidně i slézt a chvilku ho vést atd.). Prostě přivést na jiné myšlenky, aby nemyslel jen na stáj před sebou a jak se tam dostat co nejdřív. Cílem tohoto by měl být klidný kochací krok na volné otěži. Vyhradila bych si na ježdění víc času a nějakou dobu bych teď směrem ke stáji ani neklusala.

A také bych se podívala na krmou dávku, jestli náhodou nemá zbytečně moc energie.

Kobyla to dělá i druhé zkušenější jezdkyni. Tlačivá není ani trochu, je chodivá. Je taková labilnější. Od domu jde hezky. Krok klidně kochající, ostatní chody - první cval dobrý, klus taky, jak víc zacvála tak už se pak musí korigovat, ale dobrý . Kobča má tendence lítat, možná i z mládí kdy se na ní možná lítalo. Takže ji naplno do cvalu na moc často nepouštím, cváláme spíš v zasednutí, na pomůckách nebo dělám přechody.

Jezdíme na dvoulomeném udidle a někdy já na hackamore, i bez sedla na padu. Ale průběh je stejný.

Zabavování cviky jí jen vynervuje, udělá vše ale jakmile se člověk stočí k domovu je to bez výsledků nebo chvatu.

Ke stáji jdeme jen krokem. Kolikrát nazpátek kobču popasu, nebo s ní jdu i kus procházky pěšky.

Z krmné dávky určitě ne. Byla jen na trávě a seně. Ted trochu obilí.

Ale moc děkuji za váše podněty

11.10.2018 23:18

A jezdíte v lotu nebo sama? vede nebo jezdí poslední...je zvyklá být sama na boxe- ve stáji - i když druhý kůň ve výběhu řehtá, tím bych začala. no já jsem se sama ven ještě nikdy nevydala- mám raději společnost, kdyby náhodou něco, ale ve dvou nebo v pěti to moje kobča neřeší, dám volnou jako na jízdárně, když končíme a ťapem dom. Je ve výběhu jen ve dvou a když je se mnou, kámošku už neřeší, i když ta tam říje. Řešila-řehtala, nechtěla z výběhu, ale i to se dá naučit. Strávený čas s koněm, bez ježdění, dojedu na stáj, zavedu do boxu, vyčistím, dám do žlabu a odvedu, jindy nasedlám... ze začátku to bylo i dost dramatické- kobyla dělala na boxe bez mé přítomnosti jako skunk, je potřeba se obrnit a vytrvat, zvykne si.

Přidejte reakci

Přidat smajlík