Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.9.2018 08:18
Láska ke koním

XXX.XXX.49.9

Dobrý den, mám dotaz ohledně lonžování kobylky.Chci se zeptat na přilnutí lonže, když budu lonžovat na uzdečce s roubíkovým udidlem:
1) jestli stačí přijmout lonž k vnitřnímu kroužku udidla
2) nebo provléknout lonž vnitřním kroužkem a přes nátylník zapnout do vnějšího kroužku.
Díky za info

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.9.2018 08:55

Ideálně lonžovací spojku, naučit koně otáčet se směrem dovnitř a nemusíte ani přepínat lonž :)

30.9.2018 08:55
Arkarian

XXX.XXX.52.212

1) je správně

30.9.2018 09:06
Láska ke koním

XXX.XXX.49.9

Díky za info. Kobylka na lonži chodit umí, parádně. Mně jde o to, že pořizuji sedlo, tudíž na ní nejezdím a nechci, aby nic nedělala. Tak mě napadlo, že bych ji mohla vzít na lonž.

30.9.2018 09:37

Lonžovací spojku určitě ne. Doporučuji do vnitřního kroužku.

30.9.2018 11:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lonžovací spojku určitě ne. Doporučuji do vnitřního kroužku.

Proc nedoporucujete lonzovaci spojku? Jen ze zvedavosti, me se osvedcila :))

30.9.2018 11:27

...louskáčkový efekt udidla.....
já lonžuju na ohlávce(dotáhnu jí víc na pevno nánosník aby neplandal), kterou mám pod uzdečkou bez nánosníku. zapínám dolu do kroužku jako normálně nebo do bočního kroužku ohlávky a někdy k tomu přicvaknu i udidlo....jen za udidlo mi kobylka otvírá hubu a nelíbí se jí to, ale asi jsem zbytečně citlivý majitel .

30.9.2018 12:10

On na to ma kazdy jiny nazor.Nekdo dava jen do vnitrniho krouzku udidla,nekdo protahuje o do vnejsiho za usima,nekdo lonzuje na spojce...
Nejlepsi je pro vetsinu pripadu lonzovaci obnosek,ale ten vetsina lidi nevlastni.. Pokud mate roubik,ktery zamezi pripadne projeti udidla skrz hubu kone,pak bych take zapinala do vnitrniho krouzku udidla.

30.9.2018 12:22

Nasaďte ji a zatáhněte za lonž - potáhne vám to oba udidlové kroužky dolů a bude tlačit na jazyk, případně rýpat lomením udidla koně do patra, tím víc čím víc bude mít kůň hlavu nahoře. Je to vše i v Paalmanovi ;) i s obrázkem.
Pokud se vám nechce koni nic přepínat a snadno měnit směr, je lepší lonžovací obnosek.

30.9.2018 13:28
Arkarian

XXX.XXX.52.212

Nasaďte ji a zatáhněte za lonž - potáhne vám to oba udidlové kroužky dolů a bude tlačit na jazyk, případně rýpat lomením udidla koně do patra, tím víc čím víc bude mít kůň hlavu nahoře. Je to vše i v Paalmanovi ;) i s obrázkem.
Pokud se vám nechce koni nic přepínat a snadno měnit směr, je lepší lonžovací obnosek.

Souhlasim s tim, ze spojka je spatna, ale kdyby tahla oba krouzky dolu to by bylo jeste dobre, ona taha jen za ten vnejsi kdyz se kun lonzuje. :-\

30.9.2018 17:39
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Taky se připojím s vlastím pozorováním. Hůře zvládnutelný valach na lonži (při lonžování na kolbišti občas tahá, nejde ho mít jen na vnitřním kroužku, udidlo projíždí) si to na spojce nedovolí, zřejmě tedy bude vliv udidla se spojkou ostřejší.
Taky jsem zastánce lonžování s připnutím do vnitřního kroužku, takže to řeší lonžování v kruhocve.

30.9.2018 17:59
lenacia

XXX.XXX.173.31

Já nejraději lonžuji v kruhovce, ale jelikož v novém ustájení spadla, a pochybuji že se opraví (a jen pásky mi koby proběhla), tak teď lonžujeme. Mám 2x lomenné udidlo, uvažuji nad roubíkem ale teď mám jen stihlo. Lonžování při přetáhnutí přes nátylník se mi neosvědčilo vůbec, a to jej Paalman doporučuje. A připnutí k udidlu zase způsobuje ono projetí udidla hubou (i s nánosníkem), kdyžse vnější kroužek udidla nešťastně natočil tak aby to bylo možné.
Na spojce jsem ale zaregistrovala že se přestala prát a lépe reaguje. Ostatně, většinu času lonžování je lonž povolená bez žádného tlaku nikam (pouze pokud vytáčí hlavu ven z kruhu, a občas pokud dost rychle nepovolím lonž při nacválání).

Ještě to má drobounkou výhodu v tom, že nemusím pokaždé přecvakávat karabinu, a mohu po kobyle chtít změnu směru přímo na kruhu.

30.9.2018 18:27

Mam dvakrat lomene, takze rypani do patra snad nehrozi. Nema ale snad byt lonz provesena, bez staleho tlaku? Me kun na te spojce smatla prave v pohode a to on je na drzku velka cita.

30.9.2018 18:53

Naopak, lonž má být napnutá, kůň je jakoby na přilnutí. Jak jinak byste si určila, na jak velkém kruhu má běhat? Možná lepší slovo než přilnutí je kontakt - můžete pak s koněm dělat cvik zvětšit a zmenšit kruh, což je asi jeden z přínosů občasného lonžování - že se naučíte s koněm komunikovat na velmi jemné pomůcky i ze země, naučíte ho automaticky vyhledávat kontakt, držet tempo bez jakéhokoliv pobízení a eventuálně jít v kmihu.

Jinak proti protahování udidla jsou fajn gumové kroužky.

Pokud se kůň při lonžování "pere," tak je někde asi chyba. Místo spojky bych použila pomocníka, který koni znovu vysvětlí, jak to funguje. Nebo bych nelonžovala, může se to lehce stát nudnou a zdraví neprospívající aktivitou (pro koně ;)

30.9.2018 21:16

On na to ma kazdy jiny nazor.Nekdo dava jen do vnitrniho krouzku udidla,nekdo protahuje o do vnejsiho za usima,nekdo lonzuje na spojce...
Nejlepsi je pro vetsinu pripadu lonzovaci obnosek,ale ten vetsina lidi nevlastni.. Pokud mate roubik,ktery zamezi pripadne projeti udidla skrz hubu kone,pak bych take zapinala do vnitrniho krouzku udidla.

Lonžovací ohlávku(klasickou nylonovou) mám, ale tak nějak nemůžu jí na koně napasovat aby mi nesjížděla a vadila ,kde nemá .....no použivala jsem to zkraje výcviku a to koník i občas nesouhlasil, teď by to třeba šlo., obnosek jako takový používat neumím. Jinak dávám i chambon tak udidlo potřebuji.....

Slintáky mám ( gumové kroužky) a když koník opravdu zabere(učí se, lekne se) tak i ty projedou do huby..... mám jednu stabilní lonžovací uzdečku bez nánosníku(využívám ohlávku viz . výš), nebaví mě sundavat a nandavat na nátylník kroužky na chambon.

Přidejte reakci

Přidat smajlík